Wykorzystanie fal Elliotta w praktyce

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Wykorzystanie fal Elliotta w praktyce

czwartek 15 sty 2015, 11:03

Potencjalne dwa zygzaki na eur/usd, obydwa są impulsami

Sprawdziła się moja ulubiona zależność, że fala kolejna stanowi 0,618 fali poprzedzającej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nie należy mylić prawdy z opinią większości."Jean Cocteau

Awatar użytkownika
pmleczko
Pasjonat Forex

czwartek 15 sty 2015, 19:40

Wszystko co napisałeś się zgadza, ale to jest idealna teoria do analizy rynku jako takiej. W zigzagach, które mają strukturę 5-3-5, fale a i c są pięciofalowe. Czy mają strukturę impulsów? Dla mnie mają i dlatego napisałem, że uznaje do gry tylko zigzagi idealne, czyli takie w których fala c jest idealną piątką i ma charakter impulsu. Reszta to miazga nieprzydatna do gry, ale idealna do opisywania wykresu. Na rysunku, który pokazałeś fala A w dół nie jest oczywiście falą impulsu dla ruchu wyższego rzędu, ale to nie ma znaczenia dla ruchu obecnego i każda taka fala powinna mieć kontynuację. za wyjątkiem fal C korekt nieregularnych oczywiście. Jeżeli ma mieć kontynuację to powinno się ją uznawać za falę impulsu i na nią grać a nie patrzeć na to którego jest rzędu i czego jest cząstką. Skupiasz się na tym co przydaje się do gry a to co nie, zostawiasz analitykom do zabawy.

Awatar użytkownika
Bfx
Gaduła
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek demonstracyjny

czwartek 15 sty 2015, 20:45

Ok, rozumiem. Myslalem ze to wazne. Kiepsko mi idzie w tym tygodniu. W przyszlym bedzie lepiej bo juz mi sie to wszystko troche poukladalo. :)

Awatar użytkownika
pmleczko
Pasjonat Forex

niedziela 18 sty 2015, 16:39

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat Forex

poniedziałek 19 sty 2015, 11:35

Nie rozumiem, dlaczego w sytuacji gdy na eur/usd mamy dwa impulsy w dół, nie bierzesz pod uwagę zakończenia trendu? Niby dlaczego musi nastąpić fala czwarta i piąta?

Awatar użytkownika
pmleczko
Pasjonat Forex

poniedziałek 19 sty 2015, 19:27

Biorę, ale zakładam, że jak fala A była piątką to C też takową powinna być. Jeżeli EUR/USD chodzi od lat idealnie zigzagiem z A=C to też zakładam że jak jest jeszcze miejsce to powstanie 4 fala. Założenia preferowane, natomiast oczywiście po 2 impulsach w dół możliwe że skończą już teraz ten spadek.

Awatar użytkownika
Bfx
Gaduła

wtorek 20 sty 2015, 11:29

Trafiłem na coś takiego, na pierwszy rzut oka ładna korekta abc po jakimś impulsie. Ale nie umiałem tego pooznaczac tak żeby było zgodnie z TFE. W impulsie można by wydłużyc falę 5 ale fala c też tak jakby miała tylko 3 podfale a powinna miec 5. Piotrek odpuszczasz coś takiego czy da się to jakoś dopasowac?

Awatar użytkownika
pmleczko
Pasjonat Forex

wtorek 20 sty 2015, 11:55

Tam gdzie masz 3 jest 1, a tam gdzie masz 1 jest pierwsza podfala. Widać to na liniowym. Reszta prowadzi do tego samego czyli zigzaga z falą c tak jak zaznaczyłeś. Takie wejścia są bardzo dobre bo nie dość że czytelna struktura w górę to do tego bardzo ładny zigzag zakończony na wsparciu I jeszcze fala c na dywergencji. Jeszcze tam jest 50 procent zniesienie. Nic tylko grac choć stop troszkę duży. Szkoda, że po fali c nie powstała mała piątka w górę na mniejszym TF, wtedy by było już wejście idealne z małym stopem.

Awatar użytkownika
Bfx
Gaduła

wtorek 20 sty 2015, 12:24

Nie widzę tego zigzaga. :wtf: Zigzag ma strukturę 5-3-5 a ja tu widzę 3-5-3. Mógłbyś go zaznaczyc jak znajdziesz chwilkę?

Awatar użytkownika
pmleczko
Pasjonat Forex

wtorek 20 sty 2015, 12:46

W tym momencie nie mam jak zapodać screena, ale zobacz na liniowy wykres twoją korektę od 16 stycznia (mogę coś źle widzieć bo siedzę na 10 calach). Aha i jak będziesz zagłębiał się w każdą podfale to nie zagrasz nigdy. Jest impuls w górę jest, jest korekta abc tego impulsu jest. Fala c tej korekty jest na dywergencji i wyhamowuje na 50 zniesienia fali impulsu tak. Jest tam dodatkowe wsparcie, jest. Fala A jest prawie równa C jest, więc po co się jeszcze zagłębiać w strukturę każdej podfali. Ja w korektach nieregularnych nie spoglądam na falę B z nastawieniem, że znajdę tam trzy podfale. Jakbym chciał analizować prawidłowo a nie grać to oczywiście bym tak zrobił a tak to patrzysz na zarys fal.

Awatar użytkownika
Bfx
Gaduła

wtorek 20 sty 2015, 13:09

Ok, kumam, dalej za głęboko patrze. Jak się tego oduczę to będzie więcej sygnałów :joy: Dziękuje za odpowiedź.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat Forex

czwartek 22 sty 2015, 19:57

no i chyba zaczynamy nowy impuls

Awatar użytkownika
pmleczko
Pasjonat Forex

piątek 23 sty 2015, 19:45

Do tego przyspiesza, czyli dalej się 3C rozwija. Potrwa to jeszcze....

Awatar użytkownika
pmleczko
Pasjonat Forex

sobota 24 sty 2015, 17:27

Awatar użytkownika
pmleczko
Pasjonat Forex

niedziela 25 sty 2015, 16:23

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat Forex

poniedziałek 26 sty 2015, 12:58

Mimo wszystko miałbym duże wątpliwości czy taka strategia na zasadzie szukania wsparć/oporów i grania na małe piątki będzie się dobrze sprawdzać. Ja kiedyś grałem podobnie i było sporo problemów.

1) piątku impulsowe pojawiają się tylko w ok. 40% punktów zwrotnych (badania dla eur/usd), czyli mała częstotliwość
2) jeżeli gramy na odbicia, niezgodne z trendem, będzie dużo fałszywek, SL i BE bez zysku
3) ustawianie TP jest dość problematyczne

Zasadniczo system jest prosty, co jest dużą zaletą i powinien regularnie zarabiać, jednak jako całość ma dość mały potencjał. Mam duże wątpliwości czy ugra 100% rocznie.

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Kontakt:

poniedziałek 26 sty 2015, 13:08

Strategie można łączyć ;) Wtedy wyniki się kumulują. A najlepiej jeśli to są strategie działające na nieco innych rynkach. Tzn. jedna sprawdza się najlepiej w trendach, druga w konsolidacji etc.

Wtedy jeśli każda ma swoje pozytywne wyniki, powinno to prowadzić do ich skumulowania.

To jest normalna strategia jaką używają wszyscy z PA, tylko wejścia zamiast po/na 50 procent pinbarów, inside barów itp. są po ruchu falowym. Ot i cała różnica.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
pmleczko
Pasjonat Forex

poniedziałek 26 sty 2015, 14:16

jasonbourne pisze:Mimo wszystko miałbym duże wątpliwości czy taka strategia na zasadzie szukania wsparć/oporów i grania na małe piątki będzie się dobrze sprawdzać. Ja kiedyś grałem podobnie i było sporo problemów.

1) piątku impulsowe pojawiają się tylko w ok. 40% punktów zwrotnych (badania dla eur/usd), czyli mała częstotliwość
2) jeżeli gramy na odbicia, niezgodne z trendem, będzie dużo fałszywek, SL i BE bez zysku
3) ustawianie TP jest dość problematyczne

Zasadniczo system jest prosty, co jest dużą zaletą i powinien regularnie zarabiać, jednak jako całość ma dość mały potencjał. Mam duże wątpliwości czy ugra 100% rocznie.
1- prawda, ale ja uwzględniam 20 par
2- dlatego należy grać z trendem, lub w miejscach gdzie powstaje duża konsolidacja. Dokładnie tak jak to robią PAowcy.
3- TP nie jest problematyczne bo nie musi być techniczne, chodzi o złapanie trendu. W konsolach można ustawiać technicznie a i tak powinno dać dobry RR.
Jeżeli uwzględnisz 20 par, RR w okolicach 8 procent to ten potencjał nie jest aż tak mały jakby sie wydawało. Zresztą wyjdzie w praniu.
Jeszcze jedno, te piątki są po to żeby odfiltrować te fałszywki o których piszesz a nie je pogłębiać.
Czas zresztą wszystko zweryfikuje.

Awatar użytkownika
pmleczko
Pasjonat Forex

poniedziałek 26 sty 2015, 14:27

Akhh pisze:Strategie można łączyć ;) Wtedy wyniki się kumulują. A najlepiej jeśli to są strategie działające na nieco innych rynkach. Tzn. jedna sprawdza się najlepiej w trendach, druga w konsolidacji etc.

Wtedy jeśli każda ma swoje pozytywne wyniki, powinno to prowadzić do ich skumulowania.

To jest normalna strategia jaką używają wszyscy z PA, tylko wejścia zamiast po/na 50 procent pinbarów, inside barów itp. są po ruchu falowym. Ot i cała różnica.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat Forex

poniedziałek 26 sty 2015, 14:44

pmleczko pisze:To jest normalna strategia jaką używają wszyscy z PA, tylko wejścia zamiast po/na 50 procent pinbarów, inside barów itp. są po ruchu falowym. Ot i cała różnica.
Ooo, to tak się gra PA. :aaaa: Dobrze wiedzieć. :aaaa: Nawet nie wiedziałem, że kiedyś grałem PA i to dosyć intensywnie.

Co nie zmienia faktu, że z MOICH doświadczeń to nie jest żadna rewelacja, dużo problemów, zyski jakieś są ale w sumie bez szału, ogólnie nic specjalnego.

ODPOWIEDZ