Dane dla MT4

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tyler_durden
Stały Bywalec
Posty: 151
Rejestracja: sobota 15 wrz 2012, 12:01
Lat na Forex: 0
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Dane dla MT4

niedziela 26 kwie 2015, 08:24

Witam, potrzebuje dobrych danych historycznych pod EA. W związku z tym mam pytanie jako, że obecnie mam konto w Admiralu, to czy ich standartowe ticky dadzą radę ? Tzn, czy nie będzie przekłamań, a test będzie miarodajny ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

Re: Dane dla MT4

wtorek 19 maja 2015, 11:06

Zależy co chcesz osiągnąć. Weź pod uwagę czas serwera twojego brokera, gdzie chcesz prowadzić handel.

no avatar
irmentruda
Maniak Forex
Posty: 1103
Rejestracja: piątek 19 wrz 2014, 11:30
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Silesia

Re: Dane dla MT4

środa 20 maja 2015, 20:13

te sciagane automatycznie wstecz przez mt4 sa daremne, przynajmniej w admiralu. ja radze sobie w taki sposob, ze mam zapuszczone od grudnia 2014 rozne robociki na demo. Teraz mam dla ea bardzo dobre dane historyczne dla dwoch, trzech instrumentow od grudnia 2014:) Zdecydowanie duzo lepsze analizy i optymalizacje mozna robic na tych danych niz na tych sciaganych wstecznie przez mt4.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Posty: 7210
Rejestracja: czwartek 15 sie 2013, 09:56
Lat na Forex: 5
Lokalizacja: Itokawa

Re: Dane dla MT4

piątek 15 kwie 2016, 07:58

tyler_durden pisze:Witam, potrzebuje dobrych danych historycznych pod EA. W związku z tym mam pytanie jako, że obecnie mam konto w Admiralu, to czy ich standartowe ticky dadzą radę ? Tzn, czy nie będzie przekłamań, a test będzie miarodajny ?

Z góry dzięki za odpowiedź.
To zależy jak dokładna historia jest potrzebna i jak dużo jej potrzeba.
Do tego trzeba koniecznie dodać, że te historie różnią się pomiędzy brokerami, a nawet pomiędzy poszczególnymi serwerami brokerów i z tego powodu wiele automatów generuje rożne wyniki w tym samym okresie.
Pomijając już rozmaite błędy, np. w wyniku krótkotrwałej awarii, jest po to prostu efekt zdecentralizowanego handlu - u każdego z nich transakcje mogą się odbywać po nieco innych cenach w tym samym momencie co powoduje różnice w historii.
Dodaj do tego różne widełki i różnice stają się jeszcze większe.
W efekcie EA może np. pokazywać doskonałe rezultaty na Admiralu i beznadziejne na innym brokerze. I vice verse.
I wcale nie będzie to jeszcze znaczyć, że dane Admirala są lepsze lub gorsze.
Może po prostu trzeba się dopasować do konkretnego brokera.

Tak więc trzeba najpierw określić jakie mają być warunki testu: jeden broker czy wielu, jak dokładny.
A potem dobrać do tego dane historyczne o ile uda się zdobyć ich wystarczająco dużo.
Są na to różne sposoby choć żaden nie jest doskonały.
Ostatnio zmieniony piątek 15 kwie 2016, 09:18 przez alx, łącznie zmieniany 2 razy.
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

no avatar
irmentruda
Maniak Forex
Posty: 1103
Rejestracja: piątek 19 wrz 2014, 11:30
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Silesia

Re: Dane dla MT4

piątek 15 kwie 2016, 08:17

W dodatku problem pogłębia przy CFD dla indexow. UK 100 w XM to nie to samo co FTSE100 w Admiralu. Wyniki na testerze miałem diametralnie różne.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość