MACD MT4 - PROBLEM

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat Forex
Posty: 814
Rejestracja: piątek 30 sie 2013, 15:13
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Warszawa

MACD MT4 - PROBLEM

niedziela 29 mar 2015, 11:27

Przygotowując się do webinaru, odkryłem dość ciekawy problem, mianowicie standardowy MACD w MT 4 ma tylko jedną linię, co jest bez sensu w ogóle. Od razu pojawiają się pytania:

- skąd wiedzieć czy to jest linia szybka czy wolna?
- oczywiście można sobie ściągnąć z neta MACD nawet z trzema liniami (co znowu jest bez sensu, bo to już nie będzie MACD), pytanie tylko o wiarygodność takich "ściąganych z neta" wskaźników?
- jak sprawdzić co liczy dany wskaźnik? Aby mieć 100% pewność że to na pewno jest liczone jako MACD a nie jakiś wzór który ktoś sobie wymyślił a wszyscy bezmyślnie kopiują???
Trzeba wchodzić w kod MQL i analizować te pliki ze wskaźnikami?

To może być nawet temat na artykuł.
"Nie należy mylić prawdy z opinią większości."Jean Cocteau

no avatar
trader niedoskonaly
Stały Bywalec
Posty: 135
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 15:50
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: MACD MT4 - PROBLEM

poniedziałek 30 mar 2015, 23:54

Nie siedzę we wskaźnikach i nie jestem pewien, ale pozwolę sobie odpowiedzieć, skoro nikt tego jeszcze nie zrobił.

Przed chwilą próbowałem znaleźć ten MACD z jedną linią, ale nie znalazłem tzn. ten MACD faktycznie ma jedną linię, ale druga jest w formie słupków, więc w sumie także jest - tylko w innej formie przedstawiona. W związku z tym te słupki to jest właśnie ta szybka linia a ta faktyczna linia czerwona to linia wolna.

Prawdopodobnie ten MACD z trzema liniami to po prostu dwie średnie, których różnica w normalnym wskaźniku jest przedstawiana w formie jednej linii(szybkiej) plus linia wolna stąd właśnie 3 linie.

Co do sprawdzenia wiarygodności np: takiego macd z netu to można to sprawdzić. Skoro wiemy jak się liczy macd(jak nie to sprawdzamy) to bierzemy kilka okresów, żeby szybko poszło i liczymy ręcznie albo w jakimś arkuszu, sprawdzamy czy wynik pokrywa się z tym co pokazuje wskaźnik na tej samej ilości okresów i tyle. Jeśli się pokrywa to jest okej. Nie wiem jak w praktyce to by poszło bo nie sprawdzałem ale chyba by dało radę.
Cognosce te ipsum

Awatar użytkownika
Sfinxns
Stały Bywalec
Posty: 117
Rejestracja: niedziela 08 mar 2015, 23:45
Lat na Forex: 12
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: NS

Re: MACD MT4 - PROBLEM

wtorek 31 mar 2015, 14:44

Krótka piłka, szybkie i wolne linię, ok można ustawiać lagowanie niektórych wskaźników, ich przesunięcię, czasy z innych TF itd itp, a kończy się przesłanką taką:
- jeśli można grać na dywergencje wskaźnika, która także nie jest sprawna w 100% a większość wskaźników można w przypadku długiego wahania ceny w jednym miejscu zmienić się o 180%, to sprawdzalność, dokładność, moment wejścia nigdy nie będą tym czego byśmy chcieli. Dlaczego można wygrać grając na wskaźnikach? tylko dlatego, że ma się jakieś bardzo dobre ratio założeń, np TP do SL 5:1, wtedy 4 spalone sygnały odkują się jednym TP. Ale w przypadku wskaźników ludzie zwykle na pałę wyznaczając TP, co sprawia, że to jedno wejście, które się uda czy nawet kilka może mieć TP rzędu 20 pkt bo sygnał był mocny, ale ruch ceny nie, z kolei pozostałe wejścia może będą potrzebować dużego SL i całe ratio przy 2-3 przegranych rozniesie balance i nerwy tradera.
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Główny Moderator
Posty: 602
Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 19:39
skype: pawel.mosionek
Lat na Forex: 11
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: MACD MT4 - PROBLEM

wtorek 31 mar 2015, 18:15

Czym jest histogram w MACD? To różnica między odległością jednej linii od drugiej. Histogram przechodzi przez punkt zero w miejscach przecięcia się linii. To, że druga nie jest wyświetlana nie oznacza, że jej nie ma. Ściągnij sobie drugi wskaźnik właśnie z dwiema liniami i porównaj czy prezentują się tak samo ;). (jeden pod drugim, identyczne parametry)

Skąd wiedziec która to która? Zmieniasz w parametrach okresy i patrzysz która linia się zmienia - chyba prościej się nie da.

Jak sprawdzić wiarygodność? Metodą matematyczną (kod, obliczenia) albo porównawczą (względem innych, które Twoim zdaniem wiarygodne już są).
Ba, narzędzia dostępne standardowo w MT4 mają otwarty kod źródłowy. Wystarczy sobie dopisać dwie linijki z tego co pamiętam...
- RABATY u brokerów ECN STP
- Forex Club Tools
- Program Podatek
ForexClub.pl
- Tickmill (-10%) - IC Markets (-21%) - XTB (Pakiet książek) - Dukascopy (narzędzia do JForex) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości