Uzycie kredyt zamiast balance

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

Uzycie kredyt zamiast balance

wtorek 22 mar 2016, 16:07

Witam,

czy ktoś kiedykolwiek robił coś takiego że transakcje z algo w MQL4 były robione poprzez to co jest dostępne w polu Credit zamiast Balance?

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

wtorek 22 mar 2016, 19:34

Zamiast to nie ale używam aktualnie:

Kod: Zaznacz cały

AccountBalance()+AccountCredit()
Obrazek

Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

środa 23 mar 2016, 09:45

Ale to co piszesz rozumiem, że służy do wyliczeń. Mi chodzi o to żeby jeśli AccountBalance() jest równe 0 automat wysłał order, ponieważ AccountCredit() jest różne od zera. Jednym zdaniem czy jest możliwość w MQL4 coś zmienić aby domyślnie nie korzystał z AccountBalance() tylko z Accountcredit() przy wysyłaniu orderu?

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

środa 23 mar 2016, 10:47

To nie w mql-u trzeba coś zmieniać tylko raczej w EA, które ma wysłac order. Nie mam w tym względzie większego doświadczenia ponieważ pierwszy raz trafił mi się broker, który dorzucił jakiś bonus. Właśnie w postaci AccountCrdedit().
Dlatego sumuję mój AccountBalance () z ich AccountCredit().
Ale to załatwiam w EA. Jeśli AccountBalance() = 0 to pozostaje kredyt do handlu.
Tak przynajmniej mi się wydaje.
Obrazek

Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

środa 23 mar 2016, 12:50

I jak Ci to działa?
Na zasadzie:
if ((AccountBalance()+AccountCredit())>0) --> OrderSend

Bo jeśli nie to przecież domyślne wysyłanie z AccountBalance() musi być na wartości dodatniej, bo gdy jest równe 0 to nie wyśle.

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

środa 23 mar 2016, 13:02

m_c pisze:I jak Ci to działa?
Na zasadzie:
if ((AccountBalance()+AccountCredit())>0) --> OrderSend

Bo jeśli nie to przecież domyślne wysyłanie z AccountBalance() musi być na wartości dodatniej, bo gdy jest równe 0 to nie wyśle.
Ja nie sprawdzam generalnie takiego warunku.
U mnie zawsze AccountBalance() >0.
Inaczej to jaki jest sens handlowania? Dla mnie ten bonus to "wrzód na d..."
Musiałem przez niego właśnie przerobić EA, żeby poprawnie liczyło inne parametry. (SL,TP, wielkość pozycji)
Obrazek

Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

środa 23 mar 2016, 13:34

Sens jest taki, że jeśli zarobisz to masz profit, który możesz wypłacić. Jeśli stracisz to nie swoje pieniądze. Czyli twoje ryzyko wynosi zero.

no avatar
irmentruda
Maniak Forex
Posty: 1103
Rejestracja: piątek 19 wrz 2014, 11:30
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Lokalizacja: Silesia

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

środa 23 mar 2016, 16:08

hej, ten Credit to taka inna dzwignia. Przynajmniej tak jest w XM. Mozna miec Balance < 0 i dalej trejdowac bo Credit daje FreeMargin i ja (niestety) ostatnio czesto z tego korzystam. W sumie to tylko dlatego jeszcze trejduje z palca.
@mc - to nie jest tak, ze Twoje ryzyko jest = 0 bo ono dalej wynosi tyle ile wplaciles. Ewentualnie jesli powinie sie Tobie noga to masz mozliwosci poklikac troche dluzej. Jesli dobrze to zrobisz to odrobisz te straty i wrocisz ponad zero. W XM jesli wyplacisz zysk to Credit jest proporcjonalnie zmniejszany. Ale za obrot mozna "doplacic" sobie Credit albo Balance (duzo mniej).

Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

środa 23 mar 2016, 16:33

Jeśli jest AccountBalance()=0 a AccountCredit()>0 to z palca zlecenia wchodzą, natomiast z EA niestety nie.
Jeśli nic nie wpłaciłem to ryzyko wynosi 0.

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

środa 23 mar 2016, 16:46

m_c pisze:Jeśli jest AccountBalance()=0 a AccountCredit()>0 to z palca zlecenia wchodzą, natomiast z EA niestety nie.
Jeśli nic nie wpłaciłem to ryzyko wynosi 0.
Widać EA jest tak napisane.
Obrazek

Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

środa 23 mar 2016, 17:14

A jak Ci powiem, że po stronie brokera odznacza/zaznacza się możliwość zawierania transakcji gdy balance=0 i credit>0 co daje możliwość zawierania transakcji z palca to dalej będziesz twierdził że to błąd EA?

no avatar
JAREK67
Pasjonat Forex
Posty: 621
Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2012, 21:25
skype: jarekpa67
Lat na Forex: 11

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

środa 23 mar 2016, 17:47

Po pierwsze nie napisałem, że to jest błąd EA.
Po drugie nie wiem jak to jest grać za kredyt ponieważ zawsze gram za swoje.
Obrazek

Awatar użytkownika
m_c
Stały Bywalec
Posty: 177
Rejestracja: czwartek 17 paź 2013, 12:51
Lat na Forex: 14
Kontakt:

Re: Uzycie kredyt zamiast balance

piątek 25 mar 2016, 09:26

Zadziałało bardzo prosto. Może komuś się przyda na przyszłość, jeśli będzie miał sposobność handlować tylko z kredytu.
Warunki do otwarcia pozycji:

Kod: Zaznacz cały


 double x=AccountFreeMargin();
 double A=iClose(Symbol(),PERIOD_M1,-1);
 double B=iClose(Symbol(),PERIOD_M1,-2);
 
 if (OrdersTotal()==0 && A>B && x>0)
 {
  RefreshRates();
  Ticket=OrderSend(.............);
 }


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości