Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

piątek 11 paź 2013, 12:33

A złoto idzie w dół. Aż się prosi żeby napisać "Złoto spada $11 bo Departament Skarbu rozważa sprzedaż rezerw z Fort Knox" i mamy piękny nagłówek :bigsmile:
Szkoda, że nie mam komu go sprzedać...
Ciekawe co by się stało gdyby rzeczywiście pojawił się taki pomysł?
Fizyczne złoto poleciałoby w dół. Ale dolar chyba też. Nie wiem które szybciej i głębiej.
I ogólny risk off bo to oznaczałoby, że na happy end nie ma co liczyć.
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

Awatar użytkownika
Arkus

piątek 11 paź 2013, 12:50

Sprzedamy złotko dokupimy papieru i dobrej farby i robimy Q4, Q5..... a potem banieczka pęka, ktoś zarabia a ktoś traci wyjdzie mądry pan lub pani powie kilka miłych słówek ..... damy radę zwyciężymy mamy niskie stopy kredytowe, stać was na to brać bo drukujemy :joy:

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

piątek 11 paź 2013, 13:40

Sami zobaczycie co "analityk" mojego broka mi przysyła, nagłówek raportu:
Umocnienie dolara – debata nad zwiększeniem limitu zadłużenia
Dzisiaj o 13:50.
Dolar od wczoraj wieczorem idzie w dół - oznaki przełomu w USA wzmagają apetyt na ryzyko, a to jest negatywne dla dolara zwyczajnie przez mianownik (akcje, futures, waluty do dolara - żeby to kupić trzeba sprzedać dolary). Wcześniej cały dzień stał właściwie w miejscu. Mówię zarówno o oficjalnym indeksie dolara jak i takim moim który robię ze wszystkich dostępnych dla mnie par walutowych z dolarem.
Jak dolar może spadać i iść w górę?

Dopiero na drugiej stronie pisze:
Dolar amerykański czwarty dzień kontynuuje swój rajd wobec jena japońskiego, dotykając wartości na poziomie 98.55.
Aha - to on patrzy tylko na USDJPY. I to ma być wyznacznik siły dolara? Jen idzie w dół i to ostro sprzedawany na fali ulgi że sprawy w USA wychodzą na prostą. Tak samo jest teraz mocno sprzedawany, jak wcześniej był mocno kupowany na fali ucieczki od ryzyka. Tak to z nim zazwyczaj jest i to już od dziesiątków lat. Każde dziecko to wie.

A w następnym zdaniu znów:
Dolar wzrósł po tym jak Barack Obama i Republikanie zaczęli dyskusję na temat zwiększenia limitu zadłużenia rządu USA.
Nie dolar tylko apetyt na ryzyko wzrosło. Jak ktoś gapi się tylko na USDJPY to może wyciągać takie bzdurne wnioski o ile oczywiście zapomni, że ta szczególna para jest jednym z najlepszych wskaźników risk on/off - jak rynki są w dobrym humorze USDJPY idzie w górę. A jak strach blady pada to idzie w dół.

Za co temu klientowi płacą...

EDIT: dodałem obrazek z tym "umocnieniem"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 4

piątek 11 paź 2013, 14:40

Ktoś tu zapomniał, iż był problem jak Niemcy chciały swoje złoto?
możliwe że i swojego już nie mają :bigsmile:

Pewnie to i prawda, ale dla takiej osoby co to nie ma tak czasu aby wszystko wiedzieć i czytać, nie robi to za bardzo różnicy, prawda?
Ważne aby poszło w tym samym kierunku na wykresie. Dla większości ludzi naprawdę nie ma to znaczenia, jaka jest prawda.
No ale chwała Ci za to iż tak wszytko dokładnie tłumaczysz i wyjaśniasz.
alx pisze:
Neo pisze:nie ma na tej ziemi większego gołębia jak Yellen.
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

EDIT: proponuję zadać wyszukiwarce Która Wszystko Wie takie pytanie: Is Yellen a Dove?
I dobrze przyjrzeć się wynikom już na pierwszej stronie.
U mnie to nawet pierwszy wynik z The Telegraph już coś na ten temat mówi.
Na drugiej stronie jest podobny kawałek z Bloomberga... może zżynali :wink:
Słysząc słowa Prezydenta, iż Yellen is tough i patrząc na tę osobę można się uśmiać, ale to tak poza rynkowo.
Nie mam za bardzo pojęcia co Ty widzisz w tym przemówieniu, co by mogło zaprzeczać temu iż jest co najmniej gołębiem (no może prócz tekstu nad video). Ta jej troska i nacisk na poziom inflacji i stan gospodarki.
Chodzi tutaj raczej o to że jest tak ostrym, zdecydowanym gołębiem w swym działaniu, że można by na nią powiedzieć iż jest jastrzębiem w wprowadzaniu swoich gołębich planów. W takim sensie rzeczywiście jest i jastrzębiem i gołębiem.
We all agree that more needs have to be done to strenght to the recovery

A jeszcze jakby tak coś przewidziała w tej swojej szklanej kuli to już zupełnie nie ma granic...
A z pewnością może się to stać w obecnej sytuacji politycznej i/lub ich konsekwencji.

A może ja po prostu nie wiem co to znaczy być gołębiem/jastrzębiem?

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

piątek 11 paź 2013, 16:11

Neo pisze:Słysząc słowa Prezydenta, iż Yellen is tough i patrząc na tę osobę można się uśmiać, ale to tak poza rynkowo.
Nie mam za bardzo pojęcia co Ty widzisz w tym przemówieniu, co by mogło zaprzeczać temu iż jest co najmniej gołębiem (no może prócz tekstu nad video).
Nie wiem o czym mówisz - ja nie mówiłem nic o żadnym przemówieniu ani wideo.
Neo pisze:Chodzi tutaj raczej o to że jest tak ostrym, zdecydowanym gołębiem w swym działaniu, że można by na nią powiedzieć iż jest jastrzębiem w wprowadzaniu swoich gołębich planów. W takim sensie rzeczywiście jest i jastrzębiem i gołębiem.
A zadałeś tej wyszukiwarce to pytanie i przypatrzyłeś się wynikom?
Neo pisze:A może ja po prostu nie wiem co to znaczy być gołębiem/jastrzębiem?
To akurat jest bardziej generalne pytanie i jak najbardziej warte zastanowienia.
Też się czasami zastanawiam dlaczego na kogoś mówią gołąb/jastrząb skoro on ani taki, ani taki tylko po prostu robi co uważa, że należy zrobić. Że uważa, że w danej sytuacji niskie stopy są potrzebne to od razu gołąb?
Owszem, są tacy "zatwardzialcy" jak np. ex. MPC Dale który cały czas głośno wzywał do podnoszenia stóp w Królestwie gdy trzeba było gasić pożary kasą. Tu można powiedzieć, że był tym jastrzębiem i to bardzo konsekwentne do końca swojej kadencj, a nawet i po niej udzielał się publicznie z tą samą śpiewką. Bullard też jeszcze kilka miesięcy wzywał do zatrzymania QE wieszcząc hiperinflację. Dopiero niedawno go olśniło, że nie miał racji i publicznie to przyznał.
Ale większość taka nie jest - nie okopuje się na stałe na jednej pozycji wymachując flagami i grając marsze wojenne. Bo polityka pieniężna tak jak i inne dziedziny życia wymaga elastyczności. Zwłaszcza, że ma tak olbrzymi wpływ na gospodarkę - trzeba postępować bardzo ostrożnie i wybiegać wzrokiem bardzo daleko bo niewielkie zmiany dzisiaj nie dają się od razu odczuć, ale ja kwartał czy dwa ich efekty są już bardzo duże. Jeżeli zrobi się błąd to może nie być łatwej drogi do jego skorygowania. Ani łatwej, ani szybkiej. Moim skromnym zdaniem nie ma tutaj miejsca na takie rzeczy jak bycie łagodnym czy surowym - trzeba dostosować się do sytuacji i prognoz. Ale żurnaliści potrzebują łatwych łatek więc mamy w mediach całe to ptactwo.
Ciekawe czy jak Yellen dojdzie do wniosku, że już czas podnosić stopy (a na pewno kiedyś do takiego dojdzie) to nagle cudownie zamieni się w jastrzębia?

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

piątek 11 paź 2013, 16:43

Money Flow:
58 minutes ago | October 11th, 2013 14:41:42 GMT
Wanna know where the money flows? BOFA knows

by Ryan Littlestone

Stock funds worldwide see $6.5bn outflow the week to Wednesday and the biggest outflow in 5 weeks
Global money market funds show $23bn in outflows, largest in 4 months
Worldwide bond flows leak $1.8bn
Japanese stock funds see $1.1bn inflows worldwide, 5th straight week of inflows
European stocks funds gain $700m for a 15th straight week of gains

US stock funds see $10.3bn going out, the largest for 7 weeks

Can’t say I’ve noticed these Bank of America figures before but they give a very good idea of where the money is sloshing about. It adds further weight to the strength in the euro as we’ve been talking about the increase of money into Europe. It also suggests that there’s pressure on US stocks as the money moves out (not that it’s showing at this minute).

Possibly something I’ll keep my eye on.
W poniedziałek wolne:
56 minutes ago | October 11th, 2013 14:44:24 GMT
Monday is Columbus Day, which markets are open

by Adam Button

Monday, October 14 is a holiday in many parts of the world. Here’s a list of which markets are closed:

US bond markets are closed
US stock markets are open
CBOE is open
CME floor closed for interest rates and FX products but Globex open
Canadian stocks and bonds closed
Many Latin American countries celebrate holidays
FX never closes for holidays

It will be a quiet day in markets with many traders opting to take a long weekend, especially after all the drama this week.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

piątek 11 paź 2013, 17:41

Dla wielbicieli teorii spiskowych - świat się dzieli na Goldman Sachs i całą resztę i ten pierwszy kręci lody:
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/1 ... ral-banks/ :bigsmile:

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

piątek 11 paź 2013, 17:59

alx pisze:
Neo pisze:Chodzi tutaj raczej o to że jest tak ostrym, zdecydowanym gołębiem w swym działaniu, że można by na nią powiedzieć iż jest jastrzębiem w wprowadzaniu swoich gołębich planów. W takim sensie rzeczywiście jest i jastrzębiem i gołębiem.
A zadałeś tej wyszukiwarce to pytanie i przypatrzyłeś się wynikom?
Wracam do tego bo muszę przyznać, że moje wcześniejsze wskazówki gdzie poszukiwać informacji nie były na tyle precyzyjne żeby na nie trafić, szczególnie w natłoku nowych wygenerowanych oficjalną nominacją Yellen. Z których większość ślepo powtarza za innymi to samo: że Yellen jest uberdove czyli gołębiem nad gołębie.

Zanim rozpocząłem tę dyskusję rozejrzałem się trochę żeby upewnić się czy nie bredzę. I wśród wrzawy jakim to ona nie jest gołębiem natrafiłem na takie rzeczy:
http://www.newyorker.com/online/blogs/j ... s-she.html
http://qz.com/134338/janet-yellen-is-ha ... mployment/
http://www.telegraph.co.uk/finance/econ ... thing.html
http://finance.fortune.cnn.com/2013/09/ ... reserve-2/
http://www.bloomberg.com/news/2013-07-3 ... hers-.html
Co potwierdziło moje wcześniejsze wrażenia, że takie binarne schematy zwyczajnie do niej nie pasują. Za to widać wyraźnie, że jest to osoba gotowa zdecydowanie działać gdy przychodzi odpowiedni moment. I nie będzie w takich chwilach liczyć się żadna łatka bo ona zwyczajnie nie ma z tym nic wspólnego.

I jednocześnie rodzi podobne do Neo pytania co to właściwie znaczy że coś jest okrzyknięte gołębie/jastrzębie.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

piątek 11 paź 2013, 18:23

To w zasadzie najlepsze podsumowanie spotkań G20 jakie kiedykolwiek czytałem:
there has never been a G20 Communique in history that moved markets.
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/1 ... ommunique/
I potwierdzam - przez ostatnie kilka lat, szczególnie w najgorszych momentach gdy obradowali na temat najbardziej palących problemów w samym środku finansowego Armageddonu pilnie obserwowałem ich spotkania i efekt był zawsze ten sam:
obiad, komunikat, foto, koniec. Z efektem jak w cytacie.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

piątek 11 paź 2013, 19:23

alx pisze:To w zasadzie najlepsze podsumowanie spotkań G20 jakie kiedykolwiek czytałem:
there has never been a G20 Communique in history that moved markets.
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/1 ... ommunique/
I potwierdzam - przez ostatnie kilka lat, szczególnie w najgorszych momentach gdy obradowali na temat najbardziej palących problemów w samym środku finansowego Armageddonu pilnie obserwowałem ich spotkania i efekt był zawsze ten sam:
obiad, komunikat, foto, koniec. Z efektem jak w cytacie.
!bzdura! !Brwoo!
Ale nie do końca bo bylo Bang! Bang! Bang!
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/1 ... t-the-g20/
!strzelam!
alx pisze:Dla wielbicieli teorii spiskowych - świat się dzieli na Goldman Sachs i całą resztę i ten pierwszy kręci lody:
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/1 ... ral-banks/ :bigsmile:
http://www.news.com.au/breaking-news/wo ... 6738525418

http://www.youtube.com/watch?v=OGWQ8O6sGFQ
:aaaa:

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

piątek 11 paź 2013, 19:39

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

piątek 11 paź 2013, 19:53

Neo pisze: Ale nie do końca bo bylo Bang! Bang! Bang!
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/1 ... t-the-g20/
!strzelam!
Każdy z nich ma swoje pięciu minut gdzie może się popisać :wink:
Tego typu przycinki są obecne przy każdej możliwej okazji. Efekt? Jak na początku.

Kiedyś Piłsudski określał wybrańców ludu trzema słowami, cytuję: "pierdel, serdel, burdel".
W dzisiejszych czasach nie wypada używać tak dosadnych słów ale jakoś tak dziwnie to pasuje do tak wielu sytuacji...
Ostatnio zmieniony piątek 11 paź 2013, 20:24 przez alx, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

piątek 11 paź 2013, 20:20

Złoto i Grecja
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

piątek 11 paź 2013, 20:30

Aj waj :aaaa: - nie obserwowałem ostatnio złota, a tu takie coś... komuś mocno dało po hamulcach na papierze :wink:
Ciekawe kto to? Nie mamy ostatniego COT ale z tego co pamiętam dwa tygodnie temu rynek nie był zbytnio obładowany. Powiedzmy, że był na niskich poziomach stanów średnich...

Awatar użytkownika
m05
Gaduła
Lat na Forex: 7
Kontakt:

piątek 11 paź 2013, 21:07

Jeżeli chcesz odnieść sukces, daj się ponieść. 中国的
http://www.dzieciom.pl/2708 Many thanks in advance.Obrazek

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

piątek 11 paź 2013, 21:27

"life is brutal and full of zasadkas" :wink:

Awatar użytkownika
Microbi
Główny Moderator
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

piątek 11 paź 2013, 21:54

Szybkie pytanie, jak wchodzą oczekujące w przypadku luki weekendowej ?
Nie zarabiasz na FX ? Zmień nastawienie, nie kombinuj , to wszystko prostsze niż Ci się wydaje.

http://demotywatory.pl/1420500/Hulk-Im-your-father

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

piątek 11 paź 2013, 23:20

Microbi pisze:Szybkie pytanie, jak wchodzą oczekujące w przypadku luki weekendowej ?
Pierwsza cena otwarcia i jak jest S/L to i zapewne równocześnie zamknięcia.
m05 pisze:2 lata temu..
GOLDMAN SACHS największe zło
Styl wypowiedzi tego Pana bardzo mi przypomina innego bardzo podobnego do niego.
Na TVP Kultura bodajże leciał taki film dokumentalny o człowieku, który m.in. próbował sprzedawać świeczki wytwarzane z ludzkich zwłok (a raczej to była prowokacja). Ktoś oglądał?
Samo przez się jak widzę kogoś takiego automatycznie wiem że kłamie.
W skrócie sylwetka pajaca i bardzo taniego prowokatora.

Awatar użytkownika
esco
Gaduła

piątek 11 paź 2013, 23:40

U mm często stop po pierwszej limit po ustawionej.
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

Awatar użytkownika
Microbi
Główny Moderator
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

piątek 11 paź 2013, 23:45

ok dzięki , o SL się nie martwię, byłem ciekaw jak z oczekującymi , czy otworzy po cenie jaką ustawiliśmy czy po pierwszej od otwarcia.
Nie zarabiasz na FX ? Zmień nastawienie, nie kombinuj , to wszystko prostsze niż Ci się wydaje.

http://demotywatory.pl/1420500/Hulk-Im-your-father

ODPOWIEDZ