Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
http://comparic.pl/listings/komentarz-d ... -wrzesnia/
Pytanie, co liczy się w analizie, w której wskaźniki są nic nie warte? //edit: tylko nie piszcie, że cena
Pytanie, co liczy się w analizie, w której wskaźniki są nic nie warte? //edit: tylko nie piszcie, że cena

MB - longi na goldzie od 1317,5, jak to widzisz?
Marcin - czemu aż tyle pozycji na AUD/USD? Możesz coś podpowiedzieć czemu akurat tak? skasowalem tak jak ty, zamykalem kolo 8.00 rano :)
pozdro
Marcin - czemu aż tyle pozycji na AUD/USD? Możesz coś podpowiedzieć czemu akurat tak? skasowalem tak jak ty, zamykalem kolo 8.00 rano :)
pozdro
- Mighty Baz
- Gaduła
AUD mam jeszcze otwarte, BE 0.9305,verge pisze:MB - longi na goldzie od 1317,5, jak to widzisz?
pozdro
a propos złota s/r 1310-16 , ale chyba nie wyzej niz 1350
DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
- alx
- Maniak Forex
- Lat na Forex: 5
Jak dla mnie to technicznie złoto wygląda paskudnie - przełamało linię trendu wzrostowego czysto i zdecydowanie.
I to mimo słabizny dolara. I to pomimo szczytu sezonowego popytu na fizyczne złoto.
A najgorsze to że przez cały dzień nie widać było dzisiaj nawet cienia chętnych do kupowania dołków.
Nie sądzę też, aby jutro nagle ktoś zapałał miłością do żółtego metalu. Nie przed weekendem, nie przed tym FOMC...
Ciekawe gdzie zaczęła się ta wyprzedaż? W papierze czy ETFach?
Sądząc po porannej dynamice zaczęło się gdzieś od dużych stopów. Sugerując lewarowanie. Sugerując papier...
I to mimo słabizny dolara. I to pomimo szczytu sezonowego popytu na fizyczne złoto.
A najgorsze to że przez cały dzień nie widać było dzisiaj nawet cienia chętnych do kupowania dołków.
Nie sądzę też, aby jutro nagle ktoś zapałał miłością do żółtego metalu. Nie przed weekendem, nie przed tym FOMC...
Sądząc po porannej dynamice zaczęło się gdzieś od dużych stopów. Sugerując lewarowanie. Sugerując papier...
Od dwa, przez pięć do dziewięć...
- Mighty Baz
- Gaduła
akurat skonczyly sie wakacje,alx pisze:Jak dla mnie to technicznie złoto wygląda paskudnie -
DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
- alx
- Maniak Forex
Chodziło mi o to co zaczęło się tak naprawdę przedwczoraj.Mighty Baz pisze:akurat skonczyly sie wakacje,alx pisze:Jak dla mnie to technicznie złoto wygląda paskudnie -
- Mighty Baz
- Gaduła

zobacz na wykresie, 28.08, max szczyt, przed weekendem
DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
- alx
- Maniak Forex
28 Sierpnia owszem był szczyt ale nie ruszyła wtedy jeszcze wyprzedarz papieru - COT pokazuje, że do worku 3 Września włącznie rosły otwarte długie pozycje zarówno dużych jak i małych spekulantów. Cały papierowy rynek.Mighty Baz pisze:![]()
zobacz na wykresie, 28.08, max szczyt, przed weekendem
Póżniej coś się zmieniło. Być może ten papier odpuścił jak zostało złamane wsparcie.
Ale coś przepchnęło rynek przez to wsparcie.
Być może to było rozczarowanie po tym jak złoto nie pociągnęło w górę po NFP - można by powiedzieć, że pierwsza fala wyprzedaży rozpoczęła się w Azji w nocy 9-10 Września i zepchnęła je do wsparcia. Potem był jeden dzień przerwy - ciasna konsola, a potem znów Azja ruszyła w dół w nocy 12 Września. Gdy rynek opadł do 1354 ewidentnie trafił na całą masę stopów - poleciał w dół jak kamień, w kilka minut był $12 niżej. Na dodatek na płytkim rynku (co jakoś dziwnie się powtarza przy szybkim dołowaniu złota) i przy ewidentnym braku zainteresowania kupnem. Chwilę potem dołączyli się inni z zamykaniem długich pozycji.
T co mnie uderza w tym wszystkim to, że sprzedaż najwyraźniej była inicjowana w nocy gdy oprócz Azji reszta świata zazwyczaj śpi.
I tutaj mi się coś nie zgadza: Azja przede wszystkim kupuje bardzo duże ilości fizycznego złota. I to nie po to, żeby zaraz je sprzedać.
Wyprzedaż musiała pójść z innej strony. Może znów Paulson? On nadal ma sporo tego złota i bardzo liczy na odbicie dużo wyżej bo inaczej będzie miał problem z bonusami. A czasu do końca roku zostało niewiele. Może jak zobaczył, że złoto nie ma ochoty robić mu tego bonusu postanowił wyrzucić więcej pludrów? I jak zaczął dołować to reszta się dołączyła?
- Mighty Baz
- Gaduła
jesli zloto bylo wyprzedawane, to tylko oznacza ze kartel jest doskonale poinformowany o przyszłej decyzji na posiedzeniu FOMC. w sprawie QE3.
Jak widać USD nadal jest wyprzedawany, pytanie zasadnicze jest takie, czy przypadkiem nie będzie ostrej jazdy do góry, po konferencji FED w przyszłym tygodniu, sroda?
zas w czwartek mamy EBC...wiec bedzie sie dzialo.
Jak widać USD nadal jest wyprzedawany, pytanie zasadnicze jest takie, czy przypadkiem nie będzie ostrej jazdy do góry, po konferencji FED w przyszłym tygodniu, sroda?
zas w czwartek mamy EBC...wiec bedzie sie dzialo.
DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
- alx
- Maniak Forex
To bardzo ciekawe bo nawet FOMC tego jeszcze nie wie...Mighty Baz pisze:jesli zloto bylo wyprzedawane, to tylko oznacza ze kartel jest doskonale poinformowany o przyszłej decyzji na posiedzeniu FOMC. w sprawie QE3.
Poza tym QE jeżeli ma jeszcze jakiś na coś wpływ to na rentowność długu USA i dolara.
A złoto ostatnimi czasy nie chodzi z zielonym tak jak zazwyczaj. Ani w górę, ani w dół.
Od mniej więcej 19 Sierpnia. W zasadzie można nawet powiedzieć, że korelacja zmieniła się z -1 na 1.
Zdjęcie okolicznościowe w załączeniu. Dolar i odwrócone Złoto (USD/XAU) - to ciemniejsze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- adamm
- Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
- Kontakt:
Jakieś przewidywania co do danych z USA? Myślicie, że zaskoczą? Czy zgodnie z oczekiwaniami?
Grupa dyskusyjna DayTrading na facebooku, analizy, darmowe pisanie EA. Bez reklam i spamu.
https://www.facebook.com/groups/MoneyHoneyFx/
https://www.facebook.com/groups/MoneyHoneyFx/
- Mighty Baz
- Gaduła
USD up? moze jednak up up?adamm pisze:Jakieś przewidywania co do danych z USA? Myślicie, że zaskoczą? Czy zgodnie z oczekiwaniami?

DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
Witaj Adamm, dobre pytanie.
Dynamika cen dóbr importowanych spadła i wyniosła 0.0% m/m
Wewnątrz maleje współczynnik partycypacji, a dynamika zatrudnienia nie jest tak dobra, jak chcieliby niektórzy, więc spadek "stopy bezrobocia" niekoniecznie musi się przełożyć na umocnienie popytu. A CPI i PPI to skutki właśnie siły popytu. Co ciekawe, PPI może wypaść przyzwoicie (wzrost oznacza lepsze rokowania w sprzedaży od producentów) np. ze względu na eksport lub innowacyjność - gospodarka US jest szalenie innowacyjna. Dobre PMI zdają się potwierdzać presję up na PPI.
Natomiast CPI jest zakłamane na wszystkie możliwe sposoby - myślę, że mało kto na to patrzy bezpośrednio.
Na retail sales mało kto patrzy, bo automobile robią duży volumen, a są bardzo zmienne, zatem wynik z transportem jest zaciemniony.
Zostaje 'core retail sales' i to jest najważniejszy odczyt dzisiaj.
Wskaźniki są tak naprawdę mieszane. PCE price index słaby, zamówienia na dobra trwałe słabe, wydatki osobiste słabe, a nastroje konsumenckie dobre :). To tak w ramach danych z ostatniego miesiąca.
Dlatego Core Retail Sales obstawiałbym raczej w okolicach 0.2-0.3%........
0.5% to wg mnie zbyt optymistyczne.
Ale dla mnie te wszystkie dane to coraz większy matrix i fikcja. Vide dane o bezrobociu, czy metodologia CPI.
Dynamika cen dóbr importowanych spadła i wyniosła 0.0% m/m
Wewnątrz maleje współczynnik partycypacji, a dynamika zatrudnienia nie jest tak dobra, jak chcieliby niektórzy, więc spadek "stopy bezrobocia" niekoniecznie musi się przełożyć na umocnienie popytu. A CPI i PPI to skutki właśnie siły popytu. Co ciekawe, PPI może wypaść przyzwoicie (wzrost oznacza lepsze rokowania w sprzedaży od producentów) np. ze względu na eksport lub innowacyjność - gospodarka US jest szalenie innowacyjna. Dobre PMI zdają się potwierdzać presję up na PPI.
Natomiast CPI jest zakłamane na wszystkie możliwe sposoby - myślę, że mało kto na to patrzy bezpośrednio.
Na retail sales mało kto patrzy, bo automobile robią duży volumen, a są bardzo zmienne, zatem wynik z transportem jest zaciemniony.
Zostaje 'core retail sales' i to jest najważniejszy odczyt dzisiaj.
Wskaźniki są tak naprawdę mieszane. PCE price index słaby, zamówienia na dobra trwałe słabe, wydatki osobiste słabe, a nastroje konsumenckie dobre :). To tak w ramach danych z ostatniego miesiąca.
Dlatego Core Retail Sales obstawiałbym raczej w okolicach 0.2-0.3%........
0.5% to wg mnie zbyt optymistyczne.
Ale dla mnie te wszystkie dane to coraz większy matrix i fikcja. Vide dane o bezrobociu, czy metodologia CPI.
- alx
- Maniak Forex
A co my tam mamy?
Retail Sales.
Czy zaskoczą? A cholera wie.
Oczekiwania są na lepszą sprzedaż niż w zeszłym miesiącu więc zaskoczenie będzie w dół. I taper off.
Jeżeli będą dobre to trochę to pomoże dolarowi ale niezbyt dużo.
Ale co i ile to dopiero się okaże.
Retail Sales.
Czy zaskoczą? A cholera wie.
Oczekiwania są na lepszą sprzedaż niż w zeszłym miesiącu więc zaskoczenie będzie w dół. I taper off.
Jeżeli będą dobre to trochę to pomoże dolarowi ale niezbyt dużo.
Ale co i ile to dopiero się okaże.
- alx
- Maniak Forex
UBS o złocie:
Może być. Bliski Wschód pasuje do tych wyprzedaży o poranku.Gold market participants are currently fixated on the fast-approaching FOMC meeting. The nearly 6% decline in gold prices this week is not only reflective of the unwinding of Middle East safe-haven bids, but also increasing positioning ahead of an anticipated Fed-tapering announcement. Fears of an escalation in the conflict in Syria have kept gold's downside limited in the last couple weeks; that those concerns are now quickly diminishing have likely emboldened shorts - who have covered aggressively in recent months - to re-establish positions heading into the Sept. 18 FOMC meeting. Comex open interest from Sept. 3 to 10 shows a small decline of 0.46moz, likely reflecting a combination of long liquidation and fresh shorts. The move through $1350 yesterday occurred swiftly, as chunky stops got triggered on the way down; from a technical perspective, the next level to watch from here is $1307.
- Mighty Baz
- Gaduła
fikcja czy też prawda, liczy się cena na wykresie oraz po której jesteś stronie
btw, ponizej propozycja dla euro/usd, troche mnie dziwi ze nie chce spadac, nie wiem na co czekaja? Delikatnie wlazlem, z malym SL

btw, ponizej propozycja dla euro/usd, troche mnie dziwi ze nie chce spadac, nie wiem na co czekaja? Delikatnie wlazlem, z malym SL
DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单
- niemiaszek
- Lat na Forex: 0
mocno bogato
CABLE: CitiFX Wire reports that Citi Techs have entered a long cable position at
$1.5807, targeting $1.6300, with a stop at $1.5600.

CABLE: CitiFX Wire reports that Citi Techs have entered a long cable position at
$1.5807, targeting $1.6300, with a stop at $1.5600.
- Mighty Baz
- Gaduła
funt mnie zadziwia, mamy nowa ostoje inwestorow? Czy tez bedzie ostra zjazd?
Ktos moze ma wiedze o nadchodzacych danych?
Ktos moze ma wiedze o nadchodzacych danych?
DAYTRADER
外汇交易是简单
外汇交易是简单