Wszystkie pytania dozwolone!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
laksior
Stały Bywalec
Posty: 181
Rejestracja: środa 18 wrz 2013, 14:12
Lat na Forex: 0
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Łódź

Re: Trading212.com

piątek 20 gru 2013, 18:57

Sori za poprzedni post, już wcześniej dostałem na to pytanie odpowiedź.
Co do napisu pod przyciskiem to myślałem, że to jakis błąd.
Hope it's not strategy or system... Phillip Nel

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

piątek 20 gru 2013, 19:20

Przeniosłem posty Laksiora oraz odpowiedzi tutaj, bo temat ewoluował w sposób niezwiązany z konkretnym brokerem.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Posty: 4444
Rejestracja: czwartek 07 cze 2012, 08:46
skype: ComparicFX
Lat na Forex: 12
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

piątek 20 gru 2013, 19:25

agnosteomastic pisze:Witam. Czy istnieje [Jeśli tak skąd można go pobrać? / Jeśli nie :czy ktoś odpłatnie chciałby się podjąć napisania(jeśli to w ogóle możliwe)?] skrypt/dodatek do mt4, w którym można ustawić sl oraz tp dla każdej transakcji oddzielnie jako dokładną kwotę potencjalnej straty oraz zysku przy jakim transakcja ma zostać automatycznie zamknięta ? Czyli np. 5.21 ?

To ja odświeżę pytanie Agneostemastica bo zginie.

Przyznam się szczerze, że nie znam takiego narzędzia osobiście.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
agnosteomastic
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek 02 gru 2013, 16:54

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

niedziela 22 gru 2013, 04:27

Dziękuję za odpowiedź.
Ktoś jeszcze tu zagląda i zna odpowiedź na moje pytanie?

Mam też kolejne pytanie: W moim mt4 mogę zamknąć transakcję "iksem" x (bez potwierdzania czyli automatycznie w ułamku sekundy) jednak po zaakceptowaniu tej możliwości raz na początku (dla wszystkich kolejnych) uniemożliwia mi to trwale ustawianie sl i tp (po otwarciu każdej kolejnej transakcji okno zamyka się automatycznie, a sl i tp mogę ustawić jedynie przez modyfikację jednak nie mniej /więcej niż 10 pipsów od ceny aktualnej) czy da się to jakoś obejść ? Czy możliwe jest jednocześnie aby jednym kliknięciem zamknąć aktualną transakcję i jednocześnie przy otwieraniu kolejnej nie było problemu z możliwością ustawiania sl i tp?

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Posty: 4444
Rejestracja: czwartek 07 cze 2012, 08:46
skype: ComparicFX
Lat na Forex: 12
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

niedziela 22 gru 2013, 12:01

Przy otwieraniu zlecenie z ręki nie ma możliwości ustawienia SL/TP. Później dopiero modyfikuje się transakcję, ale o ograniczeniu nie mnie/więcej niż 10pips to nie słyszałem

Brokerzy mają często minimalną odległość najczęściej max kilka pips, ale maksymalna? Może jakieś screeny pomogą.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

niedziela 22 gru 2013, 19:57

Akhh pisze:
agnosteomastic pisze:Witam. Czy istnieje [Jeśli tak skąd można go pobrać? / Jeśli nie :czy ktoś odpłatnie chciałby się podjąć napisania(jeśli to w ogóle możliwe)?] skrypt/dodatek do mt4, w którym można ustawić sl oraz tp dla każdej transakcji oddzielnie jako dokładną kwotę potencjalnej straty oraz zysku przy jakim transakcja ma zostać automatycznie zamknięta ? Czyli np. 5.21 ?

To ja odświeżę pytanie Agneostemastica bo zginie.

Przyznam się szczerze, że nie znam takiego narzędzia osobiście.
Ja mam takie cudo. Z tym, że to jest prawdziwy kombajn do wspomagania tradingu. Zacząłem go tworzyć na własne potrzeby jakieś 2 lata temu kiedy jeszcze nie było OCT. To o co pyta agnosteomastic jest z jedną z jego funkcjonalności. Tu jest film pokazujący jak to narzędzie mniej więcej działa. Z tym, że jest to jedna z pierwszych jego wersji. Obecna jest o wiele bardziej zaawansowana. http://www.youtube.com/watch?v=79_4egSAmhk. Tu skrócona instrukcja obsługi. Również starszej wersji. https://www.dropbox.com/s/dpe3143zudze8 ... tacja1.pdf
Jeśli kogoś to zainteresuje to zapraszam na priv.
ps. Tak wygląda aktualna wersja.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
laksior
Stały Bywalec
Posty: 181
Rejestracja: środa 18 wrz 2013, 14:12
Lat na Forex: 0
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Łódź

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

czwartek 26 gru 2013, 10:38

Jedno pytanko, dlaczego pomimo tego, że cena spadła zgodnie z oczekiwaniami, mój zysk w MT4 jest na minusie?

http://www.mql5.com/en/charts/1221359/e ... arkets-ltd
Hope it's not strategy or system... Phillip Nel

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

piątek 27 gru 2013, 08:08

Ponieważ sprzedawałeś po cenie Bid 4.14084, która wyświetlana jest na wykresie.

A zamknięcie zlecenia będzie miało miejsce po cenie Ask, która na screenie wynosi 4.14216 i po której rozliczany jest zysk/strata tego zlecenia.

Tak właśnie objawia się spread. Sprzedajesz po cenie niższej, kupujesz po cenie wyższej, a różnica między nimi to koszt transakcji. Stąd ten minus. Kiedy kupujesz, zauważ, że zlecenie wchodzi po cenie nieco powyżej widocznej na wykresie - kupujesz po cenie ask.

I teraz UWAGA, zlecenie sell zamyka się po cenie ask, która nie jest widoczna na podstawowym wykresie MT4. Podobnie jest ze Stop Loss zlecenia Sell. Aktywuje je cena ask. Dlatego wizualnie wykres nie musi dotrzeć do Twojego zlecenia. Wystarczy, że spread dotrze. To rodzi częste pytania i nieporozumienia u początkujących. Dlatego też Stoploss powinien uwzględniać spread.

Druga UWAGA jest taka, że spread u brokerów ze zmiennym spreadem jest zmienny. Najczęściej zwiększa się w nocy i w piątek w ostatniej godzinie handlu. To może skutkować zamknięciem zleceń z ciasnymi SL.

UWAGA trzecia: wykres rysowany jest standardowo po Bid, ale linia Ask ułatwi szybkie określenie jego wielkości.
Kliknij prawym na wykres -> właściwości -> ogólne -> zaznacz "pokaż linię ask"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
tyler_durden
Stały Bywalec
Posty: 151
Rejestracja: sobota 15 wrz 2012, 12:01
Lat na Forex: 0
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

niedziela 29 gru 2013, 16:32

Ja mam pytanie z innej beczki : czy jest jakiś indyk, który pokazywałby nam reakcje ceny na ważniejsze dane makroekonomiczne ?
Coś a' la FF Market Clock, tylko że te informacje pozostawały by na wykresie.

Awatar użytkownika
laksior
Stały Bywalec
Posty: 181
Rejestracja: środa 18 wrz 2013, 14:12
Lat na Forex: 0
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Łódź

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

niedziela 05 sty 2014, 02:22

Chciałbym, żeby ktoś wyjasnił mi jeszcze jedną sprawę...

Załóżmy, że chcę kupić parę totalnie egzotyczną (żeby nie było za łatwo) ZAR/JPY.
Zanim jednak otworzę transakcję chciałbym wiedzieć jaki depozyt zabezpieczający zostanie pobrany.
Mam depo w PLN-ach i mam na nim 300 złotych.
Dźwignia u mojego brokera to 1:1000
Nie gram za więcej niż za 3% wartości depo.
Kupuję mikrolot czyli 0,01.

Więc jak wyliczyć depozyt zabezpieczający...
Proszę potwierdzić lub obalić mój tok rozumowania.

Kurs pary ZAR/JPY na dzień otwarcia opcji to 9,670.
Oznacza to, że kupuję 1000 ZAR za Jeny.
Aktualny kus tej waluty to 9,670.
Także na zabezpieczenie transakcji 0,01 lota na parze ZAR/JPY potrzebuje 9670 Jenów.
Biorąc pod uwagę, że używam dźwigni 1:1000 to dzielę 9670 przez 1000, co daje mi 9,67 Jenów depozytu zabezpieczającego.
Ale ja mam depozyt w PLN-ch a nie w Jenach, więc nadal nie wiem ile z naszych złotówek muszę oddać jako zabezpieczenie transakcji.
Więc muszę przeliczyć Jeny na Złotówki.
Wchodzę na stronę z kursami walut i widzę, że kurs JPY do PLN to 0,03. Czyli, żeby zakupić jednego Jena muszę wydać 0,03(trzy rosze).
I dalej - skoro mój depozyt zabezpieczający wynosi 9,67 Jenów, to po przeliczeniu na złotówki po aktualnej cenie depozyt wyniesie (9,67 *0,03) 0,28 PLN.
Nie biorę pod uwagę innych opłat typu SWAP czy prowizja.
Hope it's not strategy or system... Phillip Nel

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

niedziela 05 sty 2014, 08:33

Teoretycznie tak, ale w praktyce coś podejrzanie to wygląda.
W praktyce broker może mieć zmodyfikowane wymagania w stosunku do takich par.

Najlepiej sprawdzić na stronie brokera w specyfikacji instrumentów i/lub w kalkulatorze wielkości pozycji.

PS. Jaki to broker?
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
laksior
Stały Bywalec
Posty: 181
Rejestracja: środa 18 wrz 2013, 14:12
Lat na Forex: 0
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Łódź

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

niedziela 05 sty 2014, 12:09

Wiesz Marcin, głównie chodziło mi o to czy mój sposób wyliczania depozytu zabezpieczającego jest poprawny.
Konto demo założyłem za Twoim poleceniem na HotForex.

Nurtują mnie jeszcze dwie sprawy.
Dlaczego, kiedy sprawdzam odległość na wykresie za pomocą "krzyżyka" w MT4, to na różnych wykresach wartości w pipsach są podawane jako liczby dwu-,trzy-, a nawet czterocyfrowe?
Czy to kwestia jakichś ustawień w MT$?
Obrazek

W jakiej walucie najlepiej otworzyć konto u brokera - USD, EUR czy PLN?
Jakie konsekwencje niesie za sobą taki a nie inny wybór?
Hope it's not strategy or system... Phillip Nel

no avatar
matys
Posty: 13
Rejestracja: niedziela 01 gru 2013, 22:35

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

środa 29 sty 2014, 22:07

Witam. Mam pytanie, bo nie mogę tego ogarnąć. Obliczanie zysku na walutach ogarniam, tak na CFD na akcjach, indeksach czy metalach nie mogę ogarnąć. Otóż np kontrakt S&P mam tak: wielkość kontraktu 50, wartość ticku 12,5 a wielkość ticku 0.25. Czyli przykładowo z 1800 wzrosło na 1825,67 na 1 locie. Ile zarobiłem pipsów? To samo np ze złotem, wielkość kontraktu 100, wartość 1.00 a wielkość 0.01. Czyli?

Z gory dzieki za pomoc.

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Posty: 4444
Rejestracja: czwartek 07 cze 2012, 08:46
skype: ComparicFX
Lat na Forex: 12
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

czwartek 30 sty 2014, 11:40

Przeliczenie pipsa na parach można zrobić np. tutaj: http://comparic.pl/kalkulator-wartosci-pipsa/

z towarami jest większy problem niestety. Można się wspomagać kalkulatorami np. bossy: http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... cat_id=961

Z CFD problemu nie ma.

Jeśli akcja jest warta 100 danej jednostki, czyli notowana 100.00 to wtedy zmiana na 1 locie (1 akcji) o 1 pips czyli 1 np. cent warta jest po prostu 0,01 x kurs waluty do złotówki. W przypadku USD będzie to 0,01 x3zł = 0,03zł.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

czwartek 30 sty 2014, 12:15

laksior pisze: Nurtują mnie jeszcze dwie sprawy.
Dlaczego, kiedy sprawdzam odległość na wykresie za pomocą "krzyżyka" w MT4, to na różnych wykresach wartości w pipsach są podawane jako liczby dwu-,trzy-, a nawet czterocyfrowe?
Czy to kwestia jakichś ustawień w MT$?
Obrazek
Ale o którą z tych liczb chodzi? Pierwsza wskazuje ilość świec na danym okresie. Druga ilość ticków pomiędzy punktami pomiaru. A trzecia to po prostu cena w danym punkcie. Wartości te zależą od rodzaju kwotowań - u HotForex są instrumenty kwotowane do 1 miejsca po przecinku (SP500), 2 miejsc (akcje, metale), 3 miejsc (pary jenowe), 5 miejsc (pozostałe pary).
W jakiej walucie najlepiej otworzyć konto u brokera - USD, EUR czy PLN?
Jakie konsekwencje niesie za sobą taki a nie inny wybór?
Jeśli masz konto w polskim banku w polskiej walucie i broker umożliwia wpłatę do polskiego banku, to najlepiej w takiej formie i walucie. Jeśli masz konto EUR w europejskim banku i broker umożliwia wpłatę na rachunek w EUR w europejskim banku, to najlepiej w EUR.
Osobiście mam konto w polskim banku w USD, ale to z innych powodów przy czym wpłaty i wypłaty nic mnie nie kosztują. Natomiast jeśli nie chcesz w PLN to można pokusić się o EUR.
matys pisze:Witam. Mam pytanie, bo nie mogę tego ogarnąć. Obliczanie zysku na walutach ogarniam, tak na CFD na akcjach, indeksach czy metalach nie mogę ogarnąć. Otóż np kontrakt S&P mam tak: wielkość kontraktu 50, wartość ticku 12,5 a wielkość ticku 0.25. Czyli przykładowo z 1800 wzrosło na 1825,67 na 1 locie. Ile zarobiłem pipsów? To samo np ze złotem, wielkość kontraktu 100, wartość 1.00 a wielkość 0.01. Czyli?

Z gory dzieki za pomoc.
Powiem tak. Teraz jest tego tyle - tych walut egzotycznych, cfd, indeksów, instrumentów - że nie ogarniam. Mam konto demo równolegle i jak mam problemy z policzeniem, to robię parę trejdów na demo i sprawdzam w praktyce.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
laksior
Stały Bywalec
Posty: 181
Rejestracja: środa 18 wrz 2013, 14:12
Lat na Forex: 0
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Łódź

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

czwartek 30 sty 2014, 21:17

Dzięki Marcin za podjęcie mojego tematu, ale mam jeszcze pytanko odnośnie konta bankowego.
Mam konto walutowe (EUR) w Alior Banku. Myślałem też o założeniu drugiego konta w USD.
Pytanie moje brzmi, czy lepiej grać na Hot Forex walutą EUR czy USD, czy może nie ma to różnicy?

Zastanawiam się czy mając u broka konto w PLN nie tracę 2 razy.
Otóż, gdy chcę kupić parę EUR/USD, waluta mojego konta musi zostać zamieniona na dolary (bo przecież kupuję Euro za Dolary).
Następnie gdy coś zarobię, to zarobię przecież w Dolarach. Żeby ta kasa wpłynęła na konto u broka, znowu musi zostać zamieniony Dolar na PLN.

Przy takiej zamianie PLN na Dolara i odwrotnie, pewnie mogą się wkraść jakieś straty (ewentualnie zyski) związane ze zmianą kursów walut w czasie gdy miałem otwarte zlecenie.
Czy dobrze to rozumiem?
Hope it's not strategy or system... Phillip Nel

no avatar
KOMBEK
Posty: 3
Rejestracja: sobota 04 sty 2014, 17:09

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

sobota 22 lut 2014, 11:30

Witam
Mógłby ktoś wytłumacztć mi co oznaczają te skróty:

S/R
TF
BE
Setup
??
Z góry dziękuje :p
Wiem glupie pytanie ale od tego chyba ten dzial :D

no avatar
Leonardo
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek 07 paź 2013, 11:16
Lat na Forex: 2

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

sobota 22 lut 2014, 12:32

S/R - support/resistant - wsparcie/opór
TF- time frame - przedział czasowy, okres, jedni grają na świeczkach m15 inni h1 a jeszcze inni d1/w1
BE- break even- wychodzić na swoje, pozycja zabezpieczona SL tak że na niej nie tracimy
Setup- np. formacja cenowa (pinbar), coś na co wchodzisz w rynek
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Główny Moderator
Posty: 602
Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 19:39
skype: pawel.mosionek
Lat na Forex: 11
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

poniedziałek 03 mar 2014, 10:25

laksior pisze:Dzięki Marcin za podjęcie mojego tematu, ale mam jeszcze pytanko odnośnie konta bankowego.
Mam konto walutowe (EUR) w Alior Banku. Myślałem też o założeniu drugiego konta w USD.
Pytanie moje brzmi, czy lepiej grać na Hot Forex walutą EUR czy USD, czy może nie ma to różnicy?

Zastanawiam się czy mając u broka konto w PLN nie tracę 2 razy.
Otóż, gdy chcę kupić parę EUR/USD, waluta mojego konta musi zostać zamieniona na dolary (bo przecież kupuję Euro za Dolary).
Następnie gdy coś zarobię, to zarobię przecież w Dolarach. Żeby ta kasa wpłynęła na konto u broka, znowu musi zostać zamieniony Dolar na PLN.

Przy takiej zamianie PLN na Dolara i odwrotnie, pewnie mogą się wkraść jakieś straty (ewentualnie zyski) związane ze zmianą kursów walut w czasie gdy miałem otwarte zlecenie.
Czy dobrze to rozumiem?
Nie tracisz na tym, że masz konto w PLN. Platforma przelicza wszystko na bieżąco po średnim kursie rynkowym więc ani na tym nie da się zyskać, ani stracić. Tak to jest skonstrułowane.

Jeżeli broker oferuje rachunek w PLN, można wpłacać środki na konto w Polsce, Ty zarabiasz w złotówkach i wydajesz równej w tej walucie to nie widzę powodu, aby założyć konto w obcej walucie. No chyba, że masz jakieś przewidywania co do trendu na XXX/PLN i chcesz w ten sposób dodatkowo zarobić.

Chodzi o ryzyko kursowe. Jeśli założysz konto np. w EUR i przewalutujesz środki po 4.20, a za rok będziesz je chciał wypłacić i w tym czasie kurs zmieni się na 4.50 to dodatkowo zyskasz na tym ponad 7%... Tyle, że jeśli pójdzie w drugą stronę to na tym stracisz. Co innego jeśli potrzebujesz środków w tej walucie i nie ma to dla Ciebie znaczenia.
- RABATY u brokerów ECN STP
- Forex Club Tools
- Program Podatek
ForexClub.pl
- Tickmill (-10%) - IC Markets (-21%) - XTB (Pakiet książek) - Dukascopy (narzędzia do JForex) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

no avatar
kmicic
Posty: 4
Rejestracja: wtorek 08 kwie 2014, 20:03

Re: Wszystkie pytania dozwolone!

wtorek 08 kwie 2014, 21:59

Witam, :joy:

jestem tu świeżutki i chciałem się przywitać. Pasją moją jest programowanie. Na Foreksie zagrałem po ułańsku bez przygotowania i w ciągu kilku dni straciłem 1/3 tzw wkładu :-). No i od prawie dwu lat nie gram szukając ŚWIĘTEGO GRALA którego zapewne nie ma ?.

W tym czasie Pomagałem programować na MT4 koledze (jego pomysły, mój kod) sprawdzającemu rożne strategie i wskaźniki. W tym czasie popełniłem kilkaset różnych ekspertów i wskaźników pisanych od zera jak i modyfikowanych do własnych potrzeb.
Zdążyłem się zorientować że praktycznie każdy automat niezbyt sprawdza się w długim okresie czasu. Jak automat dobrze pracuje z wyrażnym trendem to w okresach flauty, wypłaszczenia trendów, zawodzi bo trzeba właśnie zmienić strategie na handel od extremum do extremum i odwrotnie.
Mam pytanie czy znany jest Wam ekspert (free oczywiście) uznawany przez traderów za najlepszy ( nie doskonały ale co najmniej dobry lub mający dobrą opinię), nie miałem dotąd kontaktów z "zawodowcami" dlatego pytam o to Was na tym forum.
Potrzebne mi to do porównania i samooceny. Te które sprawdziłem nie wyróżniają się czymś szczególnym.

pozdrawiam
AK

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość