Nuda... Nic się nie dzieje, proszę pana. Przynajmniej na interwale M60.
Żeby jednak nie tracić czasu tak sobie szlifuje oko na kangurze z mijającego tygodnia.

Jest dobrą ilustracją tezy, że rynki większość czasu pozostają w równowadze kreśląc szersze lub węższe konsolidacje. Jednak właśnie ten wykres pokazuje jak można w takich warunkach zarobić (mimo, że zakreślam obszary wąskich konsolidacji to je przegapiłem, ale własnie postanawiam lepiej się na nie zasadzić) co więcej te schematy są dość łatwo zauważalne już w momencie tworzenia słupka sygnalnego. Chodzi o setupy nazywane upthrust lub spring. Już tłumaczę o co chodzi: na wykresie mamy zaznaczone 3 obszary wąskiej konsolidacji (jak je zaznaczać pisałem wcześniej). Jak widać kupujący i sprzedający boksując się ze sobą próbują wypchnąć drugą stronę z ringu. Szukamy wybicia z konsoli , które spotyka się z gwałtowną ripostą skutkującą długim ogonem świecy czyli fałszywych wybić.
1 - udało się , ale mały korpus wskazuje na niezdecydowanie , więc odpuszczamy
2 - udało się wypchnąć (upthrust)w górę , co zostało gwałtownie odrzucone w dół. To pułapka na kupujących , która kończy się jazdą w dół (dobry trade)
3 - zarysowana góra konsoli
4 - dobre , wyraźne wypchnięcie w górę poza konsolę z gwałtownym odrzuceniem i jazda w dół. Niestety sprzedaż zeszła do dolnego ograniczenia konsoli więc brak wejścia
5- kolejna próba wypchnięcia rynku w górę ukarana gwałtownym odrzuceniem (dobry trade)
6 - w wyraźnym obszarze wąskiej konsolidacji próba wypchnięcia rynku w górę , która okazuje się pułapką na kupujących. Kolejna świeca co prawda jest niezdecydowana , jednak dalsza przypieczętowuje zjazd. (dobry trade).
Analogiczne zachowanie rynku można zaobserwować na fałszywych wybiciach z konsoli dołem. Takie gwałtowne odbicie od wyłamania dolnego ograniczenia konsoli nazywane jest spring.
Jak mam czas to siedzę i myślę.
Jak nie mam czasu to tylko siedzę.