Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

Awatar użytkownika
fxblanker
Stały Bywalec
Posty: 69
Rejestracja: środa 29 paź 2014, 14:24
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

czwartek 02 lip 2015, 12:06

Witam,
Od 16 lipca KNF wprowadza wymóg niższej dźwigni, max 1:100. W zwiazku z tym szukam brokera, ktory bedzie nadal oferowal dziwnie powyzej 1:100 po zmianach w Polsce i ma konkurencyjna oferte w naszym kraju
KISS - Keep It Simple, Stupid

Awatar użytkownika
Tomasz-20021
Główny Moderator
Posty: 1707
Rejestracja: czwartek 09 sty 2014, 10:42

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

czwartek 02 lip 2015, 12:34

zarejestruj konto poza Polska i nie zmieni sie nic. Pzdr
"Panie Edison, dlaczego nie rezygnuje pan po 5000 porażek?”, Edison: „Młody człowieku, nie rozumie pan, to nie porażka. Znalazłem tylko 5000 sposobów, które nie działają. Dzięki czemu jestem o 5000 prób bliżej rozwiązania”.

no avatar
marek12578
Gaduła
Posty: 285
Rejestracja: środa 21 mar 2012, 11:12
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

czwartek 02 lip 2015, 13:08

Tomasz-20021
A czy mozesz dokladniej wyjasnic co i jak?

Awatar użytkownika
Tomasz-20021
Główny Moderator
Posty: 1707
Rejestracja: czwartek 09 sty 2014, 10:42

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

czwartek 02 lip 2015, 13:17

wszystko co potrzebujesz to dobrego znajomego mieszkajacego za granica Pl. Rejestrujesz konto na jego adres i... to wszystko. Oczywiscie wyplaty tez beda na jego konto - stad dobrze by bylo zeby to byl naprawde dobry znajomy. Handlowac mozesz z kazdego zakatka swiata.

Przelewy do Polski (nawet tu na Comparic pytalem o to Forumowiczow - jest zalony osobny temat) to dzis juz zaden problem. Wszystko odbywa sie online po duzo lepszym kursie niz ten z kantoru.
"Panie Edison, dlaczego nie rezygnuje pan po 5000 porażek?”, Edison: „Młody człowieku, nie rozumie pan, to nie porażka. Znalazłem tylko 5000 sposobów, które nie działają. Dzięki czemu jestem o 5000 prób bliżej rozwiązania”.

Awatar użytkownika
raposo
Główny Moderator
Posty: 602
Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 19:39
skype: pawel.mosionek
Lat na Forex: 11
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

czwartek 02 lip 2015, 13:25

Ogólnie Tomasz-20021 przedstawia pomysł otwarcia rachunku na inną osobę. To rodzi pewne problemy więc to musi być naprawdę DOBRY znajomy.
1) to on zakłada konto więc musi przesłać swoje dokumenty,
2) to on dokonuje wpłat i wypłat więc:
- musisz mu ufać,
- musisz mu przekazać swoje środki. Jeśli ta kwota jest znacząca to do takiego przekazania potrzebna będzie umowa darowizny, pożyczki lub jeszcze inna forma rozliczenia. US za granicą też funkcjonuje ;).
3) to on rozlicza się z podatku. Wyliczenia można dokonać za niego ale to dodatkowy kłopot dla niego (przelew, złożenie zeznania wg przepisów w kraju w którym mieszka znajomy).
4) przy ew. reklamacjach to on musi się kontaktować z brokerem - teoretycznie mailowo nikt tego nie sprawdzi, no ale telefonicznie już różnie może być, bo osoba mieszkająca w UK nie będzie na ogół korzystała z polskiego numeru itd. Bardziej ostrożnym włączy się lampka ostrzegawcza.

No i najważniejsze - trzeba mieć taką osobę... ;)

Tymczasem istnieje inne rozwiązanie - otwarcie konta u brokera poza mackami KNF, czyli UE. Z najbliższych nam i jednocześnie bezpiecznych krajów, zalicza się do nich Szwajcaria.
- RABATY u brokerów ECN STP
- Forex Club Tools
- Program Podatek
ForexClub.pl
- Tickmill (-10%) - IC Markets (-21%) - XTB (Pakiet książek) - Dukascopy (narzędzia do JForex) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

no avatar
dilfx
Posty: 42
Rejestracja: piątek 31 paź 2014, 15:53

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

czwartek 02 lip 2015, 16:34

Z tego co sie dowiedzialem to podobno Gallant Capital Market bedzie mial dzwignie na dotychczasowym poziomie i rachunki bankowe tez w Polsce. W nastepnym tygodniu bede widzial sie z kolega, ktory cos wiecej o tym wie to dam znac.

Awatar użytkownika
raposo
Główny Moderator
Posty: 602
Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 19:39
skype: pawel.mosionek
Lat na Forex: 11
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

piątek 03 lip 2015, 10:46

Gallant z tego co widzę ma licencję z Brytyjskich Wysp Dziewiczych, mimo, że jest to spółka brytyjska. Decydowanie się na handel u takich brokerów wiąże się z większym ryzykiem, zarówno pod względem samej wiarygodności obsługi handlu (np. nadużywanie rekwotowań, poślizgów), jak i wpłat/wypłat więc osobiście nie decydowałbym się na takie rozwiązanie z kwotą większą niż 3-cyfrowa.
- RABATY u brokerów ECN STP
- Forex Club Tools
- Program Podatek
ForexClub.pl
- Tickmill (-10%) - IC Markets (-21%) - XTB (Pakiet książek) - Dukascopy (narzędzia do JForex) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

Awatar użytkownika
fxblanker
Stały Bywalec
Posty: 69
Rejestracja: środa 29 paź 2014, 14:24
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

piątek 03 lip 2015, 14:28

Tomasz-20021 pisze:zarejestruj konto poza Polska i nie zmieni sie nic. Pzdr
No wlasnie to jest problem. Pewnie nie da sie otworzyc konta u brokera z wyzsza dzwignia bedac obywatelem Polski? Tak jak zaostrzena dla obywateli USA.
dilfx pisze:Gallant Capital Market bedzie mial dzwignie na dotychczasowym poziomie
Wielu brokerów nie zmieni warunków. Zmiana jest dla obywateli w Polsce (jesli dobrze torozumiem). Więc nawet Broker, który działa globalnie, i na swiecie ma wyzsza dzwignie to w Polsce bedzie musial dostosowac warunki zgodnie z regulacjami KNF.
KISS - Keep It Simple, Stupid

Awatar użytkownika
Tomasz-20021
Główny Moderator
Posty: 1707
Rejestracja: czwartek 09 sty 2014, 10:42

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

piątek 03 lip 2015, 15:05

wczoraj gadalem wlasnie z FxPro - jesli jestes Polakiem na emigracji zmiany cie nie dotycza.
"Panie Edison, dlaczego nie rezygnuje pan po 5000 porażek?”, Edison: „Młody człowieku, nie rozumie pan, to nie porażka. Znalazłem tylko 5000 sposobów, które nie działają. Dzięki czemu jestem o 5000 prób bliżej rozwiązania”.

Awatar użytkownika
raposo
Główny Moderator
Posty: 602
Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 19:39
skype: pawel.mosionek
Lat na Forex: 11
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

piątek 03 lip 2015, 17:48

Obywatelstwo nie ma znaczenia ale aktualna rezydencja/miejsce przebywania.
- RABATY u brokerów ECN STP
- Forex Club Tools
- Program Podatek
ForexClub.pl
- Tickmill (-10%) - IC Markets (-21%) - XTB (Pakiet książek) - Dukascopy (narzędzia do JForex) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

Awatar użytkownika
silveRbull
Posty: 20
Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 01:22
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Kontakt:

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

piątek 03 lip 2015, 20:14

Witam

KNF wprowadzając tą ustawę podobno sugerował się powodami na podstawie których wprowadzono ograniczenia w USA i Japonii. Nie zdziwiło by mnie jak by KNF jako drugi krok zabronił korzystania z usług pośredników zagranicznych. Zresztą w obecnej chwili jest to trochę niejasne. Ponieważ zdaniem KNF żaden podmiot nie może świadczyć usług na terenie rzeczpospolitej jeżeli nie przeszedł procedury notyfikacyjnej KNF.
Krajowa firma inwestycyjna (dom maklerski, bank prowadzący działalność maklerską) bądź bank krajowy jest upoważniony do wykonywania zleceń klientów, jeżeli posiada odpowiednie zezwolenie KNF. Natomiast zagraniczna firma inwestycyjna może wykonywać te czynności, jeżeli posiada zezwolenie organu państwa macierzystego i przeszła procedurę notyfikacyjną z udziałem KNF.
Źródło: http://www.knf.gov.pl/o_nas/komunikaty/ ... forex.html

Stąd już niewiele brakuje ażeby nie tylko kontrolować firmy brokerskie na terytorium rzeczpospolitej polski ale uniemożliwić kowalskiemu skorzystania z usług firm zagranicznych nienotyfikowanych w KNF.

Pozdrawiam
Zainteresowanych zniżką od standardowej prowizji w IC Markets zapraszam na moją stronę - link w profilu.....

Awatar użytkownika
fxblanker
Stały Bywalec
Posty: 69
Rejestracja: środa 29 paź 2014, 14:24
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

poniedziałek 06 lip 2015, 19:15

silveRbull pisze:Witam

KNF wprowadzając tą ustawę podobno sugerował się powodami na podstawie których wprowadzono ograniczenia w USA i Japonii. Nie zdziwiło by mnie jak by KNF jako drugi krok zabronił korzystania z usług pośredników zagranicznych. Zresztą w obecnej chwili jest to trochę niejasne. Ponieważ zdaniem KNF żaden podmiot nie może świadczyć usług na terenie rzeczpospolitej jeżeli nie przeszedł procedury notyfikacyjnej KNF.
Ok, ale mogą nie miec notyfikacji a miec depozyt w pln i obsluge polska majac wyzsza dzwignie. Wowczas KNF wyda poprostu ostrzezenie czy tak?
KISS - Keep It Simple, Stupid

no avatar
dilfx
Posty: 42
Rejestracja: piątek 31 paź 2014, 15:53

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

poniedziałek 06 lip 2015, 19:54

Ok, ale jezeli Broker nie swiadczy uslugi dedykowanej w Polsce tzn nie ma biura itd na terenie kraju to jest to normalna firma zagraniczna z ktorej uslug mozna korzystac (KNF nie może zabronić przecież inwestowania tam gdzie sie chce bo to by ograniczylo konkurencyjnosc na rynku - to tak jakby ci zabronili inwestowania w EUR/USD bo dla nich zbyt ryzykowany i jeszcze stracisz). Zatem np taki Duca czy Gallant powinien móc obsługiwać polskich klientów na warunkach ogólnych takich jakie posiadają też na innych obcokrajowców - dobrze myślę?

Awatar użytkownika
raposo
Główny Moderator
Posty: 602
Rejestracja: niedziela 11 mar 2012, 19:39
skype: pawel.mosionek
Lat na Forex: 11
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

poniedziałek 06 lip 2015, 19:57

Niby tak właśnie będzie, bo KNF co najwyżej może wrzucić takiego brokera na listę ostrzeżeń i tyle. To zaszkodziłoby tylko marketingowo. Aczkolwiek może w związku z tym wymyślą kolejne formy nacisku na dostosowanie się do zmian...
- RABATY u brokerów ECN STP
- Forex Club Tools
- Program Podatek
ForexClub.pl
- Tickmill (-10%) - IC Markets (-21%) - XTB (Pakiet książek) - Dukascopy (narzędzia do JForex) - LMAX (-20%) - FxPro (do -15%)

Awatar użytkownika
fxblanker
Stały Bywalec
Posty: 69
Rejestracja: środa 29 paź 2014, 14:24
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

piątek 10 lip 2015, 13:08

dilfx pisze:Z tego co sie dowiedzialem to podobno Gallant Capital Market bedzie mial dzwignie na dotychczasowym poziomie i rachunki bankowe tez w Polsce. W nastepnym tygodniu bede widzial sie z kolega, ktory cos wiecej o tym wie to dam znac.
odnosnie galanta tu cos masz
http://marketinvest.pl/brokerzy/gallant-capital
KISS - Keep It Simple, Stupid

Awatar użytkownika
silveRbull
Posty: 20
Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 01:22
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Kontakt:

Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

piątek 10 lip 2015, 21:35

Witam

Jeżeli jakiś broker posiada rachunki bankowe w polsce to oznacza, że prowadzi swoją działalność na terenie polski i będzie musiał się dostosować do nowej ustawy bo w przeciwnym wypadku sprawa wyląduje w prokuraturze. Jeżeli jednak nie jest brokerem notyfikowanyn w UKNF i jednocześnie występuje z ofertą do obywateli naszego kraju to już złamał prawo. KNF takie sprawy interpretuje jako działalność na terenie polski. Nie ma problemu z reklamą i marketingiem. Google np. na bierząco wyświetla reklamy brokerów nienotyfikowanych z wysoką dźwignią, ale rachunki w polskim banku to już działalność. Wiem to, bo sie dowiadywałem...:)

Pozdrawiam
Zainteresowanych zniżką od standardowej prowizji w IC Markets zapraszam na moją stronę - link w profilu.....

Awatar użytkownika
fxblanker
Stały Bywalec
Posty: 69
Rejestracja: środa 29 paź 2014, 14:24
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

poniedziałek 20 lip 2015, 13:13

zobaczymy jak to rozwiaza. a knf nie robi poprostu wpisu na czarna liste danego brokera? co im wiecej moze zrobic...
KISS - Keep It Simple, Stupid

Awatar użytkownika
Spekulant
Stały Bywalec
Posty: 194
Rejestracja: czwartek 17 lip 2014, 09:54
Lat na Forex: 10
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Kontakt:

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

poniedziałek 20 lip 2015, 13:43

Dla mnie znak równości pomiędzy rachunek w polskim banku = działalność na terenie Polski (jakkolwiek rozumiana) to jakieś nieporozumienie... Ciekawe jakie przepisy o tym mówią?

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum
Posty: 2526
Rejestracja: wtorek 28 maja 2013, 14:16

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

poniedziałek 27 lip 2015, 07:15

Trochę na ten temat pisałem w tym artykule: http://comparic.pl/nowa-rzeczywistosc-1 ... nie-tylko/

Z tego co udało mi się ustalić, FX Open Markets Ltd. udostępnie 1:500, choć uprzedzam, że osobiście nie byłem zadowolony z ich usług na tzw. koncie STP
Following KNF’s new guidelines on leverage, our FCA regulated entity, FXOpen Ltd, will set the maximum leverage available to Polish traders to 1:100.

There are several brokerages operating under FXOpen brand name including FXOpen Ltd. (www.fxopen.co.uk), FXOpen AU Pty Ltd. (www.fxopen.com.au), FXOpen Markets Limited (www.fxopen.com).
Please be advised that leverage of 1:500 is available with FXOpen Markets Limited.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
silveRbull
Posty: 20
Rejestracja: niedziela 27 kwie 2014, 01:22
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Kontakt:

Re: Jaki Broker z dźwignią powyżej 1:100

poniedziałek 27 lip 2015, 09:29

Spekulant pisze:Dla mnie znak równości pomiędzy rachunek w polskim banku = działalność na terenie Polski (jakkolwiek rozumiana) to jakieś nieporozumienie... Ciekawe jakie przepisy o tym mówią?
Chodzi o to że każda instytucja finansowa działająca na terenie Rzeczpospolitej Polskie musi być notyfikowana w UKNF. Bez tego łamie prawo. Wystarczy prowadzenie supportu dla obywateli polskich którzy są rezydentami kraju, albo tylko kierowanie usług poprzez prowadzenie rachunków klienckich w polskim banku ażeby stwierdzić działalność na terenie kraju nawet jeżeli broker nie ma tutaj oddziału. Wtedy taka instytucja podlega pod jurysdykcję UKNF i musi być notyfikowana a tym samym swoją ofertę powinna dostosować do wymogów polskiego prawa.

Pozdrawiam
Zainteresowanych zniżką od standardowej prowizji w IC Markets zapraszam na moją stronę - link w profilu.....

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości