MaciekH pisze:Ładny monolog się tutaj zrobił, ale co tam - wrzucaj swoje komentarz, myśli, spostrzeżenia. Osobiście lubię poczytać różne punkty widzenia. Z niektórymi rzeczami się zgadzam, z niektórymi nie. Na forum z tego co widzę jesteś często "atakowany", masz specyficzny styl pisania.. ale ja z Twoich postów potrafię wyłapać to co istotne (dla mnie istotne).
Fakt: Polska to dziwny kraj!
- niemniej jednak można powiedzieć, że "doganiamy" państwa rozwinięte:
=> płatne staże (swego czasu czytałem jak to w USA wygląda.. student kończy dobrą uczelnie, płaci duże pieniądze za staż i jak się nie sprawdzi to zostanie mu jedynie gigantyczny dług, który tak czy siak ma po ukończeniu studiów).. w Polsce również do tego zmierzamy - a darmowe publiczne uczelnie to mit.. ponadto z całą pewnością zmierzamy w kierunku studiów jedynie płatnych i darmowych pewnie za jakiś czas w ogóle nie będzie
=> emerytury - z całą pewnością wiek emerytalny zostanie jeszcze podniesiony i już jakiś czas temu mówiono coś o 69 latach.. a młodzi ludzie o ile nie zadbają o swoją przyszłość w odpowiednim czasie to na starość będą żyć pod jakimś mostem albo gołym niebem (kiedyś bezdomni szli na dworzec pkp/pks lub do śmietników - teraz wszędzie ochrona i dbanie o porządek, zamykane śmietniki, segregacja odpadów - dlatego tych opcji już nie ma!) - stopa zastąpienia na poziomie 10 czy 20 procent, która jest prognozowana dla ludzi młodych to będzie nic (nawet na chleb i wodę nie wystarczy).. niewątpliwie się rozwijamy i idziemy w kierunku innych narodów (tam jednak ludzie mają inną mentalność i często są inaczej wyedukowani)
* co do emerytur to osoby, które przeszły na emeryturę 10.. 15.. 20 lat temu - to jeszcze sobie pożyły, odpoczęły (na to w końcu człowiek zasługuje) - aktualnie kto nie zadba za życia o siebie i nie zbuduje przez lata kapitału to na starość będzie biedny.. wszystko zatem w naszych rękach
Nie do końca jednak rozumiem (być może nie prześledziłem tego tematu od początku do końca i dlatego) czemu budować emeryturę poprzez Forex i bankowość inwestycyjną?
Przecież ludzie nie rozumieją podstawowych spraw związanych z emeryturami - nie mówiąc już o inwestycjach.. ile osób zna podstawowe zależności ekonomiczne (chociażby znaczenie zmiany stóp procentowych) czy też analizę techniczną (pełno "kwiatków" w Internecie, gdzie ludzie w trendzie spadkowym szukają RGR-a, który charakterystyczny jest dla odwrócenia trendu wzrostowego.. przykłady można mnożyć i wrzucać screeny.. linie trendu też u każdego często inaczej są wyznaczone). Moim zdaniem przede wszystkim edukacja - i ludzie muszą tego chcieć! Inaczej żadne zmiany przeciętnemu Iksińskiemu nie pomogą, a tym bardziej nie zrozumie on tego o czym Ty tutaj piszesz
Ps
z navigatora to ja Ciebie nie znam (widocznie za młody jestem albo nie wszystkie wątki przeczytałem) - dopiero tutaj na forum Twoje posty rzucają mi się w oczy

Miło,cieszę się ,na Navigatorze masz moje
posty jako zz, zostałem zbanowany,ponieważ promowałem rynek FX walutowy // i nie tylko walutowy // rynek regulowany, obiecano mi cofnięcie banu jak nie będę pisał na ten temat,,ale ,wiesz ,ja jestem fundamentalista fundamentalnie istotnych spraw , a do takich zaliczam budowanie bankowości w oparciu o FX regulowany i patrząc szerzej bankowość inwestycyjną,/// między innymi dlatego tak fundamentalnie to traktuję że wiedziałem już dwadzieścia lat temu, że emerytury będą po 23 zł,a pierwsze obliczanie ,na początek będą o 1200 zł niższe i będzie to się pogłębiało na naszą niekorzyść w następnych latach mechanizm ten dlaczego to się będzie działo, opisałem wyżej//// a za takie uważam rynek oparty na bankowości budowanej na platformach i arkuszu zleceń czyli rynek D+ terminowy terminowy CME Grup,CME USA,CME Azja,CME Ameryka Poł,CME Europe,oraz rynek bankowy spot D+2 spot czy przykład np. Azejberdzanu który buduje swoją bankowść w oparciu o platformę MT-5 i arkusz zleceń ,
więc patrząc fundamentalnie, nasza przyszłość leży na FX regulowanym i bankowości inwestycyjnej,dlatego że tylko na tym możesz budować wartość dodaną,wszystko inne to demagogia // oczywiście ,możesz napisać że np. będziesz sobie kupował przez 40 lat z wypłaty np. po dwa łańcuszki złote,owszem ,to też jest budowanie wartości dodanej,lecz pamiętaj że spred w takiej sytuacji wynosi do 40%, a na FX regulowanym jest to ok. 0.00005%...// dodatdowo potwierdza moje słowa, zaprzestanie kupowania złota przez nasz BC,to też powiino dać Tobie do myślenia.
Myślę że Ciebie przekonałem.
Pytanie fundamentalne,dlaczego na FX w Japonii zarabia prawie 50%?,w Korei jest podobnie,dlaczego w USA na FX zarabia od 35-40 % a u nas traci 95%?
Moje zdanie jest takie,jeżeli inwestujesz przez ECN ,to jeżeli zdarzy się sytuacja że będą jakieś dane, brokerzy zostaną odcięci od płynności .. i masz poślizg nawet na 160-200 pipsów,a to oznacza że tracisz wszystko, mało tego,nie tylko tracisz wszystko,do jeszcze do tego co straciłeś musisz dopłacić drugie tyle,
a jeżeli Twoje zlecenie było na rynku regulowanym masz poślizg tylko 35 ticków..
Teraz do moich doświadczeń // piszę co sam sprawdziłem i widziałem na własne oczy // nie piszę o doświadczeniu innych tylko doświadczeniu swoim//
Wyłapałem np. poślizg// lukę// na ECN na 12 pipsów, a w tym samym czasie luka na CME była 7 tick,inne przykłady, na ECN było 5 pip.a na CME 2 pip // ogólnie chyba wytłumaczyłem// można przyjąć tezę że na rynku regulowanym FX pożlizgi i luki są o 50% niższe,natomiast problem jest dużo głębszy jak napisałem powyżej w skrajnych sytuacjach ten rozjazd się pogłębia ,jak opisałem ,w pierwszym przypadku tracisz 35% kapitału, a w drugi przypadku tracisz 160-200 % kapitału...
Sedno sprawy i problemu, jeżeli Twoje zlecenie jest a arkuszu zleceń,to odcięcie brokerow od płynności jest dla Ciebie bez znaczenia ponieważ Twoje zlecenia już tam są i z tego biorą się różnice że u jednych brokerów jest luka na .E/$ 160-200 pip, a w tym samym czasie gdy nasze zlecenie jest w arkuszu zleceń mamy poślizg wynosi tylko 35 pip.
Uważam że tu jest klucz że w Japonii jest prawie 50% zarabiają inwestorów na FX , a w USA zarabia na FX 35-40% inwestorów, a u nas w Polsce ze względu na to że nie ma rynku regulowanego FX // poza LIMAX w UK który to próbuje budować// straci średnio ok. 90-95%...
Pozdrawiam,
PS, MaciekH,może piszę nie zrozumiale,lecz uważam jedno,że dla każdego kto dostał 23 zł emerytury z funduszy emerytalny, i dodatkowo ma pomniejszoną emeryturę na początek o 1200 zł, powinno być oczywiste,że jest to konsekwencja braku rynku FX regulowanego, oraz braku bankowości inwestycyjne opartej o FX i innych rynków futures oraz spot np. gazu,prądu,rynku surowców,rynku płodów rolnych i tysiące takich spraw które były prawnie zabronione dla Polaka do 2004 roku,teraz to już jest legalne, lecz sam widzisz w jakich bólach to się rodzi.
Proszę w tym temacie,nie pisać że są CFD na te produkty,ponieważ na CFD gramy z cenami brokera który te CFD kwotuje,a nie prawdziwym z rynkiem spot D+2 i rynkiem futures D+ terminowe.
PS,MaciekH, aby to wyjaśnić w największym skrócie myślowym jaki można sobie wyobrazić, wygląda ten temat tak,jak chcesz uzbierać na jakąś minimalną emeryturę, czyli ok. 3 tyś zł netto,musisz uzbierać realnej wartości dodanej ok. 1 000 000 zł,lepiej krótko tego tematu nie wytłumaczę.