Są statystyki zarabiających na FX

no avatar
zzz

Są statystyki zarabiających na FX

sobota 28 cze 2014, 18:34

Kolega Akhh dał ciekawą opinie,która wytycza kierunek na przyszłość ,poruszył chyba jako jeden z pierwszych temat trendu długoterminowego,pozwolę sobie przytoczyć Akhh.
Są statystyki zarabiających - według KNF grubo ponad 80% traci

W USA jest to ponad 65%

W Japonii podobno nieco ponad 50% (a to największy rynek)

Powodowane jest to wieloma czynnikami. Przede wszystkim edukacja i "kultura" inwestycyjna, której u nas nie ma. Druga sprawa w Japonii króluje długi termin (przez niskie stopy) a długi termin = większa statystycznie szansa na zarobek.
Pozdrawiam,

PS,myślę że Akhh poruszył sedno sprawy,przebywajac tam,zauważyłem że jednakową miarą podchodzi się do trendów trzydziestoletnich jak do trendów trwających milisekundy....
oczywiście,między trendami trzydziestoletnimi ,a trendami w milisekundach jest cała masa trendów pośrednich...
Reasumując,tak Akhh,poruszyłeś sedno problemu,uważam że w tym trzeba upatrywać sukcesu na FX.

Awatar użytkownika
cajto
Stały Bywalec
Lat na Forex: 3

Re: Są statystyki zarabiających na FX

niedziela 29 cze 2014, 07:28

zzz pisze: PS,myślę że Akhh poruszył sedno sprawy,przebywajac tam,zauważyłem że jednakową miarą podchodzi się do trendów trzydziestoletnich jak do trendów trwających milisekundy....
oczywiście,między trendami trzydziestoletnimi ,a trendami w milisekundach jest cała masa trendów pośrednich...
Reasumując,tak Akhh,poruszyłeś sedno problemu,uważam że w tym trzeba upatrywać sukcesu na FX.
Hmm, nie zagalopowałeś się trochę?
Milisekunda to 1/1000 sekundy, a Ty mówisz o trendach rozgrywanych na tym TF, mało tego, o trendach pośrednich - czyli w mikrosekundach?!
W jaki sposób obserwowałeś te trendy i zachowania graczy względem nich w mili i mikro, że wysunąłeś wniosek o "jednakowej mierze"?

Co do % różnic w zarabianiu - myślę, że kluczową rolę odgrywa tutaj edukacja i świadomość tego w co i jak się gra. Im jest większa, tym lepsze efekty.

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Kontakt:

niedziela 29 cze 2014, 08:33

Nie do końca jak to bywa rozumiem Twoje przesłanie z trendami trzydziestoletnimi, ale bardzo proszę nie staraj się tego wytłumaczyć ;)

Natomiast głównymi problemami są u nas:
- brak edukacji,
- uwielbienie niskich okresów czasowych.

Wiąże się to też z problemami z brokerami, grając na D1 broker niewiele jest w stanie nam zrobić, grając na m1 jesteśmy kompletnie od niego uzależnieni.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
zzz

niedziela 29 cze 2014, 11:09

Dokładnie tu jest sedno sprawy,a co do trendu długoterminowego, nie ma co tłumaczyć,sprawa jest bardzo prosta,podstawą jest tam praca na długiej krzywej dochodowości/// a ,analizowanie długiej krzywej dochodowości to nic innego tylko analiza trendu np. trzydziestoletniego///
Generalnie ,zauważyłem tam że jednakowo poważnie traktują trendy długie i bardzo krótkie,myślę że z tego wynika sukces ich inwestorów że tak około 50% zarabia,a u nas 82-95% traci...
Pozdrawiam,
PS, aby lepiej zobrazować temat,są na tyle perfekcyjni,że pracują na wykresie Euro od 1950 roku,a jak wiadomo Euro powstało w 2002 roku...// widziałem to na własne oczy...//

no avatar
macierewicz
Gaduła

niedziela 29 cze 2014, 11:51

PS, aby lepiej zobrazować temat,są na tyle perfekcyjni,że pracują na wykresie Euro od 1950 roku,a jak wiadomo Euro powstało w 2002 roku...// widziałem to na własne oczy...//
chyba pora zmienic stopke.. :D

ogolnie te "statystyki" mozna o kant dupy rozbic. Nie podane jest metodologia liczenia. Rownie dobrze te 50% tracacych to moga byc Janusze, ktorzy wplaca 100 zl, nie maja pojecia o rynku, wtopia i zapomna o rachunku.
"...nie pytaj mnie kto , z zarządzających NBP ,czy zarządzających funduszami leczy się na to,ponieważ są to rzeczy intymne i NIGDY ich nie ujawnię !!!," - zz

no avatar
zzz

niedziela 29 cze 2014, 12:31

Mylisz się,jeżeli miałbyś jakąkolwiek wiedzę, poza psuciem nam nerwów ,to byś wiedział podstawową i fundamentalną informację że historia Euro sięga 1950 roku i można ją przed postaniem tej waluty odtworzyć za pomocą koszyka..
Specjalnie podkreśliłem rok 1950 ponieważ to tylko potwierdza ich perfekcję i geniusz...
PS, w sumie macierewicz ,nie dziwię się Tobie,sam byłem w szoku jak to widziałem...

PS, w sumie,można ten temat poszerzyć o merytoryczną dyskusję, dlaczego tam zarabia prawie 50% inwestorów, a u nas zależnie od roku,traci od 82% do 95%...

/// o, gosposiach domowych które inwestując ,przejechały tam ich Bank Centralny na grube miliardy,jeżeli nie setki miliardów...,nie wspominając...//,z tego co wiem,powstaje bardzo ciekawa książka na ten właśnie temat.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cajto
Stały Bywalec
Lat na Forex: 3

niedziela 29 cze 2014, 13:27

Pytałem o trendy z milisekund i trendy wewnątrz nich które podobno widziałeś i cisza, a tak chętnie odpowiadasz na każdy post... czyżby to były Twoje fantasmagorie?
zzz pisze: /// o, gosposiach domowych które inwestując ,przejechały tam ich Bank Centralny na grube miliardy,jeżeli nie setki miliardów...,nie wspominając...//
Czyli gospodynie domowe grające w przerwie miedzy odkurzaniem, a zmywaniem naczyń nadwyrężyły kondycję BC :shock:

no avatar
zzz

niedziela 29 cze 2014, 13:39

Oczywiście że tak,z tego co pamiętam chodziło o gigantyczne realne pieniądze...
Z, tego co wiem,// a,jest mi trudno ponieważ nie znam angielskiego// powstaje książka dokładnie dotycząca tego zagadnienia,tematu.//autor tej książki,podobnie jak ja, zafascynował się tym tematem,nie mógł zrozumieć // podobnie jak ja// jak to się dzieje że na FX traci od 65-95% inwestorów,a tam zarabiający inwestorzy // w, tym gospodynie domowe...// dochodzi do 50%..., jeżeli ktoś wie więcej o demnie ,na temat tej książki niech wrzuci,na pewno wzbogaci to ten temat.
Pozdrawiam

no avatar
zzz

niedziela 29 cze 2014, 13:54

PS,sory,niedopatrzyłem..
cajto pisze:Pytałem o trendy z milisekund i trendy wewnątrz nich które podobno widziałeś i cisza, a tak chętnie odpowiadasz na każdy post... czyżby to były Twoje fantasmagorie?

[ :shock:
...,od 2004 roku,możemy ,my Obywatele Polski być prawnie anty ..i ,a co chcesz widzieć ?.
Jeżeli ja, skromny inwestor wyłapałem 22 maja ,że widzimy na wszelkich dostępnych wskażnikach widzimy że jest trend krótki,// a, CFTC wyłapała to na początku roku na 150 pipsów i wszczeła już OFICJALNIE ! dochodzenie,///a realnie był długi,różnica 8-12 pipsów,to teraz przełóż to na trendy w HFT..///
co tu tłumaczyć?,
Są trendy długie,
są trendy skrajnie krótkie,które można obserwować na HFT,jeżeli mamy nierynkową lukę na // nieważne 12-150 pipsów// to każdy średnio inteligentny zrozumie że w tym mieści się nawet tysiące innych np. przeciwnych trendów.
Tak, to trudno zrozumieć?.// jeżeli tak,to sory, jaśniej nie potrafię tego tematu Forumowiczo wytłumaczyć//

PS, cajto,albo ja Was nie rozumiem,albo wy mnie,co dla Ciebie jest dziwne?,że obywatel płacący podatki ma takie sama prawa,i na tych samych prawach jest traktowany jak Bank Centralny?.
Jest to dla Was tak dziwne?.
Jeżeli tak, to oznacza że żyjemy w totalnym buszu...

mod: jeszcze jedna uwaga ad personam i z wycieczki osobistej zrobi się urlop od forum. Rozemocjonowałeś się zanadto. Proszę byś trzymał choć minimalny poziom wypowiedzi.

no avatar
macierewicz
Gaduła

niedziela 29 cze 2014, 14:21

skoro od 2004 mozesz byc antydebilem czemu z tego nie skorzystasz?
"...nie pytaj mnie kto , z zarządzających NBP ,czy zarządzających funduszami leczy się na to,ponieważ są to rzeczy intymne i NIGDY ich nie ujawnię !!!," - zz

no avatar
zzz

niedziela 29 cze 2014, 14:36

macierewicz pisze:skoro od 2004 mozesz byc antydebilem czemu z tego nie skorzystasz?
A, kto powiedział że nie próbuję być anty debilem?.
Próbuję,// chociaż idzie mi to ciężko, do 2004 roku każdy z nas nie mógł być prawnie anty de..m, więc do 2004 roku jest sprawa jasna//,mało tego, jeżeli mam być szczery,bardzo ciężko.
Dlatego !, każde tematy inwestycyjne związane z FX // o, których pisze Akhh ,które wspierają inwestorów // prawne, inwestycyjne,podatkowe//FX do około 50% zyskownych pozycji,przykład Japonii ,jest idealnym przykładem.,mają moje pełne poracie.
PS, naprawdę dziwię się że płacicie podatki,jesteście obywatelami,a ,godzicie się bez problemu być gorzej traktowani niż np. Banki Centralne na świecie...

PS, zamiast bezproduktywnych kłótni,/które nic nie wnoszą, a,dołują//
spróbujmy wzorem Japonii ,doprowadzić że około 50% inwestorów FX będzie zarabiać....// lub wzorem USA.., będzie zarabiać 65%...///

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Kontakt:

niedziela 29 cze 2014, 19:34

Zzz czy się godzimy czy nie, to ja wierzę, że chcesz dobrze, ale piszesz w tak niezrozumiały sposób, że Twoje intencje są niezrozumiałe ;)

Moja rada - postaraj się mniej, a bardziej wyjaśniać.

P.S: Macierewicz ma Cię chyba w obserwowanych, bo zawsze jak tylko się odezwiesz to wraca.

P.S 2: Jak chcesz Zzz żeby temat był rozwinięty, to postaraj się nie wypowiadać i nie wprowadzać chaosu - wtedy inni pociągną, dzięki Tobie, dyskusję.

Peace ;>
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
macierewicz
Gaduła

poniedziałek 30 cze 2014, 06:28

Poza tym euro nie powstało w latach 50tych tylko w 1995 roku. Widziałes te wykres od 1950 tak jak luki i 16sekundowe opóźnienia u brokerów.

Awatar użytkownika
Mozzie
Lat na Forex: 4

poniedziałek 30 cze 2014, 13:53

Włącze sie do dyskusji....
Panowie, w Japonii i USA obowiązują mniejsze lewary. W USA jest max 1:20 a w Japonii 1:25. Myślę, że w ten sposób odsiewa się sporo typowych hazardzistów, bo wiekszy lewar mają w internetowych kasynach. W Europie widziałem nawet lewary ponad 1:600 więc to dużo mówi...
"Jesteśmy tym co w swoim życiu powtarzamy. Doskonałość nie jest jednorazowym aktem, lecz nawykiem."

no avatar
zzz

poniedziałek 30 cze 2014, 18:31

Mozzie, i tak ,i nie, rzeczywiście o okresie małej płynności lub przerwy technicznej jest ten lewar zmniejszany,lecz jest to dla nas bardzo korzystne ponieważ chroni nas ,że jak będzie duża luka nawet 150 pipsów i więcej,nic się naszym zleceniom nie stanie,jesteśmy tym chronieni,z drugiej strony,jeżeli ten okres niepewny minie,to mamy z kolei np. w USA dużą większą dżwignię niż u nas ponieważ na E/$ masz dżwignię razy 183 więc praktycznie dwa razy większa niż u nas.
Moje zdanie w tej kwestii jest takie,udaje im się ten sukces osiągnąć dzięki temu że ,z jednej strony inwestują na długiej krzywej dochodowości,poprzez trendy średnie ,krótkie ,a na trendach które robią HFT kończąc,wszystkie trendy traktują jednakowo poważnie,myślę że na niektórych trendach mają straty,a na innych zyski,dlatego średnia wychodzi im fantastycznie.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

no avatar
Nazare931
Stały Bywalec

wtorek 01 lip 2014, 22:10

W krajach słowiańskich zauważyłem, że większość po prostu się boi spróbować a Ci kto próbują w ogóle nie przykładają się do tematu nie uczą się, i stawiają wszystko na jedną pozycję. Po czym puszczają ploty, że nie da się na tym zarabiać(porównują rynek do ruletki i jesli ktoś zarabia ich tłumaczenie to fart lub insiderska informacja :rotfl: ) i wprowadzają w strach większość społeczeństwa, skłaniając ich wkładać w różne nieopłacalne rzeczy np. wziąć kredyt w frankach żeby kupić i wynająć mieszkanie, biorąc na siebie tak duże ryzyko walutowe(dziś słyszałem taką historie :facep: ) skutki niewiedzy są katastrofalne po prostu !ops! .

Awatar użytkownika
Mozzie
Lat na Forex: 4

środa 02 lip 2014, 13:04

zzz pisze:Mozzie, i tak ,i nie, rzeczywiście o okresie małej płynności lub przerwy technicznej jest ten lewar zmniejszany,lecz jest to dla nas bardzo korzystne ponieważ chroni nas ,że jak będzie duża luka nawet 150 pipsów i więcej,nic się naszym zleceniom nie stanie,jesteśmy tym chronieni,z drugiej strony,jeżeli ten okres niepewny minie,to mamy z kolei np. w USA dużą większą dżwignię niż u nas ponieważ na E/$ masz dżwignię razy 183 więc praktycznie dwa razy większa niż u nas.
Moje zdanie w tej kwestii jest takie,udaje im się ten sukces osiągnąć dzięki temu że ,z jednej strony inwestują na długiej krzywej dochodowości,poprzez trendy średnie ,krótkie ,a na trendach które robią HFT kończąc,wszystkie trendy traktują jednakowo poważnie,myślę że na niektórych trendach mają straty,a na innych zyski,dlatego średnia wychodzi im fantastycznie.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
ZZZ, możesz wyjaśnić tą dźwignię razy 183? Wg mojej wiedzy żaden obywatel USA nie może korzystać z takiej dźwigni na forex..

Pozdr. :)
"Jesteśmy tym co w swoim życiu powtarzamy. Doskonałość nie jest jednorazowym aktem, lecz nawykiem."

no avatar
macierewicz
Gaduła

środa 02 lip 2014, 15:20

No, czekamy na wyjaśnienia :D

no avatar
zzz

środa 02 lip 2014, 17:19

Mozzie pisze:
zzz pisze:Mozzie, i tak ,i nie, rzeczywiście o okresie małej płynności lub przerwy technicznej jest ten lewar zmniejszany,lecz jest to dla nas bardzo korzystne ponieważ chroni nas ,że jak będzie duża luka nawet 150 pipsów i więcej,nic się naszym zleceniom nie stanie,jesteśmy tym chronieni,z drugiej strony,jeżeli ten okres niepewny minie,to mamy z kolei np. w USA dużą większą dżwignię niż u nas ponieważ na E/$ masz dżwignię razy 183 więc praktycznie dwa razy większa niż u nas.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
ZZZ, możesz wyjaśnić tą dźwignię razy 183? Wg mojej wiedzy żaden obywatel USA nie może korzystać z takiej dźwigni na forex..

Pozdr. :)
macirewicz,jesteś złośliwy wyjątkowo// jeżeli ja nie byłbym złośliwy,to powiedziałbym że jesteś cybem..//,ja nie jestem złośliwy,więc zastosuję si do zaleceń moderatora ,który sugeruje...,no...,możesz czuć się od tego momentu jak powietrze z mojej strony,ponieważ nie szukasz wiedzy w temacie FX.

Mozzie,Normalny (6E) – Depozyt Intradayowy jest $750 za kontrakt, Depozyt nocny jest $2475 za kontrakt,
tak było kiedyś, to daje dżwigne ok. razy 183 // nie wierz w propagandę naszych mediów ,ponieważ nas ogłupiają/,a nic nie wnoszą do dyskusji/,
teraz wbrew pozorom i propagandzie naszych mediów ,jest dokladnie odwrotnie,ostatnie moje dane mówią że depozyt wynosi ok. 500$ za kontrakt E/S intra dey,więc ta dżwignia ,nie tylko nie zmalała ,lecz się zwiększyła,
nie wiem czy doczytałeś co pisałem poprzedni,nie jest problem w dżwigni...,problem jest w czymś innym,problem jest w tym,aby gdy nie ma płynności na rynku lub jest przerwa techniczna ,znacząco zmniejszyć tą dżwignię,natomiast ,jeżeli się z tym już uporają, trzeba tą samą dżwignię zwiększyć ,jak też to zrobili.
Uważam że jest to słuszne,co robią na bardzo rozwiniętych rynkach...// czyli nie,jak piszą nasze media i nam robią wodę z mózgu...,że zmniejszyli tam dżwignię do razy 20-30 lecz wprost przeciwnie ,zwiększyli ją np. E/S , z razy 183 na ok. 200

Pozdrawiam,

PS,może doprecyzuję,nie jest problem w dżwigni,problem jest w transparentności i pełnym fuull profesjonaliżmie.

PS, jak masz dodatkowe pytania, to pytaj na PW,ponieważ dostałem ostrzeżenie za to że napisałem że żyjemy w głębokim buszu...,mnie się wydawało że piszę oczywistą oczywistść,niestety niektórym Moderatorom to się nie spodobało. ///mod: zwrot do innego uczestnika dyskusji zacząłeś od "Jesteś normalny?" i to się nie spodobało.///

PS, Mozzie, doprecyzuję, uważam że to co robią rozwinięte rynki finansowe,czyli jeżeli jest problem,zmniejszamy dżwignię do 20-30,jeżeli problemy mijają,zwiększamy dżwignię z 183 na ponad razy 200 jest dokładnie tym ,o co mi chodzi w bankowości, i o czym cały czas piszę .// ja, tak rozumiem bankowość , usługi bankowe,a patrząc szerzej i w przyszłość ,usługi inwestycyjne czy emerytalne/ itp./

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

czwartek 03 lip 2014, 07:40

Zzz tylko to zmniejszanie dźwigni powoduje stopout na intensywnie wykorzystywanych rachunkach "chroniąc" inwestorów przed byciem na rynku. Nie jest to nic, czego sam byś nie mógł zrobić kończąc dzień roboczy. Wygląda to zatem to tak, jakby ktoś starał się myśleć za Ciebie. Kiedyś na złocie i srebrze była ostra jatka jak CME zmniejszyło nagle lewarowanie na kontach na jakiś czas. To jest bezsens. To jakby przychodził do Ciebie policjant co wieczór i zakładał blokadę na kierownicę, żebyś nie jeździł wieczorami/nocą po pijaku :sceptic: .

PS. Znam Twój przypadek z Aliora o który robiłeś burzę na nawi swego czasu i tam faktycznie wygląda że piątkowy brak płynności Cię uwalił... tylko czy aby na pewno to było to? Czy może wykorzystanie max lewara i trzymanie pozycji do końca bo może się odwróci?
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

ODPOWIEDZ