Wszystkie pytania dozwolone!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

środa 24 wrz 2014, 10:51

eee, to jakaś nowa opcja chyba? :wtf:
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
Tomasz-20021
Główny Moderator
Posty: 1707
Rejestracja: czwartek 09 sty 2014, 10:42

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

środa 24 wrz 2014, 10:52

wlasnie mam to zaznaczone i dalej nic
"Panie Edison, dlaczego nie rezygnuje pan po 5000 porażek?”, Edison: „Młody człowieku, nie rozumie pan, to nie porażka. Znalazłem tylko 5000 sposobów, które nie działają. Dzięki czemu jestem o 5000 prób bliżej rozwiązania”.

Awatar użytkownika
Tomasz-20021
Główny Moderator
Posty: 1707
Rejestracja: czwartek 09 sty 2014, 10:42

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

środa 24 wrz 2014, 10:56

wszystko jasne! Pierwszy raz cos takiego widze. Jest to konto micro. Symbole walut po lewej maja odpowiedniki zwykle i micro - np EURUSD i EURUSDmicro to dwa rozne wykresy wg tego broka. Wszystkie ustawienia skopiowalem z mojego glownego konta wiec i tu widzialo te glowne pary a nie micro.

Dzieki za pomoc tak czy siak. Pzdr
"Panie Edison, dlaczego nie rezygnuje pan po 5000 porażek?”, Edison: „Młody człowieku, nie rozumie pan, to nie porażka. Znalazłem tylko 5000 sposobów, które nie działają. Dzięki czemu jestem o 5000 prób bliżej rozwiązania”.

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

środa 24 wrz 2014, 11:02

daj screen widoczną pozycją i z niewidoczną.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
Tomasz-20021
Główny Moderator
Posty: 1707
Rejestracja: czwartek 09 sty 2014, 10:42

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

środa 24 wrz 2014, 11:10

cuda na kiju
cudacuda.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Panie Edison, dlaczego nie rezygnuje pan po 5000 porażek?”, Edison: „Młody człowieku, nie rozumie pan, to nie porażka. Znalazłem tylko 5000 sposobów, które nie działają. Dzięki czemu jestem o 5000 prób bliżej rozwiązania”.

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

środa 24 wrz 2014, 11:13

Tak myślałem. U tego broka to są dwa różne instrumenty, stąd na jednym pozycja jest, a na drugiej nie ma :)
cudacuda.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
Tomasz-20021
Główny Moderator
Posty: 1707
Rejestracja: czwartek 09 sty 2014, 10:42

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

środa 24 wrz 2014, 11:17

czlowiek sie cale zycie uczy :D
"Panie Edison, dlaczego nie rezygnuje pan po 5000 porażek?”, Edison: „Młody człowieku, nie rozumie pan, to nie porażka. Znalazłem tylko 5000 sposobów, które nie działają. Dzięki czemu jestem o 5000 prób bliżej rozwiązania”.

no avatar
kanidi93
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 23 wrz 2014, 21:51

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

środa 24 wrz 2014, 17:04

Marcin dalej coś nie tęgo u mnie..

Jeżeli sprzedaję to ok. Wszystko wydaje się czyste i zrozumiałe. Ale mi chodzi o sytuację kiedy mam konto w euro i KUPUJĘ parę np. euro/usd. Bo kupowanie, oznacza kupienie określonej ilości euro za usd po jakimś początkowym kursie. Tia?

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

czwartek 02 paź 2014, 09:06

Jeśli masz 10 000 EUR, to nie musisz nic robić, żeby kupić 10 000 EUR. Ale jeśli chcesz kupić dodatkowe 10 000 EUR za USD, to musisz pożyczyć 12 600 USD wykorzystując posiadane środki jako zabezpieczenie pożyczki. W ten sposób masz 20 000 EUR i 12 600 USD długu, które będziesz musiał oddać na koniec. Więc jeśli kurs EUR/USD wzrośnie, to będziesz musiał przeznaczyć mniej EUR na spłatę USD = zyskasz, a jeśli kurs EUR/USD spadnie, to będziesz musiał wydać więcej EUR, żeby spłacić dług w USD = stracisz.

I w ten sposób pieniądze z Twojego depozytu działają. One nie wędrują nigdzie, one tylko służą jako zabezpieczenie dla transakcji, które przeprowadza broker ze swoim prime brokerem. Wszystko opiera się o dźwignię, czyli powiedzmy "kredyt kupiecki" w ramach którego odbywają się rozliczenia. A Twój depozyt jedynie zabezpiecza ewentualne straty.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

no avatar
mieszko
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek 20 paź 2014, 17:01

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

poniedziałek 20 paź 2014, 17:10

Skoro wszystkie pytania dozwolone to i ja zadam swoje, może banalne ale założylem konto i chciałbym otwierac zlecenia nie wieksze niz np 1/2% swojego depozytu, wielkość kontraktu u brokera wynosi 100,000(w lotach) jak obliczyć wysokość wolumenu, aby np zagrać przy depozycie 10tys pln za nie wiecej niz 1% czyli max strata 100zł?

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Posty: 4429
Rejestracja: czwartek 07 cze 2012, 08:46
skype: ComparicFX
Lat na Forex: 10
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

poniedziałek 20 paź 2014, 17:22

Najpierw musisz założyć jaki stawiasz stop loss.

Przy jednym locie wartość pipsa to 10usd (oczywiście zależy w jakiej walucie jest - tutaj można się wspomóc luktom infobar - pokazuje wartość ticku w złotówkach - znajdziesz w google bez problemu), czyli grając jednym lotem przy 10 pipsach stracisz 100USD, czyli 330zł.

Żeby stracić 100zł przy 10 pipsach SL musiałbyś mieć pozycję około 0,3lota. Jeśli SL będzie 20pips to 0,15 itd.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
mieszko
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek 20 paź 2014, 17:01

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

poniedziałek 20 paź 2014, 19:23

Czyli dobrze rozumiem,że wartość pozycji zależy od lota więc chcac zmniejszyc ilość kupowanych/sprzedawanych jednostek waluty należałoby zmniejszyć lota z 1 np na 0,5 lota tylko gdzie moglbym to zrobic?
Chyba ze jeszcze cos zle zrozumialem?

z gory dziekuje za odpowiedzi i udzielona pomoc

no avatar
mieszko
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek 20 paź 2014, 17:01

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

poniedziałek 20 paź 2014, 21:04

Przepraszam za zaśmiecanie sam znalazłem, że lot w tym przypadku opisany jest jako wolumen, już tak to jest, że na początku rzeczy z którymi nie możemy sobie poradzić po czasie stają się oczywiste

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

wtorek 21 paź 2014, 06:09

Lot określa wielkość pozycji.

0.01 lota = 1 000 jednostek waluty wymienionej przed slashem w parze walutowej (bazowa)
1 lot = 100 000
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

no avatar
matys
Posty: 13
Rejestracja: niedziela 01 gru 2013, 22:35

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

środa 22 paź 2014, 23:40

Panowie gdzie moge na platformie MT4 zmienic ustawienie żeby na wykresie pokazywało mi miejsce wejscia i sl?

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Posty: 4429
Rejestracja: czwartek 07 cze 2012, 08:46
skype: ComparicFX
Lat na Forex: 10
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

czwartek 23 paź 2014, 07:05

Narzędzia -> Opcje -> Wykresy -> Pokaż poziomy transakcji.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
matys
Posty: 13
Rejestracja: niedziela 01 gru 2013, 22:35

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

czwartek 23 paź 2014, 10:55

Dzieki wielkie

no avatar
krzysio
Posty: 9
Rejestracja: wtorek 18 lis 2014, 00:44

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

piątek 21 lis 2014, 11:35

Odnosnie Meta Trader - czy jest jakis sposob, aby sprowokowac program, by zaznaczyl nam na wykresie moment zawarcia transakcji w czasie? Nie pytam o manualny sposob (naniesienie obiektu na wykres z palety narzedziowej), tylko raczej automatyczny. Spowiedzialbym sie, ze po kliknieciu w menu kontekstowe zlecenia bylaby tam sluzaca temu opcja, ale ja jej nie znajduje. Moze ktos zna inny sposob?

Awatar użytkownika
Vici
Posty: 15
Rejestracja: środa 29 paź 2014, 18:19
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

niedziela 28 gru 2014, 23:37

Mam pytanie odnoście spreadu.

Czy w waszych dziennikach,kalkulacjach uwzględniacie spread za otwarcie i zamknięcie pozycji ?
np. koszt otwarcia ( spread) 2,3 a zamkniecia 1,6 . czy to sumujecie jako koszt czy ignorujecie takie dane w dziennikach ?

Oraz czy istnieje jakaś strona gdzie można zobaczyć historyczny spread dla danego brokera na danej parze?

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Posty: 4429
Rejestracja: czwartek 07 cze 2012, 08:46
skype: ComparicFX
Lat na Forex: 10
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

poniedziałek 29 gru 2014, 08:14

Zacznę od końca.

Na myfxbook można zobaczyć jak zachowywały się spready.

Osobiście zawsze doliczam do Stop Lossa spread, więc zawsze jest uwzględniony w dzienniku.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość