podsawy MQL4

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

podsawy MQL4

czwartek 17 paź 2013, 13:12

Witam, czy istnieje jakakolwiek książka do MQL4 po Polsku? Pytam o coś innego niż tłumaczenie manuala ze strony MQL4.com
Pytam, ponieważ nie wszystko jest wytłumaczone, np: funkcja iMA posiada 2x shift. drugi to przesunięcie względem świecy 0, ok ale czego dotyczy pierwsze w kolejności przesunięcie tzw "ma_shift"? próbowałem wpisywać -2, ale EA nie działa wtedy. generalnie jak wpisuje się -2 na którąkolwiek pozycję to skrypt nie działa. Rozumiem że wpisanie 2 oznacza to samo co +2. W konsoli można średnią przesuwać dowolnie zarówno +2 jak i -2.

Czy da się za pomocą fukncji iMA() lub iMAonArray() zrobić coś takiego że warunek powstaje na Close[1], ale transakcja jest zawierana dopiero Open[0], czy trzeba do tego pisać oddzielny kod definiując najpierw średnie ?

Kolejne pytanie to jak działa funkcja OrderClose() jeśli w funkcji OrderSend() mam wpisany SL i TP?
Czy działa to w ten sposób że najpierw realizowany jest SL i TP a potem OrderClose(), czy nie ma to znaczenia i w przypadku spełnienia warunków pozycja zostaje odwrócona bez względu na realizację SL i TP.

Awatar użytkownika
esco
Gaduła
Posty: 294
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 21:29

Re: podsawy MQL4

czwartek 17 paź 2013, 14:16

XTB swego czasu coś dawało po polsku ale nie mogę tera znaleźć:

Zobacz może to:
http://chomikuj.pl/skco/Kurs+MetaQuotes ... 788720.doc
m_c pisze:Pytam, ponieważ nie wszystko jest wytłumaczone, np: funkcja iMA posiada 2x shift. drugi to przesunięcie względem świecy 0, ok ale czego dotyczy pierwsze w kolejności przesunięcie tzw "ma_shift"? próbowałem wpisywać -2, ale EA nie działa wtedy. generalnie jak wpisuje się -2 na którąkolwiek pozycję to skrypt nie działa. Rozumiem że wpisanie 2 oznacza to samo co +2. W konsoli można średnią przesuwać dowolnie zarówno +2 jak i -2.

Pierwszy ma_shift to przesuniecie całej średniej czyli wszystkich wartości w lewo (-) lub w prawo (+).
Ostatni parametr shift to zwykłe pobranie wartości wskaźnika z danej świecy wstecz.

Jeżeli w pierwszym dasz ma_shift = -2 to wartości dla dwóch pierwszych świec nie będzie.
Inaczej mówiąc shift musi być mniejszy lub równy wartości bezwzględnej ma_shift dla wartości ujemnych.
srednie.png
m_c pisze:Czy da się za pomocą fukncji iMA() lub iMAonArray() zrobić coś takiego że warunek powstaje na Close[1], ale transakcja jest zawierana dopiero Open[0], czy trzeba do tego pisać oddzielny kod definiując najpierw średnie ?
Wystarczy dać ostatni parametr shift = 1. Wtedy zawsze pobierana jest wartość z przed ostatniej świecy.
m_c pisze:Kolejne pytanie to jak działa funkcja OrderClose() jeśli w funkcji OrderSend() mam wpisany SL i TP?
Czy działa to w ten sposób że najpierw realizowany jest SL i TP a potem OrderClose(), czy nie ma to znaczenia i w przypadku spełnienia warunków pozycja zostaje odwrócona bez względu na realizację SL i TP.
Natychmiast zamyka pozycje z pominięciem SL\TP (o ile nie wystąpił błąd).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

Re: podsawy MQL4

czwartek 17 paź 2013, 14:28

Dzięki. Też nie mogę znaleźć tego na XTB. A ten skrypt po Polsku już mam.

Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

Re: podsawy MQL4

czwartek 17 paź 2013, 15:07

Coś jest nie tak. Nie mogę przeprowadzić back testu po wprowadzeniu ma_shift=-2 i shift=1
Takie dwa błędy się pokazały jak poniżej. Czyżby platforma miała ograniczony volumen transakcji?

2013.10.17 15:49:41 TestGenerator: unmatched data error (low value 1.51072 at 2013.08.02 08:00 is not reached from the least timeframe, low price 1.51073 mismatches)
2013.10.17 15:49:41 TestGenerator: unmatched data error (volume limit 4299 at 2013.04.19 04:00 exceeded)

Awatar użytkownika
esco
Gaduła
Posty: 294
Rejestracja: czwartek 08 mar 2012, 21:29

Re: podsawy MQL4

czwartek 17 paź 2013, 15:39

Błędy świadczą o niskiej jakości danych.

Na wyższym interwale wartości świec są inne niż to wynika z mniejszego.
W tym wypadku różnica wynosi tylko 1/10 pipsa.

Test przy takich błędach zostanie przeprowadzony ale wiarygodność będzie zależna od konstrukcji EA - stosowanego interwału, sposobu kierowania pozycja, wielkości SL/ TP itd.

Przy dokładnego przetestowania polecam założenie konta demo w:
https://secure.fairtradingtech.com/demo/forex-trading

i zapoznanie się z programem Tick Story

http://www.tickstory.com/
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

no avatar
waleeed00
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek 14 mar 2016, 11:08

Re: podsawy MQL4

poniedziałek 14 mar 2016, 11:11

Na wyższym interwale wartości świec są inne niż to wynika z mniejszego.
W tym wypadku różnica wynosi tylko 1/10 pipsa.
== Solitaire ==

no avatar
GoldWolf
Stały Bywalec
Posty: 218
Rejestracja: wtorek 15 gru 2015, 20:48
Lat na Forex: 5
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: podsawy MQL4

czwartek 04 sie 2016, 08:43

Tutaj też jest kilka informacji - http://forum.comparic.pl/viewtopic.php?f=27&t=4334

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości