Gra długoterminowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

Re: Gra długoterminowa

niedziela 22 wrz 2013, 13:23

Wyniki i ranking pojawi się jutro albo może jeszcze dzisiaj wieczorem. Przepraszam za opóźnienia, ale mam problemy z internetem tzn. trwa naprawa i co jakiś czas rozłączają i tak od piątku popołudnia już.
Audaces Fortuna Iuvat.

no avatar
Terminator
Maniak Forex
Lat na Forex: 5
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

niedziela 22 wrz 2013, 19:39

11. Uczestnik, który uważa że już w pierwszym tygodniu zdobył wystarczający wynik do zajęcia pierwszego miejsca, a nie chce ryzykować spadku wartości portfela w dalszych tygodniach, może świadomie nie zamieszczać screenów (choć można np. sprzedać akcje), wtedy nie bierze udziału w konkursach piątkowych, ale bierze udział w rozliczaniu końcowym (liczy się wynik z ostatniego nadesłanego screena).

Dziękuję i dobranoc.

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

poniedziałek 23 wrz 2013, 06:54

Forumowy Konkurs Giełdowy - Ranking po 2 piątku

Wyniki ostatniego tygodnia:
1.JPG
Wyniki po dodaniu premii za 1 i 2 piątek:
2.JPG
Aktualny ranking:
3.JPG
Wyniki dostępne również tutaj: http://comparic.pl/listings/forumowy-ko ... -zwycieza/

Gratuluję zdobywcom premii, liderowi i rekordzistom procentowym i finansowym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Audaces Fortuna Iuvat.

no avatar
Timbriadus_Kartemus
Stały Bywalec

wtorek 24 wrz 2013, 13:11

"8. W każdy piątek począwszy od 13 września uczestnik musi zamieścić screen na forum (w tym temacie) najpóźniej do godziny 23.59. Nagrody tygodniowe i ranking będzie ogłaszany w soboty.
9. Zakończenie gry następuje w piątek 4 października o godzinie 23.59 - do tej godziny uczestnik musi zamieścić screen z konta. Ogłoszenie wyników i zwycięzcy nastąpi w sobotę 5 października 2013 roku.
10. Nagrody tygodniowe (piątkowe) przyznawane są za screen nadesłany za ostatni tydzień, jeżeli uczestnik nie prześle screenu nie bierze udziału w przyznawaniu dodatkowych wirtualnych pieniędzy w piątki.
11. Uczestnik, który uważa że już w pierwszym tygodniu zdobył wystarczający wynik do zajęcia pierwszego miejsca, a nie chce ryzykować spadku wartości portfela w dalszych tygodniach, może świadomie nie zamieszczać screenów (choć można np. sprzedać akcje), wtedy nie bierze udziału w konkursach piątkowych, ale bierze udział w rozliczaniu końcowym (liczy się wynik z ostatniego nadesłanego screena)."

Jeżeli dobrze zrozumiałem mogę sobie swobodnie zawierać zlecenia kupna i sprzedaży przez cały czas trwania konkursu i nie muszę zamieszczać w każdy piątek screenu - screen mogę zamieścić dopiero 4 października i wtedy dopiero uczestnicy zobaczą ile mam gotówki na koncie? Oczywiście postępując w ten sposób, nie otrzymam premii, które są rozdzielane w piątki ale mogę w ten sposób postąpić?

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

wtorek 24 wrz 2013, 17:40

Tak, można tak zrobić. Teraz np. MagnoliaNowak nie nadesłała, a cały czas w rankingu jest z kwotą z poprzedniego screena.

Screen musi zawierać całą historię zleceń i na żądanie któregokolwiek z uczestników zwycięzca musi udostępnić czasowo hasło organizatorowi.

No i premii nie dostaniesz jak nie nadeślesz screena w piątki.

Cytowałeś z pierwszej wersji regulaminu - konkurs został przedłużony do 25 października na prośbę uczestników.

Nawet jeżeli nic więcej już nie wyślesz do samego końca, nawet w ostatni piątek to i tak będziesz w rankingu, sklasyfikowany z kwotą z ostatniego nadesłanego screena czyli z poprzedniego piątku.

Teraz widzę, że jest to wadliwy punkt regulaminu, choć mimo wszystko zasady są równe dla wszystkich. Bo każdy może teraz kupować ile wlezie i zobaczy co z tego wyjdzie, jeżeli straci to nie zamieści screenu, jeżeli zyska to wklei screen na koniec, ale inni też tak mogą zrobić i to taka trochę gra w ciemno.

Powinien być punkt mówiący o tym, że najwyżej 1 piątek może być przerwy od nadesłania screena, tzn. przynajmniej co drugi piątek uczestnik musiałby nadesłać, dzięki temu wszyscy orientowaliby się ile mają straty do lidera i jak bardzo muszą ryzykować, a tak wszyscy znikną, aż do końca i tka gra w ciemno się zrobi.

Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, a następne konkursy na forum będą na pewno lepiej dopracowane pod względem organizacyjnym.

P.S: Tak na marginesie to takie rzeczy to chyba tylko w naszym kraju, że wszyscy mamy taki spryt wrodzony do kombinowania :joy:
Audaces Fortuna Iuvat.

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

wtorek 24 wrz 2013, 19:13

Witam.

W ten piątek planuję być za granicą i nie wiem czy będę w stanie przesłać screen. Jutro już ostatnie przygotowania do wyjazdu, więc załatwiam ostatnie sprawy jeszcze dziś. Mogę udostępnić Ci - Longtrader - hasło i login do konta, jeśli nie masz nic przeciwko temu, wtedy wyniki z piątku będziesz miał świeże. Obecny screen w załączeniu - z pewnością nie będę nic zmieniał do piątku. Przepraszam za zamieszanie..
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

środa 25 wrz 2013, 04:27

Hasło i login nie potrzebne. Jeżeli nic już nie zmienisz do piątku wieczora, to po prostu porównam ceny akcji, które masz z cenami z piątkowego zamknięcia na giełdzie i podliczę % i kapitał.
A jakbyś jednak coś jeszcze zmienił do daj znać.
Audaces Fortuna Iuvat.

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

środa 25 wrz 2013, 06:21

Dzieki wielkie. To sa pozycje buy and hold. Nic nie zmieniam w tym tygodniu. 2k zostawilem sobie na druga polowe konkursu ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

piątek 27 wrz 2013, 05:23

Można zamieszczać screeny za trzeci piątek konkursu, zobaczymy kto będzie liderem na półmetku.
Audaces Fortuna Iuvat.

Awatar użytkownika
mosek
Stały Bywalec
Lat na Forex: 4

piątek 27 wrz 2013, 16:20

Obrazek
Open mind for a different view
and nothing else matters...

https://www.youtube.com/watch?v=mk48xRzuNvA

no avatar
MagnoliaNowak

piątek 27 wrz 2013, 16:23

!problem! !problem! !problem! !problem! !problem! !problem!

Awatar użytkownika
pmleczko
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 8

piątek 27 wrz 2013, 16:31

:facep:

Awatar użytkownika
michosz
Pasjonat Forex

piątek 27 wrz 2013, 18:01

fuck.. u mnie najgorzej.. tylko jedna głupia transakcja sknociła konto..
mam nadzieje, ze da sie to jakos odrobić :PP pojechałem po całości .. :facep:

Awatar użytkownika
Marcin_N
Opiekun Forum

piątek 27 wrz 2013, 23:49

Udało mi się jakoś... !Dobrze!
Pozdrawiam serdecznie!
Marcin Nowogórski
Publicysta Comparic.pl

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

sobota 28 wrz 2013, 09:16

Forumowy Konkurs Giełdowy - wyniki na półmetku:

Wyniki za trzeci piątek:
1.JPG
Podsumowanie z dodaniem premii:
2.JPG
Aktualny ranking:
3.JPG
Rywalizacja w czołówce coraz bardziej zacięta, także miejsca od 4 do 8 dzieli niewielka różnica. Myślę, że końcówka może być ciekawa, gdyż pozostaje coraz mniej czasu żeby zaryzykować, a nawet zagrać Va-Banque :)
Audaces Fortuna Iuvat.

no avatar
Adam45
Lat na Forex: 2

wtorek 01 paź 2013, 12:28

Witam
W przerwie zmagań konkursowych moze popatrzył byś na AUD NZD http://prntscr.com/1ul4oy Czy jest szansa na dluższy trend ? Z małą L-ka próbuję sie w niego wbić ale chciałbym to skonsultowac z kimś bardziej doświadczonym.
„Inwestowanie jest jak wchodzenie po drabinie, każdy człowiek wie jak się to robi, lecz nie każdy wie gdzie ją przystawić” Warren Buffet

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

wtorek 01 paź 2013, 13:23

Jestem zmuszony, bo Twoje wejście na dziennik było prawdopodobnie 5000 wejściem :)

Pytasz czy jest szansa na dłuższy trend, a z Twojego obrazka wynika, że ten trend już trwa od bardzo dawna, zobacz jakie masz szeroko rozchylone średnie, można powiedzieć że trend spadkowy trwa w najlepsze, chociaż pewne objawy zakończenia można wyczuć.

Widzę, że już się wbiłeś z L :) W tym miejscu przebiega pewne wsparcie, kiedyś w jakiejś analizie pisałem o tym i jakiś czas temu na W1 pojawił się pin bar, potem następny, później formacja objęcia - sugerowało to możliwość odwrócenia trendu. Wchodząc po tym pierwszym tygodniowym pin barze, byłoby się na plusie ok. 150 pipsów, czyli można było coś zabezpieczyć lub przynajmniej wyjść na zero, bo później nadeszły spadki.

Zobacz na Twoim wykresie- 3 ostatnie świeczki tygodniowe- to jest Inside bar, dwie ostatnie znajdują się wewnątrz tej pierwszej czarnej, to znaczy że trwa pewna konsolidacja. Czasami może być jakieś pierwsze, fałszywe wybicie i dopiero potem ruch właściwy. Warto może poczekać co się zdarzy na W1.

AUD dość długo się osłabiał, ale ostatnio odrobił trochę zobacz np. AUD/USD ile AUD podskoczył do USD i innych walut a do NZD dość słabo, może to znaczyć, że NZD jest dość silny. Poczekałbym przynajmniej do pokonania poziomu 1,14, czyli do wybicia z wąskiej konsolidacji.

Generalnie odradzałbym, bo takie wejście to tzw. łapanie noży - próbujesz łapać odwrócenie trendu, może Ci się uda, a może nie, zobacz jak długo już trwają spadki - gdybyś co jakiś czas próbował zagrać na odwrócenie trendu wiele razy byś stracił. Lepiej grać zgodnie z trendem i dokładać, bo wtedy wiele razy masz rację i zarabiasz, a mylisz się i tracisz tylko 1 raz - gdy rzeczywiście trend się odwraca.

Poczekaj aż średnie się przetną, albo na D1 gdy zobaczysz 2 dołki i 2 szczyty coraz wyżej, atak to jest gra pod prąd. Poczytaj sobie taki artykuł, choć autor bardzo rzadko już się udziela- http://fxmonster.pl/2013/07/dlaczego-gra-pod-prad-kusi/
Audaces Fortuna Iuvat.

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

środa 02 paź 2013, 07:29

Adam45, na H4 lokalny opór:
2b.JPG
(Wejście metodą 2B, która naddaje się do gry w konsolidacjach)

Mam nadzieję, że nie uraziłem Cię komentarzem, z rysunku wynika, że masz już jakiś zysk więc wystarczy go zabezpieczyć i może będzie dobrze. Powodzenia.
Audaces Fortuna Iuvat.

no avatar
Terminator
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

środa 02 paź 2013, 18:30

Ja mam nadzieję że mnie nie pogoniliście z konkursu bo moje konto było dziś jak sprawdzałem na plusie, no nic od tego 2 przesuniętego tygodnia na nim nie robiłem.

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

czwartek 03 paź 2013, 03:41

Nikt nikogo nie pogonił :joy: Jutro przed, przed ostatni piątek, więc zachęcam do zamieszczenia screena panie Pułkowniku.
Audaces Fortuna Iuvat.

ODPOWIEDZ