Wywiad ze Sławomirem Pawłowskim “Xopina” – zwycięzcą VIII edycji Ligi Traderów
Przed Świętami zakończyły się rozgrywki Ligi Traderów. VIII edycję konkursu wygrał Sławomir Pawłowski “Xopina”, który okazał się lepszy w 70% stoczonych pojedynków. Skutecznie typował kursy instrumentów finansowych w 65% oddanych typowań. We wcześniejszych edycjach plasował się na miejscach 5 oraz 9, aż w końcu nadszedł czas na końcowy triumf w całych rozgrywkach. Poniżej wywiad z triumfatorem VIII edycji Ligi Traderów.
https://comparic.pl/wywiad-ze-slawomire ... -traderow/
Co na co dzień robi zwycięzca VIII edycji Ligi Traderów?
Na chwilę obecną prowadzę małe gospodarstwo rolne.
Skąd w ogóle zainteresowanie rynkami? Jak to się u Ciebie zaczęło? Długo trwa już Twoja przygoda z rynkami?
Trochę to już trwa, na początku była GPW a później zainteresowałem się forex.
Co skłoniło Ciebie do wzięcia udziału w Lidze Traderów?
Szukałem ciekawych stron o Forex, tak trafiłem na stronę Comparic.pl i wasz konkurs, postanowiłem sprawdzić się w Lidze Traderów.
Był to już kolejny Twój występ i zajmowałeś coraz wyższe lokaty. Zmieniłeś swoje podejście względem wcześniejszych występów w konkursie?
W pierwszych występach podchodziłem bardzo emocjonalnie a później doszedłem do wniosku, że trzeba się rozluźnić, odrzucić emocje i to pomogło.
Korzystasz z jakiejś strategii na konkurs, że Twoje wyniki w lidze trzymają wysoki poziom od kilku edycji? Czy sądzisz, że można opracować jakiś zestaw reguł, których warto się trzymać aby przynajmniej zwiększać swoje szanse na sukces w takim konkursie?
Nie mam określonej strategii na konkurs, chyba że strategią jest gra na luzie.
Co Ci się najbardziej podobało w obecnej i czy ewentualnie coś byś zmienił w kolejnej edycji Ligi Traderów? Jak oceniasz zmiany w punktacji i dodanie nowych instrumentów?
Konkurs bardzo mi się podobał dodanie rynku surowców oraz kryptowalut w tej edycji bardzo go zmieniły, lecz lepszym rozwiązaniem byłoby zostanie przy poprzedniej wersji bez kryptowalut i surowców.
Jakie błędy Twoim zdaniem popełnia wielu zawodników, którzy nie odnoszą sukcesów w Lidze?
Każdy ma inną strategię oraz podejście do konkursu więc trudno tu mówić o błędach.
Jakich rad udzieliłbyś nowym zawodnikom, którzy może szukają jakiegoś sposobu na sukces w Lidze?
Odrzucić emocje i grać z trendem.
Czy uważasz, że udział w Lidze może uczyć czegoś początkujących graczy?
Na pewno systematyczności w obserwacji i analizie rynku.
Co jest najważniejsze w tradingu Twoim zdaniem, masz jakieś swoje zasady w prywatnym tradingu? Co jest najważniejsze w tradingu Twoim zdaniem, złota zasada?
Moim zdaniem w tradingu najważniejsza jest spokojna głowa i odrzucenie emocji przy podejmowaniu decyzji.
Czy osoby żądne rewanżu będą miały okazje zmierzyć się z Tobą w kolejnej edycji konkursu? (Dodam, że jeszcze nikomu nie udało się obronić mistrzowskiego tytułu, a nawet istniej pewna „klątwa zwycięzcy” czyli obrońca tytułu w kolejnej edycji nigdy nie dotarł do fazy pucharowej).
Na pewno przystąpię do obrony tytułu w następnej edycji, może zdejmę „klątwę zwycięzcy”.
Dziękujemy za rozmowę i życzymy powodzenia w obronie tytułu
Liga Traderów rozgrywana jest każdego roku, start kolejnej IX edycji jak zwykle pod koniec września 2020 roku – serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w turnieju.