Mam na imię Wojtek, na forexie jestem obecny od roku.
Zakładam ten dziennik, aby dokumentować pewien eksperyment. Jestem fanem Ichimoku, (polecam fantastyczny ebook Grzegorza Moskwy). Na koncie rzeczywistym gram w oparciu o tę technikę.
Tutaj, chciałbym zamieszczać zagrania z konta demo. To co według mnie fajne w Ichimoku, to to, że poszczególne jego komponenty, które składają się na cały system, można również z powodzeniem (mam nadzieję, że w tym przypadku tak będzie), stosować oddzielnie. I właśnie korzystając z wiedzy uzyskanej m.in. tutaj postanowiłem otwierać pozycję w oparciu o tzw. Senkou span cross. Założenia są prościutkie i być może błędne, ale kto nie próbuje...
A konkretnie - gram na świeczkach H4, pary dowolne. Otwieramy pozycję buy tylko wtedy, gdy w momencie tworzenia się nowej chmury wzrostowej cena znajduj się nad chmurą. I analogicznie dla sell - tworzeniu się nowej chmury spadkowej musi towarzyszyć cena pod chmurą.
Wyjścia - tu już większa dowolność. Na początek zakładam, że 1/3 pozycji zamykamy w momencie przecięcia przez cenę (i zamknięcia się po przeciwnej stronie) linii kijun.
Kolejne 1/3 - zamykamy przy crossie tenkan sen i kijun sen w kierunku przeciwnym do zajmowanej pozycji.
Pozostałą 1/3 pozycji zamykamy w momencie zamknięcia się świeczki po drugiej stronie chmury, lub w chmurze, jeśli dojdzie do ponownego crossu linii senkou span.
Oczywiście po bieżącej analizie dopuszczam dokładanie kolejnych pozycji.
To tyle. Założenia proste jak budowa cepa, być może wynik będzie taki, że dostanę cepem przez łeb.