Dzisiejszy dzień to próba generalna systemu jaki sobie obmyśliłem.
Pierwsze wrażenie jest niezbyt spójne. Siedzenie i wpatrywanie się w wykres przez 8h to strasznie męczące zadanie. Co godzina 60 świeczek i tak 8x wiec jest co analizować a i monotonia nijako się wyklucza :D
Jako, że był to mój pierwszy taki dzień nie obeszło się od odstępstw od założonego planu, głównie w sensie pominiętych wejść, musicie mnie jednak zrozumieć, że utrzymanie koncentracji jest dla mnie trudne acz pracuję nad tym.
Do sedna. Wyniki na dziś napawają optymizmem (+51$)bo jest to aż 5 trafnych decyzji przy jednej złej! 83%!

Nie będę specjalnie rozpisywał zagrań tak jak wcześniej to robiłem, lecz postaram się o parę słów gdyby było coś niejasnego.
Wszystkie transakcje to para EUR/USD.
#1 Zagranie nieco pod prąd, jednak... świeca poprzedzająca sygnałową była dość spora, a zwłaszcza jej górny cień co potwierdza opór na jego szczycie, kolejna to już sygnał - fakt ryzykowny ale jak widać trafny.
#2 Tutaj dość spora konsolidacja wywołała trend boczny a cena wielokrotnie obijała poziom świecy sygnałowej co potwierdziło jego siłę.
#3 Podobnie do zagrania #2.
#4 I tutaj trochę mnie rynek wykiwał. Testował on bowiem poziom na którym wystąpiła świeca sygnałowa co powinno wywołać ruch w górę a tutaj niestety strata, co widać na kolejnej świecy która wyraźnie przebiła ów poziom.
#5 Ta sytuacja to wykończenie ruchu spadkowego (grałem w nim też pozycje #4) z tym wyjątkiem, że ostatecznie zdecydowałem się nie grać na pierwszej świecy, która dała wymierny sygnał - własnie w obawie przed podobnym wybiciem co przy #4. Wyczekałem i trafiłem na ruch w górę na kolejnej świecy sygnałowej.
#6 Zdecydowanie nie jest to moja perełka, już tłumaczę dlaczego. Owa świeca sygnałowa przez 50 sec dawała idealny obraz młota, ostatnie 5-10 sec to potężne zawirowania czyli utworzenie max i delikatny spadek. Nie zdążyłem na to zareagować, dlatego otwarłem pozycję zgodnie z tym co widziałem przez większość czasu trwania tej świecy. Zwykłe szczęście, choć jak spojrzę na prawą stronę wykresu to właśnie w tym miejscu 16:35:00 rozpoczyna się ruch w górę trwający do teraz. Ciekawe czy ma to związek(?)