Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

no avatar
zzz

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

sobota 11 sie 2012, 21:56

Cyb Ty zawsze musisz być złośliwy...? A proszę bardzo,banki,BM,itp,a na zwykłych inwestorach kończąc....,

zauważyłem że tak się również dzieje w bankach i Biurach Maklerskich gdzie przecież są zatrudnieni specjaliści,dlatego warto sobie też w tym wątku odpowiedzieć co w tej sytuacji robić?,może pomoże SSD w takich sytuacjach gdy komputer długo działa?.
Jeżeli ktoś nam mógł by to wytłumaczyć oraz jak się przed tym bronić byłbym zobowiązany.

Pozdrawiam.

no avatar
Cyb
Stały Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 21:00

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

sobota 11 sie 2012, 22:06

Jaki złośliwy. Chcę doprecyzować czy mówisz o czymś co widziałeś na własne oczy, czy o czymś co Ci się tylko wydaje że ma/miało miejsce.
Nie znam nikogo kto miałby taki problem jak Ty. Dlatego oczekiwałem konkretów.
Ale dostałem odpowiedź jak zawsze.
Kto w tych czasach korzysta ze stanu spoczynku ?
Na tym forum ukrywa się giełdowy Breivik. Ale nie mogę ujawnić kto to !

no avatar
zzz

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

sobota 11 sie 2012, 22:16

OK,doprecyzuję,tak się działo w bankach i BM gdy ostro tam inwestowałem,było to parę lat temu,teraz mają wymienioną instalację i komputery więc może jest lepiej.Po co w stan spoczynku?,jest tysiące powodów np. widzisz że trend nie krystalizuje się np. przez parę godzin po Twojemu,dajesz w stan spoczynku aby jak trzeba szybko uruchomić nie włączać ponownie komputera,jest to bardzo wygodne i praktyczne,zresztą nieważne z jakiego powodu dajemy w stan spoczynku,ważne że po takiej operacji po kilku kilkunastu godzinach dzieją się takie rzeczy.Prosiłbym o wytłumaczenie dlaczego tak się dzieje i jak się można przed tym bronić?.

Pozdrawiam.

no avatar
Cyb
Stały Bywalec
Posty: 71
Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 21:00

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

sobota 11 sie 2012, 22:30

Czyli działo się tak tylko po Twojej stronie, tylko Tobie. Nie masz opinii ani jednego inwestora którą mógłbym przeczytać ?
Więc nie twierdź że tak się dzieje nie wiadomo jakiej liczbie osób.

I teraz kontr argument na Twoje szybkie włączenie. W hibernacji wyłączane są interfejsy sieciowe. Włączenie wszystkiego do stanu pierwotnego trwa jedynie minimalnie krócej niż start całego Windowsa od nowa.
Druga sprawa - jeżeli chcesz mieć natychmiastowy dostęp to nie wyłączasz komputera. Bo i po co ? Usypiasz tylko matrycę.
Na tym forum ukrywa się giełdowy Breivik. Ale nie mogę ujawnić kto to !

no avatar
zzz

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

poniedziałek 13 sie 2012, 10:17

Rozmawiałem z dobrym informatykiem.
Niestety takie sytuacje się zdarzają i trzeba się z tym liczyć,powoduje to że system operacyjny może się czasami nie ładować i z tego wynikają te problemy..
Co zrobić?.
Tak jak Cyb napisał lepiej w takiej sytuacji wyłączyć komputer.

Pozdrawiam.

no avatar
pizza_lover
Stały Bywalec
Posty: 60
Rejestracja: środa 16 maja 2012, 10:21
Lat na Forex: 2
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: mazofsze

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

poniedziałek 29 paź 2012, 09:00

Akhh pisze:Przede wszystkim dysk ...

Mały pomocnik dla kupujących SSD:

http://www.notebookcheck.pl/Test-szesci ... 565.0.html
Pozdrawiam,
p_l
Brak wiedzy kosztuje, natomiast jej nadmiar może powodować nieporozumienia.

Awatar użytkownika
lewanek
Posty: 21
Rejestracja: piątek 05 paź 2012, 16:35
Lat na Forex: 2
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: prawidłowa:-)
Kontakt:

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

niedziela 11 lis 2012, 12:42

Jako osoba utrzymująca się z IT(wiedza w temacie forex jeszcze chyba nie pozwala na przejście na to źródło całkowicie) pozwolę sobie na kilka uwag odnośnie sprzętu dla tradera:

1. Dysk SSD nie jest do niczego traderowi potrzebny. Otóż platforma MT4 korzysta z wymiany danych pomiędzy HDD a RAM'em tylko przy ładowaniu modułów i danych historycznych po załadowaniu danych wykorzystuje praktycznie tylko RAM i szybkość dostępu do dysku nie wpływa na szybkość i komfort pracy. Jedyne zastosowanie jakie ja widzę aby pójść w tym kierunku to testowanie strategii na bardzo dużej próbce danych historycznych a i w takim przypadku podejrzewam, że to RAM będzie słabym ogniwem wymiany (szyna i prędkość dostępu do konkretnej kości).

2.Procesor dwu lub więcej rdzeniowy - MT4 jest aplikacją 32 bitową i nie wykorzystuje w żaden sposób architektury 64 bit procesora. Jedyną aplikacją jaką widziałem w wersji 64 bit jest MT5, który nie jest jak wiemy z byt popularny u brokerów. Inne platformy (najczęściej pracujące na Java lub pod Net Framework) mogą wykorzystywać drugi lub kolejny rdzeń, ale dla przeciętnego użytkownika nie będzie widocznej różnicy. Dla nas w procesorze liczy się tylko taktowanie rdzenia i cache procka

3.RAM - więcej wcale nie znaczy lepiej. 4GB to jest to co jest nam potrzebne, ale tutaj uwaga ważne jest aby posiadać RAM o taktowaniu maksymalnie zbliżonym do taktowania/prędkości naszej magistrali. To znaczy RAM będzie zawsze działał z prędkością swojego taktowania, ale nie większą niż prędkość magistrali. Poniżej dla zainteresowanych krótkie zestawienie:
PC-200 (PC-1600) – (64 bity * 2 * 100 MHz)/8 = 1,6 GB/s
* PC-266 (PC-2100) – (64 bity * 2 * 133 MHz)/8 = 2,1 GB/s
* PC-333 (PC-2700) – (64 bity * 2 * 166 MHz)/8 = 2,7 GB/s
* PC-400 (PC-3200) – (64 bity * 2 * 200 MHz)/8 = 3,2 GB/s

* PC3-6400 o przepustowości 6,4 GB/s, pracujące z częstotliwością 800 MHz.
* PC3-8500 o przepustowości 8,5 GB/s, pracujące z częstotliwością 1066 MHz.
* PC3-10600 o przepustowości 10,6 GB/s, pracujące z częstotliwością 1333 MHz
* PC3-12700 o przepustowności 12,7 GB/s, pracujące z częstotliwością 1600 MHz
* PC3-15000 o przepustowności 15 GB/s, pracujące z częstotliwością 1866 MHz

4.Łącze internetowe/standard przesyłu danych/jakie urządzenie wybrać. Na ten temat można z powodzeniem napisać pracę magisterską !smail!
Z praktyki powiem tak: modemy USB 2.0 do netu to pomyłka. Standard USB 2.0 teoretycznie umożliwia 480Mb/s transferu danych, w praktyce nigdy nie osiągniemy takiej prędkości. Prędkość pracy naszych portów USB jest uzależniona w znacznej mierze od specyfikacji ich zasilania przez płytę główną, jeżeli napięcie jest zbyt małe dla naszego modemu, to transfer będzie nam spadał w praktyce (to jest znaczące uproszczenie, ale lepiej nie jestem w stanie w jednym poście tego wytłumaczyć).
Nam natomiast zależy nie na maksymalnej prędkości łącza tylko na jego stabilności - statystyka pracy łącza nie powinna mieć większych różnic w przepustowości niż 20% abyśmy byli "na czasie" z aktualnym wykresem. (Zainteresowanych jak to zmierzyć, ewentualnie jak poprawić wydajność zapraszam na PW - tematu nie da się wyczerpać w jednym poście)

5.Łącze symetryczne... No tego to ja już zupełnie nie rozumiem, po co komukolwiek łącze symetryczne do pracy na platformie brokerskiej. Przecież my jako klient końcowy wysyłamy jedynie do brokera zlecenia oraz modyfikacje zlecenia, które zawierają się w kilkunastu bajtach danych... Dla tradera liczy się tylko prędkość download ewentualnie stabilność upload, ale łącze SDL nikomu się nie przyda. Jedyna sytuacja, w którą na szybko wymyśliłem gdzie może mieć to zastosowanie, to gdy logujemy się zdalnie z innego urządzenia na urządzenie, na którym mamy platformę transakcyjną, ale raczej niewiele osób będzie korzystało z VPN lub wystawiało swojego kompa na publicznym adresie IP aby tak tradować.

6.Reasumując - nasza stacja robocza jest tak dobra jak jej najsłabsze ogniwo !smail! Do regularnej pracy nie potrzebna jest mega maszyna za kilka tysięcy złotych, jestem nawet skłonny się założyć, ze złożę kompa za 900 pln, na którym MT4 będzie działało równie sprawnie jak na kompie za 3k.

no avatar
malsehen
Stały Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: sobota 04 sie 2012, 11:25

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

niedziela 11 lis 2012, 12:51

Dzięki za informacje na ten temat, skoro poruszasz się w temacie IT, może podzieliłbyś się swoją wiedzą w o szyfrowaniu ssl, którą zapoczątkował Wojtek.
Obrazek

Awatar użytkownika
lewanek
Posty: 21
Rejestracja: piątek 05 paź 2012, 16:35
Lat na Forex: 2
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: prawidłowa:-)
Kontakt:

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

niedziela 11 lis 2012, 13:13

Nie moge znaleźć tego tematu, podasz link? Chętnie poczytam, może coś mi wpadnie do mojej pustej łepetyny...

no avatar
malsehen
Stały Bywalec
Posty: 59
Rejestracja: sobota 04 sie 2012, 11:25

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

niedziela 11 lis 2012, 17:33

Obrazek

no avatar
zzz

Re: Jaki KOMPUTER,INTERNET wybrać pod FX,CME?

niedziela 24 lut 2013, 15:23

Słyszałem dzisiaj reklamę internetową Play ,że za 40 zł dają nieograniczony dostęp do stron www.
Mam pytanie,czy brokerzy CME,FX itp. dający dostęp przez strony www,możemy tą nową ofertę Play wykorzystać w nieograniczony sposób?.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość