Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

no avatar
zzz

Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

czwartek 19 lip 2012, 14:10

Komputery pod platformy powinny np. pod Saxobank,PT itp. mieć

1-2 GHz or higher processor
1024 MB RAM
50 MB available disk space for installation and additionally 500 MB for history cache.

Proponuję abyśmy wymieniali dobre i niedrogie komputery.
Proponuję też abyśmy tutaj wymieniali się informacjami jak przebudowywać swoje komputery pod te wartości,czy się to opłaca itp.

Proszę wymieniać dostawców internetu którzy GWARANTUJĄ minimum 1 Mbps szybkości wysyłkowej.
To jest niezbędne minimum do naszej pracy,
Nieważne jaki mamy szybki internet 150-100 czy 26 Mbps.
Przeprowadziłem setki testów na najszybszych internetach,co z tego że mamy aktualnie 150 Mbps,jak w tym samym czasie szybkość wysyłkowa spadnie nam do 0 -0.05 Mbps.

Pozdrawiam.

no avatar
Cyb
Stały Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 21:00

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

czwartek 19 lip 2012, 14:21

Jak chcesz gwarancję łącza to weź sobie łącze z CIR. Tyle że tyczy się to tylko i wyłącznie do routera brzegowego. Bo jak wyobrażasz sobie gwarancje operatora za cały świat ? Większej bzdury już nie można wymyślić.
Albo prościej - załóż sobie symetryk.

A co do powyższej specyfikacji - teraz to już telefony mają lepsze parametry a ty chcesz dostosowywać pod takie coś komputer ? To byś musiał cofnąć się wstecz.
Najtańszy kompletny zestaw za jakieś ~max 1000 pln ( bez monitora ) bije na głowę tą specyfikację :

Procesor: Intel Celeron G 530, 2.40GHz, 2MB, LGA1155, 32nm, BOX
Płyta główna: Płyta główna ASRock H61DE/S3
Pamieć RAM: GoodRam 4GB DDR3 1333MHz CL9
Karta graficzna: -
Dysk twardy: Seagate Barracuda 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM, 16MB, NCQ (ST500DM002)
Napęd DVD: Sony AD-7280S-0B
Obudowa: Tacens PRIOR LIMITED EDITION
Zasilacz: Aerocool AEROPGSVP-450
Na tym forum ukrywa się giełdowy Breivik. Ale nie mogę ujawnić kto to !

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Posty: 4443
Rejestracja: czwartek 07 cze 2012, 08:46
skype: ComparicFX
Lat na Forex: 12
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

czwartek 19 lip 2012, 14:30

Przede wszystkim dysk SDD.

Wszystko śmiga jakieś 5razy szybciej niż na zwykłym dysku. Windows odpala się poniżej minuty a skype, przeglądarka, any-vir i kilka MT4 to kwestia max kilkunastu sekund.
Oczywiście do tego przyda się jakiś dobry procek, troszkę ramu (ten jest teraz tani jak barszcz, wiec 8gb można sobie sprezentować)
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
zzz

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

czwartek 19 lip 2012, 14:44

Dzięki.Niestety pochwały nie można dać.
Mam trzy letniego laptopa,internet szybkość 26 Mbps,jak wysyłkowa jest 3-7 Mbps wszystko śmiga idealnie,jak spadnie do 0.05 Mbps chodzi tylko MT-4 oraz Dukas..
Wiem że większość ma z tym problem tylko nie zdaje sobie z tego sprawy, nawet doświadczeni inwestorzy.
Może znajdziemy jakieś wyjście aby te spadki do 0.05 Mbps zneutralizować>?,które pod takie spadki platformy wybrać?.
Zauważyłem że też C-Trader dosyć dobrze w takiej sytuacji chodził.

Pozdrawiam.

no avatar
pizza_lover
Stały Bywalec
Posty: 60
Rejestracja: środa 16 maja 2012, 10:21
Lat na Forex: 2
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: mazofsze

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

piątek 20 lip 2012, 07:46

Akhh pisze:Przede wszystkim dysk SDD.
SSD :-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/SSD
Pozdrawiam,
p_l
Brak wiedzy kosztuje, natomiast jej nadmiar może powodować nieporozumienia.

no avatar
zzz

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

sobota 21 lip 2012, 13:25

Testuję teraz na słabym przekażnikowym internecie.
Szybkość internetu 0.7 Mbps ,a szybkość wysyłkowa 0.02 Mbps .
Przy tej szybkości nie ma problemu z platformą MT-4,Dukas,C-Trader.
Z PT i Saxobank jest problem.
Jest to dziwna sytuacja ,widziałem Wykupione internety na ok. 120, czy 26 Mbps i przy maksymalnych wartościach szybkość wysyłkowa spadała czasami do 0,a można mieć internet nawet na 0.7 Mbps i szybkość wysyłkowa 0.02 Mbps i platformy niektóre śmigają idealnie.
Jeżeli nie uda się nam znaleść jakiegoś wyjścia aby nasz dostawca internetu nie doprowadzał do sytuacji że mamy np. maksymalną szybkość na 120 Mbps,a w tym samym momencie wysyłkowa bę dzie 0 Mbps to niestety będziemy walczyć nie tylko z rynkiem i brokerem lecz będziemy walczyć też z internetem.

Pozdrawiam.

Ps. dla mnie to jest dziwna sytuacja że wykupujemy najdroższe internety z największą szybkością,a potem okazuje się że ich szybkość wysyłkowa spada do 0 a z kolei najtańsze internety 1-2 Mbps przy szybkości wysyłkowej 0.02 Mbps popularne platformy śmigają.
Dobrze by było abyśmy się na tym skupili ,może znajdziemy jakieś wyjście?.Może trzeba naciskać na dostawców internetu ?.
Ja testując Vectrę nawet na orginalnym teście Vectrowkim miałem 26 Mbps i 0 Mbps wysyłkową,a radiowy internet śmiga.
Może są jakieś sposoby aby się przed tym bronić?.Znajomi dopiero teraz na to zwracają uwagę i też są w szoku ponieważ mają najdroższe internety ,a chwilami wysyłkowa też spada do 0 Mbps.
Nie rozumiem tego,jeżeli dostawcy najsłabszych internetów mogą sobie z tym poradzić ,to dlaczego takie sporadyczne sytuacje zdarzają się przy najszybszych wykupionych szybkościach?.

PS. Karol zgłoś w Pro T że przy tych niskich wartościach to zlecenia z klawiatury raczej chodzą,natomiast okno złóż zlecenie jest zablokowane w takich sytuacjach.Może coś wymyślą?.

no avatar
zzz

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

sobota 21 lip 2012, 13:45

Przy spadku szybkości wysyłkowej do 0 Mbps blokuje wszystkie platformy.
Przy spadku do 0.004 Mbps z tego co zauważyłem MT-4,Dukas,C -Trader działa.

Pozdrawiam.

no avatar
Cyb
Stały Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 21:00

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

sobota 21 lip 2012, 16:40

Nie wiem jak można mieć tak drastycznie mały upload. U mnie nigdy nie spada poniżej 1,8 Mb/s a górną granicę mam na 2 Mb/s. Tak więc lepiej sprawdź swój sprzęt... Bo mi nigdy nie spada upload poniżej 90%...

A sorry - raz miałem takie cyrki. Padał i upload i download. Okazał się wadliwy sprzęt ( po mojej stronie ). Po prostu router już zdechł...
Na tym forum ukrywa się giełdowy Breivik. Ale nie mogę ujawnić kto to !

no avatar
Cyb
Stały Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 21:00

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

sobota 21 lip 2012, 16:46

Pozatym jak można mieć wysyłanie na 0,02 Mb/s ? Przecież to 2 kb/s...
Na tym forum ukrywa się giełdowy Breivik. Ale nie mogę ujawnić kto to !

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

sobota 21 lip 2012, 17:52

Witam.

Zzz, nie przesadzaj z tą prędkością. Czasy numeru 0202122 już dawno minęły :)
Do tradingu trzeba mieć odpowiednio przepustowe łącze. Jak nie spełniasz tych wymagań to poprostu nie tradujesz. Po co się katować na takim łączu?

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
zzz

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

niedziela 22 lip 2012, 16:57

Widzę że się nie rozumiemy.
Oczywiście że są to sporadyczne sytuacje.
Pytanie do forumowiczów znających się na łączach internetowych,skoro okazjonalnie zdarzają się sytuacje że spada nam szybkość wysyłkowa do 0.05 Mbps lub 0 // to są chwilowe sytuacje i sporadyczne// czy można to zniwelować nap w ten sposób że mamy np. jedną łącze z Vectry,oraz drugie podłączone radiowe np. Ery, jeżeli jedna spadnie nam do 0 Mbps to z drugiego zlecenia pójdą?.Może jest jakiś inny sposób aby się przed tym bronić?.
Jeszcze mam pytanie jak rozumieć że mamy szybkości maksymalne Dowland np. 100 lub 26,a w tym samym momencie szybkość wysyłkowa spada do 0 Mbps?,są to sytuacje chwilowe lecz się zdarzają..
Prosiłbym kogoś zorientowanego o wytłumaczenie nam tego.

Pozdrawiam.

Ps,jak znajdę z tydzień czasu to spróbuję wyłapać jak spadnie Vectra do 0 Mbps i wtedy spróbuję z radiowego internetu zlecenia składać,może jest to jakieś wyjście?.
Karol co rozumiesz przez // Do tradingu trzeba mieć odpowiednio przepustowe łącze.//?.
Jeżeli masz wykupione najszybsze łącza // czyli spełniasz te warunki o których piszesz//,a następnie chwilowo spada Tobie to najszybsze łącze do wysyłkowej 0 Mbps to niestety niczego nie rozwiązuje.
Albo inaczej, to w takim razie wymieniajmy dostawców internetu którzy spełniają te warunki o których pisze Karol i GWARANTUJĄ 24/h jakieś minimalne warunki np. 1 MBPs wysyłkowej?.W sumie to o to mi chodzi.

no avatar
zzz

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

poniedziałek 23 lip 2012, 08:34

Zapytam inaczej,mamy wykupiony np. internet szybkość 26 Mbps i szybkość wysyłkowa 7 Mbps, następnie zdarzają się sekundy że mamy tą szybkość 26 Mbps natomiast wysyłkowa spada do 0-0.05 Mbps ,czy w takiej sytuacji mając jednocześnie podpięty radiowy internet,w takiej sytuacji może ten drugi podłączony internet to zniweluje?,pomijając przypadki gdy u tych dwóch dostawców internetu jednocześnie spadnie do 0 Mbps.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

poniedziałek 23 lip 2012, 09:10

zzz pisze:Zapytam inaczej,mamy wykupiony np. internet szybkość 26 Mbps i szybkość wysyłkowa 7 Mbps, następnie zdarzają się sekundy że mamy tą szybkość 26 Mbps natomiast wysyłkowa spada do 0-0.05 Mbps ,czy w takiej sytuacji mając jednocześnie podpięty radiowy internet,w takiej sytuacji może ten drugi podłączony internet to zniweluje?,pomijając przypadki gdy u tych dwóch dostawców internetu jednocześnie spadnie do 0 Mbps.
Tylko wtedy kiedy będziesz oba łacza mieć podpięte do routera, który będzie automatycznie wybierał to łącze które pracuje poprawnie. Większość popularnych routerów pracuje w systemie 0,1 czyli przełącza na zapasowa w wypadku całkowitego zaniku łączności na pierwszym łaczu, wtedy przełącza na zapasowe.

Jedyne skuteczne rozwiązanie to wykupienie łącza od operatora, który gwarantuje jakość, obojętnie czy radiowego czy kablowego lub światłowodem i potem jakieś drugie zapasowe.

Co do łączy z jakąkolwiek gwarancją, to musisz szukać wśród operatorów sieci szkieletowych np. http://www.gts.pl/ , http://www.cdpnetia.pl/static/glowna.html , TPSA itp.

Tu nie ma reguły - to zależy od konkretnego miasta i którzy operatorzy mają tam swoje węzły gdzie są wstanie zagwarantować jakość połączenia, co oczywiście odpowiednio kosztuje.
Największe ograniczenie zysków Tradera tkwi w jego umyśle.

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Posty: 4443
Rejestracja: czwartek 07 cze 2012, 08:46
skype: ComparicFX
Lat na Forex: 12
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

poniedziałek 23 lip 2012, 09:15

pizza_lover pisze:
Akhh pisze:Przede wszystkim dysk SDD.
SSD :-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/SSD

Tak oczywiście - mój błąd.

Niemniej jednak uważam, że to jeden z ważniejszych czynników - szczególnie przy analizach - np dla Wojtka, który lubi mieć dużo na jednym wykresie. Przeładowania itp będą bardzo szybkie i mimo, że wcześniej miałem w miarę dobry komputer (4gb ramu, procek 2rdzeniowy, dobry dysk) co do programów do analizy powinno w zupełności wystarczyć, teraz czuję ogromną różnicę - wszystko ładuje się błyskawicznie, przerzucanie się pomiędzy programami też jest szybsze. Nie mówiąc o tym, że można włączyć na raz bardzo dużo programów i nie czuje się żadnej różnicy.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
zzz

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

poniedziałek 23 lip 2012, 11:11

Dzięki.
A co sądzicie aby do laptopa poza stałym łączem podłączyć z boku blue connecta ?,w sytuacji spadku na stałym na 0 Mbps korzystać z radiowego,trzeba coś robić dodatkowego>?,czy wystarczy mieć oba włączone i palucha powtórzyć zlecenie?.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

poniedziałek 23 lip 2012, 11:41

Ja mam tak w domu - stałe łącze z kablówki i drugie radiowe w USB - jak padnie jedno dwa kliknięcia i jestem na radiowym.

Ale !!! nie prowadzę tradingu z domu, poza testami - wszystko mam na VPS w Data Center z porządnymi wielokrotnymi łączami (BGP-4) i zasilaniem awaryjnym z UPS i agregatami prądotwórczymi.

Z domu łącze się tylko z zdalnymi pulpitami VPS Windows, które wyświetlam na monitorach.
Największe ograniczenie zysków Tradera tkwi w jego umyśle.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

poniedziałek 23 lip 2012, 12:49

Witam.
zzz pisze:Dzięki.
A co sądzicie aby do laptopa poza stałym łączem podłączyć z boku blue connecta ?,w sytuacji spadku na stałym na 0 Mbps korzystać z radiowego,trzeba coś robić dodatkowego>?,czy wystarczy mieć oba włączone i palucha powtórzyć zlecenie?.

Pozdrawiam.
Oczywista oczywistość. Co najmniej dwa łącza są koniecznością.
Dodatkowa sprawa to UPS, jeśli ktoś traduje ze stacjonarnego PC.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
esco
Gaduła
Posty: 294
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 21:29

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

czwartek 09 sie 2012, 19:02

Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

Przede wszystkim stabilny. Nie mam tu na myśli super sprzętu w sensie mocy obliczeniowej.
Zwrócić uwagę należy przede wszystkim na jakość podzespołów związanych z zasilaniem.

Polecam również wyposażyć się w 2 dysków twardych i/lub dysk ssd.
Nie jest to na chwile obecna drogie natomiast mocno podnosi bezpieczeństwo danych.

Warto też przemyśleć osobna instalacje systemu tylko do tradingu.
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

no avatar
zzz

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

sobota 11 sie 2012, 21:41

Mam takie pytanie.
Mam trzy letniego laptopa,nie jest zły,natomiast zauważyłem że jeżeli nie chcę go używać ,zamykam i daję w stan spoczynku// nie wyłączając jego//,po dłuższej przerwie jak go uruchamiam jest totalnie zamulony,szybkość internetu jest OK,ale on muli totalnie.
Po wyłączeniu i ponownym włączeniu wszystko śmiga idealnie.
Proszę nam wytłumaczyć dlaczego tak jest?.Pytanie jest o tyle ważne że zauważyłem czasami w momencie gdy potrzeba ostro działać inwestorzy mają z tym problem nie rozumiejąc tego.// czasami zwalają niesłusznie winę na brokera///

Pozdrawiam.

no avatar
Cyb
Stały Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 21:00

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

sobota 11 sie 2012, 21:48

Wymień tych inwestorów którzy mają z tym problem ?
Konkretnie. Kto używał laptopa, miał go w stanie spoczynku, włączył i mu zamulało.
Na tym forum ukrywa się giełdowy Breivik. Ale nie mogę ujawnić kto to !

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość