Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

środa 21 sie 2013, 19:06

Tak jak się obawiałem - za dużo było gadania o tym czego można się spodziewać, za mało można było dostać...

EDIT: co za czasy, żadnej porządnej huśtawki...
Ostatnio zmieniony środa 21 sie 2013, 19:10 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

środa 21 sie 2013, 19:10

Esco byłeś szybszy :cheers:

Czyli tłumacząc na "ludzki": nic nowego: wciąż "dopasowana polityka", część członków ma wątpliwości co do stabilności ożywienia gospodarczego, niektórzy członkowie dyskutowali nad obniżeniem progu bezrobocia, rozpoczęcie zwijania "później w tym roku", zakończenie wciąż w połowie 2014.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
esco
Gaduła

środa 21 sie 2013, 19:35

AUDUSD wygląda jak zbieranie stopów pod 9000
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

środa 21 sie 2013, 19:38

Z braku laku kupiłem ten dołek ale co to jest marne 50 pips? Kiedyś można było ustrzelić 150 i więcej...

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

środa 21 sie 2013, 20:05

Znalazłem! To forexlive dranie załatwili zmienność :evil:
Ostrzegli detalistów, że nie ma czego się spodziewać i podkładać ze stopami:
http://www.forexlive.com/blog/2013/08/2 ... t-21-2013/

A teraz przez następne 12 godzin wszyscy będą pisać czego oni tam nie wyczytali z tego protokołu i inne takie.

Co my tam mamy następnego w kalendarzu? Niemiecki PMI o ile dobrze pamiętam...

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 11

środa 21 sie 2013, 20:19

m05 pisze:
JAREK67 pisze:
m05 pisze:Ten pomarańczowy poziomy volumen jest trochę mylący. Wskazuje on tylko fakt, że cena przebywała w tym przedziale przez dłuższy czas niż w innych. Pomocne to moim zdaniem jest jedynie w określaniu poziomów wsparcia/oporu.
Nie do końca tak jest. Aczkolwiek z taką interpretacją również należy się zgodzić.
Natomiast (ale to dla obserwujących rynek nonstop) bardzo często się zdarza, że w jednej chwili ,powiedzmy w ciągu kilku minut zaczyna rosnąć gwałtownie któryś z pasków na histogramie poziomym i wtedy to jest dokładna informacja o wchodzących akurat na tym poziomie ceny zleceniach. I to się dzieje w ramach jednej swiecy a nie dlatego ze cena kilka razy wraca w ciągu sesji do tego poziomu. Niestety tego nie widać na danych historycznych i rzeczywiście patrząc wstecz można wysnuc wniosek, ze cena po prostu tam dlugo przebywała. Inaczej mówiąc dla mnie ta zabawa w wolumeny ma sens jezeli sledzę ich zachowanie online i szukam potwierdzenia do zagrania. Analiza EOD raczej mnie nie interesuje.
ps. Długość słupków poziomych jest odzwierciedleniem faktycznie wykonanego obrotu na CME. W związku z tym nie należy w prosty sposób jej przekładać na czas przebywania ceny w danym obszarze bo często może to być błędne założenie.
No tak, tylko abyś to wiedział, powinno być odniesione do obrotów (ticków) na jednostkę czasu. Jeżeli linia pomarańczowa wypadnie w miejscu, gdzie cena przechodziła kilka razy, jest to suma tych "przejść" i nie mówi o dynamice teraz. Obserwując online, to tak zauważysz, tylko oczy cie będą boleć.
mike. To nie ticki są zliczane !!!
Przecież piszę, że dane pochodzą z notowań kontraktów notowanch na giełdzie CME. To są realne ilości zawieranych transakcji. To nie ma nic wspólnago z tickowym wolumenem. Tu lepiej to widać.
Obrazek
online photo sharing

Ten wskaźnik jest bardziej zaawansowaną wersją poprzedniego. Pokazuje od razu kto i jaką ma przewagę na poszczególnych poziomach ceny. Zwróć uwagę na tę niebieską szpilę zakreśloną zieloną elipsą. Tam cena przebywała bardzo krótko. Wykres jest na tf m15

Tu w wersji full wypas
Obrazek
windows screenshot
Obrazek

no avatar
mlody22

środa 21 sie 2013, 21:04

myśle że ten wskaźnik jest przydatny z kąd ty go dorwałeś??

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex

środa 21 sie 2013, 21:08

mlody22 pisze:myśle że ten wskaźnik jest przydatny z kąd ty go dorwałeś??
Piszę tu od jakiegoś czasu o róznych wskaźnikach. Gdybyś tak sprecyzował, o który pytasz mając mą ciekawość na widoku..? :sceptic:
Obrazek

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex

środa 21 sie 2013, 21:24

Kocham algorytmy za ich bezduszność.
Czy ja bym się zdecydował trzy razy otwierać L ?
Obrazek
uploading pictures

Albo tę eskę na edku dziś przed 20 ? !Brwoo!

Obrazek
greenshot screen capture
Obrazek

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

środa 21 sie 2013, 21:58

Kangura kupił? Oj ciężka sprawa... chyba że niewielki TP, jakieś 20 pips czy co. EDIT: chyba że to nie Kangur?

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex

środa 21 sie 2013, 22:07

alx pisze:Kangura kupił? Oj ciężka sprawa... chyba że niewielki TP, jakieś 20 pips czy co. EDIT: chyba że to nie Kangur?
To jest EURGBP.
A kangura to mu sam zamknąłem. Czasem powinienem dostać po łapach ;)
Bo to jest taki półautomat. On się zajmuje otwieraniem, a ja zamykaniem. Ale zyskiem się nie dzielimy. !Brwoo!

Obrazek
screenshot windows
Obrazek

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 4

czwartek 22 sie 2013, 00:13

Te opcje/stopy na Kangurze 0.9000 wygasły ?

Puści LT na edku i pozamiatane, a na to się szykuje, bo zaczęli ostro wspólną walutę wyprzedawać, widać to także na EJku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

no avatar
mlody22

czwartek 22 sie 2013, 07:14

konkretnie chodzi mi o ten wskaźnik
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 22 sie 2013, 07:53

Witam,

Mam taki dylemat: tradycyjnie Pogaduchy jest miejscem luźnej wymiany spostrzeżeń, pomysłów, oczekiwań, opinii, ciekawostek, a nawet plot itp. Jak na spotkanie przy kawie w przerwie od tradingu przystało !smail!
Jest to kącik wielowątkowy bez sztywnych ograniczeń i dzięki temu bardzo wartościowy.
Jak najbardziej mieszczą się w tym informacje o interesujących wskaźnikach, ciekawych sposobach ich wykorzystania, obiecującym robocie itd.

Kłopot zaczyna się, gdy szczegółowa dyskusja na któryś z tych tematów zaczyna przesłaniać resztę, szczególnie jak wzbogacona jest dużymi obrazkami zajmującymi sporo miejsca w oknie przeglądarki (i na dodatek nierzadko powielanymi w cytatach).

Może dałoby się zrobić jakoś tak, że tu pojawiałyby się ogólne informacje, a szczegóły w osobnym wątku z linkami tutaj dla zainteresowanych?

Do Marcina: i może dałoby się też zrobić coś, żeby te obrazki nie były takie duże? Jak ktoś chce zobaczyć szczegóły to można zawsze kliknąć i powiększyć. Na innych forach są jakieś mechanizmy skalujące w dół gdy pokazywane są inline?

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex

czwartek 22 sie 2013, 08:11

mlody22 pisze:konkretnie chodzi mi o ten wskaźnik
Przeczytaj jeszcze raz. Wszystko tam opisałem.
viewtopic.php?p=17788#p17788
@ alx. Przyłączam się do wniosku kolegi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 4

czwartek 22 sie 2013, 08:38

A mi wyjątkowo bardzo się podoba na tym forum, iż można zamieszczać większe obrazki, bez konieczności klikania otwierania w nowym oknie/karcie. Na navigatorze niejednokrotnie użytkownicy pomniejszali obrazki byle by nie trzeba było klikać tylko od razu był obrazek widoczny, a w takim rozmiarze ino g***o było widać często, szczególnie nie do odczytania były poziomy ceny.

I oczywiście witam wszystkich Serdecznie w reaktywowanym wątku, szczególnie Alexa i dziękuję Wam, że to robicie i że Wam się chce za darmo... Mam nadzieję że tu nikt Wam za to nie da szklanką po łapkach.

10 000 pipsów i postów życzę...

Awatar użytkownika
m05
Gaduła
Lat na Forex: 7
Kontakt:

czwartek 22 sie 2013, 09:00

Ktoś łapał DAXa?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, daj się ponieść. 中国的
http://www.dzieciom.pl/2708 Many thanks in advance.Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

czwartek 22 sie 2013, 09:02

Witamy Neo.

Od razu skorzystam z okazji i poproszę o używanie mniej kontrowersyjnych słów:
g***o było widać
Co do obrazków, to w tym momencie mamy dość wypośrodkowaną wersję - już jest przeskalowana. Z jednej strony obrazki nie rozsadzają ścianek na boki, a z drugiej strony widać od razu czy jest sens to klikać dla powiększenia, czy nie. Może mogłyby być ciut mniejsze przy zachowaniu tej zalety... jak znajdę tę funkcję to wypróbujemy.

Jak ktoś wrzuci jednego posta z wejściami robota, wskaźnikiem czy RGR'em to nic strasznego się nie dzieje, faktycznie problem zaczyna być widoczny, gdy kilka osób zacznie się takimi screenami przerzucać. Osobiście uważam, że Tradingfloor dużo lepiej pasuje do hurtowego wrzucania wykresów.

Co do szczegółów o indykach i robotach to proponuję założyć odpowiedni temat/tematy. Ma to o tyle znaczenie, że w pogaduchach zaginie w gąszczu postów - jak się wątek rozpędzi to i 10 stron dziennie może być. Są to z kolei na tyle wartościowe informacje, że zasługują moim zdaniem na zachowanie w "odpowiednim miejscu".
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 22 sie 2013, 09:06

Neo pisze:witam wszystkich Serdecznie w reaktywowanym wątku, szczególnie Alexa i dziękuję Wam, że to robicie i że Wam się chce za darmo... Mam nadzieję że tu nikt Wam za to nie da szklanką po łapkach.

10 000 pipsów i postów życzę...
Witam i dziękuję bardzo za słowa uznania !smail!
Neo pisze:A mi wyjątkowo bardzo się podoba na tym forum, iż można zamieszczać większe obrazki, bez konieczności klikania otwierania w nowym oknie/karcie. Na navigatorze niejednokrotnie użytkownicy pomniejszali obrazki byle by nie trzeba było klikać tylko od razu był obrazek widoczny, a w takim rozmiarze ino g***o było widać często, szczególnie nie do odczytania były poziomy ceny.
Nie chodzi o to, żeby zmuszać użytkowników do samoograniczania powodującego niepotrzebne kombinacje jak pomniejszyć obrazek we własnym zakresie degradując przy tym informację jaką on zawiera. Ani automat który brutalnie skalowałby oryginalne pliki naruszając ich treść.

Chodzi przede wszystkim o to, żeby to co dla jednego jest wygodą nie było niewygodą dla innych.
Są sposoby na to, żeby większe obrazki były pokazywane poglądowo w pokazywanych postach bez naruszania ich oryginalnych detali.
In nie chodzi też o to, żeby wszystkie były tak małe, że każdy trzeba powiększać tylko żeby znaleźć odpowiedni balans - rozmiar obrazka który nie przytłaczał. Dopiero powyżej włączałoby się skalowanie na podglądzie (orygnał pozostaje bez zmian).

Nie każdego wszystko interesuje i jak np. trafi na kawałek zawalony dużymi obrazkami które go nie obchodzą to może łatwo przeoczyć coś innego dla niego istotnego lub zwyczajnie się zniechęcić.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 22 sie 2013, 09:25

Ktoś wspominał o wróżeniu z fusów:
Tutaj moje fusy:
viewtopic.php?f=95&t=2184&p=17458#p17445
Zaczyna się od "Natomiast pokuszę się o małą zagadkę..."
A tutaj wynik: http://www.forexlive.com/blog/2013/08/2 ... -50-8-exp/
:wink:
Nie jest to co prawda wydarzenie które mogłoby spowodować świecę w górę i mocny rajd ale jest to kolejny punkt wsparcia dla waluty która nie ma prawa istnieć - Niemcy systematycznie pną się w górę, a Euro głównie Niemcami stoi.
Edek wydaje się siedzieć na jakimś wsparciu. Może warto kupić?

EDIT: wczoraj pisałem, że kabel jakby szykował się do wykopu. I wykopał - w dół.
Zwrot akcji czy korekta? Za dwie minuty PKB.... Err - ale to dopiero jutro!
Ostatnio zmieniony czwartek 22 sie 2013, 09:31 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ