Borus pisze:
i ktore z tych par sa spokojniejsze wedlug Ciebie ?
AUD JPY :)
Ogólnie kangur się dobrze trzyma. Podobnie NZD. EUR AUD nieźle idzie. Podobnie CAD, to też waluta commodity. Więc teoretycznie obecna słabość dolara i pozycja na uboczu korzystnie wpływa na notowania towarów i wspomnianych walut. Tak mi się przynajmniej wydaje
Wczoraj grałem EUR CAD i GBP AUD. Próbowałem też USD PLN, ale wypadło skromnie bo nie pociągnęli wyżej, jak się spodziewałem.
brak argumentów, poza realizacją zysków, ale te mogą być ew. tylko lokalnie.
A to źle? Na każdy buy przyjdzie sell w którymś momencie. Pozycje spekulacyjne tylko potęgują oba te kierunki. Co wiemy o fundamentach trendu na EUR USD? Że porównanie rentowności długu i wysokości stóp procentowych nie uzasadnia tak drogiego EUR do USD. Czym zatem spowodowana jest aktualna cena? Po pierwsze dobrymi danymi ze strefy EUR w III kwartale, kiedy kapitał odpływał z giełd w US (wystraszony zwijaniem QE) i płynął na giełdy europejskie. Po drugie wyprzedażą rezerw banków centralnych rynków EM, skąd odpływał kapitał zachęcony tapirowaniem w US i zmianą układu rentowności na wewnętrznych rynkach, a także na europejskie rynki akcji. No więc BC-EM pozbywały się dolarów gdzie tylko mogły, żeby powstrzymać degradację własnych walut pompowanych przez inwestycje pod znakiem QE/LTRO, no bo gdzie uciekał kapitał wypchnięty zdołowanymi rentownościami? I teraz dolar jest nisko, taper będzie za miesiąc czy za rok, a EZ ile wyżej pójdzie? Moim zdaniem trzeba się zastanowić, co będzie impulsem... negatywna stopa depozytowa którą znów postraszył Nowotny z ECB? Czy może pogorszenie wyników gospodarczych w połączeniu z niską inflacją i słabą akcją kredytową? A może zaskakująco dobre dane z US?