Emerytura z nieruchomości

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andre
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Emerytura z nieruchomości

poniedziałek 17 wrz 2012, 09:54

Widzę, że temat emerytur w naszym kraju jest "gorący", także postanowiłem zastanowić się jak się nie narobić, a do emerytury sobie dorobić.

Pierwszy pomysł jaki wpadł mi do głowy to wynajem mieszkań.
Zakładamy, że nasz kapitał na start jest równy: 0zł oraz posiadamy zdolność kredytową.

Przyjmujemy cenę kawalerki na poziomie:100 000zł.
Nasz plan działania to kredyt na kawalerkę, spłata, kolejny kredyt i spłata z wynajmu dwóch kawalerek (szybsza ponieważ mamy większe dochody), kolejna kawalerka i jeszcze szybsza spłata kredytu itd.

Moje szybkie obliczenia wykazały kwotę (oczywiście utopioną w nieruchomościach) 1 000 000zł po okołu 20 latach, czyli możemy sprzedać nieruchomości i mieć milion złotych w gotówce lub do końca życia czerpać zyski z wynajmu mieszkań. Około 10 000zł. Także niezła alternatywa do emerytury.
Zakładając, że skończyliśmy szkołę i mamy te 20 lat to możemy przejść na emeryturę w wieku 40 lat bez jakiejkolwiek pomocy państwa.

Od razu powiem, że nie inwestuje w ten sposób i nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale chciałbym aby wypowiedzieli się bardziej obeznani w temacie.

no avatar
malsehen
Stały Bywalec

Re: Emerytura z nieruchomości

poniedziałek 17 wrz 2012, 17:18

Bardzo bym chciał poznać Twoje obliczenia, który dały Ci wynik 1 mln zł majątku po 20 latach już bez żadnych zobowiązań w stosunku do banku.
Chociażby spłata pierwszej kawalerki ile wg. Ciebie będzie trwać ?
Obrazek

Awatar użytkownika
andre
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Emerytura z nieruchomości

wtorek 18 wrz 2012, 10:23

Spłata pierwszej kawalerki będzie trwać około 9 lat.
Drugiej: 4,5 roku.
Trzeciej: 3 lata.
Czwartej: 1,8 roku.
Piątej: 1,5 roku.

W sumie: 20 lat.

Także masz racje, moje obliczenia były niezgodne z prawdą. Tak jak pisałem nie jestem ekspertem w tej dziedzinie dlatego zdaje sobie sprawę, że pominąłem znaczące koszty, które zmienią wynik.

Myślę, że pięć mieszkań po 20 latach, z których możemy czerpać zyski rzędu 5000/miesiąc to i tak niezły wynik.

ODPOWIEDZ