Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!

piątek 02 maja 2014, 16:26

Wygląda na to, że złe języki jednak zrobiły swoje - ostudziły zapały na wcześniejszą podwyżkę stóp:
Sometimes it tough being a dollar bull

By Gerry Davies | Fri, May 02 2014, 14:57

I've been reading numerous commentaries pouring cold water on the quality of the jobs report.

This one seems to sum up a mood that is prevailing: (hope they don't mind me nicking it

"steep declines in the unemployment rate and underemployment rate are only considered positive developments if it is due to quality job gains, not an exodus from the labour force. Until increases in nonfarm payrolls translate into upward wage pressures and increased participation in the labour market, the Fed will remain accomodative and interest rates will be rsnge bound"
Czyli wszystko zostaje po staremu...
Od dwa, przez pięć do dziewięć...

no avatar
Tomasz19790
Stały Bywalec
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

piątek 02 maja 2014, 18:31

no to zarabiamy na konsoli dalej :) To lubię!

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

sobota 03 maja 2014, 19:06

Sell in may...
http://www.forexlive.com/blog/2014/05/0 ... mmodities/

A tutaj podsumowanie kwietnia:
http://www.forexlive.com/blog/2014/05/0 ... scorecare/

Na początku kwietnia kupiłem kabelek pod ten obrazek
http://www.forexlive.com/blog/2014/03/3 ... cable-car/
i dobrze na tym wyszedłem :)
Ale jeżeli historia ma się znów powtórzyć to maj jest również jednym z najgorszych miesięcy dla GBPUSD.

Oczywiście to wszystko jest czysta statystyka bez wnikania w przyczyny jakie stały za takim, a nie innym zachowaniem rynków. Ale coś w tym jest. Jeżeli wrócimy do tego powiedzonka sell in may and go away to może mamy już przyczynę: wychodzenie z rynku akcji zazwyczaj powoduje kupowanie dolara. To samo zjawisko może również zabrać siłę euro - to, że tak mocno się trzyma to głównie efekt napływu kapitału do EZ który ląduje w długu i akcjach
http://www.efxnews.com/story/24064/why- ... tsche-bank
Czy ta kasa przestanie płynąć w maju, a może nawet zawróci bieg?
Zobaczymy.

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła
Lat na Forex: 1

niedziela 04 maja 2014, 09:54

faktycznie, tylko ze mozemy najpierw zobaczyc 1.42 a potem 1.32 i bedzie Maj dobrym miesiacem dla dolara. Maj jest pierwszym cieplym miesiacem, moze to ma cos wspolnego z budzeniem sie gospodarki tylko ze warto wziac pod uwage jak wygladala zima w tym roku w stanach i jak w europie.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

niedziela 04 maja 2014, 11:43

Nawet zakładając, że Edek doczłapie się wreszcie do 1.42 (w co nieco wątpię) to nie za bardzo ma szanse na to żeby to się stało w maju.
Przy przeciętnej miesięcznej zmienności rzędu 320-360 pips nie zdąży przejechać ponad 450. Chyba żeby wydarzyło się coś mega euro-pozytywnego. Albo ultra dolar-negatywnego. A najlepiej jedno i drugie.

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła

niedziela 04 maja 2014, 12:17

Problem w tym ze fx dziala innaczej niz ludzie oczekuja, a cos czje ze duzo oczekuje wlasnie spadku edka.

no avatar
Tomasz19790
Stały Bywalec

niedziela 04 maja 2014, 12:42

Widzę, że już sami zaczęliscie wierzyć we wzrosty to ja rozegram to tak: najpierw long po piatkowej swiecy na D1 ile nie wim az stop wyleci a potem bede szukac szczytow aby piramidowo potem spadać i zyskiwac na zwroscie $ przez odbicie gospodarki/ lepszej pogodzie / zwroscie niepokojów Ukraina / zblizajace sie wakacje -》 niepotrzebne skresli w najlepszym razie nalozy sie wszystko. A jak wy widzicie najblizyszy miesiac lub dwa?

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

niedziela 04 maja 2014, 13:17

Ja nic takiego nie napisałem.
Ja w tym miesiącu spodziewałbym się kontynuacji konsoli 1.366/1.396. Może z jakimiś przestrzałami w kierunku 1.4. Jak na dzisiejsze czasy to i tak sporo. Na więcej bym na razie nie liczył.
Chyba, że kasa pchająca się drzwiami i oknami do EZ zmieni zdanie - w sumie to już trwa dość długo i kiedyś się wreszcie skończy. Wtedy może zrobić się ciekawiej. I niżej :)

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła

niedziela 04 maja 2014, 13:20

czekaj tylko jak sie okaze ze ten ostatni spadek bezrobocia byl tylko chwilowy i wrocimy do ostatniej warotsci albo oczko wyzej, wtedy masz jak w banku 1.4, cos ostatnio nic nie jest w stanie umocnic dolara, ani taki duzy spadek bezrobocia, ani poza rolnicza lista plac, ani to ze dalej ograniczaja drukowanie kasy, cos musieli by z euro zrobic, a tu mam wrazenie ze im sie nie spieszy, tym bardziej ze lord vader juz nie ma tyle mocy w sobie.

no avatar
Tomasz19790
Stały Bywalec

niedziela 04 maja 2014, 13:49

Sorry Alx faktycznie nie pisales. :bambam: mea culpa.
To podobnie jak w forexie cos sobie wmowie i czekam czasami aby cena poszla w moja strone.
Powodzenia w najbliższym tygodniu!

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

niedziela 04 maja 2014, 18:18

Borus pisze:czekaj tylko jak sie okaze ze ten ostatni spadek bezrobocia byl tylko chwilowy i wrocimy do ostatniej warotsci albo oczko wyzej, wtedy masz jak w banku 1.4, cos ostatnio nic nie jest w stanie umocnic dolara, ani taki duzy spadek bezrobocia, ani poza rolnicza lista plac, ani to ze dalej ograniczaja drukowanie kasy, cos musieli by z euro zrobic, a tu mam wrazenie ze im sie nie spieszy, tym bardziej ze lord vader juz nie ma tyle mocy w sobie.
Słusznie zauważyłeś, że to co się dzieje w USA nie ma większego wpływu na wartość kursu wymiany EUR na USD :joy:

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

niedziela 04 maja 2014, 20:27

Polityka międzynarodowa a kryzys ukraiński. Mocarstwa głęboko zaniepokojone :wink:

http://www.businessinsider.com/why-ther ... 4-5#!IngO8

A tu znów shorty na EUR/USD na ustach wielkich !problem!
http://www.efxnews.com/story/24068/risk ... eting-bnpp
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

niedziela 04 maja 2014, 20:49

To dobrze. Tak długo jak ci "wszyscy" mówią o sprzedawaniu Edka można nadal... kupować dołki :joy:
Gorzej jednak, że niektórzy zauważyli już, że coś im nie gra i mówią o odwracaniu. No może nie od razu o kupowaniu ale mówią o problemach na jakie natrafiają - ich analizy są oczywiście "bezbłędne" i Edek "musi" spaść, ale pojawiają się obiektywne czynniki które zakłócają ten "oczywisty" scenariusz :bigsmile:
Takie głosy zaczynają się pojawiać. DB już drugi raz publicznie o tym wspomina, UBS też przebąkuje w swoich codziennych wypocinach. A to są tzw. hurtownicy opinii - inni kupują to od nich i powielają w świat.
Dlatego między innymi pachnie mi to przedłużeniem konsoli.
Spadki czy też może większe spadki (bo bujnięcie 200-300 pips w tę czy we wte nie jest jeszcze niczym szczególnym) mogą zacząć się wtedy gdy ci "wszyscy" dojdą do wniosku, że ich analizy są do bani i dadzą sygnał do kupna - wtedy to mógłby być początek końca :wink:
Nawet nie dlatego, że powiedzą "buy" ale dlatego, że takie pomysły wpadają im zazwyczaj gdy jest już końcówka i duże pieniądze które robiły dotychczasową grę zaczynają się rozglądać za czymś innym.
Ostatnio zmieniony niedziela 04 maja 2014, 20:54 przez alx, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

niedziela 04 maja 2014, 20:50

Mój "wczesny" broker na razie śpi. Tutaj jest przegląd nowych cen na rynku międzybankowym:
http://www.forexlive.com/blog/2014/05/0 ... ations-13/
Wychodzą mi luki w górę na antydolarach...

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Kontakt:

niedziela 04 maja 2014, 20:54

Policzyłem co i jak: http://comparic.pl/listings/wczesne-cen ... maja-2014/

Powiem szczerze, że śmierdzi mi to. Spodziewałem się raczej zera/lekkich luk w drugą stronę i up.

Mocny Aussie co po bardzo dużej świecy pin bar z piątku wydaje się być niesamowicie pro-wzrostowe, ale jakoś wierzyć mi się nie chce że nie zejdą jeszcze.

P.S: Wątek Tradingowy na przyszły tydzień już otwarty.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

niedziela 04 maja 2014, 21:13

Kod: Zaznacz cały

Gaps 4 May 2014 20:10 GMT
Pair	Now	Friday Close	Gap
AUDJPY	94.98	94.77	21
AUDUSD	0.9295	0.9276	20
EURAUD	1.4930	1.4946	-16
EURCHF	1.2171	1.2176	-5
EURGBP	0.8223	0.8218	5
EURJPY	141.88	141.73	15
EURUSD	1.3883	1.3869	14
GBPJPY	172.50	172.42	8
GBPUSD	1.6880	1.6873	7
NZDUSD	0.8675	0.8661	14
USDCAD	1.0981	1.0970	11
USDCHF	0.8767	0.8779	-12
USDJPY	102.19	102.19	0

Awatar użytkownika
alx
Maniak Forex

poniedziałek 05 maja 2014, 00:21

Następny: JP Morgan ogłasza "kapitulację FX" http://www.forexlive.com/blog/2014/05/0 ... -may-2014/
czym usiłuje wytłumaczyć dlaczego ich prognozy (eur down, usd up itd) lądują w koszu...

W jednym mają rację: duże instytucje kasują oddziały handlujące tylko na FX. Przejechali się mocno przez ostatnie ponad półtora roku i mają dosyć. Co widać było np. po długiej serii rezygnacji lub zwolnień szefów takich oddziałów wśród największych graczy na tym rynku.
Ale bynajmniej nie jest to żadna kapitulacja. Ja bym to nazwał bardziej otrzeźwieniem: dzień dobry, tu kłania się FX: rynek przechodni na którym wymienia się waluty żeby coś kupić/sprzedać na rynkach docelowych (dług, akcje, towary), a nie rynek na którym łatwo zrobić na bonusik lecąc na przestarzałych już schematach :wink:

Bonusik da się zrobić, ale nie będzie on już taki łatwiutki i tłuściutki - trzeba będzie się nieco wychylić zza biureczka żeby zobaczyć coś więcej niż to co zazwyczaj chce się przy nim czytać (w odróżnieniu od tego co powinno się było przeczytać). Fabulous Fab to już historia (choć jak znam życie to nie na długo...).
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 maja 2014, 00:25 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Neo
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 4

poniedziałek 05 maja 2014, 00:22

Ostatnio w mediach pojawiło się o tym, iż Niemieckie CDU finansowało partię Tuska.
Nie sprawdzałem sprawy bliżej, ale Tusk rzeczywiście prezentuje zupełnie inną kulturę polityki niż reszta Naszego rodzimego chłamu, dzięki czemu ma takie poparcie i do tego ta Merkel tak go lubi...
Żeby nie było, że snuję teorie spiskowe... ;)

Jakiś komentarz Alx, Marcina do tego?
http://www.danielkostecki.pl/2014/05/01 ... ipsow/4164

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Kontakt:

poniedziałek 05 maja 2014, 07:16

Neo komentarz do ewakuacji z shorta na Edku, czy do wyniku Elliot Fund?

Daniel Kostecki jest na rynku od dłuższego czasu (warto zapytać pmleczko bo z tego co mi wiadomo to na początku kariery Daniela sporo się kontaktował z Piotrem).
Taki fundusz jest bardzo ciekawą sprawą i powiem szczerze, że sam bym prędzej zainwestował w coś takiego niż w jakieś nasze fundusze.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
Borus
Gaduła

poniedziałek 05 maja 2014, 07:33

Neo pisze: Jakiś komentarz Alx, Marcina do tego?
http://www.danielkostecki.pl/2014/05/01 ... ipsow/4164
Neo mozesz cos o tym wiecej powiedziec ? da sie ich sledzic jakos poza twitterem ? swoja droga, jak patrze na ich wpisy to od jakiegos czasu gadali o breakout na edku az w koncu zrezygnowali

ODPOWIEDZ