Metaquotes - MetaTrader 4

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Metaquotes - MetaTrader 4

sobota 12 paź 2013, 09:02

Oficjalna strona:
http://www.metaquotes.net/en/metatrader4

Zapraszam do wymiany uwag i opinii.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Posty: 7261
Rejestracja: czwartek 15 sie 2013, 09:56
Lat na Forex: 5
Lokalizacja: Itokawa

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

niedziela 09 lut 2014, 23:15

Metaquotes rozpoczął dystrybucję nowej wersji: build 600.
Pomijając już nową strukturę folderów, prawie wszystko co korzysta z zewnętrznych bibliotek dll przestanie działać i będzie wymagało poprawiania kodu. O ile będzie komu poprawić.

Szykuje się niezły dym...
Jedyne co na razie można z tym zrobić to zablokować automatyczną aktualizację i mieć nadzieję, że albo Metaquotes wyprostuje pewne rzeczy (w co prawdę mówiąc wątpię), albo autorzy rozmaitych zabawek wprowadzą odpowiednie zmiany zanim Metaquotes wymusi na brokerach wyłączenie obsługi starczych wersji :tears:
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

no avatar
Andrzej1983
Posty: 19
Rejestracja: czwartek 28 lis 2013, 11:52

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

poniedziałek 17 lut 2014, 11:10

kilka dni temu kupiłem nowy komputer (windows 8) i zainstalowałem wersję MT4 (build 600)
mam własne wskaźniki z poprzednich wersji, (tylko w wersji skompilowanej .ex4), chciałem je wgrać. Wgrałem je do katalogu c:\program files (x86)\Meta Trader\MQL4\indicators
I niestety ich nie widzę.
Jak można to zmienić?

z góry dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
wdfx
Gaduła
Posty: 265
Rejestracja: czwartek 08 lis 2012, 12:01

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

poniedziałek 17 lut 2014, 11:31

Andrzej1983 masz dwa katalogi Indicators, jeden pod experts a drugi jest pod MQL4

Sporo nowego się pojawiło nie miałem jeszcze czasu się zagłębić ale widać, że zrobili małą rewolucję.
Z tego co u mnie zauważyłem nazwy z kropką robią bałagan, drobiazg ale klasy doszły a to daje większe możliwości.

Faktycznie mogą spaść obroty u detalistów jeśli EA i wskaźniki nie podołają. Sporo narzędzi będę musiał poprawiać.
The Winner Takes It All

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

poniedziałek 17 lut 2014, 14:59

Andrzej1983 pisze:kilka dni temu kupiłem nowy komputer (windows 8) i zainstalowałem wersję MT4 (build 600)
mam własne wskaźniki z poprzednich wersji, (tylko w wersji skompilowanej .ex4), chciałem je wgrać. Wgrałem je do katalogu c:\program files (x86)\Meta Trader\MQL4\indicators
I niestety ich nie widzę.
Jak można to zmienić?

z góry dziękuję za pomoc
Plik --> Otwórz Folder Danych-->MQL4-->Indicators
Do Indicators wrzucasz wszystkie wskaźniki.
Obrazek

no avatar
tyrad +
Posty: 49
Rejestracja: środa 09 paź 2013, 18:02

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

poniedziałek 17 lut 2014, 16:31

Niestety nic nie działa. Działają tylko wskaźniki, które były wcześniej przed zmianą wersji na 600.

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

poniedziałek 17 lut 2014, 16:38

tyrad + pisze:Niestety nic nie działa. Działają tylko wskaźniki, które były wcześniej przed zmianą wersji na 600.
U mnie wszystko czego używałem przed, działa również teraz po aktualizacji.
Obrazek

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Posty: 7261
Rejestracja: czwartek 15 sie 2013, 09:56
Lat na Forex: 5
Lokalizacja: Itokawa

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

poniedziałek 17 lut 2014, 16:48

Jest tyle różnych problemów związanych z tą zmianą, że takie generalne stwierdzenia "wskaźniki działają/nie działają" do niczego nie prowadzą.
Żeby wiedzieć dlaczego coś nie działa trzeba wiedzieć o co konkretnie chodzi, gdzie konkretnie znajduje w nowej strukturze folderów, jak to się objawia (lub też nie) w nowym programie i jakie ew. generuje komunikaty.

Ale prawdę mówiąc o wiele prościej jest przywrócić poprzednią wersję (zamykając wcześniej tylne drzwi dla automatycznych aktualizacji), a potem zacząć się przyglądać co gdzie i jak.

Ja np. na chwilę otworzyłem drzwi, zainstalowałem sobie nowy 600 od jednego z brokerów i natychmiast zamknąłem.
Teraz mam jeden terminal demo 600, reszta 509 i mogę na spokojnie sprawdzać po kolei co jak działa.

Poza tym Metaquotes łatając w pośpiechu dziury rozwala przy okazji inne rzeczy więc co np. działało w 604 nie działa już w 610... lepiej to na spokojnie przeczekać zamiast pchać się w takie zamieszanie.
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

Awatar użytkownika
Komornik
Stały Bywalec
Posty: 72
Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 20:45
Lat na Forex: 0
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

wtorek 18 lut 2014, 14:24

Część świec (od M15 do H4) zaczyna się z przesunięciem 5-minutowym, jak na obrazku, jest to demo. MT4 wersja 610.
Na kopii MT4 w starszej wersji (509) jest normalnie. To jakiś błąd, czy tylko tak ja mam ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Walka trwa...

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Posty: 7261
Rejestracja: czwartek 15 sie 2013, 09:56
Lat na Forex: 5
Lokalizacja: Itokawa

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

wtorek 18 lut 2014, 15:33

Zobacz jaki czas jest pokazywany w pasku statusu, tam gdzie są pokazywane wszystkie wartości danego słupka.
Można też rzucić okiem do History Center żeby sprawdzić jak to jest tam zapisane.
Poza tym... z tą wersja wszystko jest możliwe. Można to zgłosić Metaquotes jeżeli ma to jakiś sens.
Ale może też być tak, że broker ma skopane dane. Albo zegar. Albo jedno i drugie.
Już widziałem różne dziwne rzeczy ze słupkami.

A'propos zegara - masz go prawidłowo zsynchronizowanego?
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

środa 19 lut 2014, 19:06

alx pisze:Jest tyle różnych problemów związanych z tą zmianą, że takie generalne stwierdzenia "wskaźniki działają/nie działają" do niczego nie prowadzą.
Żeby wiedzieć dlaczego coś nie działa trzeba wiedzieć o co konkretnie chodzi, gdzie konkretnie znajduje w nowej strukturze folderów, jak to się objawia (lub też nie) w nowym programie i jakie ew. generuje komunikaty.

Ale prawdę mówiąc o wiele prościej jest przywrócić poprzednią wersję (zamykając wcześniej tylne drzwi dla automatycznych aktualizacji), a potem zacząć się przyglądać co gdzie i jak.

Ja np. na chwilę otworzyłem drzwi, zainstalowałem sobie nowy 600 od jednego z brokerów i natychmiast zamknąłem.
Teraz mam jeden terminal demo 600, reszta 509 i mogę na spokojnie sprawdzać po kolei co jak działa.

Poza tym Metaquotes łatając w pośpiechu dziury rozwala przy okazji inne rzeczy więc co np. działało w 604 nie działa już w 610... lepiej to na spokojnie przeczekać zamiast pchać się w takie zamieszanie.
Jak zablokować aktualizację?
Obrazek

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Posty: 7261
Rejestracja: czwartek 15 sie 2013, 09:56
Lat na Forex: 5
Lokalizacja: Itokawa

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

środa 19 lut 2014, 20:04

Trzeba zdjąć jakiekolwiek prawa dostępu do folderów:

Win XP, Windows Server 2003:
C:\Documents and Settings\[user name]\Application Data\MetaQuotes\Webinstall
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\MetaQuotes\Webinstall

Vista, 7, Windows Server 2008:
C:\Users\[user name]\AppData\Roaming\MetaQuotes\Webinstall
C:\ProgramData\MetaQuotes\Webinstall

Całkowicie, tak, żeby nawet SYSTEM (a szczególnie SYSTEM) nie miał do nich dostępu.
Co najprościej można zrobić przerywając łańcuch dziedziczenia uprawnień wybierając przy okazji opcję usunięcia wszelkich uprawnień: Properties>Security>Advanced> wyłączyć Inherit from parent the permission... i wybrać Remove w oknie dialogowym (nie wiem jak to wygląda w polskiej wersji).
Foldery Application Data czy AppData są normalnie ukryte, trzeba wyłączyć ukrywanie. Ale to już są normalne rzeczy które każdy świadom użytkownik Windows powinien znać.

Jeżeli tych folderów nie ma to trzeba je stworzyć zanim zrobi to automatyczna aktualizacja bo wtedy będzie już nieco więcej odkręcania.
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

czwartek 20 lut 2014, 06:38

Dzięki, coś tam pokombinowałem i się udało :)
Obrazek

Awatar użytkownika
wdfx
Gaduła
Posty: 265
Rejestracja: czwartek 08 lis 2012, 12:01

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

piątek 21 lut 2014, 12:39

hmm nie działa
MarketInfo(Symbol(),MODE_POINT)
The Winner Takes It All

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

piątek 21 lut 2014, 12:53

wdfx pisze:hmm nie działa
MarketInfo(Symbol(),MODE_POINT)
działa

double Punkt = MarketInfo(Symbol(),MODE_POINT);
Comment(" Punkt = " + DoubleToStr(Punkt,Digits));
Obrazek

Awatar użytkownika
wdfx
Gaduła
Posty: 265
Rejestracja: czwartek 08 lis 2012, 12:01

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

piątek 21 lut 2014, 12:57

Hehe po restarcie platformy już działa, ale dziwne wszystkie MarketInfo chodziły tylko MODE_POINT zwracał zero.
The Winner Takes It All

Awatar użytkownika
wdfx
Gaduła
Posty: 265
Rejestracja: czwartek 08 lis 2012, 12:01

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

sobota 22 lut 2014, 22:53

MQL5 zaczyna mi się podobać np. OBJ_CHART

http://www.mql5.com/en/docs/constants/c ... ts_samples

albo OBJ_BUTTON

Zaczynam się bać, że zamiast handlować będę dłubać w MetaEditor :)
The Winner Takes It All

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Posty: 7261
Rejestracja: czwartek 15 sie 2013, 09:56
Lat na Forex: 5
Lokalizacja: Itokawa

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

sobota 22 lut 2014, 23:11

Owszem jest wiele ciekawych rzeczy.
Niestety te nudne ale za to od lat dobrze działające niekoniecznie działają tak samo....

Pewnym pocieszeniem jest, że skompilowany w poprzednich wersjach kod zazwyczaj działa o ile nie spróbuje się go ponownie skompilować w nowej wersji. Ale są też niestety takie które wymagają znacznych przeróbek.
Na dodatek nie za bardzo wiadomo jak to przerobić bo wypuszczane co jakiś czas poprawki psują to co przed chwilą jeszcze działało :(

Są też takie rzeczy które miały działać, a nie działają. Np. OnTrade()
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

czwartek 17 kwie 2014, 11:42

http://programmingmt4.com/mt4-bridge/

Może wreszcie skończą sie wieczorne 5-minutowe przerwy u niektórych brokerów :wink:
We have received a lot of questions about MT4 bridge. We are happy to answer more frequently asked questions.

Q. How bridge can help my brokerage to get more profit?
A. By switching between A and B books without server restart and using other proprietary functionality a Broke can reach new level of the profit without affecting clients’ execution.

Q. Many bridges are offering connect to Liquidity Provider via FIX, but our Liquidity Provider is on MT4, can we still use your bridge?
A. Yes, our bridge can be connected via FIX or simple MT4 account.

Q. Our Brokerage has only MT4 server, do we need anything else to use this bridge?
A. No, our bridge is done in the way of the plugin to your MT4 server.

Q. Do you charge fee per trade?
A. No, we charge one time fee.

Q. What information I will get in the bridge?
A. Our bridge has multiple Tabs with different information to make life of Risk manager much easier.

Q. Can I connect multiple Liquidity Providers.
A. Yes, you can connect multiple liquidity Providers either MT4 or FIX. Today we can offer a verity of solutions to help Forex Brokers to advance in their efforts to attract new clients. Also we can help forex brokers to build their operation from the ground up. Here is the small list of our specialties: PAMM MAM MM Social Trading Network Multi-level IB Price aggregators Fix connectors Reporting engine Trade reconciliation Risk management platform Enhanced Dealing CRM customization and integration Business process improvements
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
Tomasz-20021
Główny Moderator
Posty: 1707
Rejestracja: czwartek 09 sty 2014, 10:42

Re: Metaquotes - MetaTrader 4

czwartek 17 kwie 2014, 22:46

male pytanko - pojawila sie nowa wersja build 625. Czy dziala Wam np skrypt do drabinek Jarka?
"Panie Edison, dlaczego nie rezygnuje pan po 5000 porażek?”, Edison: „Młody człowieku, nie rozumie pan, to nie porażka. Znalazłem tylko 5000 sposobów, które nie działają. Dzięki czemu jestem o 5000 prób bliżej rozwiązania”.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości