Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 4

Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

czwartek 17 paź 2013, 11:22

@alx Zakupy świąteczne wydaje się iż to murowany kolejny kandydat na osłabienie $.
Ew. dodatkowa ekspansja JAP również (pięknie by się zgrało na USDJPY).
alx pisze:Ja nie mówię, że dzisiaj czy jutro - chodziło mi to co się będzie działo po spuszczeniu całej tej pary która została wpompowana najpierw tapirowaniem we Wrześniu, a potem całym tym cyrkiem w Kongresie.
Dopiero jak to zejdzie wrócimy do podstaw. A one nie są jakieś tragiczne: lekkie rozczarowanie z bardzo ostrożnymi lepszymi perspektywami. Nieco tylko gorsze od Edka gdzie są tylko ostrożnymi lepsze perspektywy :)
To ew. "zejście pary" nie jest żadnym impulsem na umocnienie $, jedynie na chwilową konsolidację, drobne odreagowanie.

EDIT: Może powiecie Panowie coś mądrego nt. złota?
viewtopic.php?p=21900#p21900
Ostatnio zmieniony czwartek 17 paź 2013, 11:34 przez Neo, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

czwartek 17 paź 2013, 11:26

Borus pisze:
i ktore z tych par sa spokojniejsze wedlug Ciebie ?
AUD JPY :)
Ogólnie kangur się dobrze trzyma. Podobnie NZD. EUR AUD nieźle idzie. Podobnie CAD, to też waluta commodity. Więc teoretycznie obecna słabość dolara i pozycja na uboczu korzystnie wpływa na notowania towarów i wspomnianych walut. Tak mi się przynajmniej wydaje :wink:

Wczoraj grałem EUR CAD i GBP AUD. Próbowałem też USD PLN, ale wypadło skromnie bo nie pociągnęli wyżej, jak się spodziewałem.
brak argumentów, poza realizacją zysków, ale te mogą być ew. tylko lokalnie.
A to źle? Na każdy buy przyjdzie sell w którymś momencie. Pozycje spekulacyjne tylko potęgują oba te kierunki. Co wiemy o fundamentach trendu na EUR USD? Że porównanie rentowności długu i wysokości stóp procentowych nie uzasadnia tak drogiego EUR do USD. Czym zatem spowodowana jest aktualna cena? Po pierwsze dobrymi danymi ze strefy EUR w III kwartale, kiedy kapitał odpływał z giełd w US (wystraszony zwijaniem QE) i płynął na giełdy europejskie. Po drugie wyprzedażą rezerw banków centralnych rynków EM, skąd odpływał kapitał zachęcony tapirowaniem w US i zmianą układu rentowności na wewnętrznych rynkach, a także na europejskie rynki akcji. No więc BC-EM pozbywały się dolarów gdzie tylko mogły, żeby powstrzymać degradację własnych walut pompowanych przez inwestycje pod znakiem QE/LTRO, no bo gdzie uciekał kapitał wypchnięty zdołowanymi rentownościami? I teraz dolar jest nisko, taper będzie za miesiąc czy za rok, a EZ ile wyżej pójdzie? Moim zdaniem trzeba się zastanowić, co będzie impulsem... negatywna stopa depozytowa którą znów postraszył Nowotny z ECB? Czy może pogorszenie wyników gospodarczych w połączeniu z niską inflacją i słabą akcją kredytową? A może zaskakująco dobre dane z US?
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Gaduła

czwartek 17 paź 2013, 11:27

Borus pisze: masz bardzo wysoką skutecznosc odwrotnej gry :)
jak wiesz gdzie sa s/r :great: to mozna tak grac, wtedy slowo trend nabiera innego znaczenia, tzn nie ma znaczenia !Brwoo!
DAYTRADER
外汇交易是简单

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

czwartek 17 paź 2013, 11:29

Neo pisze:@alx Zakupy świąteczne wydaje się iż to murowany kolejny kandydat na osłabienie $.
Ew. dodatkowa ekspansja JAP również (pięknie by się zgrało na USDJPY).
alx pisze:Ja nie mówię, że dzisiaj czy jutro - chodziło mi to co się będzie działo po spuszczeniu całej tej pary która została wpompowana najpierw tapirowaniem we Wrześniu, a potem całym tym cyrkiem w Kongresie.
Dopiero jak to zejdzie wrócimy do podstaw. A one nie są jakieś tragiczne: lekkie rozczarowanie z bardzo ostrożnymi lepszymi perspektywami. Nieco tylko gorsze od Edka gdzie są tylko ostrożnymi lepsze perspektywy :)
To ew. "zejście pary" nie jest żadnym impulsem na umocnienie $, jedynie na chwilową konsolidację, drobne odreagowanie.
Ja nic nie mówiłem o żadnym umacnianiu dolara...
Natomiast co jest "murowane" to się okaże.
Historia uczy, że w życiu pewne są tylko śmierć i podatki.
A z kolei piekło FX wybrukowane jest "pewniakami" :wink:
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 17 paź 2013, 11:36

Natomiast może polecieć jeszcze w dół jeżeli pojawią się kolejne obniżki:
The dollars failure to continue the rally as yesterdays deal unfolded was the sign of things to come. The Dagong downgrade just added to what was already happening. The threat of downgrades have been well publicised all the way through the debt crisis and despite the deal they may still happen. The ratings agencies weren’t just hanging on the deal but the way the US dealt with it. It wouldn’t surprise me to see another downgrade hit the wires. Fitch has already put the US on a warning and the others are probably busy working out what they’ll do. Until they either come out and affirm the current ratings or downgrade, the markets are going to be jumpy.

It’s going to take a couple of days for the market to find it’s feet again...
Więcej: http://www.forexlive.com/blog/2013/10/1 ... ober-2013/

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Gaduła

czwartek 17 paź 2013, 12:07

alx pisze: Ja nic nie mówiłem o żadnym umacnianiu dolara...
to ja pisalem, i chyba dzisiaj to zobaczymy, bo na indexie pokazuje sie juz mocne up up, mam nadzieje ze nie zrobia juz retestu, ale jesli detalisci ubrani sa po uszy w szorty to mamy bankowo lanie po stopach.
DAYTRADER
外汇交易是简单

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła
Lat na Forex: 1
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

czwartek 17 paź 2013, 13:01

Mighty Baz pisze:
alx pisze: Ja nic nie mówiłem o żadnym umacnianiu dolara...
to ja pisalem, i chyba dzisiaj to zobaczymy, bo na indexie pokazuje sie juz mocne up up, mam nadzieje ze nie zrobia juz retestu, ale jesli detalisci ubrani sa po uszy w szorty to mamy bankowo lanie po stopach.
to dziala tak :
paru gosci gada sobie,
-chodz jeszcze podniesiemy to o 20 pipek zobaczymy ile longow dolożą
-no calkiem sporo to teraz zejdzmy w dol ale tak zeby to na korekte wygladlo to moze doloza jeszcze wiecej
-ale frajerzy uwierzyli zobacz gdzie oni maja stopy, odcinamy ?
-niee teraz troche do gory zeby jeszce wiecej uwierzylo
-omg miales racje, dobra kasujemy frajerow ;)

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

czwartek 17 paź 2013, 13:04

FED: Dallas Fed Fisher: Q/E could tip to be the agency of financial reckless; Fed will take approp steps to keep money mkts functioning; easy mon pol could exacerbate fiscl recklessness.
EURO-DOLLAR: Marks a fresh intraday high at $1.3650, with recent reports placing barrier interest at this level. Rate backs off to $1.3647 but seen holding firm. A break and clear of the $1.3650 to expose stops and expose the 2013 highs at $1.3711.
Jakoś wcześniej pytałem o zapalniki... :wink:
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

czwartek 17 paź 2013, 13:36

Gorsze dane - umocnienie $, przyćmione trochę Taperowanie.
Rynek zdaje się iż założīł że do końca roku albo do publikacji danych NFP za wrzesień i Październik temat est uśpiony.

Wszyscy kupują €
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 17 paź 2013, 13:51

Nie widzę umocnienia dolara.
Jakie dane gorsze? Weekly Jobless Claims? One niewiele teraz znaczą.
Zresztą:
2 minutes ago | October 17th, 2013 12:38:37 GMT
Initial jobless skewed by California once again

by Adam Button

The Labor Dept said California is still working through its backlog of claims. For more than a month, they’ve been having computer problems and skewing the data.

The government shutdown might not have caused a significant number of filings. An official said there was no noticeable increase in new claims from non-Federal workers affected by the government shutdown. Another officials said the number was probably less than 15K.
A teraz czekamy na otwarcie NYSE i zobaczymy co zamierzają z tym wszystkim zrobić po drugiej stronie - będzie rajd na akcjach? S&P500 futures na razie na minusie.
Dla potomności zdjęcie okolicznościowe:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

no avatar
kati5620

czwartek 17 paź 2013, 13:55

Neo podaj linka do tych informacji co powklejales

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

czwartek 17 paź 2013, 14:25

Marcin / alx pokusicie się o jakiś mądrzejszy komentarz?
viewtopic.php?p=21900#p21900
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/1 ... -for-long/

Znając życie utworzy nam się prawe ramię w okolicach 1350 i się zatrzymamy.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 17 paź 2013, 14:35

Ostatnio mało się interesowałem złotem więc niewiele mam do powiedzenia.
Oprócz tego, że a tych gostków z forexlive najlepiej czyje złoto Adam Button.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 17 paź 2013, 14:36

Sorki ale nie mogłem się powstrzymać: jeden pan wyrusza na wojnę z muchami:
http://www.tv.rp.pl/artykul/873524,1057 ... autow.html
Którą nota bene sam sprowokował !bzdura!
Szkoda, że nie widziałem tego na żywo...

no avatar
DigitalSmoke
Stały Bywalec

czwartek 17 paź 2013, 14:51

Oj to teraz Putinowi sie dostanie za to że śmiał dzwonić podczas prezentacji.

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

czwartek 17 paź 2013, 14:59

Ja o złocie też się nie wypowiem, bo nie śledzę kruszców na bieżąco. Nie czuję metalu - nie da się go zjeść i ogólnie stosunek ilości do praktyczności kuleje. Złotem rządzi chyba raczej układ polityki niźli cokolwiek innego. I jeszcze te papierowe futy mnożące bazę podaży i popytu. Wg mnie spekulacja wirtualnym, wysoce lewarowanym złotem to jazda bez pasów i trzymanki na rollercoasterze... Zawsze kiedy myślę o złocie, przypominają mi się banki centralne z początku ubiegłej dekady, które uznały, że złoto jest niepotrzebne i postanowiły zacząć je wyprzedawać po 300-400$. Potem skok do 1900!!! I zwała do 1100.. to przecież jakaś fikcja jest :facep: :aaaa:
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
esco
Gaduła

czwartek 17 paź 2013, 15:24

Marcin_N pisze:Potem skok do 1900!!! I zwała do 1100.. to przecież jakaś fikcja jest
Raczej czas trwania tych ruchów.
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 17 paź 2013, 16:46

Ależ ta złotówka wali do przodu... jak spadnie poniżej 2zł za dolara znów ruszy szary import na allegro :wink:
Ale do Euro też rośnie jak na drożdżach, już czwarty tydzień.
Cieszy mnie to i martwi jednocześnie: mam konta w obu walutach i teraz tracą na wartości... na szczęście druga połowa jest na koncie złotówkowym więc całość traci nieco mniej. Najchętniej miałbym to wszystko w złotówkach ale to złotówkowe nie jest tak dobre jak te walutowe.
Może otworzyć konto w dolarach australijskich? Tylko wtedy wydłuża się ilość transakcji przeliczeniowych, a wszyscy skubią na wymianach. Kiedy trzeba zrobić depo albo wypłacić nagle okazuje się, że jest cały łańcuszek transakcji pośredniczącej i na każdej skubią parę procent.
Ostatnio jak robiłem wpłatę na konto w Euro ostateczny kurs wyszedł mi 4.55 wobec 4.28! Dlaczego tak dużo? Bo przeliczyli po drodze przez dolary po kursach odstających do 6% od rynkowych. I jeszcze wszyscy bezczelnie wpierają, że mają "konkurencyjne" kursy.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 17 paź 2013, 16:56

Może nic nowego dla tych co śledzą akcję na bieżąco ale dla tych którzy nie mieli okazji lub nie wiedzą dlaczego dolar dzisiaj jest wyrzucany przez okna:
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/1 ... g-today-2/

Awatar użytkownika
magura2004
Maniak Forex
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

czwartek 17 paź 2013, 17:08

Czyli kupujemy euro na potęgę? :)

ODPOWIEDZ