Platforma do zarzadzania dużymi środkami

no avatar
zzz

Platforma do zarzadzania dużymi środkami

piątek 07 wrz 2012, 13:30

Jakiej platformy.Brokera użyć do zarządzania środkami większymi niż 1 mln $?

Chodzi przede wszystkim o ograniczenie możliwości dymania przez brokera do minimum.

Dźwignia jak największa mile widziana.

Macie jakieś doświadczenia?

Przeniosłem z innego forum ponieważ temat jest bardzo ważny/// patrząc długoterminowo może najważniejszy..///,a tam zaraz zniknie w czasówkach.
Cytuję Kolegów.

Najtrafniejsza jest odpowiedż green7 cytuję //mike_05 napisał:
Jak chodzi o wielkość pozycji, IamFX ma górne ograniczenie 10000 lotów Smile
Prowizja 1$ od lota.

Naprawdę wpłaciłbyś 1 mln $ do brokera w Panamie ??

Moim zdaniem w takim wypadku brokerów mt4 raczej należy odpuścić i zainteresować się giełdami. Sensowni brokerzy mt4 przy takim depo i tak obniżają lewarowanie - więc wyjdzie na jedno.
Lookał bym na CME.////

Od siebie do tego co napisał Gren dodałbym jeszcze że można brać pod uwagę banki regulowane na CME // jak napisano// oraz NYSE Eurex Exchange
To prędzej czy póżniej będzie....

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Kontakt:

Re: Platforma do zarzadzania dużymi środkami

piątek 07 wrz 2012, 15:22

A tak z ciekawości - jakiego lewarowania oczekujesz dla depozytu 1 mln USD - by było wiadomo co Tobie polecić ?

no avatar
zzz

piątek 07 wrz 2012, 15:37

wojtek_ea pisze:A tak z ciekawości - jakiego lewarowania oczekujesz dla depozytu 1 mln USD - by było wiadomo co Tobie polecić ?
To jest najtrudniejsza sprawa.
Ogólnie żadna // POWTARZAM ŻADNA FIRMA czy BANK w Polsce // tego nie ma.// podobno FIAT jako jedyny w Polsce to ma///
Trudno mi odpowiedzieć.
Wojtek,to nie chodzi o lewar,w USA ,USTAWOWO jest obniżony do 1-50 // są brokerzy i banki w USA czy UE co mają dogadaną sprawę z bankami i mają więcej,nawet do 1-150-200 problem polega na tym że ileś minut przed zamknięciem sesji musisz zamknąć zlecenie.// wtedy dżwignia spada do 1-1 lub 1-14
Zresztą nie w tym problem,problem polega na tym aby bank czy broker nie grał przeciwko swoim klientom;
Jeżeli np. KNF czy inny nadzór wyłapie że wzorem CFTC że bank czy broker dyma ordynarnie swoich klientów // z tego co pamiętam sprawdzają poślizgi w danym momencie z 3-5 największych banków na świecie oraz z giełdy regulowanej CME...///
Wtedy wchodzą do akcji,wymuszając nie tylko zwrot kasy inwestorom...,lecz dowalają bankom i brokerom olbrzymie kary finansowe....

Pozdrawiam

PS z tego co pamiętam,chyba w takiej sytuacji , jeżeli stwierdzą żę jest ordynarne dymanie klientów ,USTAWOWO podejmują środki operacyjne...

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Kontakt:

piątek 07 wrz 2012, 16:29

Ten ich nadzór i sprawdzanie takie samo jak nasz KNF, a może gorzej - jakby działał dobrze to Brokerzy w USA by nie bankrutowali, a zdaje się że w tym roku dwu padło i to nie płotki.

Nie ma bezpiecznego miejsca na cały kapitał. Kapitał nawet niewielki jeśli spełnia rolę kapitału musi być rozdzielony na kilka niezależnych miejsc, a co zrobisz jak zawali się system !!!, o erupcji na słońcu nie wspomnę - żadne CME nie pomoże.

Tak sobie swobodnie rozmawiamy.

no avatar
zzz

piątek 07 wrz 2012, 16:49

wojtek_ea pisze:Ten ich nadzór i sprawdzanie takie samo jak nasz KNF, a morze gorzej - jakby działał dobrze to Brokerzy w USA by nie bankrutowali, a zdaje się że w tym roku dwu padło i to nie płotki.

Tak sobie swobodnie rozmawiamy.
Problem światowych inwestorów polega na tym że nie czytają naszego forum...//,a to duży błąd...//

Jasno pisałem....

http://www.cftc.gov/ucm/groups/public/@ ... ta0612.pdf
Na Japońskich zwracałbym szególnie pozytywną uwagę...
Jeszcze to...
http://www.cftc.gov/ucm/groups/public/@ ... ta0612.pdf

Najlepiej wybierać banki i brokerów największych o największych kapitałach np.Newedge
Dlaczego oni?.
Dlatego że w przypadku brokerów futures głębokość rynku jest taka jaka widnieje w arkuszu zlecen czyli tak zwanym DOM'ie (deph of market).Broker nie ma nic do tego, co więcej zalezy mu na tym by jego klienci mieli lepiej i realizowali transakcje szybciej.To są zlecenia na giełdzie- a nie u brokera jak w przypadku forex.Więc przed tym jesteś chroniony w każdym biurze które oferuje dostęp do CME czy Eurex,w i dużych i małych biurach to jest.W tym sensie wiec jesteśmy chroniony.

Reasumując ,Wojtek, to że światowi inwestorzy nie czytają naszego forum... to jest ich prywatny problem i ich najlepszych firm doradczych na świecie...,a że się naszym forum się nie interesują ....to niestety za to płacą ich klienci...
My skupmy się na tym co NAJWAŻNIEJSZE....

Pozdrawiam.

no avatar
zzz

sobota 08 wrz 2012, 15:26

Moje doświadczenia są dużo skromniejsze....
Warto się zapoznać z doświadczeniami innych...
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0

Reasumując,jeżeli traktujemy ten temat poważnie to niestety trzeba wybierać
1- Banki regulowane z ofertą NYSE Eurex Exchange
2- Banki regulowane z ofertą CME
3- Prawdziwych brokerów ECN
W takiej sytuacji gramy tylko z rynkiem.

Jeżeli broker jest MM,STP, lub farbowany ECN i bierze nasze zlecenia na klatę to będzie mógł robić numery.//zwróćcie uwagę że taki broker ma tylko parę mln kapitału własnego,i co? będzie pieniądze rozdawał na lewo i prawo ?

Pozdrawiam.

Ja grałem kilkanaście lat w banku regulowanym i nigdy powtarzam nigdy nikt mi żadnego numeru nie zrobił....

no avatar
zzz

sobota 08 wrz 2012, 17:22

Spotkałem się z ciekawym stwierdzeniem że
są instrumenty zabezpieczające między OTC i Eurex dla skutecznego i przejrzystego zarządzania zabezpieczeniami.
Czyli jednak da się to zrobić?>?
Podobnie słyszałem o CME że też to można zrobić i połączyć płynność.
Jeżeli ktoś by nam przybliżył jak to w praktyce działa byłbym zobowiązany.

Pozdrawiam.

no avatar
zzz

sobota 08 wrz 2012, 21:22

Cytuję jednego z Kolegów z inego forum ...
///Zaden Europejski broker nie jest regulowany fakt zarejestrowania nie daje regulacji Very Happy
Wynika to z ustawodastwa europejskiego.Tak samo reulowany jest byl avafx.
Podobnie KNF.. jest to tylko pelnomocnik arbitrazowy,ktory ma opcje zglaszania do sadu spraw.. ma opcje znaczy moze.. jak jest duza sprawa.. detal to jest jak lisc.

Czyli co?
Jak myślałem tylko banki CME i NYSE Eurex Exchange ?.
Jeżeli ktoś czuje się na siłach to proszę o komentaż.
Pozdrawiam.

no avatar
zzz

niedziela 09 wrz 2012, 17:56

zzz pisze:Cytuję jednego z Kolegów z inego forum ...
///Zaden Europejski broker nie jest regulowany fakt zarejestrowania nie daje regulacji Very Happy
Wynika to z ustawodastwa europejskiego.Tak samo reulowany jest byl avafx.
Podobnie KNF.. jest to tylko pelnomocnik arbitrazowy,ktory ma opcje zglaszania do sadu spraw.. ma opcje znaczy moze.. jak jest duza sprawa.. detal to jest jak lisc.

Czyli co?
Jak myślałem tylko banki CME i NYSE Eurex Exchange ?.
Jeżeli ktoś czuje się na siłach to proszę o komentaż.
Pozdrawiam.
Panowie,nie wiem czy to czytaliście dokładnie...,ja to jestem przerażony jeżeli jest to prawda....
Prosiłbym kogoś o interpretację prawną,jak to wygląda?.
Jeżeli to prawda, to tylko banki CME i NYSE Eurex Exchange.

Pozdrawiam.

no avatar
Inwestor1954

niedziela 09 wrz 2012, 18:40

zzz robisz troche pod gorke calemu CME i temu aby inwestorzy sie tym zainteresowali. Dwa posty pod rzad i dwa te same zdania. Ludzie nie sa glupi, potrafia czytac ze zrozumienien. Jak powtorzysz to samo 50 raz to efekt bedzie odwrotny od zamierzonego. wystarczy napisac raz.

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Kontakt:

niedziela 09 wrz 2012, 19:46

zzz pisze:Panowie,nie wiem czy to czytaliście dokładnie...,ja to jestem przerażony jeżeli jest to prawda....
To jest pikuś - jeszcze gorzej jest z gwarancjami Twojego depozytu, a raczej ich brakiem i koniecznością przyjęcia na wiarę tego co w tej materii piszą brokerzy i co najczęściej nie ma pokrycia w faktach żadnego.

Dlatego kilka razy na forum pisałem i napiszę jeszcze raz, że gdybym miał kapitał to powierzył bym, go tylko brokerowi/Domowi Maklerskiemu, który jest własnością "renomowanego" Banku, bo są najmniejsze szanse na bankructwo i utratę środków u takiego Brokera.

I tu ponownie odsyłam do http://forum.rynek-forex.pl/viewtopic.p ... t=45#p5147

Pozdrawiam
Wojtek

no avatar
zzz

niedziela 09 wrz 2012, 19:55

Szczerze..?,to jest masakra..
Proponuję w takim razie się skupić na tym temacie.
wojtek_ea pisze:
zzz pisze:
Dlatego kilka razy na forum pisałem i napiszę jeszcze raz, że gdybym miał kapitał to powierzył bym, go tylko brokerowi/Domowi Maklerskiemu, który jest własnością "renomowanego" Banku, bo są najmniejsze szanse na bankructwo i utratę środków u takiego Brokera.

I tu ponownie odsyłam do http://forum.rynek-forex.pl/viewtopic.p ... t=45#p5147

Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
esco
Gaduła

niedziela 09 wrz 2012, 22:31

wojtek_ea pisze: Dlatego kilka razy na forum pisałem i napiszę jeszcze raz, że gdybym miał kapitał to powierzył bym, go tylko brokerowi/Domowi Maklerskiemu, który jest własnością "renomowanego" Banku, bo są najmniejsze szanse na bankructwo i utratę środków u takiego Brokera.
Najlepiej z dla dywersyfikacji kilku tego typu brokerów pod rożna jurysdykcją,
wojtek_ea pisze: I tu ponownie odsyłam do http://forum.rynek-forex.pl/viewtopic.p ... t=45#p5147
Szansa upadku całego obecnego systemu finansowego jest o rzad wielkości mniejsza niż szansa upadku pojedynczego banku.
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

no avatar
zzz

czwartek 13 wrz 2012, 13:47

Niejako na potwierdzenie że trzeba w przyszłości liczyć tylko na banki regulowane CME i NYSE Eurex Exchange.
Broker sam się przyznaje że cytuję ...///Każdy broker wprowadza klasyfikacje/kategoryzacje klientów. ////.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 846#509846
Jeżeli nałożymy na to że broker może instalować pluginy jakie w danym momencie jemu pasują..// nie piszę o tym brokerze ////..,tłumaczy to trochę sytuację że o. 95% klientów traciło....
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Lat na Forex: 8

czwartek 13 wrz 2012, 15:30

Witam.
zzz pisze:Niejako na potwierdzenie że trzeba w przyszłości liczyć tylko na banki regulowane CME i NYSE Eurex Exchange.
Broker sam się przyznaje że cytuję ...///Każdy broker wprowadza klasyfikacje/kategoryzacje klientów. ////.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 846#509846
Jeżeli nałożymy na to że broker może instalować pluginy jakie w danym momencie jemu pasują..// nie piszę o tym brokerze ////..,tłumaczy to trochę sytuację że o. 95% klientów traciło....
Pozdrawiam.
Ale klasyfikacja klientów nie musi oznaczać to co myślisz Zzz, czyli klasyfikacja na tych zarabiających i niezarabiających. To może być zwykła klasyfikacja w zleżności od robionego obrotu i wielkości płaconego commission. Każda platforma daje takie możliwości bo poprostu są one potrzebne. Tak samo masz na CME I NYSE Eurex Exchange.
Choć faktycznie w przypadku MT4 wszystko jest możliwe ;)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
zzz

poniedziałek 17 wrz 2012, 12:05

zzz pisze:Niejako na potwierdzenie że trzeba w przyszłości liczyć tylko na banki regulowane CME i NYSE Eurex Exchange.
..
Pozdrawiam.
Następne potwierdzenie że trzeba ten temat dopracować.... ,przenoszę z innego forum.

Jako że od dłuższego czasu toczy sie tu dyskusja na temat regulacji rynku Forex w Polsce, postanowiłem zbadać to zagadnienie od strony oficjeli i poniżej przedstawiam jego wyniki. Według mnie mogą się one wydać większości użytkowników dość szokujące gdyż podważają one panujące w społeczności traderów przekonania.

Ustalenie nr.1 - Rynek Forex nie podlega na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej żadnym szczególnym regulacjom.

Wbrew temu co się pisze i mówi KNF nie reguluje brokerów świadczących usługi na rynku Forex. Świadczenie tego typu usług nie jest przez nich traktowane jako jako obrót instrumentami finansowymi. W rezultacie jeżeli zarejestrowany w Polsce broker FX posiada licencje KNF, oznacza to że oferuje inne produkty finansowe, które wymagają takiej licencji (np. CFD albo akcje). Jest to informacje potwierdzona telefonicznie w KNF. Zachęcam do jej zweryfikowania.

Ustalenie nr.2 - Kontrakty Forex nie są instrumentami finansowymi.

Kontrakty forexowe nie znajdują się na liście instrumentów finansowych w myśl ustawy o obrocie instrumentami finansowymi na terytorium RP. Tego samego zdania jest również dyrektywa MiFID.

Ustalenie nr.3 - Nie jest to nic nowego ani niezwykłego.

Takie same prawo obowiązuje na terytorium innych państw członkowskich Unii Europejskiej. Doskonałym przykładem są tu popularni brokerzy FinFX (nieposiadający regulacji fiński broker) Divisa Capital, Think Forex (Nowa Zelandia) czy nawet licencjonowana przez lokalne Ministerstwo Armada Markets (Estonia). Niewiem dokładnie na jakiej zasadzie działają np. brokerzy w UK ale z opublikowanych informacji wynika że handlują oni także kontraktami CFD, które to już regulacji podlegają.

Jeżeli ktoś wie coś więcej prosze o dorzucenie informacji. W trosce o jakość dyskusji prosze o zamieszczanie rzeczowych, najlepiej potwierdzonych w odpowiednich instytucjach informacji dotyczących regulacji rynku FX w Polsce i na terenie Unii Europejskiej./////

Reasumując,jeżeli ktoś traktuje traderkę poważnie musi drążyć banki regulowane CME i NYSE Eurex Exchange,oraz prawdziwy ECN podlegający wiarygodnemu nadzorowi.....

Pozdrawiam.

PS. może doprecyzuje,nie chodzi o jakiś nadzór....
Chodzi o nadzór który nie dopuszcza do dymania klientów wzorem CFTC tz. kontrolują np. ceny w 3-5 bankach największych świata,jeżeli stwierdzą że klienci są oszukiwani u danego brokera to podejmują działania operacyjne....
Nadzór który dodatkowo WYMUSZA !!! na bankach i brokerach oświadczenie czy GRAJĄ PRZECIWKO KLIENTOM....

no avatar
Twardowski

poniedziałek 17 wrz 2012, 12:16

Zapytałeś o pozwolenie, podczas kopiowania tego postu z innego forum ?

no avatar
zzz

poniedziałek 17 wrz 2012, 12:23

To jest trochę więcej niż ja pisałem na początku....
Ogólnie chodzi nam o to samo.
Myślę że Kolega się nie pogniewa jeżeli wspólnymi siłami uda się temat dopracować.
Będzie to z korzyścią dla wszystkich Polskich inwestorów,a chyba o to chodzi....?.
Pozdrawiam.

PS,zresztą ,tu chodzi o czas.....chyba Ty nie chcesz czekać do 2050 roku...?.

PS zresztą Autor sam prosił o cytuję ..//Jeżeli ktoś wie coś więcej prosze o dorzucenie informacji. W trosce o jakość dyskusji prosze o zamieszczanie rzeczowych, najlepiej potwierdzonych w odpowiednich instytucjach informacji dotyczących regulacji rynku FX w Polsce i na terenie Unii Europejskiej.///,a skoro tam mam zakaz pisania,to każdy centymetr do przodu jaki się uda zrobić w tej dyskusji na pewno cieszy Kolegi Autora....////

PS. Oczywistym jest w // podtekście// że jeżeli uda się WYSELEKCJONOWAĆ dobre platformy i dobrych brokerów do zarządzania dużymi środkami..., to oczywiście będą też dobrzy dla małych czy średnich środków.../// myślę że to jest oczywiste dla każdego forumowicza i nie muszę to powtarzać 1 000 razy...///

PS. Jeszcze jedna ważna sprawa...
Mam prośbę do Kolegów bardziej doświadczonych ...,czy to o czym piszemy wyżej jest przyczyną że inwestorów z Europy instytucje renomowane traktują jako pod gatunek człowieka ...?.// myślę o sobie i innych Kolegach z navigatora mimo że miałem pomoc Koleżanki po anglistyce nie mogliśmy założyć rachunku w IB.....?.
Patrząc szerzej....
Nie piszę o o mojej skromnej osobie i innych inwestorach z navigatora lecz również o inwestorach np. z Francji i z Italii...

PS. co prawda Szanowny Kolega lukch z AMP Futures http://www.ampfutures.pl/platforma-ninjatrader/
tłumaczył że to jest naturalne prawnie....
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19664
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... c&start=10
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... c&start=20

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... c&start=20
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... c&start=40
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... c&start=50

Jeżeli PRZYNAJMNIEJ jeden NORMALNY bank w Polsce weżmie to do kupy..../// JEDEN NORMALNY BANK///
To będzie to o co mi chodzi...,nie będę musiał więcej zapluwać się nad klawiaturą....
Pozdrawiam.

no avatar
zzz

wtorek 18 wrz 2012, 14:06

Mam pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów.
Załóżmy że w końcu znajdziemy dobrego brokera ECN np. Interactivebrokers itp.
Czy to już jest rynek publiczny?.
A jeżeli nie,to co w takiej sytuacji?// chodzi mi o transparentność..///,banki regulowane CME i NYSE Eurex Exchange?.
Jeżeli ktoś może się podzielić swoim doświadczeniem to bardzo prosimy o komentarz.
Pozdrawiam.

no avatar
zzz

wtorek 18 wrz 2012, 18:15

Zapytam inaczej.
Czy replite ma rację pisząc że w Europie rynek FX nie podlega regulacji.?
Pytanie do doświadczonych inwestorów ,czy mój tok rozumowania // jeżeli jest to prawda// że należy inwestować przez banki regulowane CME i NYSE Eurex Exchange oraz ECN pod CFTC // wtedy taki ECN jest namiastką rynku publicznego ponieważ komisja to reguluje i nadzoruje//?.
Może ktoś ma przemyślenia?.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ