Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

ODPOWIEDZ
no avatar
frAneK

Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

piątek 01 lis 2013, 18:27

Witam
u nas dzień na refleksje... chociaż ja nad czymś innym rozmyślam, po przeczytaniu tego :

http://www.obserwatorfinansowy.pl/forma ... w-dolarow/

zastanawiam się dokąd to wszystko zmierza i jak to się skończy? bo jakoś musi..?
np. ten fragment :

" Mimo pozorów niedorzeczności, mierzenie okazji do zarobku na rynkach w tysięcznych częściach sekundy ma swój bardzo głęboki sens. Kreacja śmieciowego pieniądza przybrała w świecie zachodnim takie rozmiary, że ludzki umysł ma ogromne kłopoty nie tylko z ich ogarnięciem, ale przede wszystkim ze zrozumieniem czemu to służy. Niektórzy zbywają to żartem wskazując, że komputery z oprogramowaniem HFT nie myślą, więc nie mają z tym najmniejszego problemu."

pozdrawiam :cheers:

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

piątek 01 lis 2013, 18:32

Oto dlaczego nie nadaję się na komentatora, a co dopiero eksperta:

Napisałem mnóstwo słów na temat tego co się działo, dzieje i można spodziewać na postawie wydarzeń w tym tygodniu, a wystarczyło napisać zaledwie jedno zdanie:
Jamie Coleman pisze:New lows for the euro late in the session as growing expectations of an ECB cut and the risk of a Fed taper as soon as December turn the markets on their head.
Po naszemu (dość luźno): "Wzrastające oczekiwania cięcia stóp przez ECB oraz rozpoczęcia ograniczania QE przez Fed już w Grudniu zawróciły rynki za łeb ".

No cóż, jedyne co mam na usprawiedliwienie to że nie siedzę w tym od trzydziestu lat... a ze swoich coś koło czterech z kawałkiem przez pierwsze dwa i pół miotałem się w poszukiwaniu prostej recepty na złapanie Pana Boga za nogi :wink: Dopiero jak doszedłem do wniosku, że takiej nie ma i trzeba wysilić makówkę rozpoczęłam EDIT: rozpocząłem - (f* spellcheck!) "sezonowanie". Które nadal trwa.

Wracając do oczekiwań: jeszcze w środę po południu były wręcz odwrotne: (prawie) nikt nie spodziewał się, że ECB będzie "musiał" coś robić podczas gdy (znów prawie) wszyscy oczekiwali, że tapirowanie rozpocznie się w przyszłym roku i to dopiero w okolicach Marca.
W tej chwili nie ma znaczenia czy te nowe oczekiwania mają sens czy nie - jak doskonale wiemy kłótnie z rynkiem nie kończą się dobrze :wink:
Ale jak już przeleci całe stado i kurz opadnie to będziemy mieli nieco inną sytuację: konfrontację oczekiwań z rzeczywistością. Co może być bardzo interesujące zwłaszcza, że te oczekiwania przeleciały z jednego przegięcia w drugie...

Na ten tydzień już wystarczy. Żegnam wszystkich serdecznie i życzę samych sukcesów w przyszłym tygodniu :cheers:
Ostatnio zmieniony piątek 01 lis 2013, 23:48 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła
Lat na Forex: 1
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

piątek 01 lis 2013, 23:12

moge się załozyć ze ECB nie obnizy stop i że nie bedzie zwijania w usa w tym roku

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

sobota 02 lis 2013, 16:09

No to masz w takim razie świetną okazję zarobić :-)
Ale ja bym się nie zakładał. Co innego wysokie prawdopodobieństwo, co innego pewność. Ja już parę razy wspominałem takie porzekadło to tym co jest pewne...

A zupełnie innej beczki i nie a'propos: gdzie najlepiej założyć konto walutowe?
W moim dotychczasowym banku owszem otworzyłem sobie w EUR i dostałem kartę i wydawałoby się że wszystko jest ok tylko jak chciałem dodać odbiorcę przelewów w EUR to wyskoczyło mi, że przelewy zewnętrzne możliwe są tylko w PLN! Inaczej mówiąc chcą mnie zmusić do wymiany po ich parszywym kursie czyli oddania im ponad 3% całości za sam tylko fakt przelewu !zły!

Właśnie te wszystkie wymiany i opłaty powodują, że nadal trzymam się brokera u którego konto mam w PLN. Mimo, że Market Maker i ma widełki typu 2-3 pips.
Mam konta w EUR i USD u jednego takiego "ECN" z przeciętnymi widełkami od 0 do 0.9 i prowizją $7/lot - wydaje się tani i ma bardzo dobrą płynność ale co z tego, jak po drodze wszyscy usiłują mnie oskubać? W efekcie ten wcale nie taki tani i nie zawsze taki płynny Market Maker wychodzi zdecydowanie taniej !problem!

EDIT: na szczęście okazało się, że te przelewy w PLN z konta w EUR dotyczą tylko odbiorców zdefiniowanych - przelewy jednorazowe są bez ograniczeń tylko za każdym razem trzeba wszystko klepać od nowa.
Ale tak czy inaczej zaczyna wkurzać mnie ten bank... EDIT2: opłata za przelew do innego banku krajowego min. 20zł! !strzelam!
Ostatnio zmieniony sobota 02 lis 2013, 18:42 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magura2004
Maniak Forex
Lat na Forex: 4

sobota 02 lis 2013, 16:42

Ja z podjęciem decyzji poczekam do czwartku. Chociaż korci mnie małe L na Edku :)

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

sobota 02 lis 2013, 19:34

Edek by był do kupienia, ale ciągle czegoś mi brakuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła

sobota 02 lis 2013, 21:08

Alx ja Ci polecam alior mam rachunek w euro i korzystam z niego do przelewow do walutomatu

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

sobota 02 lis 2013, 21:23

Też polecę rachunek w Aliorze. Bezpłatnie PLN, EUR czy USD, jak wolisz. Wypłaty w oddziałach banku... W banku zapewniali mnie, że mogę robić wychodzące na obce rachunki, DM z kolei informował, że tylko na własne. Więc to by trzeba ustalić przy zakładaniu konta. Mnie tam niepotrzebne przelewy wychodzące, więc się nie dopytywałem.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

sobota 02 lis 2013, 22:00

Dzięki :cheers:
To ten ich sync czy jak mu tam?

Udało mi się wydębić z mBanku ile to będzie kosztować - wszystko zależy czy wybierze się odpowiednią opcję: albo 5 zł albo 25 zł w jedną stronę. I na dodatek te 5 zł to oni przeliczą na Euro i to po swoich beznadziejnych kursach... w efekcie z 5 zł zrobi się przynajmniej 5.15. Może dałoby się to przeżyć ale w drugą stronę jest następne 5, a po drodze prowizja za wymianę... niby nie są to duże kwoty ale zaczyna już działać coś co jest określane jako addytywność małych kwot (wiem, ta kalka z angielskiego od Add = dodawać brzmi beznadziejnie ale tak to się podobno "naukowo" nazywa).
Jak z tym góralem co zaciukał turystę za półtoraka:
"Gazdo, turystę zaciukaliście za półtora złotego?"
"Tu półtora, tam półtora..."

Może jak ktoś przelewa €10 000 to go nie rusza ale ja mam znacznie skromniejszą sakiewkę.

Właśnie ćwiczę rozmaite drogi do i z konta brokera w Euro w Australii... jest wiele opcji i dużo niewiadomych.
Np. przelew: 20 zł plus 5 zł plus "opłaty innych banków". Ile? Cholera wie. Jedyne co wiadomo to, że bank brokera, mimo że jeden z największych u Kangurów, nie jest ich korespondentem i będzie szło przez HSBC. Suma kosztów może być taka, że taniej będzie ładować kartą płacąc 3% frycowego i nie ma innego sposobu żeby się o tym przekonać jak to zrobić !złyy!
A w drugą stronę jeszcze inaczej... :bambam:

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

sobota 02 lis 2013, 22:47

To ten ich sync czy jak mu tam?
Alior Trader... to coś innego.
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła

sobota 02 lis 2013, 23:01

alx pisze:Właśnie ćwiczę rozmaite drogi do i z konta brokera w Euro w Australii... jest wiele opcji i dużo niewiadomych.
Ja Ci gwarantuje ze wyplacam z konta walutowego euro na walutomat.pl i z niego wplacam euro i nie pobieraja mi za to zadnych prowizji, dodatkowo przy aliorze mozesz korzystac z alior trader oni miaja teraz protradera 2, moze niedlugo 3

A nie mozesz po prostu zalozyc rachunku w juro na https://www.skrill.com/pl/ i przelac tam te juro ? pytanie (bo tu nei wiem ile to kosztuje ale tracisz slad po brokerze) a potem na to konto w aliorze jak bys sobie zalozyl, tu juz za friko by bylo

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

sobota 02 lis 2013, 23:05

Trader? To coś specjalnego?

A teraz weekendowo ale bliżej FX - jak to jest z tym ustawianiem cen:
http://www.businessinsider.com/regulato ... ng-2013-11

Przy okazji: RBS wywalił sześciu dealerów i ich szefa. Są wakaty :wink: Ale uwaga: RBS nie płaci bonusów - dealerzy dostają tylko gołą pensję :weak:
A skoro o pracy to fundusze hedgingowe też ruszyły z rekrutacją - 1/3 bańki dolarów na wstępie, ponad dwie dla bardziej doświadczonych w większych funduszach:
http://www.forexlive.com/blog/2013/11/0 ... es-353000/
:bigsmile:

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

sobota 02 lis 2013, 23:10

Borus pisze: A nie mozesz po prostu zalozyc rachunku w juro na https://www.skrill.com/pl/ i przelac tam te juro ?
Pewnie mogę tylko nie wiem co to jest. Pośrednik jak PayPal czy Moneybookers?
Jeżeli tak to tacy nieźle czeszą.

EDIT: to chyba nowa skórka Moneybookers. Miałem kiedyś z nimi do czynienia i nie polecam. Chyba, że albo nie ma innego wyjścia, albo ktoś lubi być skubany za to co gdzie indziej jest znacznie tańsze lub po prostu bez opłat.
Ostatnio zmieniony sobota 02 lis 2013, 23:20 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła

sobota 02 lis 2013, 23:17

Moneybookers juz chyba nie istnieje wlasnie teraz to jest skrill, a trader to alior trader, dzownilil do mnie ostatnio, nie wiem jak jest u innych brokerow ale oni mowili ze w przeciwienstwie do reszty brokerow w Polsce oni sa ECN ze tranzakcje ida odrazu na rynek, spredy sie wahaja jak zlapiesz dobrze to nawet 0 mozesz miec, np na edku widziaelm jest srednio polowa pipsa, na parach zlotowych tez spredy 3 razy mniejsze niz na bosiu no i oni uzywaja takiej nowej fajnej platofrmy protrader

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

sobota 02 lis 2013, 23:26

Ja mam niezbyt przyjemnie doświadczenia z nachalnością tych ludzi z Aliora...
Spamują mnie mimo, że wyraźnie im zabroniłem. Za każdym razem usiłują wymyślać jakieś wymówki, że mój brak zgody nie dotyczy akurat tego... co jest absolutnie niezgodne z obowiązującym prawem.
Dopiero jak się porządnie opieprzy taką osobę podając jej odpowiednie paragrafy do przeczytania to się zamyka i zaczyna wreszcie słuchać. A i wtedy trzeba jeszcze umieć postawić na swoim.
Np. usiłowali ode mnie wyciągnąć numer dowodu po to żeby "odwołać zgodę" której nigdy im nie udzieliłem !strzelam!
Musiałem wstawić ich na czarną listę u mojego ISP...
Ostatnio zmieniony sobota 02 lis 2013, 23:33 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła

sobota 02 lis 2013, 23:31

wystarczy ze sie przejdzisz do oddzialu i im opowiesz to i oni Ci wtedy dadza taki duzy ptaszek przy Twoim id w bazie : stop harassing

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

niedziela 03 lis 2013, 07:55

Borus: teoretycznie są "true ECN" i teoretycznie puszczają wszystko dalej. Piszę teoretycznie, bo pewnie trzeba by głowę wsadzić w system i jeszcze wiedzieć co się widzi, żeby powiedzieć z całą pewnością :wink:

Skrill/MoneyBrokers faktycznie zdzierali i dlatego zamknąłem u nich konto szybciej niż otworzyłem.

Alex, ale kto Cię nęka? Placówka partnerska, która musi wyrobić normy? Centrala sprzedażowa, która musi wyrobić normy? Czy Dom Maklerski który ma tyle wspólnego z bankiem i franczyzami, co święty mikołaj z globalnym ociepleniem... Ktoś mi pisał, że się po dwóch tygodniach rozczaruję Alior Traderem. No i się nie rozczarowałem. Mają bardzo fajny support. Miałem też okazję poznać dwóch panów z DM Alior przy okazji ceremonii Crosstrade w Krakowie i bardzo w porządku goście. Więc nie mogę złego słowa powiedzieć o DM...
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

niedziela 03 lis 2013, 10:53

Oczywiście, że to dział sprzedaży kredytów - jak drzwiami wyprosisz to się oknem ładują…
Z ich DM czy w ogóle Alior jako broker nie miałem okazji.
Ale wcale nie wiem czy chcę.
Ten broker w Australii jest jeden z lepszych jakich znam. Ale droga do niego i z powrotem kosztuje.
Nie wiem jak z Alior, może też jest ok, może nie dorasta tamtemu płynnością - to jest dopiero do wybadania.
Dla mnie też ma znaczenie platforma bo napisałem dużo narzędzi na MT4 które mi codziennie służą.
Np. jak masz otwartą pozycję składającą się z powiedzmy 15 małych wejść to weź teraz przestaw na piechotę TP albo zamknij tylko te które są na plusie gdy spodziewasz się kolejnej korekty przed kontynuacją trendu. A skryptem można to zrobić w jedną chwilę. Pod warunkiem, że broker błyskawicznie realizuje zlecenia. Ten Kangur nie ma z tym żadnych problemów.
Napisałem też własną kopiarkę dzięki której mogę prowadzić tę samą pozycję na wielu kontach jednocześnie i to bynajmniej nie na jednym komputerze. Ale ona działa tylko z MT4…

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

niedziela 03 lis 2013, 11:16

A tymczasem coraz mocniejsze dane z Chin. Mieliśmy już PMI produkcji, teraz usługi - wszystko idzie w górę:
http://www.forexlive.com/blog/2013/11/0 ... ta-result/
Co może dać wsparcie A$
Dodatkowo prezes grupy ANZ mówi, że A$ pozostanie mocniejszy do czasu aż Fed zacznie redukować zakupy czego nie spodziewa się w tym roku:
http://www.forexlive.com/blog/2013/11/0 ... mber-2013/

To ta sama grupa której reko podrzuciłem kilka dni temu:
ECB unlikely to act on low inflation; Buy EUR dips into 1.34-1.35 - ANZ
Nie dlatego, że mają jakiś monopol na rację tylko dlatego, że w/g mnie ma to duże szanse na powodzenie.
Szczególnie przy takim owczym pędzie jaki się zrobił pod "ciecie stóp" przez ECB - ilość "gołębiny" jaka jest wciskana w Euro jest tak duża, że Draghi może nie sprostać :wink:

Nota bene dostałem też cynk od kogoś kto od lat siedzi w zasadzie tylko w EURUSD, że można już szukać wejścia bo całe to zamieszanie jest już najprawdopodobniej w cenie.
Nie znaczy to, że Edek zaraz będzie już teraz odbijał (choć usiadł w piątek na wsparciu które może go podtrzymać) ale, że dno jest już na tyle blisko, że nawet przedwczesne wejście nie będzie większym problemem. A jak nawet się trochę zsunie to jeszcze lepiej bo będzie można dokupić jeszcze taniej.
Tylko uwaga: dla niego 50 pips w tę czy we wte niewiele znaczy, a DD 100 pips nie jest żadnym problemem. To tak żeby nikt nie próbował łapać dołka ze SL 15-30 pips bo może dać po łapkach :wink:
Celuje on zaś mniej więcej tam gdzie Edek był w zeszły czwartek rano. Może nawet wyżej bo wtedy był on już w korekcie choć to będzie jeszcze zależało od tego na ile rzeczywiście rynki mają nadzieję tapirowanie w Grudniu - dolar może ciągnąć Edka w dół za mianownik. Czyli jakieś 200-300 pips od bieżących poziomów. A co dalej to zobaczymy jak już tam dojdziemy (oczywiście jeżeli dojdziemy).

Choć z jak dla mnie to gdybyśmy mieli wybicie powyżej ostatnich szczytów to będzie mi to pachniało już przestrzałem i staje mi w oczach ta korekta o której pisałem, że można oczekiwać pod koniec roku...
Ostatnio zmieniony niedziela 03 lis 2013, 13:19 przez alx, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
m05
Gaduła
Lat na Forex: 7
Kontakt:

niedziela 03 lis 2013, 11:52

Jeżeli chcesz odnieść sukces, daj się ponieść. 中国的
http://www.dzieciom.pl/2708 Many thanks in advance.Obrazek

ODPOWIEDZ