Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programistów

Awatar użytkownika
esco
Gaduła
Posty: 294
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 21:29

Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programistów

niedziela 18 sie 2013, 18:28

Zapraszam do zadawania dowolnych pytań w kwestii programowania nie tylko w MQL
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

Awatar użytkownika
Tadzio
Posty: 39
Rejestracja: niedziela 18 sie 2013, 23:30

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

wtorek 27 sie 2013, 14:03

Słuchajcie nie wiem czy to odpowiednie miejsce na moje pytanie ale zaryzykuje :homie:

w dziedzinie ea jestem blado zielony...

mam plki set. do ea milliondollarspips ale nie wiem jak to odpalić :nie:

czy musze znaleźć w sieci pliki ex4, mql4 do tego robota czy coś innego?

Chciałbym na demo zobaczyć jak sobie radzi taki skalper.

Z góry dziękuje za podpowiedź .

Awatar użytkownika
Andrzej Pierz
Posty: 8
Rejestracja: środa 15 maja 2013, 14:44

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

wtorek 27 sie 2013, 14:07

witam

plik *.set to plik z ustawieniami , bez pliku *.ex4 lub *.mq4 jest bezużyteczny
z poważaniem
Andrzej Pierz

Obrazek

Pracujemy dla najlepszych - możemy pracować dla Ciebie.

Awatar użytkownika
Tadzio
Posty: 39
Rejestracja: niedziela 18 sie 2013, 23:30

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

wtorek 27 sie 2013, 14:33

Andrzej Pierz pisze:witam

plik *.set to plik z ustawieniami , bez pliku *.ex4 lub *.mq4 jest bezużyteczny

Dzięki Andrzej za pomoc
idę w takim razie prosić o pomoc ...

Awatar użytkownika
Andrzej Pierz
Posty: 8
Rejestracja: środa 15 maja 2013, 14:44

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

wtorek 27 sie 2013, 15:33

jeżeli jesteś w posiadaniu pliku .ex4 lub .mq4 to podczas uruchamiania EA wczytujesz ustawienia z pliku .set
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
z poważaniem
Andrzej Pierz

Obrazek

Pracujemy dla najlepszych - możemy pracować dla Ciebie.

no avatar
wojtek1976
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek 19 sie 2013, 20:32
skype: wojtek10065
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

sobota 07 wrz 2013, 11:37

Czy jest ktoś w posiadaniu EA które otwiera pozycje po wybiciach z możliwością ustawiania długości konsolidacji i time frame ?Czy ktoś może napisać taki skrypt?

Awatar użytkownika
esco
Gaduła
Posty: 294
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 21:29

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

sobota 07 wrz 2013, 18:05

Napisać można ale najpierw trzeba bardzo precyzyjnie określić kiedy jest konsolidacja.
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

środa 06 lis 2013, 11:37

Ja mam pytanie.
Jak zrobić w MQL4 tak żeby SL I TP były wyrażane przez warunek lub wyliczenia np:
warunek: TP= Hour()==13;
wyliczenia: SL=2*cos ((45*pi)/180)

Jeszcze jedno, próbowałem też w kodzie wysyłającym zlecenie wpisać SL po wcześniejszej definicji i nie działało poprawnie, lub wielkość pozycji OrderLots() po wcześniejszej definicji i tez nie działało.

Awatar użytkownika
m05
Gaduła
Posty: 449
Rejestracja: niedziela 11 sie 2013, 09:58
Lat na Forex: 7
Lokalizacja: exPRL
Kontakt:

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

środa 06 lis 2013, 17:57

próbuj sprecyzować dokładność liczby wyliczonej w działaniu matematycznym

Kod: Zaznacz cały

 
int    digits=MarketInfo(Symbol(),MODE_DIGITS);
SL=NormalizeDouble(jakies_wyliczenia,digits)
http://www.mql4.com/search#!keyword=Nor ... odule_docs

A czas to chyba (nie praktykowałem) zamienić na string a potem na double, bo chyba nie ma bezpośredniej zamiany z formatu Time na double
Jeżeli chcesz odnieść sukces, daj się ponieść. 中国的
http://www.dzieciom.pl/2708 Many thanks in advance.Obrazek

no avatar
zzz

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

środa 11 cze 2014, 11:19

Mam pytanie do Koleżanek i Kolegów,,czy można napisać skrypt, program na MT-4// MT-5// a może już jest dostępny w sieci?// na rynek FX regulowany,chodzi mi konkretnie o LIMAX, który już jest dostępny w Europie,, a jak CME wprowadzi MT-5// testy przeszły pomyślnie i ma bumagę od CFTC// to również na MT-5
Pytanie,chodzi mi o to ,aby była niedzielna świeczka i wrzucić go np. w programy własne i z tego sobie ciągnąć wykres?,jest to możliwe?.
Wiem na 100% że można to napisać i zrobić na Metastock,ponieważ jakieś 8 lat temu znajomy to napisał i zrobił,niestety wtedy o rynku regulowanym w Europie można było tylko pomarzyć...., straciłem z nim kontakt ponieważ wyjechał do USA.

Pozdrawiam,

PS, przy okazji tego tematu, można by też podpowiedzieć Forumowiczom jak samemu luki w MT-4/MT-5//można uzupełnić.

no avatar
zzz

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

czwartek 12 cze 2014, 16:04

PS.Może to ułatwi i wyjaśni sprawę Kolegom programistom,Kolega mój podłączył Metastock ON/LIN do MT-4
// może to samo można zrobić z MT-5?// i zrobił tą świeczkę niedzielną.
Ciekawe czy można to zrobić w samym MT-4? // i MT-5?//
Miałem ten program i gdzie to można połączyć z MT-4 i Metastock,niestety gdzieś to zgubiłem// tyle lat..//
Jak to gdzieś znajdę to wrzucę,może to ułatwi.
Pozdrawiam

no avatar
zzz

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

poniedziałek 16 cze 2014, 11:17

Mam pytanie, gdzie można znaleść,lub może ktoś ma,napisze , programik,skrypt pasujący do platformy MT-5 w języku MQL 5 pod VPS, zlecenia obronne typu S/L i T/P przy wyłączonej platformie MT-5 nie działają.
Chciałbym przetestować zlecenia obronne na GPW,może mi się też uda na FX CME .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
maciek9180
Stały Bywalec
Posty: 98
Rejestracja: sobota 29 cze 2013, 08:52
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Południe

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

wtorek 05 sie 2014, 08:29

Witam, czy ktoś mógłby mi rozjaśnić temat tworzenia alarmów w MT4 w oparciu o wskaźniki (przecinanie pewnych poziomów etc.) ?

Pozdrawiam.

no avatar
Lexie9
Posty: 15
Rejestracja: wtorek 24 gru 2013, 14:33
Rodzaj rachunku: Rachunek demonstracyjny

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

czwartek 02 paź 2014, 08:28

Witam,
czy można jakoś dodać do wskaźnika by pokazywał wsparcia i opory pojawiające się w wskazanych przedziałach czasu?
Np. opór powstał na H1 w godzinach pomiedzy 1-4 w nocy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafal_r
Stały Bywalec
Posty: 103
Rejestracja: niedziela 04 maja 2014, 06:25
Lat na Forex: 1
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

poniedziałek 13 paź 2014, 16:42

Witam,
Zaczynam przygode z MQL i nie wiem jak pobrać cene zamknięcia świecy D1 ,chce pobierać cene z dnia wczorajszego i porównać ją z ceną zamknięcia np. z przed 30 dni.Przeglądam właśnie http://docs.mql4.com/ ale nie moge się doszukać

Proszę o pomoc jeśli ktoś ma wiedze na ten temat:)
Pozdrawiam

Chyba znalazłem: iClose
Ostatnio zmieniony poniedziałek 13 paź 2014, 17:01 przez rafal_r, łącznie zmieniany 1 raz.

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

poniedziałek 13 paź 2014, 17:00

rafal_r pisze:Witam,
Zaczynam przygode z MQL i nie wiem jak pobrać cene zamknięcia świecy D1 ,chce pobierać cene z dnia wczorajszego i porównać ją z ceną zamknięcia np. z przed 30 dni.Przeglądam właśnie http://docs.mql4.com/ ale nie moge się doszukać

Proszę o pomoc jeśli ktoś ma wiedze na ten temat:)
Pozdrawiam
np. tak

Kod: Zaznacz cały

double d_1 = iClose(Symbol(),PERIOD_D1,1);    
double d_30 = iClose(Symbol(),PERIOD_D1,30);  
http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... at_id=1329
Obrazek

Awatar użytkownika
rafal_r
Stały Bywalec
Posty: 103
Rejestracja: niedziela 04 maja 2014, 06:25
Lat na Forex: 1
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

poniedziałek 13 paź 2014, 17:03

Dzięki za przykład i link.

no avatar
irmentruda
Maniak Forex
Posty: 1103
Rejestracja: piątek 19 wrz 2014, 11:30
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Silesia

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

wtorek 06 paź 2015, 15:50

Witam,

czy moglby mi ktos pomoc i podpowiedziec jak okreslic true/false w MQL4 czy ostatnia pozycja o zadanym MagicNumber zamknela sie na zysku czy na stracie? Idea z porownywaniem stanu konta odpada, poniewaz na koncie pracuje minimum kilka EA o roznym numerze.

no avatar
Kolek
Posty: 15
Rejestracja: piątek 31 paź 2014, 22:33

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

sobota 07 lis 2015, 10:47

Moje pytanie dotyczy raczej brokerów z platformą MT4.
Czy ktoś z kolegów ma / zna brokera, najlepiej z demo, który udostępnia wstecz wykresy przynajmniej z rok, a nie miesiąc?
Niegdyś Alpari tak miało, ale na styczniu się skończyło.
Na historycznych danych nie wszystkie instrumenty są we wszystkich interwałach czasowych.

Edycja: mogłyby być inne platformy też, w końcu chodzi mi tylko o dane, a nie programowanie.

no avatar
Robek86
Posty: 27
Rejestracja: piątek 20 mar 2015, 17:18

Re: Wszystkie pytania dozwolone dla poczatkujących programis

niedziela 06 gru 2015, 11:21

Mnie jedna rzecz nurtuje....
Ponoć nie mozna napisać EA pod Ichimoku, a gdyby tak napisac robota w innym języku tak żeby działał po za MT4? Wtedy może będzie on w stanie otwierać pozycje zgodnie z analizą :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość