Moim zdaniem: zniesienie Fibo oczywiście ok.
Linia trendu biorąc pod uwagę, że opiera się na niedawnym szczycie po, którym nie następuje nowy dołek (w stosunku do trendu głównego) nie będzie specjalnie ważna z punktu widzenia tak długiego okresu.

Zamknąłem trada na +227. Jak widać cena odeszła na jakieś +180 pipsów, po czym zawędrowała w punkt wejścia ( nie wycinając SL całe szczęście). Postanowiłem przetrzymać i okazało się, że robię słusznie. Zatem analiza była poprawna.michosz pisze:AUd JPY
S
opór
Fibo 50%
cena pod średnią 365 i 150 EMA
stoch w strefie wykupienia
poczekamy na zamknięcie świecy D1. jeżeli będzie pin to fajny sygnał
myśle , ze na h4 dobry układ świec jest w tm momencie
pozdrawiam
Naprawdę aż tak źle?pmleczko pisze: Teraz jak mam się zabrać za coś związanego z FX to mam odruch wymiotny.
Nie rozumiem za bardzo. To zwykłe PA. Nie system Mirka. Zagrałem , że tak powiem z doskoku. Na szybko... i tyle. Nie wyszło trudno. Nie ma Świętego Graala .Terminator pisze:MIREK czuwa!
Dziekuje za odpowiedz Generalnie potwierdzasz moje stanowisko na temat gry i danych.Nie gram pod dane i staram sie nie być na rynku w pierwszy czwartek(Dragi) i piatek(peyrols) miesiaca.Marcin pisze że "pobuja" widziałem w tym czasie bujanie 200-300 pips niestety takiego bujania moje depo nie wytrzyma. Moim priorytetem w grze jest ochrona kapitału i i strata 50 pipsowego SL w czasie danych jest bardzo prawdopodobna ale Twoja uwaga o czasie "bujania" ma sens i spróbuję w tym tygodniu wejscia przed danymi.longtrader pisze:Tzn. rozumiem, że teraz S już zamknąłeś i teraz chciałbyś otworzyć L ?
Jeżeli tak to dzisiaj jest chyba już za późno ponad 1% wzrostu, dużo wyżej już nie pójdzie dzisiaj.
Radziłbym teraz poczekać, może jutro będzie jakaś korekta i dopiero wchodzić w L.
Co do danych, jeżeli wchodzisz pod świece dzienne, lub jeżeli masz SL na 50-70 pipsów, to za bardzo danymi nie trzeba się martwić, jeżeli będą rzeczywiście rewolucyjne, nawet z jakąś luką, to te 50 pipsów do SL raczej pozwoli zamknąć pozycję.
Ja analizuję technicznie, a na dane uważam tylko żeby nie otwierać przed ważnymi danymi np. payrollsy są w piątek o 14.30 to jeżeli chcesz w piątek otworzyć to z samego rana, żeby mieć czas, najgorzej gdy masz pozycję w rejonie 0 lub na lekki minus i czekasz na dane, to taka trochę loteria.
Ja zabezpieczam się przed wpływem danych, tak że nie otwieram przynajmniej z 2 godziny przed ważnymi danymi i z 30 po. Nie gram też w piątki, bo raczej pozycja nie wypracuje tak dużego zysku, żeby było bezpiecznie zostawić to na weekend.
Jutro też są dane z USA o 14.30 ale najważniejsze będą w piątek payrolls i bezrobocie. Piątku nie polecam do otwarcia, dzisiaj jest już za późno na wzrosty, pozostaje Ci czwartek - byle nie po 13, jak już to z rana 9-10 zobaczysz może jakaś korekta będzie na niższych TF np. na H1. Będziesz już mógł być może SL na 0 przestawić przed danymi, albo chociaż do SL będzie z 30-40 pipsów przed danymi. Podsumowując, polecam poczekanie na korektę i otwarcie pozycji jutro, ale do godziny 13 lub po danych (poczekaj chociaż z 20 minut b pierwsza reakcja czasem jest fałszywa)
Na parach z USD ciągle są obawy bo stale są jakieś nowe dane, byle nie grać bezpośrednio pod nie i będzie dobrze.
Nie wiem czy czytałeś w moim artykule: http://comparic.pl/listings/trend-ponad-wszystko/ znajdziesz odnośnik do tekstu z XTB - tam autor ładnie opisał wpływ danych na USD. Raz są dobre, raz złe i to rożne reakcje powoduje, ale najczęściej dane służą trendowi i obronie istotnych poziomów.
To co Marcin powyżej napisał, że "pobuja", chodzi o to żeby tak otworzyć pozycję lub ustawić SL, aby takie pobujanie nas nie wyrzuciło z dobrej pozycji.
Nie wiem czy wystarczająco odpowiedziałem na Twoje pytanie, jakby co to chętnie odpowiem jeszcze raz.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości