Trading pit 28 paź - 01 lis
Re: Trading pit 28 paź - 01 lis
Traderzy mówią, że oświadczenie było "wypośrodkowane" i że "raczej gołębie przy zachowanej informacji, że gospodarka rozwija się w umiarkowanym tempie"
- alx
- Maniak Forex
- Lat na Forex: 5
Mówiłem, że będą szukać czegoś, a jak nie znajdą to sobie dorobią.
Adam Button pisze, że można sobie dorobić tapirowanie w Grudniu:
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/3 ... the-table/
Trzeba pamiętać o tym, że teraz w grze jest tylko Ameryka. Reszta świata zmierzy się z tym później.
I może mieć zupełnie inne pomysły.
Adam Button pisze, że można sobie dorobić tapirowanie w Grudniu:
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/3 ... the-table/
Jeżeli rzeczywiście większość tak to widzi to dolar ma swoje pięć minut.Indicators have been worsening since the past Fed meeting but there isn’t any hint at that whatsoever, nor is there a fresh comment on the shutdown. It looks to me like the Fed is deliberately keeping a December taper on the table. They’re not saying it will happen but if the data improves, it’s a real possibility.
The dollar likes it, and for good reasons.
Trzeba pamiętać o tym, że teraz w grze jest tylko Ameryka. Reszta świata zmierzy się z tym później.
I może mieć zupełnie inne pomysły.
Od dwa, przez pięć do dziewięć...
- alx
- Maniak Forex
"Usta" FED mówią podobnie jak Button:
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/3 ... n-the-fed/
"Fed nie zdejmuje ze stołu zmian w zakupach papierów dłużnych w Grudniu. Ale to idzie w parze z bardzo mocnym akcentem, że zależy to od tego czy gospodarka sprosta oczekiwaniom" (moje nieco luźne tłumaczenie)
A spekuła bardzo nielubi takich zgadywanek: "zależy od tego, czy tamtego". Woli coś prostego, np: "Taper w Grudniu"
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/3 ... n-the-fed/
"Fed nie zdejmuje ze stołu zmian w zakupach papierów dłużnych w Grudniu. Ale to idzie w parze z bardzo mocnym akcentem, że zależy to od tego czy gospodarka sprosta oczekiwaniom" (moje nieco luźne tłumaczenie)
A spekuła bardzo nielubi takich zgadywanek: "zależy od tego, czy tamtego". Woli coś prostego, np: "Taper w Grudniu"
- alx
- Maniak Forex
No dobra, poskakali, poskakali i chyba już skończyli.
Może można już coś tanio kupić....
Te długie szpilki od dołu na świeczkach godzinnych na antydolarach świadczą o tym, że spadki znajdowały chętnych do kupowania dołków.
Te długie szpilki od dołu na świeczkach godzinnych na antydolarach świadczą o tym, że spadki znajdowały chętnych do kupowania dołków.
- alx
- Maniak Forex
O właśnie, o wilku mowa:
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/3 ... -the-kiwi/
Ja mam właśnie taki zamiar. Kupiłem ten dołek.
Dla wyjaśnienia "fade in", "fade trade" oznacza kupienie ruchu w dół/sprzedanie ruchu w górę w oczekiwaniu, że ten ruch już się wypalił i czas na zwrot.
Inna forma to "sell into strength, buy on weakness". To to samo.
http://www.forexlive.com/blog/2013/10/3 ... -the-kiwi/
Ja mam właśnie taki zamiar. Kupiłem ten dołek.
Dla wyjaśnienia "fade in", "fade trade" oznacza kupienie ruchu w dół/sprzedanie ruchu w górę w oczekiwaniu, że ten ruch już się wypalił i czas na zwrot.
Inna forma to "sell into strength, buy on weakness". To to samo.
Czyli się wszyscy spodziewali i każdy sprzedał to, co grał. Jakby było gołębio, to by dokupowali aż by się kurzyłoToday’s key risk event was the FOMC statement. It was as expected, that the Fed will delay tapering, not because of a change in forward guidance, but the fact that the economy has slowed it’s recovery in recent months (the government shutdown didn’t help neither). The USD strengthened after the statement, which could be explained as a buy the rumor sell the news type of reaction where the outcome of the statement was already expected.

- alx
- Maniak Forex
Coś w tym stylu. Ale jest jeszcze ten wątek otwartych drzwi w Grudniu.
Nie wiem na ile brany poważnie - tego dowiemy się przy okazji kolejnych raportów mających wpływ na taper on/off.
Dodatkowo BLS ostrzega, że najbliższy raport o bezrobociu będzie skopany, a to przecież na niego wszyscy będą patrzyć szukając podpowiedzi. Fed co prawda nie polega na tym raporcie tylko bardziej JOLTS ale ten z kolei jest spóźniony o dwa miesiące... za nudno chyba było, nie?
Nie wiem na ile brany poważnie - tego dowiemy się przy okazji kolejnych raportów mających wpływ na taper on/off.
Dodatkowo BLS ostrzega, że najbliższy raport o bezrobociu będzie skopany, a to przecież na niego wszyscy będą patrzyć szukając podpowiedzi. Fed co prawda nie polega na tym raporcie tylko bardziej JOLTS ale ten z kolei jest spóźniony o dwa miesiące... za nudno chyba było, nie?
- alx
- Maniak Forex
A żeby nie było nudniej jutro Europa będzie nie tylko drapać się w głowę co wyczytać z tego komunikatu ale również realizować duże zlecenia idące zazwyczaj na koniec miesiąca które nie mają nic wspólnego z żadną spekulacją.
Jak np. tradycyjne kilka miliardów funtów które UK wpłaca na rachunek EZ prowadzony w Euro, nie Funcie.
Czyli trzeba wymienić...
Jak np. tradycyjne kilka miliardów funtów które UK wpłaca na rachunek EZ prowadzony w Euro, nie Funcie.
Czyli trzeba wymienić...
- Neo
- Pasjonat Forex
- Lat na Forex: 4
Tak, tak "kupić" juuuheeealx pisze:No dobra, poskakali, poskakali i chyba już skończyli.

Kupujcie dziś kabla i Edwarda (38.2%) - moje reko
MOCNE KUPUJ
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- alx
- Maniak Forex
Kabel? Dzisiaj? Czytałeś mój post powyżej?
EDIT: no chyba że masz więcej kasy niż BoE..
EDIT: no chyba że masz więcej kasy niż BoE..
No technicznie wygląda na kupowanie, RR dobry... Ale jakoś mi ręka drży i nie chce kliknąć
. Może już za stary na to jestem 
PS. Jen się przez noc umocnił, euro nieco straciło. Z tym jenem wygląda na korektę, bo w nocy mogli wymieniać np eksporterzy japońscy. JPY/EUR był największym wygranym w nocy, bo euro ogólnie osłabło. Więc jeśli... jednocześnie USD CHF się lekko umocnił. Więc trudno mówić o risk off, w takim razie jest jakieś parcie na dolara. PS2. Bez risk off a z parciem na dolara funt będzie trochę jakby osamotniony. Sprzedać na oporze, źle, kupić kiedy spadki straszą, też niedobrze

PS. Jen się przez noc umocnił, euro nieco straciło. Z tym jenem wygląda na korektę, bo w nocy mogli wymieniać np eksporterzy japońscy. JPY/EUR był największym wygranym w nocy, bo euro ogólnie osłabło. Więc jeśli... jednocześnie USD CHF się lekko umocnił. Więc trudno mówić o risk off, w takim razie jest jakieś parcie na dolara. PS2. Bez risk off a z parciem na dolara funt będzie trochę jakby osamotniony. Sprzedać na oporze, źle, kupić kiedy spadki straszą, też niedobrze

- alx
- Maniak Forex
Na Edka dzisiaj też za bardzo bym nie liczył. Nie dość że odbicie było krótkotrwałe, to jeszcze Nowotny dorzucił do pieca mówiąc, że będzie następne następny zastrzyk gotówki czy coś w tym stylu. Nowotny to nie całe ECB ale takie słowa trafiają teraz na podatny grunt. Może BoE da mu wsparcie robić wymianę ale nie jestem pewien czy to wystarczy. Jest koniec miesiąca, dużo kasy płynie w rozliczeniach. Szczególnie Japończycy są aktywni na tym polu ściągając zyski do domu = jen up. EURJPY DOWN, Dolar UP. Edek DOWN.
Może po południu coś się zmieni.
Może po południu coś się zmieni.
Fajnie widać na dziennym EUR CAD jak euro jest napompowane longami. W mojej ocenie ciężko już o nowe shorty w tym tygodniu, ale jak tak dalej pójdzie, to powinien zacząć się zjazd. Ktoś ostatnio pisał, że mimo stóp 0.50% euro można zaliczyć do walut carry.
- alx
- Maniak Forex
No właśnie to napompowanie wraz z odbijaniem dolara wraz radosnymi artykułami o tym jak świetnie zarabia się EZ wraz z czasem jaki pozostał do końca roku powodują, że spodziewam się głębszej korekty.
EDIT: rozwinąłem ten temat w Pogaduchach:
viewtopic.php?f=95&t=2179&p=22856#p22878
EDIT: rozwinąłem ten temat w Pogaduchach:
viewtopic.php?f=95&t=2179&p=22856#p22878
Ostatnio zmieniony czwartek 31 paź 2013, 09:03 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.
- alx
- Maniak Forex
I jeszcze to:
German September retail sales disappoint
by Gerry Davies | Thu, Oct 31 2013, 07:10
Share on email Share on print
Gerry Davies
Weaker than median forecasts +0.4%, +1.0% respectively.
To compound things, Augusts' numbers revised down to -0.2% from previous +0.5%.
- alx
- Maniak Forex
Zobaczymy jak się sprawy potoczą po 10 rano. Buba na zlecenie BoE zaczyna gdzieś w tych okolicach.
Japończycy chyba już skonczyli? Właśnie zamykają banki... ale jak każdy mają oddziały i banki korespondencyjne na całym świecie którym można przekazać zlecenia.
Japończycy chyba już skonczyli? Właśnie zamykają banki... ale jak każdy mają oddziały i banki korespondencyjne na całym świecie którym można przekazać zlecenia.
Ja dzisiaj patrzę po AUDicach i USD/JPY. Nie chcę się pchać w EDka i Kabla, bo tam młot i kowadło straszą.
- alx
- Maniak Forex
A tutaj z kolei mamy coś wspierającego antydolary:
One reason EUR/USD didn't sell off on the poor German data....
by Gerry Davies | Thu, Oct 31 2013, 08:07
Share on email Share on print
Gerry Davies
Because there's talk of decent month-end dollar sales to come down the pike.
Take it for what you will :)
- alx
- Maniak Forex
Zaczęło się - funt jest sprzedawany.
Ale Euro jest sprzedawane mocniej i to od wczoraj.
Gdyby nie fala sprzedaży dolara Edek, Kabel, EURGBP i inne wyglądałyby zupełnie inaczej.
Ale Euro jest sprzedawane mocniej i to od wczoraj.
Gdyby nie fala sprzedaży dolara Edek, Kabel, EURGBP i inne wyglądałyby zupełnie inaczej.
Marcin_N pisze:Ja dzisiaj patrzę po AUDicach i USD/JPY. Nie chcę się pchać w EDka i Kabla, bo tam młot i kowadło straszą.
Cele na edku i usdchf jeszcze nie zrealizowane wiec jest spora szansa na kontynuacje do tego usdjpy póki co zmiescil się pod kreską więc jest szansa na double impact na parach z jpy.
Do tego jeśli ktoś sobie spojrzy na uschdf, z reszta zaraz pokażę: na wykresie widać potężny retest, zwłaszcza, ze pyknęli go po raz drugi co daje silny impuls do wzrostów i sam po cichu licze, ze już nigdy nie zobaczymy tej ceny i teraz tylko up z korektami

Pisalem o tym wczoraj tylko, ze z krótkim celem do którego notabene jeszcze nie doszli ale są blisko, mimo to licze na cos więcej.