Waluty - rynki regulowane

ODPOWIEDZ
no avatar
Tommip
Gaduła

Waluty - rynki regulowane

środa 30 paź 2013, 12:30

Witam,
do grona CME i Eurex dołączy już niedługo Azjatyckie centrum rynku terminowego.Singapore Exchange od 11 listopada wprowadza kontrakty na takie pary jak AUD/USD AUD/JPY USD/SGD INR/USD KRW/USD and KRW/JPY.

http://www.sgx.com/wps/wcm/connect/sgx_ ... ge+futures

no avatar
zzz

Re: Waluty - rynki regulowane

czwartek 07 lis 2013, 12:17

Stosują się do zaleceń G-20
Nam pozostaje się cieszyć że normalność wchodzi dużymi krokami...

Pozdrawiam

no avatar
DigitalSmoke
Stały Bywalec

czwartek 07 lis 2013, 12:34

A może próbował ktoś na naszym bazarze?

http://www.gpw.pl/kontrakty_terminowe_instrumenty

no avatar
zzz

czwartek 07 lis 2013, 12:35

Wprowadzenie SGX w azjatyckich kontraktów walutowych jest zgodny z globalnymi G20 reform regulacyjnych , w którym wszystkie standardowe pozagiełdowe kontrakty dotyczące instrumentów pochodnych powinny być przedmiotem obrotu na giełdach lub elektronicznych platformach obrotu , w stosownych przypadkach , oraz rozliczane poprzez partnerów centralnych . Handel walutowych instrumentów pochodnych na regulowanym platformy wymiany będzie promować większą przejrzystość i lepszą obsługę inwestycji i potrzeb w zakresie zarządzania ryzykiem w azjatyckiej strefie czasowej .
Pod Bazylea III , SGX izby rozliczeniowe , stały się także kwalifikowania centralnych kontrahentów , umożliwiając SGX bankowe członkowie rozliczający cieszyć najniższych kosztów kapitałowych .
Normalność idzie dużymi krokami.

Pozdrawiam,

Ps,DigitalSmoke,GPW to nieporozumienie,jeżeli GPW zrobić coś dobrego, to najlepiej połączyć się np. z CME,Eurex - FX itp. lub dać możliwość dostępu do tych rynków.

no avatar
Tommip
Gaduła

czwartek 07 lis 2013, 13:08

Digital Smoke-oczywiście że próbował ktoś ;-).Tylko jak grać na rynku który jest ustawiany fixingiem a manipulacje to rzecz normalna,na rynku na którym pojęcie płynności nie istnieje a kosztsa transakcyjne są większe niż na rynkach 3 świata i to z podatkiem od obrotu (!).Grałem na wielu rynkach,proszę mi uwierzyć-nie istnieje gorszy,droższy i bardziej dysfunkcyjny niż nasz.Nie bez powodu Warszawa jest uznawana za ...67 centrum finansowe świata :D.A przecież Polska to 21 gospodarka świata...

Stosując politykę informacyjną za poprzedniego prezesa Sobolewskiego (gdzie nawet spadek pozycji GPW był sukcesem) to pokażę wyniki za 3 kwartał tego roku:

-GPW,giełda 38 mln państwa tak zwanej zielonej wyspy to zysk bliski aż 10 mln dolarów
-SGX (Singapur to 5 mln ludzi) zysk to jedynie żałosne 92 mln dolarów

Dzienny obró GPW to aż 30 000 kontraktów,na SGX to tylko dziesięć razy tyle.O czym tu rozmawiać?

no avatar
zzz

czwartek 07 lis 2013, 14:19

Digital Smoke-oczywiście że próbował ktoś ;-).Tylko jak grać na rynku który jest ustawiany fixingiem a manipulacje to rzecz normalna,na rynku na którym pojęcie płynności nie istnieje a kosztsa transakcyjne są większe niż na rynkach 3 świata i to z podatkiem od obrotu (!).Grałem na wielu rynkach,proszę mi uwierzyć-nie istnieje gorszy,droższy i bardziej dysfunkcyjny niż nasz.Nie bez powodu Warszawa jest uznawana za ...67 centrum finansowe świata :D.A przecież Polska to 21 gospodarka świata...

Stosując politykę informacyjną za poprzedniego prezesa Sobolewskiego (gdzie nawet spadek pozycji GPW był sukcesem) to pokażę wyniki za 3 kwartał tego roku:

-GPW,giełda 38 mln państwa tak zwanej zielonej wyspy to zysk bliski aż 10 mln dolarów
-SGX (Singapur to 5 mln ludzi) zysk to jedynie żałosne 92 mln dolarów

Dzienny obró GPW to aż 30 000 kontraktów,na SGX to tylko dziesięć razy tyle.O czym tu rozmawiać?

Dokładnie camaro69.
Zmarnowano czas od 1988 roku,nie zrobiono nic,gorzej,nie tylko nie zrobiono nic to tępiono normalność prawnie ...!,do 2004 roku było to prawnie zabronione,pamiętam zabawną sytuację,jak byłem na szkoleniu organizowanym przez bank inwestycyjny,to nasi bankowcy na tym szkoleniu byli inco gnito...,bojąc się utraty pracy ,byli na prywatnych urlopach,tłumacząc szefom że jadą do chorej cioci,lub na pogrzeb wujka... :great:
Bankowość w Polsce oznacza dać na depozycie 3% i jednocześnie na karcie kredytowej brać 24% ..
Bankowość inwestycyjna polega na wyzerowaniu klientom konta i podawaniu na oficjalnej stronie że zarobiło się 37%... !szok!
GPW rozwija się dzięki przymusowemu spędzaniu niewolników do OFE... !Brwoo!
Reasumując,bankowości w Polsce nigdy nie będzie.
Jedynie co można szybko i skutecznie zrobić to podłączyć GPW do świata cywilizowanego przez platformy i dać jednocześnie możliwość inwestowania na normalnych rynkach finansowych.

Pozdrawiam

no avatar
DigitalSmoke
Stały Bywalec

czwartek 07 lis 2013, 14:46

Moje pytanie było co prawda szyderczo-prowokacyjne, ale nie spodziewałem sie aż takiego odzewu.

no avatar
zzz

czwartek 07 lis 2013, 15:18

Ps, aby to przybliżyć realnie // w Polskich warunkach ,realnie znaczy kabaretowo...//
jak ropa była po 13$ za baryłkę ,to OFE nie wolno było inwestować w ropę,OFE MUSIAŁY USTAWOWO inwestować 70 % w obligacje SP i 30 % w akcje...,teraz po po 15 latach się odwidziało,w obligacje już USTAWOWO nie wolno inwestować OFE,za to muszą 75% USTAWOWO inwestować w akcje,nawet jak akcje polecą na łep ,na szyję...,to muszą USTAWOWO mieć 75% w akcjach....
Pomijając że już jest płynnych ponad 20 000 instrumentów finansowych ,to świadczenia dostaniemy na kartkach z wydrukowanymi USTAWAMI....

no avatar
Tommip
Gaduła

czwartek 14 lis 2013, 18:53

U nas opcje binarne,w USA realne ;-).Mówiąc poważnie,doskonała alternatywa do statycznych z bardzo niską zmiennością rynków:

But as many FX venues have seen dramatic decreases in trading volume, CME FX markets have seen significant growth in one key area – options.

Całość tutaj
http://openmarkets.cmegroup.com/7076/to ... e-key-area

no avatar
Tommip
Gaduła

wtorek 11 lut 2014, 09:07

Od 12 lutego każda firma, która finansuje swoją inwestycję długoterminowym kredytem i zabezpiecza się przed wzrostem odsetek za pomocą kontraktu IRS, albo eksporter, który ustali sobie z bankiem kurs wymiany walut w dogodnym dla siebie terminie przez transakcję forward, zobowiązani będą przesłać sprawozdanie o takich operacjach do repozytorium, którym w Polsce jest Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych. To efekt dostosowania krajowych przepisów do regulacji unijnych, których celem jest większa przejrzystość obrotu instrumentami pochodnymi, zwłaszcza na rynku nieregulowanym (tzw. OTC).

Całość tutaj
http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/776 ... dnych.html

no avatar
zzz

wtorek 11 lut 2014, 11:05

Drogi camaro69,oczywiście cel jest słuszny.
Po jednak tyle formalności,po co tak bardzo komplikować tą sprawę?,najprościej wprowadzić ten temat
viewtopic.php?f=5&t=1627&start=340
w Polsce,mamy całkowicie rozwiązany problem tym tematem,a w razie jakiś problemów bralibyśmy tylko wydruk z Banku Centralnego UK.

Pozdrawiam Ciebie serdecznie,widzę co coraz lepiej się rozumiemy.

no avatar
Tommip
Gaduła

piątek 21 lut 2014, 15:15

(PAP) - Giełda Papierów Wartościowych planuje wprowadzenie w 2014 roku nowych produktów, chce stopniowo zwiększać przychody z rynku gazu, ale zakłada, że ogólna struktura przychodów grupy będzie podobna jak w zeszłym roku - poinformowali na czwartkowym spotkaniu z dziennikarzami przedstawiciele zarządu giełdy.

Wśród kluczowych projektów na 2014 rok wiceprezes GPW Beata Jarosz wymienia m.in. rozpoczęcie implementacji UTP-Derywaty, nowe produkty, w tym opcje na akcje, opcje binarne i miesięczne, kontrakty terminowe na energię elektryczną rozliczane finansowo, dywersyfikację działalności w obszarze rynku towarowego poza obrotem energią elektryczną i prawami majątkowymi.

GPW chce również pozyskiwać nowych uczestników rynku akcji i instrumentów pochodnych, m.in. w ramach programu High Volume Provider.

Całość
http://stooq.pl/n/?f=851183

50% udział inwestorów zagranicznych w obrotach (prawie kolonia),gigantyczne koszta prowizji niespotykane prawie nigdzie na świecie i wielkość rynku odpowiadająca mniej więcej 7 % tego w Hiszpanii...czy to się uda ?

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Kontakt:

piątek 21 lut 2014, 15:22

Nie czaję dlaczego oni wprowadzając nowe instrumenty nie zrobią czegoś naprawdę konkurencyjnego.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
Tommip
Gaduła

piątek 21 lut 2014, 15:45

Duży w tym udział oligopolu maklerskiego.Wpływ lobby maklerskiego na nasz ,,rynek'' jest tak duży że nic sie tutaj nie zmienia od lat.Postawę aktualnego prezesa GPW oceniam o wiele lepiej od poprzedniego który o mało jej zupełnie nie wykończył swoją ideą ,,każdy kiosk i spożywczak na GPW''.Sobolewski (wyjątkowo piszę obrazliwie z nazwiska bo to ... tutaj powinno być brzydkie określenie ) swoją wizją potęgi giełdy która wyznacza ilość spółek i ilość indeksów (sic ! )o mało nie doprowadził do jej zniszczenia.

To co robi aktualny prezes jest dobre,stara się,robi w rok to co poprzedni nie umiał przez całą kadencję.Kierunek jest dobry,nawet te opcje binarne (przecież nawet giełdowe CFD to nie wymysł Lmax tylko Australijskiej ASX).Ale cóż z tego,kartel biur maklerskich (kompletnie niereformowalny) na nic nie pozwoli.Po co opcje binarne,po co nawet certyfikaty turbo (dosyc podobne do ultrapopularnych w Azji ELW) jak gracze tylko mogą marzyć o prowizji 0.19 % .Meksyk, Tajlandia już nie wiem które miejsca wymieniać gdzie prowizja jest 3 x niższa a obroty kilkukrotnie większe...Jedyną nadzieją byłoby wejście gracza zagranicznego na nasz rynek ...ale nikt tu nie wejdzie jak już teraz instytucje z zagranicy robią 50 % obrotu ruszając rynkiem jak tylko zechcą.

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

sobota 22 lut 2014, 07:33

GPW. Coraz mniej inwestorów zagranicznych i indywidualnych

Inwestorzy zagraniczni w 2013 roku wygenerowali 47 proc. całości obrotów na rynku akcji Giełdy Papierów Wartościowych, co oznacza spadek o 1 pkt proc. wobec 2012 roku. To najliczniejsza grupa inwestorów. Z kolei w całym 2013 roku udział osób prywatnych z Polski w obrotach giełdowych spadł do 15
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 81930.html
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Kontakt:

sobota 22 lut 2014, 09:32

Wskazała, że w 2014 roku GPW planuje wprowadzenie nowych produktów, w tym opcje na akcje, opcje binarne i miesięczne, kontrakty terminowe na energię elektryczną rozliczane finansowo, czy dywersyfikację działalności w obszarze rynku towarowego poza obrotem energią elektryczną i prawami majątkowymi.

A jak trąbię od końca 2012 roku, że to przyszłość to wszyscy prawie się nade mną wytrząsali. Ciężko jest być prorokiem we własnym kraju ;)

Oczywiście Camaro mnie popierał, jako jeden z nielicznych.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
Tommip
Gaduła

sobota 22 lut 2014, 13:28

Akhh pisze: A jak trąbię od końca 2012 roku, że to przyszłość to wszyscy prawie się nade mną wytrząsali. Ciężko jest być prorokiem we własnym kraju ;)
Ciężko oj cieżko, nie każdy umie orać na ugorze ;-)

Jak mógłby (a raczej powinien) wyglądać model binary option's na rynku regulowanym GPW warto podpatrzeć jak zajęła się tym CBOE :

http://www.cboe.com/micro/binaries/introduction.aspx

Model do odwzorowania dla GPW,niestety i tak wszystko rozbije się o największą prowizję na świecie i co za tym idzie zerową płynność.

no avatar
zzz

sobota 22 mar 2014, 16:22

Akhh pisze:

A jak trąbię od końca 2012 roku, że to przyszłość to wszyscy prawie się nade mną wytrząsali. Ciężko jest być prorokiem we własnym kraju ;)

.
Drogi Akhh,ja to samo piszę od 1989 roku....,staram się to samo co Ty piszesz ,tłumaczyć w naszych środowiskach bankowych,spotkało mnie wiele przykrości i wrogości...,// 3 razy ,za to mnie zawieszali na nawigarzorze,zrobiłem sobie z Kolegów bankowców wrogów,uważam jednak, podobnie jak TY,że warto było,po prostu,nie ma innej drogi...
pocieszę jednak Ciebie,za parę lat, tym wszystkim deb..m,którzy nam brużdzili i zatruwali życie ,będziesz mógł pokazać palec // no.. ,wiesz jaki..//

PS,Akhh,doprecyzuję o co w mojej pisaninie chodzi, pisanie tutaj i navigatorze,chodzi mi o czas...,jaki widzimy w ofercie np. w MT-4 ,lub innych platformach ,a czasem w jakim nasze zlecenie znajduje się w arkuszu zleceń np. CME ....
tak ogólnie ,do tego moja pisanina sprowadza się tutaj i na navigatorze.

Pozdrawiam Ciebie serdecznie

PS,Akhh,uważam dokładnie ,dokładnie,tak samo jak Ty, mimo tego że zrobiłem sobie z powodu tego tematu,wrogów z moich przyjaciół bankowców,// nie ma już imprez i wspólnego griila // uważam bezwzględnie że warto było ,nie mam co do tego żadnej wątpliwości.

PS,Akhh, doprecyzuję,cała moja pisanina tutaj i na navigatorze,sprowadza się do jednego, czyli czasu w jakim widzimy ofertę np. w MT-4 lub innych platformach,a czasem znależenia się naszego zlecenia w arkuszu zleceń, np. CME Grup,może niepotrzebnie rozbudowałem swoje wywody, komplikując, lecz tylko o to mi chodzi w bankowości.

no avatar
zzz

sobota 22 mar 2014, 20:15

Akhh,teraz dowiedziałem się fantastycznej wiadomości dla Ciebie i dla mnie...
Zdaniem Aide do 2018 roku około 81 procent transakcji z natychmiastową dostawą zostanie zawartych drogą elektroniczną....
Organy nadzoru naciskają na przeniesienie transakcji na platformy transakcyjne podnosząc bankom ceny niektórych transakcji. Ostatnie nowe zasady Bazylejskiego Komitetu Nadzoru Bankowego spowodują, że niektóre derywaty walutowe – kontrakty, których wartość opiera się na zmianach kursów walut aby były transparentne przeniesine tylko na platformy walutowe,
Europejskie organy nadzoru również naciskają na firmy na przeniesienie transakcji walutowych do objętych regulacjami giełd, co ma zwiększyć przejrzystość. Niemiecki wiceminister finansów Michael Meister poparł w tym miesiącu taką zmianę, a wcześniej została ona zasugerowana przez BaFin, federalny urząd nadzoru usług finansowych.

Zasady Bazylejskiego Komitetu Nadzoru Bankowego stymulują rozwój terminowego rynku walutowego w oparciu o giełdy. W 2005 roku wolumen takich transakcji na Chicago Mercantile Exchange wynosił mniej niż jedną trzecią dziennych transakcji z natychmiastową dostawą na EBS, elektronicznej platformie transakcyjnej należącej do ICAP. W 2013 roku CME po raz pierwszy wyprzedziła EBS i do grudnia wolumen transakcji terminowych na CME był niemal o 30 procent wyższy od przeprowadzonych na EBS.
Kurczę,...Akhh,DZISIAJ się dowiedziałem !!! ...to co zaczyna dziać się w Europie, i co zaczynają mówić przywódcy Uni Europejskiej ,to jest dokładnie to co mówimy od początku naszej pisaniny,naprawdę czytając Michaela Meister ,Ministra RFN , to tak jabyśmy pisali w naszych początkach..
Akhh,zaczyna się robić zaj...e,Akhh,,wierz mi będzie na 100% po naszemu...
Akhh,jeżeli Ministrowie RFN zaczynają mówić, co my mówimy,oznacza to tylko jedno...
będzie szansa dla normalnych w Uni Europejskiej...
Jeżeli Minister RFN mówi to samo co my....,musi być w przyszłości szansa dla normalnych ludzi...

no avatar
zzz

wtorek 25 mar 2014, 08:27

Drogi Akhh,cieszę się bardzo że mamy sprzymierzeńca w naszych dążeniach i naszych celach w osobie Ministra Niemieckiego,oznacza to że normalność zbliża się dużymi krokami,jest to bardzo ważne ponieważ do tej pory klienci nie mieli dostępu do jednego centralnego źródła informacji pokazującego przepływ zrealizowanych zamówień,a to stwarzało pole do tysiąca nadużyć ze strony banków brokerów itp. np. pokazują cenę,a potem rekwot,poślizg,przetrzymywanie zleceń itp, a nie mogłeś nic zrobić jeżeli takich sytuacji nie było na rynku prawdziwym.,a jednocześnie banki brokerzy mogli między sobą handlować z średnią szybkością realizacji zlecenia to 2- 4 ms,nie było to transparentne,wrzucanie większej ilości lotów na rynek to była nietransparentna ruletka.
Przeniesienie handlu na platformy i jeden arkusz zleceń,gdzie można wszystko odtworzyć,to jest to o co nam chodzi.

Pozdrawiam Ciebie serdecznie.

PS,myślę ,że dlatego to zwalczano co pisaliśmy,ponieważ odbieramy bankom i brokerom przewagę nad nami, a w takiej sytuacji ,którą proponuje ten Niemiecki Minister, oraz my obaj piszemy // niestety,tylko my dwaj w Polsce// sytuacja prawna i realna wszystkich uczestników rynku finansowego się zrównuje.

ODPOWIEDZ