Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
- m05
- Gaduła
- Lat na Forex: 7
- Kontakt:
Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
No to proponuje zakład o dobre, francuskie?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, daj się ponieść. 中国的
http://www.dzieciom.pl/2708 Many thanks in advance.
- alx
- Maniak Forex
- Lat na Forex: 5
Nie uwierzysz: mołdawskie... sam mam z tym kłopoty bo kosztuje grosze co kłoci się z "normalną" logiką
Kiedyś czytałem nawet taki dowcip na ten temat... może go znajdę to podrzucę.
Ale jest to podobne doświadczenie jak kiedyś uważałem amerykańskie wina nie tylko jako szmatę niewiele lepszą od greckich ale i spam bo miałem głownie do czynienia z Carlo Rosi (brrr….) walącym drzwiami i oknami, aż któregoś dnia ktoś dał mi kieliszek fajnego wina z charakterem... spróbowałem, zasmakowałem i zapytałem:
co to jest?
Sutter Home.
Że jak?
No tacy z Kalifornii...
co? Ci od Buda robią teraz wino? Tak jak ten badziew Carlo Rosi?
... a potem jak o tym poczytałem to okazało się robią tam jedne z najlepszych win... nie mylić z napojami Carlo Rosi!... bo to choć brzmi to tak angielsko to są to potomkowie starych francuskich winiarzy i na dodatek cała dolina jest uprawiana pod winorośla na staro-francuski sposób…
Mołdawia ze sklepu może nie dostaje najwyższych półek (jakością) ale bije przynajmniej średnią francuską (jakością i ceną)…
Znakiem tego nie ma co się spodziewać poprawy w ex-królestwie zgilotynowanych Franków…
Chyba weekendowo się zrobiło

Kiedyś czytałem nawet taki dowcip na ten temat... może go znajdę to podrzucę.
Ale jest to podobne doświadczenie jak kiedyś uważałem amerykańskie wina nie tylko jako szmatę niewiele lepszą od greckich ale i spam bo miałem głownie do czynienia z Carlo Rosi (brrr….) walącym drzwiami i oknami, aż któregoś dnia ktoś dał mi kieliszek fajnego wina z charakterem... spróbowałem, zasmakowałem i zapytałem:
co to jest?
Sutter Home.
Że jak?
No tacy z Kalifornii...
co? Ci od Buda robią teraz wino? Tak jak ten badziew Carlo Rosi?
... a potem jak o tym poczytałem to okazało się robią tam jedne z najlepszych win... nie mylić z napojami Carlo Rosi!... bo to choć brzmi to tak angielsko to są to potomkowie starych francuskich winiarzy i na dodatek cała dolina jest uprawiana pod winorośla na staro-francuski sposób…
Mołdawia ze sklepu może nie dostaje najwyższych półek (jakością) ale bije przynajmniej średnią francuską (jakością i ceną)…
Znakiem tego nie ma co się spodziewać poprawy w ex-królestwie zgilotynowanych Franków…
Chyba weekendowo się zrobiło

Od dwa, przez pięć do dziewięć...
- alx
- Maniak Forex
A to już zupełnie weekendowo: don't ask me coz (old school: cause) I don't know
http://www.youtube.com/watch?v=8Tm-d44UlMY

- m05
- Gaduła
- Kontakt:
Mam takie jedno rodowe. Nie wstyd polecić.
- alx
- Maniak Forex
A to już zupełnie weekendowo: don't ask me coz (old school: cause) I don't know
Ależ ze mnie dino...
EDIT: teraz widzę ze powtórka, bo wcześniej gdzieś wcięło… ostatnio wiele serwerów położyło się w zaledwie 48 godzin… nawet wielki Euronet który dwa razy mi odmówił wypłaty paru groszy… spisek jak nic!

Ależ ze mnie dino...
EDIT: teraz widzę ze powtórka, bo wcześniej gdzieś wcięło… ostatnio wiele serwerów położyło się w zaledwie 48 godzin… nawet wielki Euronet który dwa razy mi odmówił wypłaty paru groszy… spisek jak nic!

- alx
- Maniak Forex
To polecajm05 pisze:Mam takie jedno rodowe. Nie wstyd polecić.

- m05
- Gaduła
- Kontakt:
Totalna zwałka neostrady

- alx
- Maniak Forex
Cyberatak? Brokerzy, Euronet, Neostrada...
EDIT: każdy kto próbował wczoraj wypłacić z Euronetu i nie dostał kasy ma dzisiaj dziurę na koncie...
EDIT: każdy kto próbował wczoraj wypłacić z Euronetu i nie dostał kasy ma dzisiaj dziurę na koncie...
- alx
- Maniak Forex
W poniedziałek same święta
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- alx
- Maniak Forex
Co można wygrzebać w wtorkowego COT (czyli jeszcze przed fajerwerkami):
19 hours ago | November 8th, 2013 20:38:06 GMT
CFTC Commitments of Traders: The euro specs got squeezed out
by Adam Button
Futures market speculative positioning data from the CFTC Commitments of Traders report as of the close on Tuesday, Nov 5, 2013:
EUR net long 33k vs long 71k prior
JPY net short 73K vs short 62K prior
GBP net short 2K vs long 10K prior
AUD net short 25K vs short 23K prior
CAD net short 8K vs short 15K prior
CHF net long 8k vs long 11k prior
NZD net long 11k vs long 11k prior
Dollar Index net long 8K vs 2K prior
This data set has finally caught up from the shutdown. Yen shorts are coming into fashion. Some of the late-comers might have gotten squeezed out yesterday but there were likely plenty to replace them today.
Cable is surprisingly neutral and that could fuel an extended move in either direction so that’s a place to watch for volatility.
I wouldn’t be surprised to see the remainder of the euro longs knocked out in next week’s data (which will include the ECB). That will limit the ability for a quick move lower but at the same time, there is plenty of space for EUR shorts to build — it would just mean a slower, steadier move down in EUR/USD/
- Neo
- Pasjonat Forex
- Lat na Forex: 4
Wygląda na to iż paradoksalnie Shutdown miał dużo bardziej pozytywny wpływ na Payrollse.
BEN może przypieczętować los EUROdolara już w grudniu, jeśli nie on to może zrobić to Yellen w styczniu.
Bardziej mimo wszystko stawiał bym na Yellen - no i alx by wykrakał.
Dane z chin znamy, AUDUSD pewnie otworzy się z luką spadkową.
BEN może przypieczętować los EUROdolara już w grudniu, jeśli nie on to może zrobić to Yellen w styczniu.
Bardziej mimo wszystko stawiał bym na Yellen - no i alx by wykrakał.
Dane z chin znamy, AUDUSD pewnie otworzy się z luką spadkową.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- alx
- Maniak Forex
Definicja:

O Euro nikt nawet wtedy nie marzył - Eurodolar oznacza tylko i wyłącznie dolary zdeponowane w Europie nad którymi rząd USA nie ma już kontroli (np. nie może wymusić blokady rachunku).
Co do NFP i zamknięcia administracji to ja nie nadążam... z tego co pamiętam nie było żadnego związku?
A co do Yellen: z tego co pamiętam zmiana warty w Fed odbywa się 31 Stycznia więc Yellen raczej nie będzie mieć szans popisać się wcześniej jak w Lutym
Chyba że będą jakieś kosmetyczne zmiany - z tego co widzę Fed nie ma jeszcze gotowego kalendarza na przyszły rok. Tak więc może być, że zmiana warty odbędzie się dzień czy dwa wcześniej bo 31-y to Piątek, a oni potrzebują ze dwa dni na posiedzenie...
Termin ten wziął się z czasów zimnej wojny gdy ZSRR choć chciał czy nie, musiał się posługiwać dolarami w wymianie handlowej poza RWPG, to jednocześnie chciał się zabezpieczyć i mieć te dolary "przy sobie" czyli poza kontrolą rządu USA - w (umiarkowanie) zaufanych bankach w Europie. A że były to olbrzymie kwoty których przepływy nie dość, że miały duży wpływ na rynki to jeszcze zachowywały się irracjonalnie jak... no jak to Sowiety to zasłużyły sobie na oddzielną szufladkęEurodolar:
Termin Eurodolar należy do kategorii: waluty
Dolar przechowywany poza granicami USA i zdeponowany przez osobę (lub bank) nie będąca rezydentem USA, więc nie podlegający ograniczeniom Rezerwy Generalnej, używany głównie do handlu w Europie ...

O Euro nikt nawet wtedy nie marzył - Eurodolar oznacza tylko i wyłącznie dolary zdeponowane w Europie nad którymi rząd USA nie ma już kontroli (np. nie może wymusić blokady rachunku).
Co do NFP i zamknięcia administracji to ja nie nadążam... z tego co pamiętam nie było żadnego związku?
A co do Yellen: z tego co pamiętam zmiana warty w Fed odbywa się 31 Stycznia więc Yellen raczej nie będzie mieć szans popisać się wcześniej jak w Lutym

Chyba że będą jakieś kosmetyczne zmiany - z tego co widzę Fed nie ma jeszcze gotowego kalendarza na przyszły rok. Tak więc może być, że zmiana warty odbędzie się dzień czy dwa wcześniej bo 31-y to Piątek, a oni potrzebują ze dwa dni na posiedzenie...
Ostatnio zmieniony niedziela 10 lis 2013, 12:58 przez alx, łącznie zmieniany 5 razy.
W ff w kalendarzu głosowanie w sprawie przyjęcia nominacji mamy 28.11.2013 (poprzednie było 28.01.2010, a nie w listopadzie jak teraz).A co do Yellen: z tego co pamiętam zmiana warty w Fed odbywa się 31 Stycznia więc Yellen raczej nie będzie mieć szans popisać się wcześniej jak w Lutym
Description The US Senate will vote to pass or reject the nomination of Janet Yellen as Federal Reserve Chairwoman for a term, Feb 2014 - Jan 2018;
Source US Senate
Frequency Every 4 years;
FF Notes 60 votes are needed to bring the chairperson designate's nomination debate to a close and hold a vote which requires a simple majority to pass;
- Borus
- Gaduła
- Lat na Forex: 1
- Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
"Niestety i tym razem pod dobrym nagłówkiem kryje się mniej przyjemna prawda. Za połowę dzisiejszego odczytu odpowiadają takie stanowiska pracy jak sprzedawca, pomoc tymczasowa czy obsługa hotelowa. Do tego, taki stan rzeczy będzie się nasilał w ciągu następnych dwóch miesięcy w związku z sezonem świątecznym, w którym szczególnie duże zapotrzebowanie na pracowników tymczasowych zgłaszają sieci marketów czy sklepów."
http://analizy.investio.pl/komentarz-dz ... listopada/
- alx
- Maniak Forex
Co innego nominacja, co innego kadencja.marin911 pisze:
W ff w kalendarzu głosowanie w sprawie przyjęcia nominacji mamy 28.11.2013 (poprzednie było 28.01.2010, a nie w listopadzie jak teraz).
Zresztą info kiedy ona się rozpoczyna i kończy jest w cytowanej przez Ciebie informacji poniżej:
marin911 pisze:Description The US Senate will vote to pass or reject the nomination of Janet Yellen as Federal Reserve Chairwoman for a term, Feb 2014 - Jan 2018;
Source US Senate
Frequency Every 4 years;
FF Notes 60 votes are needed to bring the chairperson designate's nomination debate to a close and hold a vote which requires a simple majority to pass;
- alx
- Maniak Forex
Dzięki za info - rzeczywiście mało to pocieszająca informacja...Borus pisze:"Niestety i tym razem pod dobrym nagłówkiem kryje się mniej przyjemna prawda. Za połowę dzisiejszego odczytu odpowiadają takie stanowiska pracy jak sprzedawca, pomoc tymczasowa czy obsługa hotelowa. Do tego, taki stan rzeczy będzie się nasilał w ciągu następnych dwóch miesięcy w związku z sezonem świątecznym, w którym szczególnie duże zapotrzebowanie na pracowników tymczasowych zgłaszają sieci marketów czy sklepów."
Tam jest jeszcze fragment dotyczący kurczącej się bazy sily roboczej:
"zaprzestanie poszukiwania pracy" to nie jest właściwe określenie. Metodologia BLS wykreśla z automatu wszystkich którzy nie mają pracy dłużej niż 12 miesięcy bez wnikania w powody. Wcale nie znaczy, że nie szukają pracy choć możliwe, że są tacy co zrezygnowali. O pracę teraz nie jest łatwo...Dodatkowo, udział siły roboczej spadł do najniższego poziomu od 1978 roku i wynosi obecnie 62,8 populacji w wieku produkcyjnym. Oznacza to, że aż milion osób wystąpiło z siły roboczej od ostatniego miesiąca. Pod terminem wystąpiło kryje się albo przejście na emeryturę albo zaprzestanie poszukiwania pracy. Myślę, iż jasnym jest, że w tym wypadku chodzi o ten drugi wariant.
Ten milion osób nie tylko, że nie ma pracy już od roku ale jeszcze stracił prawo do zasiłków. Część wypadła już pół roku temu, cześć teraz. I co gorsza spora cześć tych osób to zadłużeni po uszy absolwenci

- alx
- Maniak Forex
Marc To Markets:
Currency Positioning and Technical Outlook: Dollar Firm, but Look for Near-Term Pullback
W oddzielnym kawałku opisuej też szczegółowo nadchodzące zmiany w Fed:
It Ain’t Gonna be Ben’s Fed for Much Longer
Nie są to byle jakie zmiany - nie chodzi tylko o Yellen.
Wywodzi on z tego, że nie tylko nie należy spodziewać się żadnych zmian w QE w Grudniu (pomimo rosnących oczekiwań - oby rosły to będzie na czym zarobić
) ale też i w Marcu może być jeszcze za wcześnie gdyż po takich zmianach Fed będzie potrzebował więcej niż jedno posiedzenie aby prawidłowo ocenić sytuację (choć to akurat napisał w poprzedniej wersji tej dyskusji kilka dni temu).
W każdym bądź razie, oprócz argumentów czysto ekonomicznych i technicznych, głównym powodem dla którego nie ma co się spodziewać zmian w tym roku jest to, że związałyby one ręce nowemu komitetowi i podważałyby jego wiarygodność jako ciała mającego pełną swobodę zarządzania polityką pieniężną. I to jest bardzo istotny argument - w takich miejscach nie robi się tak żeby z wszelką cenę stawiać na swoim, a po nas to choćby potop. Miesiąc czy dwa opóźnienia nie spowodują żadnych problemów gdy są powody żeby poczekać, a pośpiech, jak mawiał mój historyk, jest wskazany raczej przy łapaniu pcheł
Currency Positioning and Technical Outlook: Dollar Firm, but Look for Near-Term Pullback
W oddzielnym kawałku opisuej też szczegółowo nadchodzące zmiany w Fed:
It Ain’t Gonna be Ben’s Fed for Much Longer
Nie są to byle jakie zmiany - nie chodzi tylko o Yellen.
Wywodzi on z tego, że nie tylko nie należy spodziewać się żadnych zmian w QE w Grudniu (pomimo rosnących oczekiwań - oby rosły to będzie na czym zarobić

W każdym bądź razie, oprócz argumentów czysto ekonomicznych i technicznych, głównym powodem dla którego nie ma co się spodziewać zmian w tym roku jest to, że związałyby one ręce nowemu komitetowi i podważałyby jego wiarygodność jako ciała mającego pełną swobodę zarządzania polityką pieniężną. I to jest bardzo istotny argument - w takich miejscach nie robi się tak żeby z wszelką cenę stawiać na swoim, a po nas to choćby potop. Miesiąc czy dwa opóźnienia nie spowodują żadnych problemów gdy są powody żeby poczekać, a pośpiech, jak mawiał mój historyk, jest wskazany raczej przy łapaniu pcheł

- magura2004
- Maniak Forex
- Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
- Neo
- Pasjonat Forex
A to chyba przywróciłeś mnie do porządku. Pani Yellen raczej waży swoje czyny i retorykę w odniesieniu do realnej sytuacji na rynku. Jest niemal tak zatroskana jak papież Franciszek.alx pisze:"zaprzestanie poszukiwania pracy" to nie jest właściwe określenie. Metodologia BLS wykreśla z automatu wszystkich którzy nie mają pracy dłużej niż 12 miesięcy bez wnikania w powody. Wcale nie znaczy, że nie szukają pracy choć możliwe, że są tacy co zrezygnowali. O pracę teraz nie jest łatwo...
Ten milion osób nie tylko, że nie ma pracy już od roku ale jeszcze stracił prawo do zasiłków. Część wypadła już pół roku temu, cześć teraz. I co gorsza spora cześć tych osób to zadłużeni po uszy absolwenci
Co nie zmienia faktu iż na chwilę obecną rynek spekulacyjny, w szczególności po ostatnich wydarzeniach z ECB spogląda tutaj najostrzej i ma inne przewidywania. Pytanie czy może zacząć to dyskontować?
W Grudniu BEN prawie na pewno nic nie zmieni choćby tylko z tego względu iż odchodzi. A pisałeś iż € nie warto kupować

Trudno się nie zgodzić, Unia bankowa to raczej tylko pierwszy mały, niezbędny kroczek.magura2004 pisze:http://www.money.pl/gospodarka/unia-eur ... 18444.html
- alx
- Maniak Forex
Włąśnie dzisiaj trafiłem na kawałek opisujący co się kryje pod tymi wszystkimi numerkami:
http://mobile.nytimes.com/2013/11/08/op ... onomy.html
http://mobile.nytimes.com/2013/11/08/op ... onomy.html
Co ma bardzo negatywne konsekwencje:Official unemployment remains high, and it would be much higher if so many people hadn’t dropped out of the labor force. Long-term unemployment — the number of people who have been out of work for six months or more — is four times what it was before the recession.
These dry numbers translate into millions of human tragedies — homes lost, careers destroyed, young people who can’t get their lives started.
Warto przeczytać całość żeby mieć pełen obraz i wyciągnąć wnioski.The long-term unemployed eventually come to be seen as unemployable; business investment lags thanks to weak sales; new businesses don’t get started; and existing businesses skimp on research and development.
What’s more, the authors — one of whom is the Federal Reserve Board’s director of research and statistics, so we’re not talking about obscure academics — put a number to these effects, and it’s terrifying. They suggest that economic weakness has already reduced America’s economic potential by around 7 percent, which means that it makes us poorer to the tune of more than $1 trillion a year. And we’re not talking about just one year’s losses, we’re talking about long-term damage: $1 trillion a year for multiple years.