Profil przegrywającego

Awatar użytkownika
Bfx
Gaduła
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek demonstracyjny

Re: Profil przegrywającego

wtorek 04 lis 2014, 05:59

Tak salixXx, właśnie o to chodzi. Już od dawna zauważam to na wykresie tylko mam taki problem, że jak nie widzę to szukam na siłę. :facep:

Jasonbourne "nadmierna pewność siebie" po serii wygranych dopisana do listy :joy:
Elliot mi nie spasował. Nie mówię, że teoria jest zła tylko to nie dla mnie.
Koncepcja zakłada że emocje bardzo często ruszają ceną w określonym kierunku, nie zawsze oczywiście korzystnym dla jego uczestników.
Moim zdaniem jest na odwrót. To wykres rusza emocjami.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

wtorek 04 lis 2014, 15:33

salixXx pisze:Znam tradera który tak gra i łapie w ten sposób nawet cały roczny zasięg z RR na poziomie 1:300. Kluczem tu jest skrycie SL za poziomem po przekroczeniu którego negowana jest koncepcja danego trendu, to moment gdzie trend jest odkręcany (byki toczą z niedźwiedziami wojnę o wszystko :evil: ). Śrubowanie SL to klucz w tym podejściu ( przynajmniej dla mnie).
Ja się dobrze na eliocie nie znam ale niech się wypowie Jason. Czy nie jest tak, że stara się łapać korekty? Stąd mu pewnie taki ładny RR wychodzi :great: .
Co do R=300, moim zdaniem to nie do końca optymalne bo przy ryzyku 2% już R=50 daje mi podwojenie konta oraz automatyczne podwojenie pozycji. W konsekwencji ja nigdy nie gram z R powyżej 50 bo lepiej wtedy zamknąć i otwierać dwa razy większe pozycje. Poza tym ja bym nie umiał otworzyć pozycji z R=300, maksymalnie gdzieś koło 100 są moje możliwości.

Zagadnienie jak uzyskać duży R będzie szeroko poruszone w moich artykułach. Ale oczywiście R można zwiększać na dwa sposoby. Zwiększając TP albo zmniejszając SL.
"Nie należy mylić prawdy z opinią większości."Jean Cocteau

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat Forex

wtorek 04 lis 2014, 18:46

salixXx pisze:Taka okazja zdarza się 1,2 razy w roku (nie każda jeszcze wypala). Wtedy cena się tak układa, że daje wejść z 30 pipsowym SL i złapać cały rok.
Ja wchodzę na E/U z SL 10 czyli potencjalny R jest od razu większy, chociaż trafność mniejsza.

Awatar użytkownika
Bfx
Gaduła

wtorek 04 lis 2014, 19:09

SL 10p? :shock: R>100? :aaaa:
Nie wiedziałem, że tak wymiatacie. Ja rekordowy trejd miałem około R10 :weak:

jasonbourne udostępniasz gdzieś swoje poczynania? Z ciekawości bym popatrzył.
jasonbourne pisze:Zagadnienie jak uzyskać duży R będzie szeroko poruszone w moich artykułach. Ale oczywiście R można zwiększać na dwa sposoby. Zwiększając TP albo zmniejszając SL.
Jest i trzeci sposób. Wejście po lepszej cenie. Nie trzeba ruszać ani SL ani TP. :joy:

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat Forex

wtorek 04 lis 2014, 20:28

Bfx pisze:jasonbourne udostępniasz gdzieś swoje poczynania? Z ciekawości bym popatrzył.
Nie prowadzę dziennika, bo nie miałem z niego korzyści, a tylko problemy.

Co do moich poczynań, znowu będzie reklama, ale trudno, celem mojego cyklu artykułów jest pokazanie dokładnej drogi jak zbudować system transakcyjny, który zarabia co najmniej 100% rocznie przy ryzyku 1-3% na transakcję. Pokażę krok po krok, co ja robiłem, o czym myślałem, o czym nie myślałem, jak robię badania, zasadniczo wszystko bez żadnych tajemnic. Chociaż systemu nie pokażę, zresztą moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Ja uważam że większą wartością jest opisanie drogi a nie gotowca. A jak ktoś twierdzi inaczej to już jego problem.

W załączniku dzisiejsze wejście z SL 10, TP 1,2650, TP jest w tej sytuacji pewną improwizacją, jest to TP ryzykowny, bo jest duża szansa że się nie uda, ale takie życie jest.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Bfx
Gaduła

wtorek 04 lis 2014, 21:17

Ja właśnie mam problem z ułożeniem systemu. Wiem, że mam wszystko co potrzeba tylko nie umiem tego poskładać. Tak więc czekam na kolejne artykuły.

Co do edka to widzę go podobnie. Tylko ja to biorę na raty. Codziennie próbuję urwać kawałek takiego ruchu. Ty wchodzisz raz i czekasz? Czy dokładasz lub grasz/szukasz czegoś na innych parach?

Wspomnieliśmy ostatnio o ZL, dzisiaj edek zatrzymał się idealnie na ZL MN1. Przy okazji pochwalę się podobnym wejściem. Jutro prawdopodobnie będę próbował wejść ponownie, chyba, że uciekną albo zaczną się układać do S.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat Forex

wtorek 04 lis 2014, 21:38

Bfx pisze:Co do edka to widzę go podobnie. Tylko ja to biorę na raty. Codziennie próbuję urwać kawałek takiego ruchu. Ty wchodzisz raz i czekasz? Czy dokładasz lub grasz/szukasz czegoś na innych parach?
Szczerze mówiąc, ok. 80% decyzji podejmuje za mnie system, czyli zasadniczo nie myślę za dużo. Co prawda, zostawiłem sobie w systemie ok. 20% na intuicję, wyczucie, ale to jest drobny wycinek gry.

Obecnie gram tylko na jednej parze bo nie miałem pewności czy system jest dobry, a granie na wielu rynkach zaciemniło by obraz jego potencjału. A w sytuacji jak bym gdzieś popełnił błąd, mogłoby być to bardzo kosztowne. Po prawie roku gry system na tyle dobrze sprawuje się na jednej parze (ponad 100% do przodu), że będę dodawał kolejne rynki od Nowego Roku.
Bfx pisze:Wspomnieliśmy ostatnio o ZL, dzisiaj edek zatrzymał się idealnie na ZL MN1. Przy okazji pochwalę się podobnym wejściem. Jutro prawdopodobnie będę próbował wejść ponownie, chyba, że uciekną albo zaczną się układać do S.
Zasadniczo też tam miałem sygnał TP, tzn w tych okolicach, chociaż nie znam koncepcji ZL. Ale jak mówiłem, wydaje mi się że warto zaryzykować i trzymać dłużej.

ODPOWIEDZ