Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
- alx
- Maniak Forex
- Lat na Forex: 5
Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
Funt jedzie na fundamentalnym trendzie który jest up.
Nie potrzebuje do tego żadnych szczególnych newsów. Co miało być pokazane/powiedziane zostało już zrobione.
A teraz Kabel robi przesiadkę do nowego pasma.
EDIT: Jakieś 1.545/1.626 z grubsza. Powinno mu wystarczyć na najbliższe kilka miesięcy.
Nie potrzebuje do tego żadnych szczególnych newsów. Co miało być pokazane/powiedziane zostało już zrobione.
A teraz Kabel robi przesiadkę do nowego pasma.
EDIT: Jakieś 1.545/1.626 z grubsza. Powinno mu wystarczyć na najbliższe kilka miesięcy.
Od dwa, przez pięć do dziewięć...
- Mighty Baz
- Gaduła
cos sie dzieje w Slovenii, dawnej republice Jugosławii, bo zablokowane są przelewy bankowe, banki nie chcą realizować zleceń.
Kto ma wiedzę, co tam się stało?
DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
- Mighty Baz
- Gaduła
aha, to wiele wyjaśnia,alx pisze:Funt jedzie na fundamentalnym trendzie który jest up..

DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
- alx
- Maniak Forex
Ale spoko. Kabel tak miewa kilka razy w roku. Jak już wytrzepią co jest do wytrzepania czyli już wszytko zostanie ładnie skonsumowane znów ugrzęźnie w jakimś paśmie doprowadzającym do płaczu wszystkich szukających trendów 
Za to znów stanie się rajem dla tych którzy lubią kontrować wszelkie wybryki. Co generalnie jest ulubioną grą na kabelku. Za wyjątkiem tych niewielu momentów kiedy trzeba zwyczajnie zejść z drogi bo jazda do tyłu o jakieś 7+ dużych figur nie jest żadną zabawą.
Ja to po swojemu nazywam przeskoczeniem elektronu na nową orbitę

Za to znów stanie się rajem dla tych którzy lubią kontrować wszelkie wybryki. Co generalnie jest ulubioną grą na kabelku. Za wyjątkiem tych niewielu momentów kiedy trzeba zwyczajnie zejść z drogi bo jazda do tyłu o jakieś 7+ dużych figur nie jest żadną zabawą.
Ja to po swojemu nazywam przeskoczeniem elektronu na nową orbitę

- alx
- Maniak Forex
Sądząc po (braku) reakcji rynków i braku jakichkolwiek informacji w zaangażowanych serwisach (bynajmniej nie tylko ten nieszczęsny forexlive) to sądzę, że cokolwiek się nie stało to mało kogo to obchodzi.Mighty Baz pisze:cos sie dzieje w Slovenii, dawnej republice Jugosławii, bo zablokowane są przelewy bankowe, banki nie chcą realizować zleceń.
Ja też nie wiem o co chodzi ale najwyraźniej nikt teraz się tym nie interesuje.
O ile dobrze pamiętam to Słowenia była na "krawędzi" już dawno temu, już dawno typowano ją na następnego zombie.
To było jeszcze grubo przed Cyprem. Od tego czasu znieczulica rynkowa osiągnęła jeszcze wyższe poziomy tak więc o ile nie wydarzy się tam coś na miarę uderzenia asteroidy to nikogo to nie będzie to obchodzić.
Osobiście zaś mam nadzieję, że nie będą zmuszeni do przeczołgiwania się przez czyściec...
Mało sie o tym kraju mówi.
1-2 newsy na kilka tysiecy dziennie.
A urzędnicy Eu zapewniają że są przygotowania na kolejne bailouty ale nie spodziewają się żeby nastąpiły szybko.
1-2 newsy na kilka tysiecy dziennie.
A urzędnicy Eu zapewniają że są przygotowania na kolejne bailouty ale nie spodziewają się żeby nastąpiły szybko.
DJ Euro-zone Finance Chiefs Confident Slovenia Won't Need a Bailout
13-wrz-2013
VILNIUS--Euro-zone finance ministers insisted Friday that Slovenia is taking action to sort out its banking sector and will not need a bailout.
"Slovenia has taken strong action as regards both the banking sector and other areas," European Union economics chief Olli Rehn said on his way to a meeting of euro-area finance ministers.
"There is still more to be done concerning structural reforms, fiscal policy and to finalize the financial repair, but Slovenia is moving in the right direction," he added.
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble said the Slovenian government believed it could get out of trouble without external help from its euro-zone peers.
"We will hear what the [European] Commission says about Slovenia. As long as Slovenia says they can do it [we should support them]," Mr. Schaeuble said.
Write to Matina Stevis at matina.stevis@wsj.com
(MORE TO FOLLOW) Dow Jones Newswires
DJ Luxembourg Fin Min: More Bailouts Could Come, But Not Soon
13-wrz-2013
By Todd Buell
VILNIUS, Lithuania--More financial assistance to struggling euro-zone states cannot be ruled out, but they aren't to be expected in the short term, Luxembourg's finance minister said Friday.
Speaking ahead of meetings of European finance officials here, Luc Frieden said that economic conditions in Europe remain a challenge and therefore one "could not rule out that additional help" could be needed for countries in trouble. He said it was necessary that countries first implement agreed reforms.
Still he praised program countries, such as Portugal, Cyprus and Greece for making "considerable progress" in reforming their economies, but noted that still more work needed to be done.
Other officials shared Mr. Frieden's view that struggling countries have made progress and that patience was in order. French Finance Minister Pierre Moscovici said, "As far as Greece [is concerned], I note that things are advancing well so for the moment let's allow the current program to work."
Mr. Frieden said later, when asked about Slovenia, a country that is thought by some to be the next state to need an aid package: "I'm not worried that in the short term for any of the countries under discussion there needs to be a European intervention."
His French counterpart also told reporters that the "euro zone crisis is now over" with the region now having put to rest worries about countries leaving the bloc. "We have all the tools in place to ensure the euro zone's stability," he said.
Laurence Norman in Brussels contributed to this article
Write to Todd Buell at todd.buell@wsj.com; Twitter: @ToddBuell
Ostatnio zmieniony piątek 13 wrz 2013, 18:21 przez esco, łącznie zmieniany 1 raz.
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding
- maniek74
- Lat na Forex: 2
- Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Mighty a skad w ogole masz ta informacje o Słovenii? Jeżeli byłaby ona potwierdzona i media odpowiednio nagłośniłyby tą sytuację w weekend to może czekałaby na nas niespodzianka weekendowa w postaci luki o rozmiarach zbliżonych do "luki cypryjskiej"Mighty Baz pisze:cos sie dzieje w Slovenii, dawnej republice Jugosławii, bo zablokowane są przelewy bankowe, banki nie chcą realizować zleceń.

- alx
- Maniak Forex
O ile dobrze pamiętam maleńka Słowenia stała się "tygrysem" w czasach amoku kredytowego. Z racji bycia w "zaszczytnym" klubie Euro i jednocześnie tak blisko krajów będących w UE ale jednocześnie nie będących dopuszczonych bezpośrednio do żłobu stała się "eksporterem" taniego kredytu. EDIT: napędzana tanim pieniądzem gigantów z Niemiec I Austrii którzy znaleźli tam tani sklepik do sprzedawania tych kredytów bez bezpośredniego obciążania ryzykiem swoich kont. Tak jak Szwedzi czy Austriacy wciskali tanie kredyty walutowe w Polsce, EDIT: Czechach, Węgrzech czy w krajach bałtyckich.
Wszystko było cacy jak szło do przodu.
Ale jak przyszło do sprawdzania kart to okazało się, że Słowenia miała je mieć ale... ma je ktoś inny. W sumie podobne do tego co na Cyprze - finansowy kolos na glinianych nogach.
I teraz ten mały kraj musi się zmagać z przegiętymi zobowiązaniami i jednocześnie z olbrzymią ilością umoczonych pieniędzy których nie wiadomo czy uda się odzyskać w miarę cywilizowanym czasie.
Coś jak przelewarowane konto na sporym minusie które dodatkowo zaczęli męczyć wierzyciele bo depo od początku było na kredyt.
Jak to mawiał mój ś.p. kolega: "wyjątkowo nieserdeczna sytuacja"
Wszystko było cacy jak szło do przodu.
Ale jak przyszło do sprawdzania kart to okazało się, że Słowenia miała je mieć ale... ma je ktoś inny. W sumie podobne do tego co na Cyprze - finansowy kolos na glinianych nogach.
I teraz ten mały kraj musi się zmagać z przegiętymi zobowiązaniami i jednocześnie z olbrzymią ilością umoczonych pieniędzy których nie wiadomo czy uda się odzyskać w miarę cywilizowanym czasie.
Coś jak przelewarowane konto na sporym minusie które dodatkowo zaczęli męczyć wierzyciele bo depo od początku było na kredyt.
Jak to mawiał mój ś.p. kolega: "wyjątkowo nieserdeczna sytuacja"

Ostatnio zmieniony piątek 13 wrz 2013, 20:12 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.
- m05
- Gaduła
- Lat na Forex: 7
- Kontakt:
Jeżeli chcesz odnieść sukces, daj się ponieść. 中国的
http://www.dzieciom.pl/2708 Many thanks in advance.
http://www.dzieciom.pl/2708 Many thanks in advance.
- Mighty Baz
- Gaduła
nie moge robic przelewów do firmy na Slovenii, komunikat jest z ING Bank , ze wszelkie przelewy sa wstrzymane do odwolaniamaniek74 pisze:Mighty a skad w ogole masz ta informacje o Słovenii? Jeżeli byłaby ona potwierdzona i media odpowiednio nagłośniłyby tą sytuację w weekend to może czekałaby na nas niespodzianka weekendowa w postaci luki o rozmiarach zbliżonych do "luki cypryjskiej"Mighty Baz pisze:cos sie dzieje w Slovenii, dawnej republice Jugosławii, bo zablokowane są przelewy bankowe, banki nie chcą realizować zleceń.
DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
- maniek74
- Lat na Forex: 2
może ING jest poblokowany systemowo, jakieś techniczne zmiany lub coś w tym rodzaju albo rzeczywiście czekają na nas jakieś wieści weekendowe o "niezbyt dobrej" sytuacji finansowej w SłoweniiMighty Baz pisze:nie moge robic przelewów do firmy na Slovenii, komunikat jest z ING Bank , ze wszelkie przelewy sa wstrzymane do odwolaniamaniek74 pisze:Mighty a skad w ogole masz ta informacje o Słovenii? Jeżeli byłaby ona potwierdzona i media odpowiednio nagłośniłyby tą sytuację w weekend to może czekałaby na nas niespodzianka weekendowa w postaci luki o rozmiarach zbliżonych do "luki cypryjskiej"Mighty Baz pisze:cos sie dzieje w Slovenii, dawnej republice Jugosławii, bo zablokowane są przelewy bankowe, banki nie chcą realizować zleceń.
dzisiejszy artykuł odnośnie plajtującego Kościoła i państwa http://wyborcza.pl/1,75477,14595902,Slo ... o_tez.html
- Mighty Baz
- Gaduła
z newsow wypada info , ze to nastepny kandyndat po Grecji do bailout'u, taka wiadomosc gruchnie w poniedzialek, czyli euro down, down

DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
- alx
- Maniak Forex
Jak czytam niektóre wasze komentarze to mam takie wrażenie, że przynajmniej ostatni rok po prostu nie istniał
Bez obrazy ale wydaje mi się, jakbym słyszał tę złotą rybkę powtarzającą co tam w radiopriemniku nadali...

Bez obrazy ale wydaje mi się, jakbym słyszał tę złotą rybkę powtarzającą co tam w radiopriemniku nadali...
- Neo
- Pasjonat Forex
- Lat na Forex: 4
Będzie chyba suprise, Kerry poleciał do Izraela (oglądaj Max Kolonko) załatwiać szczegóły.Wyciek z raportu ONZ!
Broń chemiczna w Syrii była użyta; Assad popełnił wiele zbrodni przeciwko ludzkości!
Sekretarz Generalny ONZ… nie widział, że jest na wizji! Ban Ki-moon powiedział też, że raport będzie przytłaczający
Na co potrzebowali ten dodatkowy czas ?
NA ten moment w każdym bądź razie wszyscy są przekonani, że obędzie się bez interwencji zbrojnej, więc JW będzie SUPRISE.
Izrael nie popuści i zaatakuje Irańskie reaktory jądrowe, oby nie było wojny nuklearnej.
Ostatnio zmieniony piątek 13 wrz 2013, 23:15 przez Neo, łącznie zmieniany 2 razy.
- alx
- Maniak Forex
Na to żeby zamieść to pod dywan w taki sposób, żeby wszystkie strony to kupiły.Neo pisze:Na co potrzebowali ten dodatkowy czas ?
Sądzę, że wątpię. Wszyscy robią wszystko, żeby trzymać się od tego jak najdalej. A Izralela obchodzi tylko i wyłącznie jego bezpieczeństwo.Neo pisze:NA ten moment w każdym bądź razie wszyscy są przekonani, że obędzie się bez interwencji zbrojnej, więc JW będzie SUPRISE.
Izrael nie popuści i zaatakuje Irańskie reaktory jądrowe, oby nie było wojny nuklearnej.
Owszem, można się spodziewać ponownego bicia piany i może nawet potrząsania szabelką ale skończy się tak samo jak do tej pory.
Może złoto podskoczy na kilka dni.
EDIT: ale na razie mowa jest o tym, że nie będzie akcji militarnych, to jest na głównej stronie BBC jako top story:
Syria crisis: US 'to drop military threat'
EDIT: Ten news uzwględnia już ten "przeciek". Tak więc chyba nawet nie będzie tego bicia piany.
- Terminator
- Maniak Forex
Zagalopowałeś się z tym izraelem. Żydki dążą to przejęcia kontroli nad światem ale robią to umiejętnie i powoli. POWOLI. To ich odróżnia znacząco od reszty. A bicie piany się przyda, edek niech jeszcze spadnie z deka, bo coś mi tu z longami nie pasi. Asad to spoko gość
Podobało mi się jednak jak Rosja nazwała brytoli, że to nic nie znacząca wyspa. I kto tu jest pionkiem
Nasz prime się lubi kłaniać przed każdym. Szkoda że świętej pamięci Lecha już z nami nie ma
W tym przypadku przyznał by rosji rację. Trzeba mieć duże cojones aby się postawić rosji. Do usa takich nie potrzeba. A tu nawet nasz prime i jego kompan od zagranicy na łasce. Ale w Us and A lubią jak się ich po tyłku całuje. Rosja pokazała jak z nimi należy.
Obama, dobre foto pokazali jak zobaczył putina to zwątpił. Boi się i słusznie. A Syria to teraz wysoce nie sprzyjający. Foto. Tak samo Afganistan. Technologia ala discovery nie daje żadnej przewagi. Zresztą jak słyszałem to arabusy przy ak-47 non stop spalni hashem są. Czy to pomaga? Może nie, ale czujność wzmożona jest. No i te pola maku.
Gdzieś już nie przedłużając czytałem coś takiego że kto kontroluje narkotyki kontroluje polityków. Chyba to było apropo karteli z meksyku. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Ale zastanawiając się to całkiem sporo.

Gdzieś już nie przedłużając czytałem coś takiego że kto kontroluje narkotyki kontroluje polityków. Chyba to było apropo karteli z meksyku. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Ale zastanawiając się to całkiem sporo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Terminator
- Maniak Forex
Czy może chodzić o ONZ która jest największą organizacją przestępczą na tym świecie? Handel bronią, ludźmi, narkotykami, nieruchomości, prostytucja,waluty ogólem, logistyka azja - reszta świata. No i interpol i erupol trzyma też na smyczy. Być może to teoria spiskowa ale pasuje do całości. Jeszcze jest jedna sprawa z Sonwdenem. Otóż, będąc w bliskiej takiej czy dalszej komitywie z MI6 jak można takiego gościa puszczać dosłownie? Wcześniej i podejrzewam że obecnie też tak jest, jak ktoś jest ważny i nagle zmienia flagę to się go wyławia z rzeki w Chinach(patrz google) albo po prostu znika, wyparowuje. Snowden celowo został puszczony w świat aby przedstawił ludziom swoje "rewelacje" . Chyba nikt w to nie uwierzy że jest całkowicie anonimowy? I ten gość dostał azyl w rosji jeszcze. Niech go dopuszczą do systemów swoich jeszczeTerminator pisze: Gdzieś już nie przedłużając czytałem coś takiego że kto kontroluje narkotyki kontroluje polityków. Chyba to było apropo karteli z meksyku. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Ale zastanawiając się to całkiem sporo.

Świat to jeden wielki bazar. Albo robisz komitywę z sąsiadem i robicie silną linię albo jesteś pojedynczą rybką wchłanianą bez słowa sprzeciwy przez krwiożerczego rekina.
Dzięki.
Pozdrawiam.
- alx
- Maniak Forex
Prawdę mówiąc nie chcę tak ciągnąć tego tematu.
Teorie spiskowe mnie nie interesują. W tym miejscu obchodzi mnie bardziej rynkowy wymiar tego typu historii.
Nie jestem też specem od geopolityki i prawdę mówiąc wcale nie mam takich ambicji.
Jakiś czas temu Mighty Baz zdaje się podrzucił tutaj taką linkę (trzeba pogmerać kilka-kilkanaście stron wcześniej) gdzie ktoś w miarę sensownie podsumował o co komu chodzi w Syrii.
I myślę, że można się tego trzymać.
Natomiast co do tego że Asad to spoko gość to wybacz ale mocno mnie tym zniesmaczyłeś. Dla mnie on jest tak samo spoko jak Saddam Husein czy kolejni Kimowe w Korei Północnej. Ale jeszcze raz: nie chcę tego tak ciągnąć. Inaczej ten wątek zamieni się w rzekę prywatnych opinii i możliwe, że kłótni zupełnie nie na temat.
Teorie spiskowe mnie nie interesują. W tym miejscu obchodzi mnie bardziej rynkowy wymiar tego typu historii.
Nie jestem też specem od geopolityki i prawdę mówiąc wcale nie mam takich ambicji.
Jakiś czas temu Mighty Baz zdaje się podrzucił tutaj taką linkę (trzeba pogmerać kilka-kilkanaście stron wcześniej) gdzie ktoś w miarę sensownie podsumował o co komu chodzi w Syrii.
I myślę, że można się tego trzymać.
Natomiast co do tego że Asad to spoko gość to wybacz ale mocno mnie tym zniesmaczyłeś. Dla mnie on jest tak samo spoko jak Saddam Husein czy kolejni Kimowe w Korei Północnej. Ale jeszcze raz: nie chcę tego tak ciągnąć. Inaczej ten wątek zamieni się w rzekę prywatnych opinii i możliwe, że kłótni zupełnie nie na temat.
- Terminator
- Maniak Forex
Rozumiem alx, dzięki że się odniosłeś. Ja jestem otwarty na rozmowy a kłócić się to za proste. Nie ta liga :D Coś tam była z saudyjczykami ?
Ale teoria dobra
Czasem można puścić te lejce fantazji... 
Ale teoria dobra

- alx
- Maniak Forex
Papierowi zmniejszyli długie pozycje na złocie. Co w sumie nic dziwnego skoro rynek spadał.
Trudno tylko powiedzieć na ile proporcjonalnie do spadku cen - dane są z zamknięcia zeszłego wtorku, a od tego czasu złoto poleciało sporo w dół.
Jedyne co można powiedzieć to że do wtorku wyglądało to na niezbyt dużą korektę.
Trudno tylko powiedzieć na ile proporcjonalnie do spadku cen - dane są z zamknięcia zeszłego wtorku, a od tego czasu złoto poleciało sporo w dół.
Jedyne co można powiedzieć to że do wtorku wyglądało to na niezbyt dużą korektę.