Wybór dostawcy internetu pod platformy transakcyjne

no avatar
zzz

Wybór dostawcy internetu pod platformy transakcyjne

piątek 29 mar 2013, 12:17

Do założenia tego wątku skłoniła mnie sytuacja,mam sprawdzony i szybki internet ,parametry też są OK,natomiast zdarzają się czasami sytuacje że zlecenia wiszą po parę,parenaście sekund.Postanowiłem to sprawdzić czy to jest wina platformy czy internetu,okazało się że kolega u tego samego dostawcy internetu i w tym samym czasie w innej części i kraju // składaliśmy razem zlecenia// tych opóżnień nie miał.
Dlatego zapytałem w tym wątku
http://forum.rynek-forex.pl/viewtopic.p ... 087#p15087

czy można wykupić za dodatkową np. opłatą dodatkowe zabezpieczenie// i oczywiście gwarancją /// na takie sytuacje np. mamy internet z kabla,a dostawca zapewnia nam w sytuacji jakiś krótkich opóżnień np. radiowy?.Dostawca chyba widzi co się u niego dzieje?,widzi że np. w Poznaniu działa,a np. w Katowicach są minimalne opóżnienia?
Jest coś takiego możliwe?.
Może są jakieś inne rozwiązania?.
Myślę że teoretycznie jest to możliwe,a czy praktycznie?,nie wiem.
Ruszyłem ten temat dlatego że że działo się to wszystko na niskim PING ,te minimalne opóżnienia dotyczyły nie tylko platformy lecz stron lecz przeglądarek, www ,myślę że jakby ktoś to sprawdzał po ping to nawet by się nie zorientował.
Może ktoś to wytłumaczyć?.

Pozdrawiam

edit: duża litera jest na początku zdania i nazwy własnej. Nie trzeba pisać nimi całych wyrazów, zwłaszcza w tytule. /Marcin_N

no avatar
zyzyzy
Posty: 22
Rejestracja: piątek 22 mar 2013, 12:34

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

piątek 29 mar 2013, 13:16

Przeczytaj 100000 raz to co ci wojtek napisal w starym temacie, w ostatnim poscie. Moze zrozumiesz.
Inna czesc kraju - inna infrastruktura.
Praktycznie - nikt nie monitoruje czy u pana zzz sa jakies przerwy bo nikogo to nie obchodzi. Jak sobie wyobrazasz monitorowanie wszystkich polaczen, np 100.000 klientow gdzie kazdy ma odpalonych ze 100 polaczen na roznych portach / protkoloach i o roznych docelowych punktach ?
Co ich moze obchodzic to ewentualnie lacznosc do routera brzegowego.

Zacznij od swojego komputera.

no avatar
zzz

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

piątek 29 mar 2013, 16:02

zyzyzy pisze:
Zacznij od swojego komputera.
Ale jak?,skoro działa idealnie,a te przerwy tylko są okresowo?.
Może można kupić routera z możliwością podłączenia do niego internetu kablowego i aby był w tym routerze UBS do mobilnego?,w razie jakiś opóżnień ten mobilny by to uzupełniał?.
Można coś takiego kupić?.// w sumie to by rozwiązało temat//
Nawet jak znajdziemy taki router,nie będzie problemu z tym przełączeniem?,teoretycznie wydaje mi się to do zrobienia.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

piątek 29 mar 2013, 20:08

Witam

Nie ma problemu - można za kilkaset PLN kupić router na dwu lub 3 łącza (2-3 dostawców) i automatycznie będzie wybierany ten który działa. Przełączanie zajmuje kilka sekund. Komputer za NAT wiec nie ma problemu, że na kompie coś trzeba ruszać.

Rozwiązania "bez przerwowe" są raczej (na pewno) poza Twoim zasięgiem finansowym.

Zawsze będziesz potrzebował Informatyka co na miejscu Tobie skonfiguruje takie coś - bo przez forum komuś kto się nie orientuje się nie da pomóc - nie mam na myśli Ciebie konkretnie tylko wszystkich zwykłych użytkowników.

Pozdrawiam
Wojtek
Największe ograniczenie zysków Tradera tkwi w jego umyśle.

no avatar
pizza_lover
Stały Bywalec
Posty: 60
Rejestracja: środa 16 maja 2012, 10:21
Lat na Forex: 2
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: mazofsze

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

sobota 30 mar 2013, 13:40

zzz pisze: Ale jak?,skoro działa idealnie,a te przerwy tylko są okresowo?.
Może można kupić routera z możliwością podłączenia do niego internetu kablowego i aby był w tym routerze UBS do mobilnego?,w razie jakiś opóżnień ten mobilny by to uzupełniał?.
Można coś takiego kupić?.// w sumie to by rozwiązało temat//
Nawet jak znajdziemy taki router,nie będzie problemu z tym przełączeniem?,teoretycznie wydaje mi się to do zrobienia.
Taki router nie musi od razu kosztować kilkuset złotych. Do zastosowań domowych wystarczy np. WRT160NL za ok. 250 zł, bardzo dobre są też TP-Linki. Podstawa konfiguracji tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-simplefailover i w ogóle cała witryna eko.one.pl. Zauważ jednak, że przełączenie na zapasowy interfejs następuje po definitywnym uszkodzeniu łącza podstawowego.
Wydaje mi się ZZZ, że powinieneś szukać rozwiązań w postaci serwera VPS i zadać pytanie jaki jest dobry dostawca VPS-ów ?

Postuluję do modów o przeniesienie wątku do właściwego działu.
Mokrych jajek :-)
Pozdrawiam,
p_l
Brak wiedzy kosztuje, natomiast jej nadmiar może powodować nieporozumienia.

no avatar
zzz

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

sobota 30 mar 2013, 14:58

Wojtek,dzięki serdeczne,dokładnie o to mi chodziło.
Jesteś fachowcem od internetu ,wytłumacz mi chociaż ogólnie // cały czas mówimy najlepszym łączu pod platformy transakcyjne ,ECN,ECN-STP,CME, i łączeniu CME z innymi giełdami itp/// wytłumacz mi ,jeżeli kupimy taki router i jakiś informatyk nam to skonfiguruje np. podłączymy tam Netię,Vectrę,Erę// prawie dla każdego to jest realne// to czy będzie to porównywalne jakbyśmy wykupili u jakiegoś operatora szkieletowego?.Pytam dlatego że oni chcą parę tysięcy zł miesięcznie za dostęp.
Prosiłbym abyś to ogólnie chociaż wyjaśnił różnicę.
Wydaje mi się że może to być porównywalne,ja to testuję // jak mi się uda złapać te zwiechy// szybko załączam Erę i jest super,niestety trwa to jakieś 20 sekund zanim włączę,taki router który by to robił automatycznie byłby idealnym rozwiązaniem.
Tym bardziej byłoby to super że podobno są jakieś problemy dla komputera które ma pierwsze łącze jest najważniejsze,taki router podobno to rozwiązuje.

Pozdrawiam

no avatar
zzz

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

sobota 30 mar 2013, 15:35

PS,Wojtek,jeszcze jedno pytanie.
Jeżeli mamy zwiechy z internetu z kabla, i na przeglądarkach , stronach www, oraz platformach na kilka ,kilkanaście sekund ,a jednocześnie w tym czasie bardzo niski PING oraz testy w tym czasie wychodzą bardzo dobrze w tych sekundach zwiechy,a jak szybko włączymy dodatkowo mobilny internet to tych zwiech nie ma, to można się dowiedzieć jakimś testem że jednak nie było w porządku?,często słyszę że inwestorzy,forumowicze narzekają że mają krótkie przerwy,a jednocześnie inni mają w tym samym czasie OK,może tu jest problem?.// oczywiście pomijamy w tym wątku numery brokerów,chodzi mi tylko o czysto techniczne zagadnienie tych okazjonalnych krótkich przerw,a podejrzewam że jeżeli testy wychodzą dobrze to nikt się nie zorientuje gdzie leży problem.///

Pozdrawiam

no avatar
zzz

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

czwartek 04 kwie 2013, 09:59

Udało mi się ustalić,że wiele naszych problemów z brokerami wynika z naszej winy.
Testowałem z w tym samym czasie operatorów Dialog,Netiię,Vectrę, z głównymi ich technikami,na trzech różnych komputerach.
W każdej firmie zdarzały się zwiechy na kilka kilkanaście sekund i więcej.
Mamy z Kolegami wykupione najdróższe pakiety,w czasie tych zwiech ,u operatorów internetowych Dialog,Netiia,Vectra po ich stronie wszystkie ich wskażniki wykazywały że wszystko jest w porządku po stronie operatora,jednocześnie po naszej użytkowników stronie,jak nie działał dialog to w tym samym czasie działała Vectra idealnie i odwrotnie działał Dialog ,a nie działała Vectra,parę razy w czasie tych zwiech zdarzyło się dziwne sytuacje// Vectra jest w pakiecie z telefonem///że nie działal Dialog,Vectra internet w tym czasie działała idealnie lecz telefon podłączony z Vectry do tego samego routera co internet z Vectry działał częściowo tz. dzwonił,ja słyszałem lecz mnie nie słyszano,dodatkowo działo się to w różnych budynkach // testy nie były robione w jednym miejscu lecz w róznych częściach miasta.Jeżeli były problemy z Vectrą i dialogiem jednocześnie,włączałem internet mobilny i było OK.
Powtarzam ,jednocześnie w tym samym czasie operatorzy mieli po swojej stronie wszystko w porządku.
Mógłby nam to ktoś wyjaśnić?.

Pozdrawiam.

no avatar
zzz

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

czwartek 04 kwie 2013, 10:03

PS,myślę że jeżeli byłby taki router gdzie można podłączyć różnych operatorów /o którym piszecie że automatycznie przełączałby operatorów w razie takich zwiech ,byłoby to dobre rozwiązanie.

Awatar użytkownika
wdfx
Gaduła
Posty: 265
Rejestracja: czwartek 08 lis 2012, 12:01

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

czwartek 04 kwie 2013, 12:23

Czytasz czasem to co piszesz...?
zzz pisze:Testowałem z w tym samym czasie operatorów Dialog,Netiię,Vectrę, z głównymi ich technikami,na trzech różnych komputerach.
W każdej firmie zdarzały się zwiechy na kilka kilkanaście sekund i więcej.
Mamy z Kolegami wykupione najdróższe pakiety,w czasie tych zwiech ,u operatorów internetowych Dialog,Netiia,Vectra
Netia (Internet na liniach telefonicznych) za 69 - najdroższy pakiet. Noo na takim łączu będziesz szybszy od HFT !Dobrypost!
The Winner Takes It All

no avatar
zzz

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

czwartek 04 kwie 2013, 14:20

Jakbyś miał choć trochę mózgu ,to byś wiedział że nawet jak jesteś szybszy od HFT to przerwy kilkunasto sekundowe pozbawią wszelkich możliwości,dlatego próbuję te przerwy zneutralizować.
Wszystkich inteligentnych inaczej..,proszę jeżeli nic nie mają do powiedzenia aby zakładali swoje inne wątki i tam sobie pisali.

Pozdrawiam

no avatar
zzz

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

czwartek 04 kwie 2013, 14:23

zzz pisze:Udało mi się ustalić,że wiele naszych problemów z brokerami wynika z naszej winy.
Testowałem z w tym samym czasie operatorów Dialog,Netiię,Vectrę, z głównymi ich technikami,na trzech różnych komputerach.
W każdej firmie zdarzały się zwiechy na kilka kilkanaście sekund i więcej.
Mamy z Kolegami wykupione najdróższe pakiety,w czasie tych zwiech ,u operatorów internetowych Dialog,Netiia,Vectra po ich stronie wszystkie ich wskażniki wykazywały że wszystko jest w porządku po stronie operatora,jednocześnie po naszej użytkowników stronie,jak nie działał dialog to w tym samym czasie działała Vectra idealnie i odwrotnie działał Dialog ,a nie działała Vectra,parę razy w czasie tych zwiech zdarzyło się dziwne sytuacje// Vectra jest w pakiecie z telefonem///że nie działal Dialog,Vectra internet w tym czasie działała idealnie lecz telefon podłączony z Vectry do tego samego routera co internet z Vectry działał częściowo tz. dzwonił,ja słyszałem lecz mnie nie słyszano,dodatkowo działo się to w różnych budynkach // testy nie były robione w jednym miejscu lecz w róznych częściach miasta.Jeżeli były problemy z Vectrą i dialogiem jednocześnie,włączałem internet mobilny i było OK.
Powtarzam ,jednocześnie w tym samym czasie operatorzy mieli po swojej stronie wszystko w porządku.
Mógłby nam to ktoś wyjaśnić?.

Pozdrawiam.
Proszę aby w tym temacie próbować znaleść rozwiązania powyższego problemu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

czwartek 04 kwie 2013, 15:31

Rozwiązanie jest opisane http://forum.rynek-forex.pl/viewtopic.p ... 158#p15097

Pozdrawiam
Wojtek
Największe ograniczenie zysków Tradera tkwi w jego umyśle.

no avatar
macierewicz
Gaduła
Posty: 330
Rejestracja: czwartek 26 lip 2012, 12:59

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

czwartek 04 kwie 2013, 16:38

Jedynym rozwiazaniem Twojego "problemu" jest podlaczenie komputera bezposrednio w data center, gdzie stoi serwer Twojego brokera. Dla CME niestetey czeka Cie wycieczka do USA :(
"...nie pytaj mnie kto , z zarządzających NBP ,czy zarządzających funduszami leczy się na to,ponieważ są to rzeczy intymne i NIGDY ich nie ujawnię !!!," - zz

no avatar
zyzyzy
Posty: 22
Rejestracja: piątek 22 mar 2013, 12:34

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

piątek 05 kwie 2013, 09:41

Ja mysle ze najlepszym rozwiazaniem bylaby zamiana obecnego "amatorskiego" lacza na cos dobrego. Polecam operatorow klasy Tier-1: Telia Sonera , Cogent . Level 3 czy D-Telecom.

no avatar
zzz

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

piątek 05 kwie 2013, 15:06

zyzyzy pisze:Ja mysle ze najlepszym rozwiazaniem bylaby zamiana obecnego "amatorskiego" lacza na cos dobrego. Polecam operatorow klasy Tier-1: Telia Sonera , Cogent . Level 3 czy D-Telecom.
Postaraj się to opisać jak możesz, jak najwięcej i ile to kosztuje.
Czytam navigatora i tam też te problemy występują,niestety tam forumowicze też nie zdają sobie sprawy o co chodzi ,piszą że czasami wchodzą zlecenia dobrze ,a czasami gorzej i obwiniają tylko brokerów,a teraz wiem że nie zawsze słusznie,narzekają że raz jest lepiej,czasami gorzej .
Dobrze by było abyśmy się naprowadzili i ułatwili sobie o co biega w temacie.

Pozdrawiam

no avatar
zzz

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

sobota 06 kwie 2013, 20:51

PS, dobrze by było abyśmy w tym temacie przynajmniej minimalne standarty dla Forumowiczów ustalili...
To byłby milowy krok w rozwoju Polskiego rynku kapitałowego....

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Posty: 1119
Rejestracja: sobota 10 mar 2012, 17:45
Lat na Forex: 7
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: PL/UK
Kontakt:

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

sobota 06 kwie 2013, 22:45

Witam

Znajdź dostawcę szkieletu w swoim mieście i zapytaj ile chce za bezpośrednie łącze klasy operatorskiej do Twojej lokalizacji.

Pozdrawiam
Wojtek
Największe ograniczenie zysków Tradera tkwi w jego umyśle.

no avatar
zzz

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

niedziela 07 kwie 2013, 18:18

wojtek_ea pisze:Witam

Znajdź dostawcę szkieletu w swoim mieście i zapytaj ile chce za bezpośrednie łącze klasy operatorskiej do Twojej lokalizacji.

Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek dziękuję,prosiłbym jeszcze o odpowiedż, na co forumowicze mają zwrócić uwagę?.
Jak Twoim zdaniem wygląda sytuacja w czasie awarii?.
Jeżeli nawet wykupimy usługę szkieletową ,to mamy zagwarantowane jakieś zastępcze żródło w przypadku awarii?.
A może jednak drążyć temat tych routerów z 3 niezależnymi żródłami np. Dialog,Vectra i Era?.
Tak na czuja wydaje mi się że może to mieć sens ponieważ jak mieliśmy problem w tym samym czasie z Dialogiem i Vectrą to włączając mobilny było OK.
Co tym sądzisz?.

Pozdrawiam

no avatar
zzz

Re: WYBÓR DOSTAWCY INTERNETU pod PLATFORMY TRANSAKCYJNE

poniedziałek 08 kwie 2013, 09:57

PS,może doprecyzuję,założyłem ten wątek ponieważ zdarzają się przerwy kilka kilkanaście sekund i więcej,przy dobrze działającym internecie // przynajmniej na wskanikach..// dodatkowo operatorzy twierdzą że po ich stronie wszystko jest w tym czasie idealne ,a my składając zlecenia mamy zwiechy i winimy brokera.Wielu z nas wykupując najdroższe pakiety internetowe oraz mając informacje od operatora internetu że wszystko działa,a my mamy zwiechy ,nie wiemy co jest grane.
Jak udało mi się ustalić tymi doświadczeniami co opisałem wyżej,w wielu wypadkach problem jest po naszej stronie.
Jakie wnioski do tej pory?.
1- szukać rozwiązań szkieletowych jak pisał Wojtek.
2- może rozwiązanie z tym routerem gdzie podłączymy trzech niezależnych operatorów będzie jakimś wyjściem?.//pytałem specjalistów lecz oni niewiele wiedzą tz. wiedzą że taki router istnieje lecz nic poza tym..///

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 0 gości