Największy przekręt na FX w Polsce INTERBROK

ODPOWIEDZ
no avatar
zzz

Największy przekręt na FX w Polsce INTERBROK

piątek 18 maja 2012, 20:25

Oszukali nawet ludzi Kwaśniewskiego. Stracili ćwierć miliarda

Założyciele Interbrok pójdą do więzienia. Firma okazała się jedną z największych piramid finansowych w Polsce. Straty przekroczyły ponad ćwierć miliarda złotych. Pieniądze utopili m.in. politycy, biznesmeni i celebryci - pisze "Puls Biznesu".
Twórcy Interbroka byli porównywani do "polskiego Madoffa". Sąd drugiej instancji właśnie skazał jego trzech twórców na kary bezwzględnego pozbawienia wolności. Emil Dróżdż posiedzi w więzieniu 7,5 roku, a Andrzej Księżny (kiedyś wiceminister w rządzie SLD) i Maciej Sikorski po 3 lata.

Ich firma wyłudziła blisko 260 mln zł od ludzi z pierwszych stron gazet. Jak pisze "PB" 760 tys. stracił na ich inwestycjach satyryk Tadeusz Drozda, założyciele sklepów Bomi ponad 9 mln zł, właściciel mięsnego Lukullusa Elżbieta i Wojciech Szymańscy ponad 7 mln zł, czterej członkowie władz Mennicy Polskiej 2,2 mln zł. Lista jest długa. Znajduje się na niej nawet Marek Ungier. Były szef gabinetu politycznego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego utopił milion złotych.

http://finanse.wp.pl/kat,104132,title,O ... caid=1e78d

Podobny kant był z BM WGI

http://pl.wikipedia.org/wiki/Warszawska ... westycyjna

Warto sobie poczytać..... :?:

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
biotiq
Stały Bywalec
Lat na Forex: 0
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Największy przekręt na FX w Polsce INTERBROK

piątek 18 maja 2012, 21:34

Nieźle pojechali... Na 260 baniek -dobry wynik! ;)

Awatar użytkownika
wojtek_ea
Maniak Forex
Lat na Forex: 7
Kontakt:

sobota 19 maja 2012, 07:06

Zwracam uwagę, że ten przekręt nie miał nic wspólnego z FX bezpośrednio - z jednej strony była zwykła piramida, z drugiej próbowali inwestować na FX , ale im po prostu nie poszło i stracili kasę. Któryś Broker nieźle się obłowił.

Można nawet powiedzieć, że na swój sposób byli uczciwi, bo w zwykłej piramidzie się nigdzie nie inwestuje. Kilka może wcześniej lat temu była taka piramida w Niemczech - nic nie inwestowali i znikli w pewnym momencie z 400 mln o ile pamiętam.

Ciekawostką jest, że wypłacili sobie kasę za zarządzanie kapitałem mimo ujemnych wyników. Czy różnili się w tym czymś od Banków, lub OFE (Otwartych Funduszy Emerytalnych) i innych Funduszy Inwestycyjnych, które biorą kasę za zarządzanie niezależnie czy będzie zysk czy strata ?

Nie bronie ich - pokazuje tylko paradoksy. Ciekawostką jest dla mnie poziom naiwności osób z listy poszkodowanych i tego jak magia wysokich zysków (chciwość) zakłóca tok myślenia.
Największe ograniczenie zysków Tradera tkwi w jego umyśle.

no avatar
zzz

sobota 19 maja 2012, 09:08

wojtek_ea pisze:Zwracam uwagę, że ten przekręt nie miał nic wspólnego z FX bezpośrednio - z jednej strony była zwykła piramida, z drugiej próbowali inwestować na FX , ale im po prostu nie poszło i stracili kasę. Któryś Broker nieźle się obłowił.

Można nawet powiedzieć, że na swój sposób byli uczciwi, bo w zwykłej piramidzie się nigdzie nie inwestuje. Kilka może wcześniej lat temu była taka piramida w Niemczech - nic nie inwestowali i znikli w pewnym momencie z 400 mln o ile pamiętam.

Ciekawostką jest, że wypłacili sobie kasę za zarządzanie kapitałem mimo ujemnych wyników. Czy różnili się w tym czymś od Banków, lub OFE (Otwartych Funduszy Emerytalnych) i innych Funduszy Inwestycyjnych, które biorą kasę za zarządzanie niezależnie czy będzie zysk czy strata ?

Nie bronie ich - pokazuje tylko paradoksy. Ciekawostką jest dla mnie poziom naiwności osób z listy poszkodowanych i tego jak magia wysokich zysków (chciwość) zakłóca tok myślenia.
Nie zrozumieliśmy się.
Zgadzam się z Twoją tezą.
Mnie chodziło raczej o to czy nie wyprowadzili kasy razem z brokerem ponieważ w NORMALNYCH instytucjach nie jest tak że każdy może otworzyć rachunek.
Klient MUSI być pouczony o grożących niebezpieczeństwach i wszelkich konsekwencjach,są procedury na to i klient musi podpisać odpowiednie dokumenty.
W normalnych bankach nie otworzysz rachunku FX jeżeli tych procedur nie przejdziesz.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tommy_Boss
Stały Bywalec

wtorek 22 maja 2012, 11:32

Ja pamiętam piramidę finansową o nazwie " SKY LINE " pierwsza taka w Polsce i ona popsuła opinie firmom MLM.
BOŻE DAJ MI DUŻO CIERPLIWOŚCI BO JAK DASZ MI SIŁĘ TO, TO WSZYSTKO .........

"DOBRY TRADER WIE KIEDY NIE MA RACJI, A NAJLEPSI WIEDZĄ KIEDY ZMIENIĆ ZDANIE" !!!!!!!!!

Gdy się trader śpieszy to się broker cieszy !!!

ODPOWIEDZ