SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

no avatar
zzz

SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 19:38

Proponuję abyśmy rozwineli ten temat istotny dla nas wszystkich....
Zauważyłem przy testach internetu że często nasze problemy wynikają z tego że np. mamy problemy ze zleceniami i w tym momencie testujemy nasz internet...
Moje wnioski są takie że
gdy mam problem ze składaniem zleceń to np. szybkość ściągania jest 26 Mbps ,a prędkość wysyłania jest np. 0 lub 0.05 mbps
Proszę zwrócie uwagę u siebie,ciekawe w czym jest problem...
Zapraszam do dyskusji.


Pozdrawiam.

PS. Proszę o opinię fachowców,robiłem eksperymenty gdy miałem problemy i te dane w takich sytuacjach mi występowały.
Może jak uda nam się to wytłumaczyć to forumowicze będą mieli łatwiej?

PS, a jeżeli tak, to co w tej sytuacji zrobić?.


PS zauważyłem w takich momentach że jak jest 26 Mbps i prędkość wysyłania 6 Mbps to ze zleceniami nie ma problemu...
Jeżeli ktoś stosuje EA chyba nie jest w stanie tego zauważyć,jeżeli ktoś to obserwuje swoje zlecenia to proszę o komentarz.
A jeżeli tak,to proszę o komentarze jaka musi być minimalna prędkość wysyłowa,jaka przy wysyłaniu zleceń musi być minimalna szybkość? // jeżeli moje obserwacje są trafne..///
A jeżeli tak ,to proszę o komentarze
To nam pomoże w manualu,a w EA też.....

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 20:03

PS ,a jeżeli była szybkość wysyłania 7 to było super....
PS.jeżeli w tym momencie była szybkość wysyłania 7 to nawet Alior chodził super...
Po tych doświadczeniach myślę że jest problem z naszym internetem...
Proszę fachowców o ocenę,z mojej perspektywy laika wnioski są takie że trzeba szukać platformy która pobiera najmniej i jak nam spadnie szybkość wysyłania 26 MBPS i wysyłkowa 0.05 Mbps ,aby platforma funkcjonowała w podstawowym zakresie
Ostatnio zmieniony czwartek 12 lip 2012, 20:12 przez zzz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 20:09

Spójrzmy profesjonalnie:

Żadne domowe łącza nie gwarantujące przepustowości się nie nadają !!!. Wszystkie domowe łącza są współdzielone i żadne parametry nie są gwarantowane !!! , dodatkowo są niesymetryczne i mają różne parametry w obie strony.

Prędkość,a raczej przepustowość to jedno, ważniejsza jest trasa i ping - czyli czas jaki jest potrzebny do tego by mój sygnał dotarł do brokera i wrócił np. jeśli pracuje się EA.

Ja mam trasę i ping do MB Trading ok 170ms w jedną stronę - co oznacza, że wymiana zwrotna danych bez czasów przetwarzania systemów trwa minimum ok 0.34 sekundy

Inaczej - od momentu jak nacisnę myszkę i nastąpi kontakt elektryczny styków do momentu zawarcia transakcji na platformie mojego Brokera w USA w idealnych warunkach mija 0.2 sekundy !!!! to wieczność !!!!

Moja decyzja była podejmowana na podstawie danych opóźnionych także o około 0.2 sekundy w stosunku do platformy Brokera w USA, bo musiały one do mnie dotrzeć z USA !!!! to także wieczność !!!!

W tym czasie - czyli ok 0.4 sekundy cena pary EURUSD u Brokera w zależności od brokera i zmieniła się od kilku - kilkunastu do 30 nawet razy, co oznaczać może nawet kilkanaście i więcej pipsów np w momencie publikacji danych a kilka jak coś się dzieje na rynku.

Dlatego do profesjonalnej pracy potrzeba VPS lub Dedyka w DataCenter położonym jak najbliżej siedziby serwerów Brokera lub Giełdy by czasy komunikacji były jak najmniejsze - problem jest dokładnie opisany na blogu http://astrafx.pl/category/vps/ i nie ma sensu powielać informacji.

Jeśli się pracuje EA ma to kluczowe i decydujące znaczenie - a co jeśli pracujemy ręcznie i takie czasy robią nam różnicę ?, bo np ostro sklpujemy

1. Korzystamy z Brokera o najkorzystniejszych parametrach w stosunku do naszego miejsca zamieszkania lub
2. Przeprowadzamy się do Londynu lub Chicago lub NY - w zależności na jakim rynku pracujemy lub
3. Dostosowujemy model pracy i System do posiadanych warunków technicznych
Największe ograniczenie zysków Tradera tkwi w jego umyśle.

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 20:18

Dzięki Wojtek,
Chcę dać pochwałę lecz się nie da...
Czy ja dobrze rozumiem że na domowym szybkim łączu jak nam spadnie z 26 MBPs i 0.05 to nic nie jesteśmy w stanie zrobić?.
A jeżeli nic,to co mamy robić?.

Pozdrawiam.

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 20:24

wojtek_ea pisze:Spójrzmy profesjonalnie:

Żadne domowe łącza nie gwarantujące przepustowości się nie nadają !!!. Wszystkie domowe łącza są współdzielone i żadne parametry nie są gwarantowane !!! , dodatkowo są niesymetryczne i mają różne parametry w obie strony.



Dlatego do profesjonalnej pracy potrzeba VPS lub Dedyka w DataCenter położonym jak najbliżej siedziby serwerów Brokera lub Giełdy by czasy komunikacji były jak najmniejsze - problem jest dokładnie opisany na blogu http://astrafx.pl/category/vps/ i nie ma sensu powielać informacji.

Jeśli się pracuje EA ma to kluczowe i decydujące znaczenie - a co jeśli pracujemy ręcznie i takie czasy robią nam różnicę ?, bo np ostro sklpujemy

1. Korzystamy z Brokera o najkorzystniejszych parametrach w stosunku do naszego miejsca zamieszkania lub
2. Przeprowadzamy się do Londynu lub Chicago lub NY - w zależności na jakim rynku pracujemy lub
3. Dostosowujemy model pracy i System do posiadanych warunków technicznych

Mam prośbę,aby we wspólnym naszym interesie wymieniać możliwości co mamy robić,traktując emigrację jako ostateczność....

pozdrawiam.

PS ,nie chodzi mi o idealne działanie lecz o normalne działanie...

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 20:52

Czy na normalnym internecie się nie da zarówno EA jak i z palucha nic zrobić?.
To proszę o komentarze co w takiej sytuacji proponujecie?.
Skupmy się na początek nie na jakiś szybkich rozwiązaniach lecz co mają zrobić zwykli inwestorzy aby przynajmniej mieć te // 5-7 Mbps prędkości wysyłania zagwarantowane... ponieważ w tych parametrach nasze zlecenia wchodzą jako tako....///

Pozdrawiam.

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 21:11

Teraz na poważnie...
Przy 26 Mbps i 0-0.05 szybkości wysyłkowej jest totalna masakra
przy 3-3.5 szybkości wysyłkowej szału nie ma...
Dopiero przy 5-7 chodzi dobrze...
Myślę że 99% naszych problemów z tego wynika // tylko nie zdajemy sobie z tego sprawę..//
Moim zdaniem pytanie jest takie,jeżeli myślimy poważnie o inwestycjach ,to co mamy zrobić aby zagwarantować sobie // lub gdzie ?// aby do normalnych inwestycji mieć 5-7 Mbps szybkości przesyłowej?.

Pozdrawiam.

PS. są firmy co gwarantuj nawet 120 Mbps,jeżeli ktoś ma to proszę zwrócie uwagę na szybkość wysyłkową ..
Co z tego że macie 120 Mbps skoro wysyłkową macie 0 lub 0.0 5 Mbps w danym momencie...składania zlecenia?
Moim zdaniem tu leży problem...

Pozdrawiam.

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 21:31

A jeżeli nikt nic nie wymyśli...
To trzeba szukać platform i SOLIDNYCH brokerów co przy szybkości wysyłkowej 0.05 Mbps chodzą jako tako....
Pozdrawiam.

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 21:57

Dzwonił do mnie kolega co czyta nasze forum....
Ma najsilnieszy internet jaki jest możliwy w Polsce....
Teraz przejrzał na oczy i też uważa że powinniśmy się skupić na platformach co działają normalnie przy SZYBKOŚCI wysyłkowej 0. 05 Mbps..
Chyba tu jest klucz...?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 22:05

zzz pisze:PS. są firmy co gwarantuj nawet 120 Mbps,jeżeli ktoś ma to proszę zwrócie uwagę na szybkość wysyłkową .
Drogi ZZZ - poczytaj ze zrozumieniem problemów technicznych - prędkość ofertowa nie ma praktycznie znaczenia.

Wszystko będzie super działać nawet na łączu 1 Mbit - byle to była gwarantowana prędkość (przepustowość) i by trasa i ping był niski i stabilny. Co do łącza to liczy się punkt styku z siecią i ilość i jakość węzłów jakie widać przy poleceniu trace, które są na trasie do Brokera.

Dlatego właśnie najdroższa miejscówka jaka może być dla Serwera jest w tej samej serwerowni co są serwery Giełdy. Odnosi się do systemów automatycznych zwłaszcza.

Idź tym tropem: http://www.cmegroup.com/globex/trading- ... vices.html
Największe ograniczenie zysków Tradera tkwi w jego umyśle.

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 22:06

A jeszcze jedno. Wielu brokerów udostępnia kilka serwerów (lub/i klastrów) w różnych lokalizacjach.

Platforma sama decyduje gdzie się połączyć ! I wcale nie jest na najlepszy wybór - nie wiem jaki jest algorytm wyboru (nie znam wszystkich platform)

Ilu indywidualnych Traderów wie ?, jak wymusić i utrzymać połączenie swojej platformy do najlepszego klastra oferowanego przez Brokera ?
-----------
Niestety dalsze rozwijanie tematu od strony technicznej przekracza zakres tematyczny tego forum. Piszę ogólnie - wskazując problemy w miarę prostym językiem.
Największe ograniczenie zysków Tradera tkwi w jego umyśle.

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 22:17

Tak Wojtek.
Skoro tak ,to skupmy się na platformach co co chodzą jako tako przy 1 Mbps.
Myślę że to jest klucz dla 99% forumowiczów stosujących EA jak również z palucha....

Pozdrawiam.

PS można mieć najsilniejszy internet na świecie 120-150...,jeżeli wysyłkowa spada do 0 Mbps to niestety nic nie pomoże...
Czy są jakieś firmy co nie proponują 120 Mbps,a gwarantują MINIMUM 1 Mbps wysyłkowej?.
Dla inwestorów FX i CME to jest sprawa najważniejsza....

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 22:37

zzz pisze:Skoro tak ,to skupmy się na platformach co co chodzą jako tako przy 1 Mbps.
ilość danych jakie wymienia serwer z platformą można zmierzyć prostym narzędziem pod Windows (jest kilkanaście różnych).

Jak pisałem ma to drugorzędne znaczenie, ale nie znam wszystkich platform.

Liczy się jakość łącza, a tej nie zapewni żaden domowy Internet - trzeba mieć dobre łącze operatorskie (zapewniające jak najkrótszą trasę do lokalizacji serwerów) i domowe jako zapasowe - lub pracować przez własne serwery dedykowane lub VPS w DC jak najbliżej lokalizacji serwerów Brokera czy Giełdy.

Łącza "operatorskie" też są różne - wybór jest tak samo duży jak łączy domowych i rozrzut jakości również no i ceny - VPS z https://www.commercialnetworkservices.com/ będzie na pewno tańszym rozwiązaniem.
Największe ograniczenie zysków Tradera tkwi w jego umyśle.

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 23:05

Wojtek pochwały dalej Tobie się nie da dać..
Wracając do tematu...
Jak wytłumaczyć że mamy szybkość internetu np. 26 Mbps i wysyłkową 7 Mbps,a potem spada na testach // gdy platforma nie chodzi /// na 26 Mbps i wysyłkowa 0....?.Z tego co zauważyłem to wtedy najgorzej chodzą platformy pożerające ...dużo mocy...
Skoro liczy się jakość łącza, a tej nie zapewni żaden domowy Internet,aby zajmować się pieniędzmi poważnie to trzeba trzeba mieć dobre łącze operatorskie,to co w tej sytuacji zrobić?.
1-Czyli są firmy co się chwalą szybkością 120-50-26,a nie gwarantują praktycznie nic,czy są firmy co gwarantują przynajmniej szybkość wysyłkową 1 Mbps na TESTACH ZAWSZE ?.
2- Wybierać platformy chodzące na wysyłkowej 0.5-1 Mbps?,zauważyłem że Dukas,MT-4 chodziło bez problemu,kto jeszcze?.
3- Vps
4- Najkrótsza droga do serwerów to jedno,jednak dlaczego na testach nawet np. Onetu spada z 7 Mbps do 0?,brokerzy do tego nic przecież nie mają.

Pozdrawiam.
PS jeszcze raz ,brokerzy do tego nic nie mają że przy testach spada nam na 0...
Jeżeli operator zamiast się chwalić szybkością 120-150 nie zagwarantuje nam wysyłkowej na minimalnym poziomie 1..,to FX czy CME oraz inne inwestycje można sobie darować ....

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

czwartek 12 lip 2012, 23:21

Na szybko nie znalazłem jakiegoś opisu w PL - ale tu masz wyjaśnienie problemu

http://stopthecap.com/2011/01/31/when-p ... e-instead/
Największe ograniczenie zysków Tradera tkwi w jego umyśle.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

piątek 13 lip 2012, 05:40

Witam.

Dla nas najlepszym rozwiązaniem byłoby dedykowane łącze synchroniczne z takim samym upload i download, ulokowane blisko brokera giełdy. Ideałem byłoby wpięcie tego łącza bezpośrednio do broka lub giełdy ale to już kosztuje duże pieniądze.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

piątek 13 lip 2012, 06:56

Czyli powinniśmy się skupić na trzech rzeczach które są ze sobą integralnie złączone.
1- Szukać broków co nie robią numerów i nie grają przeciwko klientowi.
2-Mają dopracowane systemy i z tej strony nie grożą nam niespodzianki.
3- Nieważne jaki mamy szybki internet czy 150 Mbps czy 26 Mbps czy jeszcze mniej,najważniejsze aby operator ZAWSZE nam gwarantował szybkość wysyłania na minimum 1 Mbps.
Jeżeli tych trzech rzeczy nie dogramy // lub spróbujemy dograć// to niestety będziemy mieli problemy.
Optymalnie by było jak pisze Karol giełda regulowana CME,dobre systemy broków // broker w takiej sytuacji nie gra przeciwko klientowi/i nasze łącze internetowe o zagwarantowanej szybkości wysyłkowej minimum 1 Mbps ponieważ gięłda to jedno,a drugie co z tego że nawet giełda by przyjmowała jak nasze łącze sprawdzane jednocześnie na testach ma np. szybkość 26 Mbps ,a szybkość wysyłkową ma 0,jest to niezależne od giełdy,a wina jest naszego operatora.
Proszę o dyskusję też w tym kierunku.

Pozdrawiam.

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

piątek 13 lip 2012, 07:33

Z moich obserwacji w ostrych testach,jeżeli mamy szybkość wysyłkową 3-7 Mbps chodzą platformy dobrze.
Jeżeli spada do 1 Mbps jest gorzej.
Jeżeli spada do 0 ,o1 nie można złożyć zlecenia szczególnie na platformach wymagających silnego sprzętu np. Saxo.

Pozdrawiam.
PS testujcie sobie np. tym http://www.speedtest.pl/ gdy zlecenia Wam wolno wchodzą....

no avatar
pizza_lover
Stały Bywalec
Posty: 60
Rejestracja: środa 16 maja 2012, 10:21
Lat na Forex: 2
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: mazofsze

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

piątek 13 lip 2012, 08:25

zzz pisze: PS testujcie sobie np. tym http://www.speedtest.pl/ gdy zlecenia Wam wolno wchodzą....
To raczej nie jest klucz do wydania wyroku, czy łącze ma naprawdę decydujący wpły na szybkość składania zleceń. Taki test wykorzystuje różne miejsca w sieci do ocenienia prędkości Twojego łącza, do każdego z tych punktów pomiarowyh prowadzi inna TRASA, każdy postawiony jest na różnej wydajności SERWERZE i o różnym w danej chwili obciążeniu SYSTEMU tego serwera. Na podstawie kilku takich pomiarów wyciągana jest pewna średnia.

Podobnie jest ze składaniem zleceń. Proces ten jest sumą bardzo wielu czynników, np: wydajności i obciążenia platformy brokera, TRASY prowadzącej do serwera (mam tu na myśli ilość punktów węzłowych, routerów w tych węzłach i ich wydajności, szybkości switchy, ociążenia pewnych odcinków łącza itd.), czy nawet od obciążenia Twojego systemu. Te wszystkie parametry zmieniają się w czasie. Co z tego, że Twoje łącze ma 26 Mb/s, kiedy gdzieś 'po trasie' nadarzy się awaria jakiegoś łącza i routery uruchomią drogi alternatywne ? (Hint: tracert i ping :-)).

Jak się przed tym bronić ? Uważam, że pewnego rodzaju wyjściem z sytuacji są zlecenia oczekujące. One po prostu już są u broka :-) Drugi sposób podał Karol - umiejscowić się jak najbliżej broka :-)

Nie jestem może profesjonalnym traderem i nie gram o 'wielkie pieniądze' ale uwierz mi, że nie zauważam wielkiej różnicy w składaniu zleceń poprzez Aero2 i 16 Mb Vectrę :-)
Pozdrawiam,
p_l
Brak wiedzy kosztuje, natomiast jej nadmiar może powodować nieporozumienia.

no avatar
zzz

Re: SZYBKOŚĆ INTERNETU a SKŁADANE ZLECENIA

piątek 13 lip 2012, 08:41

Dzięki.
To jednak nie rozwiązuje problemy 99% forumowiczów,nikt z nas nie podłączy się do giełdy w USA.
Zrobiłem setki testów,zauważyłem że przy szybkości wysyłkowej 5-7 Mbps nigdy nie miałem problemu z żadną platformą.// wszystkie chodziły idealnie//
Jak spadało do 0-0.05 Mbps to działało tylko MT-4 i Dukas.
Myślę że większość z nas z tego nie zdaje sobie sprawy.
Moje pytanie jest takie czy można gdzieś wykupić minimalną prędkość wysyłkową np. 1 Mbps?,wiem że to nie wszystko jednak znacząco by nam ułatwiło.
Jeżeli nie można,to może dobrym rozwiązaniem na razie będzie szukanie SOLIDNEGO broka z MT-4 i podpiętego do Integrala lub Currunes?.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość