Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

czwartek 07 lis 2013, 14:16

No to ECB zaskoczył wszystkich ale jednocześnie dostarczył to czego się na początku spodziewali.
Teraz czekamy na konferencję Draghi. I zobaczymy czy przypadkiem nie zaostrzyły się apetyty na gołębinę :)
A po drodze jeszcze PKB USA trzeci kwartał...
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 07 lis 2013, 17:38

Piękny przykłada jak oczekiwania i rzeczywistość potrafią się szybko zmieniać i to w obie strony:
Jeszcze w poprzedni czwartek rano nikt w ogóle nie zastanawiał się nad żadnymi zmianami w polityce ECB. Ale po kolejnym niższym odczycie inflacji walącym tym razem po oczach zerem na pierwszym miejscu nagle wszyscy się obudzili, krzyknęli "deflacja!" i ruszyli sprzedawać cięcie stóp. Co niektórzy włącznie ze mną uważali za to przegięcie biorąc pod uwagę dotychczasowe zachowanie ECB i komunikaty (dotychczasowe w tym przypadku to ponad rok).
W piątek wieczorem pojawiło się więcej głosów, że ECB nie będzie ciąć stóp. Za to zaczęły się pojawiać głosy, że może zasygnalizować cięcie w Grudniu.
Od poniedziałku obóz tych którzy spodziewali się cięcia topniał błyskawicznie, za to rósł ten który oczekiwał co najwyżej jakiś wyrazów niepokoju itd czyli "dovish Draghi". I na tej podstawie odbicia z dołka. Ze mną włącznie. Choć ta gremialna zmiana zdania i ogólna zgodność opinii zapaliła mi lampki w głowie… ale nadal liczyłem na jakąś formę odbicia.

A tu dzisiaj ECB ciach po stopach i jeszcze Draghi mówi, że negatywne stopy trzyma w rezerwie jakby nie pomogło…
Edek zrobił następne dwie figury w dół i teraz to cięcie jest już w cenie.
Za to wszyscy drapią się w głowę co się stało i co z tym zrobić - nie tak miało być...
A nie mówiłem, że jak wszyscy są zgodni co do tego co ma się wydarzyć to zazwyczaj wydarza się coś innego?

I nauczka na przyszłość: nigdy, przenigdy nie nie doceniaj Draghi. Ten człowiek nie raz udowodnił, że potrafi zaskoczyć. To że przez wiele miesięcy tego nie robił nie znaczy, że już nie będzie. Nigdy nie zakładaj, że wiesz co on zamierza zrobić.
Myślę że to samo można powiedzieć o Yellen. Może mało o niej wiemy ale ostrożności nigdy dosyć.
Ostatnio zmieniony czwartek 07 lis 2013, 19:29 przez alx, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
magura2004
Maniak Forex
Lat na Forex: 4
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

czwartek 07 lis 2013, 17:51

To kupować Euro czy jeszcze się wstrzymać?

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

czwartek 07 lis 2013, 17:57

alx pisze:A nie mówiłem, że jak wszyscy są zgodni co do tego co ma się wydarzyć to zazwyczaj wydarza się coś innego?
A ja nie rozumiem o czym piszesz.
Wszystkie banki jak jeden widziały sytuację jednakowo, ceny były różne, ale kierunek jeden.
Jak ktoś miał Longi to z małym targetem właśnie pod falę 4.
Jeszcze wczoraj Nomura powiedział dokładnie tak jak jest, więc dla kogo to jest zaskoczenie?
Dla detalistów?

Nie jestem absolutnie tym zdziwiony, EZ groziła deflacja i Draghi musiał reagować, bo sytuacja jeśli nie już jest krytyczna to lada dzień może taką być. Nie chce mi się teraz szukać, ale może prześledził komunikat po ostatnim EBC Draghiego i jakich użył sformułowań. Coś iż użyje wszelkich możliwych środków i jest w stanie reagować nabieżąco jeśłi zajdzie taka potrzeba.
Więc pytam się jeszcze raz jak można nazywać to "zaskoczeniem", bo jeśli o nich mówimy to właśnie taki pogląd może nim dla mnie być.

Nie wiem po co mieszasz w to Yellen, ja tam jeszcze nie znam jej metod w praktyce, nigdy nie wykluczam zaskoczenia, ale w jej przypadku rzeczywiście może być większy niż dotychczas ktokolwiek widział.
Choć spada ono u mnie gdyż USA ma się obecnie świetnie.

Mocna realizacja zysków teraz przez banki. Aktualnie bardziej bym się skłaniał iż można już kupować EURO, choć teraz to w sumie trochę późno. Podobna sytuacja jak z 1.3830 z promocją na dolara tylko teraz jest jeszcze większa promocja na €
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek 07 lis 2013, 18:18 przez Neo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 07 lis 2013, 18:13

Jeżeli wszystkie tak to widziały to skąd to zaskoczenie? Mam na myśli te 220 pips?
I jakie to banki realizują zyski?

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 07 lis 2013, 18:20

Neo pisze: Wszystkie banki jak jeden widziały sytuację jednakowo, ceny były różne, ale kierunek jeden.
Wszystkie, jak jeden:
What To Expect From ECB? - Goldman, BofA, Citi, Barclays, & Others
07 NOV 2013 01:05 EST
By eFXnews.com
Share on print Print Share on email Email

The following are the expectations for the European Central Bank (ECB) November policy decision on Thursday by the economists at Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Citibank, Barclays Capital, and other leading banks.

GS: GS and consensus have main policy tools - interest rate and deposit facility rate - unchanged at 0.50% and 0.00% respectively. We expect the ECB to express more explicitly its concern about the recent strength of the Euro.

BofA: We believe the ECB will cut the refi rate by 25bp this week, but will refrain from cutting the deposit rate. However, we believe inflation will stabilize at current levels, undoing the need for the ECB to move after this week’s cut. This will further support carry trades in EUR rates (long front-end, steepeners and periphery) and should weaken the EUR.

Citi: Citi economists and the markets are looking for unchanged rates. They also anticipate President Draghi to signal willingness to cut refi rates before long in the face of persistent Eurozone disinflation and EUR resilience. The ECB President could further indicate during his Q&A that the Governing Council is looking at a broad range of options including negative deposit rates. Given that there are still some market participants who are looking for a cut, EUR could squeeze across the board after the meeting. Citi will look to sell into any rally because as they expect rates in the Eurozone to extend their slide.

Barclays: Although market expectations for ECB action have grown due to the weak inflation print, we think a December move is much more likely than at this week’s meeting. As such, an unchanged rate setting may lead to a knee-jerk EUR/USD move higher. However, we expect dovish rhetoric at the press conference from ECB President Draghi to keep a December move in play. We would therefore recommend using any EUR rally as a better entry level to re-engage in EUR/USD downside. We remain short EUR/USD through options (3m 1.3680-132 put spread initiated on 21 October 2013.

Credit Agricole: The ECB has come under growing pressure to respond to falling inflation and a stronger EUR. At the same time, the case for a rate cut is not compelling. Inflation and unemployment are lagging indicators. A rate cut alone will do little to weaken the EUR further. On balance, we do not expect the ECB to deliver this week, although a more explicit signal cannot be ruled out. Either way, we stick to the view that forward guidance will soon be strengthened. Our preference is still for another v-LTRO, eventually; in that case, a rate cut would strengthen the message. Several other liquidity measures could buy the ECB more time, including an extension of the full-allotment regime into 2015, a reduction in the reserve requirements, or a suspension of SMP sterilisation auctions. Only in an adverse scenario of rising deflation risks would the ECB seriously consider more radical measures, in our view, including a negative deposit rate, or outright asset purchases.

Danske:
At the ECB meeting the most important topic will be inflation, which is much lower than the ECB's 2% target. Mario Draghi is likely to be dovish and signal that he will act to ensure that medium-term inflation expectations remain 'anchored' if needed. A rate cut will be discussed and even though it is not our main scenario, it is possible the ECB will react quickly to the low inflation rate. We expect the ECB to cut the refi rate in December when new forecasts are released. Excess liquidity continues to decline and money market rates have been slowly pushed higher. The ECB does not like de facto monetary tightening and looking ahead it is likely it will act by using non-standard measures. The market has built up expectations of the ECB, but the pricing does not give a clear answer on the probability of a refi cut versus providing liquidity. For the November meeting some probability of a refi cut is also priced in.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

czwartek 07 lis 2013, 18:23

Stopy były ciasno ułożone, więc niezależnie co by się działo ruch byłby taki sam albo podobny.
Ale w sumie racja przed wydarzeniem stawiałem na ~3350.
BofA: We believe the ECB will cut the refi rate by 25bp this week, but will refrain from cutting the deposit rate.
Ok alx, good point.
JA akurat czytałem ich rzekomą grę na wykresie, w ten sposób patrząc to się zgadza.
To są takie notki z oczekiwaniami co do polityki banków, chyba osobne działy?
Tego akurat tym razem nie czytałem, bo i po co i tak albo byśmy pojechali do góry albo w dół, a to co oni piszą to są tylko spekulacje, które chyba rzadko się sprawdzają.
Ostatnio zmieniony czwartek 07 lis 2013, 18:42 przez Neo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 07 lis 2013, 18:30

magura2004 pisze:To kupować Euro czy jeszcze się wstrzymać?
Lepiej nie.
EDIT: chyba że to ma być tylko takie odbicie po mocnym spadku - zawsze da się coś z tego wykroić.

Chodzi o to, że niezależnie od ECB nie ma już chętnych do kupowania Euro - skończył się fundamentalny trend w tym roku.
Może będą jakieś odbicia gdy to cięcie mamy już za sobą ale nastawienie teraz jest "sell Euro rallies" więc nie ma co liczyć na zbyt dużo. Zwłaszcza, że są z kolei chętni do kupowania dolara.
Aha - i mamy jeszcze te negatywne stopy w rezerwie...
A co dalej to muszę się zorientować. Nie wiem jeszcze jak ci wszyscy odebrali to co powiedział Draghi. Tym bardziej że ma on dzisiaj jeszcze jeden występ.
Ostatnio zmieniony czwartek 07 lis 2013, 18:43 przez alx, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

czwartek 07 lis 2013, 18:40

alx pisze:
magura2004 pisze:To kupować Euro czy jeszcze się wstrzymać?
Lepiej nie.
Mówisz alx?
Może powiedz coś więcej.
Na ten moment ja raczej widzę wzrosty - tak widać na wykresie.
Zgadza się to z Brytyjczykiem, banki pozamykały pozycje a już pewnie wielu się władowało z longami.
Mieli ładną okazję naprawdę bo rynek nie zjechał od razu do równego poziomu.
Odczekamy trochę i rynek się otrząśnie zobaczymy, poczytamy...

Następne wsparcie jakby mieli zjeżdżać 3170, a BTW ze świecami u mnie wszystko ok?

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 07 lis 2013, 18:43

dopisałem wyżej.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

czwartek 07 lis 2013, 18:49

alx pisze:dopisałem wyżej.
To się bardzo zgadza.

Wykres chyba tym razem jest bardzo mylący, bo:
1. duży knot H12
2. Zamknięta luka 12/7
3. JW kanały.

Ale nawet jeśli długoterminowo to krócej chyba mocno sobie teraz podjadą, aby móc sprzedawać po lepszej cenie.

A te negatywne stopy to Nowotny chyba się wypowiadał, ale chyba jeszcze przed danymi?
No tak 29/10, ale czy to aby nie jest straszak, bo już w sumie Draghiemu kończą się powoli możliwości i musi straszyć.

Tak patrzę cały czas na wykres i ciężko inaczej stwierdzić.
Dziś niby olbrzymi ruch 220 pipsa, ale ostatnio ponad 300 pipsa, rynek mocno wykupiony, i mocny, zdecydowany odwrót, pięnie się komponuje z TFE...

Chyba rzadko się mylisz ale jakbym miał wyznaczać taki moment to byłoby to właśnie teraz.
Oczywiście w tylko co do kierunku na wykresie, bo jak zawsze mówisz mądrze.

Warto zwrócić uwagę na USDJPY. $ Przestaje być rozchwytywany.
Ostatnio zmieniony czwartek 07 lis 2013, 19:27 przez Neo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 07 lis 2013, 19:22

1 hour ago | November 7th, 2013 16:17:37 GMT
The case for a return to 1.3500

by Ryan Littlestone

What have we learnt? The ECB are guarding against falling inflation not deflation but you can bet that this is firmly at the back of their minds whatever Draghi says. In the meantime we went 200 pips down from pre meeting levels and that’s the rate cut price move done now.

The markets gaze will be on the inflation numbers from here on out and big moves higher are likely to be scarce if they continue to fall. That said the downside might also be limited from here as it would be a 99% certainty that we don’t get another rate cut for a good few months if at all. Inflation lags and this cut needs to filter through to the economy. It will probably be a couple of months before we see any signs of that happening (if it happens). The euro zone is still showing signs of pasting together a recovery and that will limit the downside further.

Short term, and I’m talking the next few sessions, I think we see a move back to 1.3500. I don’t even think we see a big move down on a decent NFP number as that would switch sentiment back to the US recovery cranking up which then will translate into a general risk on scenario. The market may also take solace that the ECB are yet again ready and willing to act in times of trouble and that may also give a positivity boost to old teflon.

So I’m in the 1.3500 camp over the next few days, at least until the market tells me otherwise. I’m also looking for another drop down to 1.33 to start loading up some longs.
Nie można odmówić dobrze wyważonych argumentów.
Pytanie tylko czy ci "wszyscy" myślą podobnie?
Ja myślę, że wielu będzie wolało się wstrzymać aż kurz opadnie i przeczytają jutrzejszą poranną prasę.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

czwartek 07 lis 2013, 19:31

Ok, w sumie było to zaskoczenie dla rynków, bo się spekuła chyba trochę zaplątała "przed".
Inaczej jak pisałem, niby to już miało być w cenach, a tak m.in. nowy kapitał wlazł na "szybki zysk".

Jakiś koment do JEna? - mocno zyskuje.
Głośno się mówiło o 99, powycinało, TFE piękne 5 fal.

EJ akurat ma ogromny potencjał spadkowy poniżej 125

Mądre, mądre alx.
i to by było a w abc, ale wykres na większych TF można w ogóle pominąć, - przynajmniej świeczki.
Ostatnio zmieniony czwartek 07 lis 2013, 19:41 przez Neo, łącznie zmieniany 2 razy.

no avatar
DigitalSmoke
Stały Bywalec

czwartek 07 lis 2013, 19:34

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,149 ... miany.html

Chcą uwolnić rubla. Będzie się działo.

Wysłane z mojego ME172V

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex

czwartek 07 lis 2013, 19:45

Rosja = Moskwa i kilka chyba jeszcze miast. No ale to chyba trochę podobnie jak w Anglii
Moskwa centr światowych finansów tylko dlatego że zwabiła tam większość najbogatszych ludzi świata podatkami.

Co to znaczy "uwolnić" ?

Alx "kurz" nie opada, rynek jest aktywny i cały czas działa jak widać.
NFP ? Lepsze dane = cięcie QE, choć to chyba jeszcze te dane nie obejmują shoutdown?
Ostatnio zmieniony czwartek 07 lis 2013, 19:50 przez Neo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

czwartek 07 lis 2013, 19:46

FT ma pierwsze reakcje na cięcie stóp ECB:
http://ftalphaville.ft.com/2013/11/07/1 ... -reaction/
Nie wiem czy nie trzeba się zarejestrować żeby to przeczytać - FT daje zarejestrowanym kilkanaście artykułów miesięcznie za darmo. Za więcej trzeba wykupić abonament. Jak mam tę darmową wersję i jak dla mnie jest ok.

no avatar
DigitalSmoke
Stały Bywalec

czwartek 07 lis 2013, 21:14

Kurs rosyjskiego rubla był ustalany odgórnie przez Centralny Bank Rosji do 29 czerwca 2006 r., kiedy podjęto decyzję o jego uwolnieniu. Od lipca 2006 r. kurs ustala rynek. Kurs średni NBP: 1 RUB = 0,1036 PLN[3].

Coś tu niegra w tym tekscie o rublu. Wg. Wikipedii został uwolniony w 2006.

Sory za spam.

Wysłane z mojego ME172V

Awatar użytkownika
esco
Gaduła

czwartek 07 lis 2013, 21:21

W 2006 przeszli z fixed na pegged float.

http://www.cbr.ru/Eng/DKP/?PrtID=e-r_policy
http://en.wikipedia.org/wiki/Exchange-rate_regime#Fixed

Bank centralny reguluje kurs interwencjami zależnie od wartości względem koszyka walut.
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Gaduła

czwartek 07 lis 2013, 22:39

alx pisze:

I nauczka na przyszłość: nigdy, przenigdy nie nie doceniaj Draghi.
po prawdzie Mario tylko przekazuje decyzje: http://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/decis ... ex.pl.html
także nie ma co demonizować jego przewodniej roli itd, bo obraz jest zgoła inny.

btw, wikipedia nie jest miarodajnym źródłem informacji, pomimo ogólnoświatowego lansu na niesienie prawdziwego kaganka oświaty, każdy może tam dokonać wpisu, nawet osoba niekompetentna, więc przytaczanie linków z wiki jest tak samonośne i smrodne jak puszczanie soczystych bąków w toalecie na złość podglądającej babci klozetowej.
DAYTRADER
外汇交易是简单

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

piątek 08 lis 2013, 01:21

Ja wiem, że rada zarządzająca to nie są marionetki Draghi i decyzje są kolegialne.
Ale faktem jest, że Draghi potrafił już nie raz postawić na swoim i to wbrew wydawałoby się silnej pozycji Bundesbanku.
Tak jak było np. z OMT.
Drugim faktem jest to, że pod jego rządami ECB zdecydowanie ożył opiniami. Jego poprzednik Trichet nie tolerował sprzeciwów. Krążą opowieści jak pozwalał sobie wręcz zakrzykiwać tych którzy ośmielili się mieć inne zdanie.
Czuł się bardzo pewnie bo miał za plecami właśnie cały Bundesbank jako twardogłowy pogromca inflacji.
Co owszem było bardzo przydatne w czasach gdy ona jeszcze była. Ale potem sprawy potoczyły się zupełnie innymi drogami do których ani on ani Buba nie przestają.

Tak czy inaczej - ECB z twarzą Draghi już parę razy wywinął coś czego nikt się nie spodziewał i co wcześniej było nie do pomyślenia.
I to warto mieć na uwadze, nie tylko uśmiechniętą twarz i dowcipy podczas konferencji.

ODPOWIEDZ