PFSOFT - Protrader / PTMC

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Posty: 4429
Rejestracja: czwartek 07 cze 2012, 08:46
skype: ComparicFX
Lat na Forex: 10
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Platforma Protrader

wtorek 13 lis 2012, 13:17

Ależ LMAX naciera. Praktycznie co miesiąc jakiś spory news.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: Platforma Protrader

wtorek 13 lis 2012, 14:17

Tak z czystej ciekawości teoretycznie jeśli możesz szacunkowo Karol podać ?

Teoretycznie - mam spółkę w Raju, środki na zabezpieczenie pozycji na Lmax, środki na płynność w stosunku do Klientów, środki na biuro reklamę itp - to wszystko wiem lub potrafię sam postawić prognozę ile będzie kosztować.

Pozostaje tylko umowa z PFSoft - ile za full pakiet ? z tym terminem dwa tygodnie.
Dla porządku przydała by się umowa z tym samym dostawcą mostka co Armada na MT4

No to się tak zastanawiam ile potrzebuję środków by zostać Brokerem full wypas ?

Pozdrawiam
Wojtek

PS. - na pewno mnie nie stać ale to pytanie od dawna mnie nurtuje !

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

środa 14 lis 2012, 08:01

Witam.
wojtek_ea pisze:Tak z czystej ciekawości teoretycznie jeśli możesz szacunkowo Karol podać ?

Teoretycznie - mam spółkę w Raju, środki na zabezpieczenie pozycji na Lmax, środki na płynność w stosunku do Klientów, środki na biuro reklamę itp - to wszystko wiem lub potrafię sam postawić prognozę ile będzie kosztować.

Pozostaje tylko umowa z PFSoft - ile za full pakiet ? z tym terminem dwa tygodnie.
Dla porządku przydała by się umowa z tym samym dostawcą mostka co Armada na MT4

No to się tak zastanawiam ile potrzebuję środków by zostać Brokerem full wypas ?

Pozdrawiam
Wojtek

PS. - na pewno mnie nie stać ale to pytanie od dawna mnie nurtuje !
Myślę, że byłoby Cię stać na założenie brokera. Z tego co rozmawiałem z Sales managerem z PFSoftu (jakiś czas temu) to w przypadku progamu WL do LMAX, wyglądało to tak:
1. Podpisujesz umowę z PFSoftem i LMAX'em.
2. PFSoft daje platformę i sprzęt (hostuje ją na swoich klastrach).
3. PFSoft pobiera opłatę od obrotu (tutaj sprawa jest do dogadania indywidualnie).
4. W przypadku gdybyś miał słaby obrót, to minimalna opłata miesięczna dla PFSoftu to było 5K $.

Czy warunki się zmieniły, tego nie wiem, ale rozmawiałem o tym we wrześniu także myślę, że nie.
Jednak zawsze warunki negocjowane są indywidualnie.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: Platforma Protrader

środa 14 lis 2012, 18:07

MaRCHeW pisze:Myślę, że byłoby Cię stać na założenie brokera. Z tego co rozmawiałem z Sales managerem z PFSoftu (jakiś czas temu) to w przypadku progamu WL do LMAX, wyglądało to tak:
1. Podpisujesz umowę z PFSoftem i LMAX'em.
2. PFSoft daje platformę i sprzęt (hostuje ją na swoich klastrach).
3. PFSoft pobiera opłatę od obrotu (tutaj sprawa jest do dogadania indywidualnie).
4. W przypadku gdybyś miał słaby obrót, to minimalna opłata miesięczna dla PFSoftu to było 5K $.

Czy warunki się zmieniły, tego nie wiem, ale rozmawiałem o tym we wrześniu także myślę, że nie.
Jednak zawsze warunki negocjowane są indywidualnie.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Witam

Dzięki - to by tłumaczyło pewien wysyp nowych ofert Brokerskich - wszystko jasne.

Oczywiście prawdopodobieństwo sukcesu takiej firmy jest funkcją środków na reklamę, czy bazy Klientów i tego czy oprogramowanie serwera PFSoft umożliwia delegowanie na Klienta funkcji ......(tu zamilczę), tak jak oprogramowanie serwera MT.

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Posty: 4429
Rejestracja: czwartek 07 cze 2012, 08:46
skype: ComparicFX
Lat na Forex: 10
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Platforma Protrader

środa 14 lis 2012, 18:15

wojtek_ea pisze:
MaRCHeW pisze:Myślę, że byłoby Cię stać na założenie brokera. Z tego co rozmawiałem z Sales managerem z PFSoftu (jakiś czas temu) to w przypadku progamu WL do LMAX, wyglądało to tak:
1. Podpisujesz umowę z PFSoftem i LMAX'em.
2. PFSoft daje platformę i sprzęt (hostuje ją na swoich klastrach).
3. PFSoft pobiera opłatę od obrotu (tutaj sprawa jest do dogadania indywidualnie).
4. W przypadku gdybyś miał słaby obrót, to minimalna opłata miesięczna dla PFSoftu to było 5K $.

Czy warunki się zmieniły, tego nie wiem, ale rozmawiałem o tym we wrześniu także myślę, że nie.
Jednak zawsze warunki negocjowane są indywidualnie.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Witam

Dzięki - to by tłumaczyło pewien wysyp nowych ofert Brokerskich - wszystko jasne.

Oczywiście prawdopodobieństwo sukcesu takiej firmy jest funkcją środków na reklamę, czy bazy Klientów i tego czy oprogramowanie serwera PFSoft umożliwia delegowanie na Klienta funkcji ......(tu zamilczę), tak jak oprogramowanie serwera MT.

Pozdrawiam
Wojtek
Z tego co mi wiadomo coraz mniej brokerów stosuje jakiekolwiek sztuczki przeciw klientom.
Zamiast tego można dorzucić coś do spreadu rynkowego, ci co ładują najwięcej w reklamę mają bardzo duże spready - wydaje się, że ci idący w LMAX chcą przyciągać dzięki bardzo, ale to bardzo konkurencyjnym warunkom.

Pytanie na ile LMAX się sprawdzi i na ile tacy brokerzy będą w stanie kontrolować ryzyko (choćby weekendowe luki czy poślizgi powodujące minus u klienta - którego uzupełnienie może być trudne i będzie stratą brokera)

Czas pokaże, rynek się zmienia - dużym graczom powoli wyszarpują klientów mali z mniejszymi kosztami, małym biurem, bez reklam w F1.

Na razie zyskujemy my - boję się tylko w pewnym momencie fali bankructw mniejszych brokerów - gorzej przygotowanych, z mniejszym zapleczem.

P.S: skasuj sobie pochwałę bo dałem ją zamiast cytuj ;)
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: Platforma Protrader

środa 14 lis 2012, 23:08

Akhh pisze:Z tego co mi wiadomo coraz mniej brokerów stosuje jakiekolwiek sztuczki przeciw klientom.
Tak - jest coraz lepiej mam nadzieję. Broker grający przeciw Klientom będzie dziś tracił Klientów w tempie ekspresowym i duzi gracze mają dziś taki duży wybór dobrych Brokerów, że aż się nie mogę nadziwić, że niektórzy wbrew wszystkiemu trzymają się niektórych Brokerów patrząc na posty na forach.

Ja jednak nie miałem na myśli grania przeciw Klientom jakimiś sztuczkami - to jest i zawsze było przeginanie, a teraz kiedy jest tyle dobrych ofert nie ma racji bytu.

To co mam na myśli nie ma związku z Klientami lub niewielki - chodzi mi o model dochodów brokera i źródła jego zarobku, gdzie akurat mam pewną wyrywkową widzę. Bo to nie tylko spread i commission będące razem jakimś narzutem na tym co dostaje serwer brokera od dostawców.

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

czwartek 15 lis 2012, 07:26

Witam.

Przyznam, że nie bardzo wiem o czym piszesz Wojtek :)

Protrader 2 nie ma narzędzi i pluginów "wspomagających" brokerów MM.
Oczywiście można regulować spready, swapy i commission ale to ma każda platforma bo mieć musi, ze względu na różne modele brokerów.

Właśnie dlatego też lubię tę platformę. Chłopaki z PFSoft mają zasady i grają czysto i nigdy czegoś takiego nie wprowadzi do Protradera.
Właściwie to jeden z głównych powodów powstania Protradera i firmy PFSoft.

Kiedy jak jeszcze nie było firmy PFSoft, Denis Borisovski (jest programistą i CEO PFSoftu), miał zlecenie na napisanie platformy od kilku firm brokerskich.
I właśnie ze względu na to, że firmy te wymagały narzędzi oszukujących traderów, zrezygnował ze zlecenia i założył firmę PFSoft i zaczął tworzyć platformę Protrader.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

niedziela 18 lis 2012, 16:24

Witam.

Wydana została nowa wersja platformy Protrader 2.

Lista zmian jakie zaszły w najnowszej wersji, dostępna jest pod adresem: http://kb.protrader.net/index.php?/Know ... s-16112012

Założyć konto demo oraz pobrać platformę można na stronie: http://protrader.net/download/register
W razie pytań zapraszam na oficjalne forum Protrader i jego polskojęzyczną cześć: http://protrader.org/forumdisplay.php?f=51
Są tam obecni także przedstawiciele BM Alior Banku: http://protrader.org/forumdisplay.php?f=55

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

środa 28 lis 2012, 12:52

Witam.

Z przyjemnością chciałbym poinformować, że AlgoStudio – narzędzie dla algotraderów – zostanie oficjalnie udostępnione wraz z kolejną aktualizacją platformy Protrader 2 (30.11.2012r.)

AlgoStudio to środowisko programistyczne dla algotraderów. Stanowi ono integralną część platformy Protrader 2 i jest środowiskiem typu all-in-one.

Główne cechy AlgoStudio:
• Możliwość tworzenia indicatorów, strategii (tzw. Expert Advisors) oraz skryptów (tzw. makra),
• Wsparcie dla języków programowania: MQL4 oraz C# (platforma .NET),
• Narzędzie History Data Manager do tworzenia własnych instrumentów oraz importowania danych z różnych źródeł,
• Możliwość przeprowadzania backtestów na własnych danych historycznych lub danych dostarczanych przez brokera,
• Backtest pojedynczego instrumentu lub wielu instrumentów jednocześnie,
• Możliwość przeprowadzania backtestów wielu przedziałów czasowych (możliwość przeprowadzania backtestów na niestandardowych przedziałach czasowych, takich jak np. M7, H3, D5 itd.),
• Możliwość backtestów wszystkich typów wykresów dostępnych na platformie Protrader 2 (Renko, 3 Line Break, Kagi, Price Range, itd.),
• Testowanie strategii na tickach, danych jednominutowych oraz dziennych,
• Możliwość testowania strategii po cenach Bid, Ask lub Trades,
• Dwa tryby testowania strategii: z wizualizacją oraz bez wizualizacji,
• Dwa rodzaje emulacji: jedna pozycja i wiele pozycji,
• Możliwość użycia funkcji dających dostęp do Level II,
• Narzędzie do optymizacji strategii,
• Raporty w postaci tekstowej i graficznej,
• Edytor ze wsparciem technologii IntelliSense,
• Słownik zawierający spis wszystkich funkcji dostępnych w AlgoStudio,
• Debugger,
• Narzędzie Profiler służące do analizy do zwiększania wydajności strategii,
• Narzędzie do importu i exportu parametrów testowanych strategii.

Niedługo przedstawiony zostanie także podręcznik użytkownika AlgoStudio w języku polskim.

Oficjalna informacja na stronie firmy PFSoft: http://protrader.net/news/pfsoft-introd ... ic-trading

Zapraszam także do dyskusji o AlgoStudio na oficjalnym forum platformy Protrader, w dziale AlgoStudio: http://protrader.org/forumdisplay.php?f=61

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: Platforma Protrader

sobota 01 gru 2012, 13:01

Pytanie praktyczne - jeśli przyjmiemy, że mam strategię w czystym MQL4 - jakie nakład pracy na uruchomienie czy przepisanie jej by działała w AlgoStudio ? i potem u Brokera z ProTraderem.

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

niedziela 02 gru 2012, 20:02

Witam.

Ukazała się nowa wersja platformy Protrader 2.

Pełna lista zmian oraz poprawionych błędów dostępna jest na stronie: http://kb.protrader.net/index.php?/Know ... s-16112012
Pobrać platformę oraz założyć konto demo można na stronie: http://protrader.net/download/register
W razie pytań zapraszam na oficjalne forum Protrader i jego polskojęzyczną cześć: http://protrader.org/forumdisplay.php?f=51

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

niedziela 02 gru 2012, 20:05

Witam.
wojtek_ea pisze:Pytanie praktyczne - jeśli przyjmiemy, że mam strategię w czystym MQL4 - jakie nakład pracy na uruchomienie czy przepisanie jej by działała w AlgoStudio ? i potem u Brokera z ProTraderem.

Pozdrawiam
Wojtek
Wszystko zależy od tego jak dobrze znasz platformę. Język możesz użyć ten sam (czyli MQL4). Reszta to tylko kwestia znajomości platformy.
W następnym tygodniu opublikuję manual do AlgoStudio by było łatwiej przenieść się z tworzeniem EA z MT4 na Protradera.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

środa 05 gru 2012, 13:08

Witam.

PFSoft udostępnił polską wersję podręcznika do AlgoStudio.

Dokument dostępny jest pod adresem: http://protrader.net/downloads/AlgoStud ... ownika.pdf

Na oficjalnym forum platformy Protrader dostępny jest także dla użytkowników dział dotyczący AlgoStudio: http://protrader.org/forumdisplay.php?f=61

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

niedziela 23 gru 2012, 20:25

Witam.

Na portalu Comparic.pl ukazał się wywiad z Denisem Borisovsky (CEO PFSoftu): http://comparic.pl/listings/inzyniera-r ... orisovsky/

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

sobota 29 gru 2012, 20:02

Witam.

Ukazała się nowa wersja platformy Protrader 2.

Pełna lista zmian oraz poprawionych błędów dostępna jest na stronie: http://kb.protrader.net/index.php?/Know ... s-29122012

Ze swojej strony chciałbym dodać, iż udostępnione zostało także nowe narzędzie do pobierania danych na dysk komputera. Można to zrobić poprzez narzędzie History Data Manager oraz WatchList.
Poniżej załączam screenshoty przedstawiające w jaki sposób możemy pobrać dane instrumentów na dysk bezpośrednio z serwera.
Pobranie danych na dysk komputera znacznie przyśpiesza ładowanie wykresów na platformie.

Pobrać platformę oraz założyć konto demo można na stronie: http://protrader.net/download/register

W razie pytań zapraszam na oficjalne forum Protrader i jego polskojęzyczną cześć: http://protrader.org/forumdisplay.php?f=51

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

poniedziałek 07 sty 2013, 19:39

Witam.

Wpis ten dedykowany jest osobom, które dopiero rozpoczęły swoją przygodę z programowaniem automatycznych strategii i chciały by je tworzyć w AlgoStudio.

Na oficjalnym forum platformy Protrader zamieściłem podstawowe funkcje języka MQL4 oraz metody języka C#, które można użyć do tworzenia własnych automatycznych strategii:

http://protrader.org/showthread.php?t=3539

http://protrader.org/showthread.php?t=3537

Załączone zostały także przykładowe strategie obrazujące w jaki sposób możemy używać zamieszczonych funkcji oraz metod.

Jednakże aby w pełni zrozumieć kody źródłowe załączonych funkcji i metod trzeba posiadać podstawową wiedzę w zakresie programowania w języku C# oraz MQL4.

W sieci można znaleźć sporą liczbę kursów języków C# i MQL4. Poniżej podaję linki do przykładowych kursów języka C# oraz MQL4:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/67ef8sbd.aspx

http://book.mql4.com/

oraz linki do dokumentacji tych języków:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff361664.aspx

http://docs.mql4.com/

Tworząc AlgoStudio staraliśmy się by użyteczność tego narzędzia dla algotraderów była jak najlepsza. Duża część metod przydatnych w programowaniu automatycznych strategii opiera się na języku MQL4 (jednym z najpopularniejszych języków programowania automatycznych strategii) i zawarta jest w klasie mql4. Aby skorzystać z pełnej funkcjonalności AlgoStudio oraz platformy Protrader 2 można posłużyć się metodami oraz właściwościami dostępnymi w klasach platform oraz system. Dają one możliwość korzystania z niestandardowych przedziałów czasowych wykresów, możliwość korzystania z wszystkich typów wykresów platformy Protrader 2, a także dostęp do Level II. Wszystkie funkcje wraz z krótkim opisem znajdują się w narzędziu Dictionary w AlgoStudio.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

piątek 11 sty 2013, 15:42

Witam.

PFSOFT przedstawia nową platformę webową: http://comparic.pl/listings/pfsoft-prze ... me-webowa/

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

piątek 18 sty 2013, 21:03

Witam.

PFSOFT przedstawia nową stronę firmową: http://pfsoft.com/

Od teraz adres www.protrader.net będzie przekierowywany na stronę firmową PFSOFTU.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
zzz

Re: Platforma Protrader

piątek 18 sty 2013, 21:33

Karol,czy z Twojego doświadczenia platforma PT -2 webowa jest Twoim zdaniem mniej zawodna?.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Posty: 827
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 15:15
skype: karol_marchewka
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Poznań

Re: Platforma Protrader

sobota 19 sty 2013, 00:14

Witam.
zzz pisze:Karol,czy z Twojego doświadczenia platforma PT -2 webowa jest Twoim zdaniem mniej zawodna?.
Pozdrawiam.
Sugerujesz, że platforma desktopowa jest zawodna?

Pozdrawiam
Karol Marchewka

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość