Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
@Mighty Baz
Nie dramatyzowalbym na ten temat za bardzo. Takie luki byly, sa i beda sie pojawiamy czaly czas. Ta akurat dotyczy SSL wiec latwo o medialna nagonke ze wzgledu na to ze SSL jest uzywany m.in. do polaczen HTTPS.
Aktualny bug w SSL polega na tym ze po wyslaniu odpowiednio spreparowanym zapytaniu do serwera ten odpowiadal loginami i haslami do serwer - o ile zainstalowany OpenSSL mial wlaczone wsparcie dla heartbeat... Pewien człowiek przeskanowal Internet aby zobaczyc mniej wiecje jak to sie ma i:
- znalazl 28,581,134 maszyn ktore wspieraly SSL
- 615,268 maszyn byly podatne na ataki (wiec tylko około 2,15% maszyn bylo podatnych)
- dodatkowo 330,531 maszyn mialo wlaczona obsluge heartbeat ale nie bylo podatnych na ataki
źródło: http://blog.erratasec.com/2014/04/60000 ... 0e7qx8wE-M
Jak dla mnie, ta informacja jest mniej mroczna niz te ktore Snowden upublicznil
Nie dramatyzowalbym na ten temat za bardzo. Takie luki byly, sa i beda sie pojawiamy czaly czas. Ta akurat dotyczy SSL wiec latwo o medialna nagonke ze wzgledu na to ze SSL jest uzywany m.in. do polaczen HTTPS.
Aktualny bug w SSL polega na tym ze po wyslaniu odpowiednio spreparowanym zapytaniu do serwera ten odpowiadal loginami i haslami do serwer - o ile zainstalowany OpenSSL mial wlaczone wsparcie dla heartbeat... Pewien człowiek przeskanowal Internet aby zobaczyc mniej wiecje jak to sie ma i:
- znalazl 28,581,134 maszyn ktore wspieraly SSL
- 615,268 maszyn byly podatne na ataki (wiec tylko około 2,15% maszyn bylo podatnych)
- dodatkowo 330,531 maszyn mialo wlaczona obsluge heartbeat ale nie bylo podatnych na ataki
źródło: http://blog.erratasec.com/2014/04/60000 ... 0e7qx8wE-M
Jak dla mnie, ta informacja jest mniej mroczna niz te ktore Snowden upublicznil
kiela, czyli Heartbleed dla większości z nas nie stanowi realnego zagrożenia. Bardziej liczy się to, jak odbierze takie informacje przeciętny użytkownik komputera, który z całego komunikatu zrozumie tylko "ktoś czyta Twoją pocztę". Zgadzam się z Mighty Baz'em, że od pewnego czasu widać zakusy na cenzurę w internecie. Najłatwiej ją wprowadzić, gdy ludzie sami o nią poproszą. A w imię "bezpieczeństwa" przynajmniej nie będą się temu sprzeciwiać.
- alx
- Maniak Forex
- Lat na Forex: 5
Włosi sprzedają za pół darmo swój majątek - każdy może sobie coś kupić:
http://www.rp.pl/artykul/33,1101512-Wlo ... ztory.html
Co prawda jak widzę w ofercie czternastowieczny zamek za jedyne 400 tysięcy euro to mam wrażenie, że trzeba będzie do niego dopłacić coś powyżej miliona żeby nie tylko dało się go doprowadzić do stanu jako takiej używalności ale i choćby ogrzać przez pierwszą zimę ale co tam - "każdy w szczęściu dopomoże, każdy dzisiaj wygrać może"
http://www.rp.pl/artykul/33,1101512-Wlo ... ztory.html
Co prawda jak widzę w ofercie czternastowieczny zamek za jedyne 400 tysięcy euro to mam wrażenie, że trzeba będzie do niego dopłacić coś powyżej miliona żeby nie tylko dało się go doprowadzić do stanu jako takiej używalności ale i choćby ogrzać przez pierwszą zimę ale co tam - "każdy w szczęściu dopomoże, każdy dzisiaj wygrać może"

Od dwa, przez pięć do dziewięć...
- Mighty Baz
- Gaduła
- alx
- Maniak Forex
Po co komu Acta, jak jest TURBINE:
https://firstlook.org/theintercept/arti ... s-malware/
Samo się robi i nie pyta nikogo o zdanie...
Należy przy tym zwrócić uwagę, że to są informacje które zebrał Snowden. A od tego czasu minęło parę lat i technika poszła do przodu
Tak z ciekawości: z tego co wiem w UK prawo nakazuje operatorom telekomunikacyjnym przechowywanie nagrań wszystkich połączeń przez cztery lata (a przynajmniej było takie prawo). W imię bezpieczeństwa oczywiście - żeby można było sprawdzić o czym mówili "terroryści"
Czy nasi też tak robią?
Bo jeżeli tak, to są to kopalnie wiedzy nie tylko dla NSA i innych rządowych nadzorców ale i dla zwykłych kryminalistów. Np. dzwonię do banku, a oni każą mi recytować imię, nazwisko, datę urodzenia... a wcześniej musiałem wklepać hasło, oczywiście tonowo czyli otwartym "tekstem" - zdobądź takie nagranie i droga do konta otwarta... Jedna pani się oburzyła, jak jej powiedziałem, że nie podam tych danych w pełnej postaci bo inni słuchają i nagrywają. "Nie zgadzam się na nagrywanie!" powiedziała. "Może się Pani nie zgadzać i nie ma to żadnego znaczenia - i tak już jest nagrywane zaczynając od banku w którym Pani pracuje"
Z innejs strony: są też takie rozmaite miejsca gdzie można nas elegancko okraść z tożsamości w zupełnie klasyczny sposób.
Włosy mi stanęły na głowie jak zobaczyłem wielkie ksero mojego dowodu (powiększenia obu stron) wykonane bez mojej wiedzy i zgody przez urzędasa przy okazji wyrabiania zwykłej karty parkingowej (żebym mógł parkować pod własnym domem bez haraczu). I oni to trzymają sobie w takich zwykłych szafeczkach do których wielu z nich ma dostęp w ciągu dnia. Każdego dnia, każdy z nich wielokrotnie coś wyciąga i wkłada z powrotem do tych szafek, każdy zajęty swoimi sprawami. Wystarczy, że któryś zrobi dodatkową kopię i nikt tego nawet nie zauważy.
Po co miałby robić? To są bardzo słabo opłacani ludzie, zawsze może znaleźć się ktoś kto zaproponuje komuś takiemu "dodatek" za dodatkowe kopie i ten dodatek będzie bardzo kuszący, zwłaszcza, że ryzyko praktycznie żadne...
https://firstlook.org/theintercept/arti ... s-malware/
Samo się robi i nie pyta nikogo o zdanie...
Co to jest "implant"?Eventually, the secret files indicate, the NSA’s plans for TURBINE came to fruition. The system has been operational in some capacity since at least July 2010, and its role has become increasingly central to NSA hacking operations.
(...)
Earlier reports based on the Snowden files indicate that the NSA has already deployed between 85,000 and 100,000 of its implants against computers and networks across the world, with plans to keep on scaling up those numbers.
Inaczej mówiąc TURBINE jest całkowicie automatycznym systemem pozwalającym na zarządzaniem atakami na dowolne systemy komputerowe na świecie w skali której ludzie już nie są w stanie kontrolować. Nie chodzi tylko o ilość zaatakowanych komputerów, ale o ilość odmian tego kodu i celów którym ma on służyć. Jedne "tylko" zbierają dane, inne "tylko" analizują, inne "tylko" przeszkadzają, inne "tylko" coś tam zniszczą, a i znajdą się takie, które będą udawać, kogoś/coś innego żeby kogoś do czegoś nakłonić... jak to w dzisiejszym świecie bywa.One implant, codenamed UNITEDRAKE, can be used with a variety of “plug-ins” that enable the agency to gain total control of an infected computer.
Należy przy tym zwrócić uwagę, że to są informacje które zebrał Snowden. A od tego czasu minęło parę lat i technika poszła do przodu

Tak z ciekawości: z tego co wiem w UK prawo nakazuje operatorom telekomunikacyjnym przechowywanie nagrań wszystkich połączeń przez cztery lata (a przynajmniej było takie prawo). W imię bezpieczeństwa oczywiście - żeby można było sprawdzić o czym mówili "terroryści"

Czy nasi też tak robią?
Bo jeżeli tak, to są to kopalnie wiedzy nie tylko dla NSA i innych rządowych nadzorców ale i dla zwykłych kryminalistów. Np. dzwonię do banku, a oni każą mi recytować imię, nazwisko, datę urodzenia... a wcześniej musiałem wklepać hasło, oczywiście tonowo czyli otwartym "tekstem" - zdobądź takie nagranie i droga do konta otwarta... Jedna pani się oburzyła, jak jej powiedziałem, że nie podam tych danych w pełnej postaci bo inni słuchają i nagrywają. "Nie zgadzam się na nagrywanie!" powiedziała. "Może się Pani nie zgadzać i nie ma to żadnego znaczenia - i tak już jest nagrywane zaczynając od banku w którym Pani pracuje"

Z innejs strony: są też takie rozmaite miejsca gdzie można nas elegancko okraść z tożsamości w zupełnie klasyczny sposób.
Włosy mi stanęły na głowie jak zobaczyłem wielkie ksero mojego dowodu (powiększenia obu stron) wykonane bez mojej wiedzy i zgody przez urzędasa przy okazji wyrabiania zwykłej karty parkingowej (żebym mógł parkować pod własnym domem bez haraczu). I oni to trzymają sobie w takich zwykłych szafeczkach do których wielu z nich ma dostęp w ciągu dnia. Każdego dnia, każdy z nich wielokrotnie coś wyciąga i wkłada z powrotem do tych szafek, każdy zajęty swoimi sprawami. Wystarczy, że któryś zrobi dodatkową kopię i nikt tego nawet nie zauważy.
Po co miałby robić? To są bardzo słabo opłacani ludzie, zawsze może znaleźć się ktoś kto zaproponuje komuś takiemu "dodatek" za dodatkowe kopie i ten dodatek będzie bardzo kuszący, zwłaszcza, że ryzyko praktycznie żadne...
- Mighty Baz
- Gaduła
http://www.prisonplanet.pl/nauka_i_tech ... p333469948alx pisze: Należy przy tym zwrócić uwagę, że to są informacje które zebrał Snowden. A od tego czasu minęło parę lat i technika poszła do przodu
...
DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
- alx
- Maniak Forex
Niewiele im pomoże "zamykanie" sieci krajowych czy omijanie sieci w USA bo turbinka została wymyślona między innymi po to, żeby otwierać dostęp do takich sieci od wewnątrz i to zupełnie automatycznie. Np. poprzez zainfekowanie zupełnie niczym nie chronionego Smart TV czy domowego routereka wewnątrz takiej sieci. Albo sprytną lodóweczkę 
Jedynym skutecznym sposobem jest... wyłączenie zasilana. Ale na to nikogo już nie stać.
Oczywiście nie należy wpadać w paranoję - są banalnie proste możliwości zabezpieczenia się przed wyciekaniem danych. Nierzadko tak banalne jak zmiana domyślnego hasła w tym routerku czy TV.
Czy chociażby zmiana nawyków. Zaczynając od pewnej powściągliwości w rozgłaszaniu się wszem i wobec przy każdej nadarzającej się okazji - włączonego cały czas WiFi czy transmisji pakietowej... np. z Soczi przychodziły soczyste kawałki tym jak telefony, komputery i inne takie zaczynały żyć własnym życiem natychmiast po podłączeniu do sieci mobilnych i hot-spotów
O tym, że każdy kto posiada kartę z Pay-Passem rozgłasza dookoła numer tej karty, datę jej wygaśnięcia, imię i nazwisko całkowicie otwartym tekstem to wszyscy doskonale wiedzą? Można kupić aplikację na smartfona do czytania takich kart na odległość.
A wiedzą też, że wystarczy kawałeczek folii aluminiowej w kieszonce na kartę żeby to powstrzymać? Tylko tyle, żeby przykryć wtopioną w kartę antenkę gdy nie jest potrzebna.
Czytałem ostatnio jak pewien gość na konferencji dotyczącej bezpieczeństwa w sieci zapytał salę ile osób spotkało się osobiście z jakąkolwiek próbą ataku na telefon/tablet/komputer. Spora cześć sali podniosła rękę. A było tam kilkaset osób. A potem zapytał ilu z nich zainstalowało oprogramowanie chroniące telefony/tablety przed atakami które wiele firm udostępnia całkowicie za darmo? Podniosło się kilka zaledwie rąk.
I tak to wygląda, w sumie nic nowego: po co się męczyć z wyważaniem solidnych drzwi frontowych gdy z tyłu są otwarte?
Prawdę mówiąc mnie nie tyle niepokoi co kombinują NSA i inni (bo większość z nas jest poza ich zainteresowaniami), ale to, że daje to również punkt zaczepienia dla kryminalistów. Oczywiście pomijając już kwestie prawne czy pewne zasady tzw. współżycia społecznego (które i tak jest w rozsypce i bez tego).

Jedynym skutecznym sposobem jest... wyłączenie zasilana. Ale na to nikogo już nie stać.
Oczywiście nie należy wpadać w paranoję - są banalnie proste możliwości zabezpieczenia się przed wyciekaniem danych. Nierzadko tak banalne jak zmiana domyślnego hasła w tym routerku czy TV.
Czy chociażby zmiana nawyków. Zaczynając od pewnej powściągliwości w rozgłaszaniu się wszem i wobec przy każdej nadarzającej się okazji - włączonego cały czas WiFi czy transmisji pakietowej... np. z Soczi przychodziły soczyste kawałki tym jak telefony, komputery i inne takie zaczynały żyć własnym życiem natychmiast po podłączeniu do sieci mobilnych i hot-spotów

O tym, że każdy kto posiada kartę z Pay-Passem rozgłasza dookoła numer tej karty, datę jej wygaśnięcia, imię i nazwisko całkowicie otwartym tekstem to wszyscy doskonale wiedzą? Można kupić aplikację na smartfona do czytania takich kart na odległość.
A wiedzą też, że wystarczy kawałeczek folii aluminiowej w kieszonce na kartę żeby to powstrzymać? Tylko tyle, żeby przykryć wtopioną w kartę antenkę gdy nie jest potrzebna.
Czytałem ostatnio jak pewien gość na konferencji dotyczącej bezpieczeństwa w sieci zapytał salę ile osób spotkało się osobiście z jakąkolwiek próbą ataku na telefon/tablet/komputer. Spora cześć sali podniosła rękę. A było tam kilkaset osób. A potem zapytał ilu z nich zainstalowało oprogramowanie chroniące telefony/tablety przed atakami które wiele firm udostępnia całkowicie za darmo? Podniosło się kilka zaledwie rąk.
I tak to wygląda, w sumie nic nowego: po co się męczyć z wyważaniem solidnych drzwi frontowych gdy z tyłu są otwarte?
Prawdę mówiąc mnie nie tyle niepokoi co kombinują NSA i inni (bo większość z nas jest poza ich zainteresowaniami), ale to, że daje to również punkt zaczepienia dla kryminalistów. Oczywiście pomijając już kwestie prawne czy pewne zasady tzw. współżycia społecznego (które i tak jest w rozsypce i bez tego).
- alx
- Maniak Forex
A wracając do bardziej przyziemnych spraw - w sobotę Draghi raczył był wyrazić coś takiego:

Pomijając już fakt, że znów są to fragmenty wypowiedzi, mamy tutaj pewne wyjaśnienie: choć ECB nie zamierza wpływać na wartość Euro wobec innych walut, to zwiększająca się jego siła wpływa negatywnie na wzrost inflacji co zwiększa prawdopodobieństwo konieczności uruchomienia dalszego luzowania w jakiejś formie.
Co jak sądzę zostanie podchwycone jako "ECB będzie robić QE bo EURUSD idzie w górę" i to niezależnie od tego czy inflacja odbije od dołka czy nie.
A że mimo nagabywań Draghi nie powiedział jaki poziom EURUSD mógłby być progiem dla dalszego działania (i słusznie) otwiera to eleganckie pole do bicia piany przy każdej możliwej okazji
Co oczywiście zostało natychmiast skopiowane i powtórzone przez wszystkie media, szczególnie te nieżyczliwe dla Euro(Reuters) - A further strengthening of the euro exchange rate would require more loosening in the European Central Bank's monetary policy to keep the overall policy stance as accommodative as it is now, ECB President Mario Draghi said on Saturday.
Draghi said that euro appreciation over the last year was an important factor in bringing euro zone inflation down to its current low levels, accounting for 0.4-0.5 percentage point of decline in the annual rate, which stood at 0.5 percent year-on-year in March.
"I have always said that the exchange rate is not a policy target, but it is important for price stability and growth. And now, what has happened over the last few months is that is has become more and more important for price stability," Draghi said at a news conference.
"So the strengthening of the exchange rate would require further monetary policy accommodation. If you want policy to remain accommodative as now, a further strengthening of the exchange rate would require further stimulus," he said.

Pomijając już fakt, że znów są to fragmenty wypowiedzi, mamy tutaj pewne wyjaśnienie: choć ECB nie zamierza wpływać na wartość Euro wobec innych walut, to zwiększająca się jego siła wpływa negatywnie na wzrost inflacji co zwiększa prawdopodobieństwo konieczności uruchomienia dalszego luzowania w jakiejś formie.
Co jak sądzę zostanie podchwycone jako "ECB będzie robić QE bo EURUSD idzie w górę" i to niezależnie od tego czy inflacja odbije od dołka czy nie.
A że mimo nagabywań Draghi nie powiedział jaki poziom EURUSD mógłby być progiem dla dalszego działania (i słusznie) otwiera to eleganckie pole do bicia piany przy każdej możliwej okazji

- alx
- Maniak Forex
EUR/USD lower as trading gets underway
By Gerry Davies | Sun, Apr 13 2014, 18:28
Seeing quotes of 1.3833/43 compared to close Friday up around 1.3883.
Increased tension in Ukraine and Draghi rhetoric probably a couple of factors weighing.
- alx
- Maniak Forex
A u mnie się zacięło i nadal pokazuje piątek...Present Forex quotes
By Gerry Davies | Sun, Apr 13 2014, 19:02
EUR/USD: 1.3830
USD/JPY: 101.55
GBP/USD: 1.6726
USD/CHF: 0.8777
USD/CAD: 1.0962
AUD/USD: 0.9389
- alx
- Maniak Forex
teraz coś już widać:
Kod: Zaznacz cały
Gaps 13 Apr 2014 20:10 GMT
Pair Now Friday Close Gap
AUDJPY 95.35 95.45 -10
AUDUSD 0.9385 0.9395 -10
EURAUD 1.4742 1.4773 -31
EURCHF 1.2151 1.2163 -12
EURGBP 0.8277 0.8297 -20
EURJPY 140.64 141.09 -45
EURUSD 1.3839 1.3884 -45
GBPJPY 169.87 170.01 -14
GBPUSD 1.6716 1.6730 -14
NZDUSD 0.8682 0.8687 -5
USDCAD 1.0977 1.0978 -1
USDCHF 0.8780 0.8760 20
USDJPY 101.62 101.62 0
- alx
- Maniak Forex
No to mamy już huzia na Józia - Fin Min Schaeuble dołączył do chóru:
German fin min Schaeuble says further euro strength could have negative effect on economy
5 minutes ago | April 14th, 2014 05:29:23 GMT by Mike Paterson | 0 comments
no danger of deflation in the Eurozone
Here we go again. More of the mantra, just being quoted on Reuters
Ukraine is the greatest geo-political risk, by a big margin, facing the economy
EURUSD still unfazed at 1.3854
- alx
- Maniak Forex
Nieco wcześniej inni oficjele ECB wyrażali się podobnie.
Ale tak naprawdę liczy się to co mówi Draghi i Schaeuble.
Problem jaki z tym mają rynki jest taki, że nie mówią gdzie jest ta magiczna granica kiedy EURUSD będzie dla nich za wysoko.
Pomijając już to, że Draghi wcale nie mówił tylko o tej jednej parze
Tak więc teraz można się spodziewać licytacji gdzie to może być.
Jak znam życie, 1.4 będzie pierwszym kandydatem.
Inaczej mówiąc gra może się zmienić w sell rallies, a im bliżej 1.4 tym więcej chętnych do sprzedawania.
Ale tak naprawdę liczy się to co mówi Draghi i Schaeuble.
Problem jaki z tym mają rynki jest taki, że nie mówią gdzie jest ta magiczna granica kiedy EURUSD będzie dla nich za wysoko.
Pomijając już to, że Draghi wcale nie mówił tylko o tej jednej parze

Tak więc teraz można się spodziewać licytacji gdzie to może być.
Jak znam życie, 1.4 będzie pierwszym kandydatem.
Inaczej mówiąc gra może się zmienić w sell rallies, a im bliżej 1.4 tym więcej chętnych do sprzedawania.
- Neo
- Pasjonat Forex
- Lat na Forex: 4
Z ciekawostek AliorSync zamienia się w T-mobile.
Swoją drogą naprawy niezły wałek odkręcili z tym przejęciem Prokopa i Mozilla. Każdy z nich ma swoją osobną stawkę, nie znam szczegółów, ale Ci widać najmniej się cenili, wiem że Wojewódzki miał naprawdę spore honorarium w PLAY, więc jego raczej już nie przejmą nie mówiąc o całej reszcie, bo to nawet dla tak dużej firmy może być za wiele.
Fajnie takie rzeczy obserwować...
Jak widzicie Edka, bo ja wyraźnie widzę UP?
Albo i nie, lekko pochylony kanał spadkowy chyba pasuje do fundamentów?
Swoją drogą naprawy niezły wałek odkręcili z tym przejęciem Prokopa i Mozilla. Każdy z nich ma swoją osobną stawkę, nie znam szczegółów, ale Ci widać najmniej się cenili, wiem że Wojewódzki miał naprawdę spore honorarium w PLAY, więc jego raczej już nie przejmą nie mówiąc o całej reszcie, bo to nawet dla tak dużej firmy może być za wiele.
Fajnie takie rzeczy obserwować...
Jak widzicie Edka, bo ja wyraźnie widzę UP?
Albo i nie, lekko pochylony kanał spadkowy chyba pasuje do fundamentów?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- alx
- Maniak Forex
Właśnie nabazgrałem o Edku tak długi kawałek, że wyrzuciłem do kosza zanim skończyłem drugie czytanie 
W skrócie: doły nie powinny być zbyt duże (nadal jest ciśnienie kapitału pchającego się na europejskie rynki plus pozytywne dane gospodarcze z EZ jak i z całego świata - wiosna idzie
). Jak nie teraz (okolice 1.38) to powtórka z 1.365/1.375
Góra z kolei "obstawiona luzowaniem ECB i Niemcami" czyli sprzedawanie rajdów w okolicach 1.39+
Znów konsolka... co ja wciąż z tymi konsolami?
BTW: Neo, co się z Tobą działo tyle czasu?

W skrócie: doły nie powinny być zbyt duże (nadal jest ciśnienie kapitału pchającego się na europejskie rynki plus pozytywne dane gospodarcze z EZ jak i z całego świata - wiosna idzie

Góra z kolei "obstawiona luzowaniem ECB i Niemcami" czyli sprzedawanie rajdów w okolicach 1.39+
Znów konsolka... co ja wciąż z tymi konsolami?

BTW: Neo, co się z Tobą działo tyle czasu?

- Neo
- Pasjonat Forex
Albo zapalony gracz, albo Linuksowy haxior
Nic wielkiego, zarobiony byłem na innym polu walki, ale forum śledzę regularnie.

Nic wielkiego, zarobiony byłem na innym polu walki, ale forum śledzę regularnie.
- alx
- Maniak Forex
Miło znów słyszeć/czytać* :)
*/niepotrzebne skreślić
Też mam z tym kłopoty więc ostatnio nieco skromniej się udzielam.
*/niepotrzebne skreślić
Też mam z tym kłopoty więc ostatnio nieco skromniej się udzielam.
- alx
- Maniak Forex
Jeżeli te spekulacje się utrzymają przez kilka dni to jest co odbijać na parach z jenem - wiele z nich siedzi na wsparciach.So bad, it's good
By Jamie Coleman | Tue, Apr 15 2014, 18:12
News that Japan will downgrade its economic assessment this week has weakened the JPY and helped stage a recovery in US equities. The thinking is the downward assessment will spur the BOJ to action on more stimulus. That remains to be seen.
USD/JPY bounced as high as 101.84 from lows near 101.50 on the report. EUR/JPY to 140.66 from 104.25.
- Neo
- Pasjonat Forex
Fundusze zamykały pozycje długie na szczytach i otwierały odwrotne, do tego duży przypływ kapitału długoterminowego do USA, do tego ta sytuacja z Rosją w Europie... Maj chyba będzie czerwony?
- alx
- Maniak Forex
Sell in May and go away...