Podsumowanie handlu za 5-9.10.2015
W tym tygodniu nie było wiele gry. Mimo wszystko przeprowadzone transakcje pozwalają na wyciągnięcie wniosków, dzięki którym będę mógł poprawić handel od przyszłego tygodnia. Na plus na pewno analiza i timing. Na minus źle dopasowany i zbyt ciasny SL dla tej analizy. Jest to widoczne podczas transakcji, które mogły dać mi przewagę. Wiadomo, że nie każda transakcja jest dobra, jednak jeśli marnuje się te najważniejsze to są potrzebne zmiany. Przykładem niech będą zagrania na EURUSD z 05 i 06.10.2015 oraz GBPUSD 07.10.2015, a nawet Long na EURJPY. Dochodzi do tego jeszcze problem jednej pozycji na sygnał (zwracam uwagę na EURUSD otwarcie 06.10.2015 13:20), co jest zdecydowanie zbyt mało jeśli chciałbym rozegrać transakcję nie tylko w perspektywie natychmiastowego wybicia, ale np. połowy lub nawet całego dnia.
EURUSDH1.png
GBPUSDH1.png
Dlatego będę wprowadzał otwieranie dwóch pozycji na jeden sygnał, natomiast wyjątkowo otwierana będzie jedna lub trzy pozycje, w zależności od tego jak widzę daną sytuację z punktu widzenia analizy. Przykładowo jeśli jest szansa na duże wybicie to mogę otworzyć 3 pozycje, ale jeśli już było to wybicie, ale nadal jest szansa na retest szczytu po korekcie to raczej będę otwierał już tylko jedną pozycję max dwie w dobrym trendzie (miałem takie jedno zagranie na EURUSD otwarcie 08.10.2015 11:05). Na EURJPY dałem się zrobić w konia i nie ma nawet czego komentować, to tzw. czynnik ludzki. Tak naprawdę problem na EURJPY polegał na tym, że jednocześnie wziąłem pod uwagę zbyt wiele czynników przeciwstawnych do siebie i to całkowicie rozwaliło mi koncepcję gry. O ile L wynikał z przemyślanej analizy i zawiódł wspomniany zbyt ciasny SL o tyle w S załadowałem się już na wariata pod wpływem impulsu i to był mój największy błąd w tym tygodniu jeśli chodzi o wejście w pozycję.
EURJPYH1.png
Streszczając, jakie zmiany od przyszłego tygodnia:
SL dopasowany do analizy.
Dwie pozycje na sygnał (wyjątkowo jedna lub trzy).
Bardziej odważna gra, więcej wykorzystanych sygnałów.
W opisie podałem transakcje z rachunku Zwykly handel_old, które można przeglądać pod tym linkiem:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.