Gra długoterminowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

Re: Gra długoterminowa

środa 02 lip 2014, 08:37

Rzeczywiście NZD jest historycznie bardzo wysoko, ja utrzymuję z dość szerokim SL długą na NZD/JPY - jest juz zabezpieczona, część pozamykana, więc sporo miejsca zostawiam bo na samy swapie zarabiam.

Co sądzicie o EUR/AUD krótka, AUD coraz mocniejsze, a Euro może po EBC wróci do spadków, wtedy ta para może okazać się najlepsza + dodatki swap na krótkich pozycjach ?
Audaces Fortuna Iuvat.

Awatar użytkownika
michosz
Pasjonat Forex
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

środa 02 lip 2014, 12:15

Na EUR/AUD już od jakiegoś czasu poluje na S. Fajnie wiedzieć, że nie tylko ja :)
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

środa 02 lip 2014, 12:51

Jeszcze linię trendu po ostatnich szczytach można dać, choć muszę przyznać, że coraz poważniej zastanawiam się nad całkowitą rezygnacją ze stosowania linii trendu.

Jaką masz średnią na wykresie, bo chyba bardzo wolna jest ?
Audaces Fortuna Iuvat.

Awatar użytkownika
michosz
Pasjonat Forex

środa 02 lip 2014, 13:15

Średnie to EMA 150(czerwona) i 365 ( fioletowa).
Czasami używam takich jak Nial 8 i 21. Ale jakoś lepiej mi się patrzy na 150 i 365. To średnie , które używał/używa Asmodus8fx.
Co do linii trendu to ostatnio nie używam, ale raczej całkowicie z niej nie zrezygnuje. Zawsze to dodatkowy powód do zajęcie pozycji.

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

środa 02 lip 2014, 13:50

Tak, jedynie do tego, jako dodatkowy powód się naddaje, moim zdanie średnie znacznie lepiej oddają trendu oczywiście odpowiednio skalibrowane.

Bardzo wolne Twoje średnie, sugerujesz się np. przecięciami ich np. jak czerwona na górze to trend spadkowy ?
Mi te Niala 8 i 21 też coraz mniej odpowiadają, jednak próbuję łapać większe ruchy i po większych korektach wchodzić i tak szybkie średnie nic mi nie dają.

Asmodeus - fajnie, że wspomniałeś. Wiesz może co się z nim dzieje, bo kilka lat chyba nie ma żadnego kontaktu, a zniknął z internetu bez pożegnania ? Znasz jakieś trony, gdzie można znaleźć jego nagrania lub teksty ?
Audaces Fortuna Iuvat.

Awatar użytkownika
michosz
Pasjonat Forex

środa 02 lip 2014, 17:30

Średnie dla mnie to dodatkowy wyznacznik trendu. Jeśli cena znajduję się pod średnimi to DOWN, jeśli nad to LONG. Chociaż nie zawsze się tym sugeruję, ale staram się na to patrzeć.
Średnie są dla mnie drugorzędne. Jeśli mam silny sygnał ( wsparcie/opór, pinbar/engulfing, fibo itd) a średnie się nie zgadzają to nie dyskwalifikuje to sygnału. Fajnie jak się zgadzają, ale nie są najważniejsze. Są bardzo wolne to się zgadza.
Co do Asmo - nie mam z nim żadnego kontaktu, nikt chyba nie ma. Odszedł tak jak piszesz, bez pożegnania.
Jedyne co po sobie zostawił to filmiki na YT i swój wątek na navi.
https://www.youtube.com/user/asmodeus8fx/videos
http://forex-nawigator.biz/forum/price- ... 12851.html
Każdemu polecam wątek i filmiki. Szczególnie początkującym. Dla mnie to był kop do tego, abym miał więcej zysków niż strat. Miałem bardzo wysoką skuteczność ( w jednym miesiącu nawet 100% , 16 tradów).
Po pewnym czasie przyszło kombinowanie z różnymi systemami i zaprzestałem gry PA z wysokich TF-ów. Teraz z perspektywy czasu trochę żałuje, że szukałem czegoś innego. Ale może dobrze, że tak się stało. Już mam za sobą eksperymentowanie z różnymi "magicznymi" systemami. Dla mnie jedyna słuszna droga do zarabiania to Price Action z wysokich interwałów i nie zmienię tego na nic innego :)
Przez eksperymentowanie powoli traciłem zapał do tradingu. Odechciewało mi się grać. Wpadłem nawet w overtrading. Powoli dochodzę do siebie. Staram się być taki sam jak kiedyś.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

czwartek 03 lip 2014, 09:11

To jest ciekawe, że u bardzo wielu osób zachodzi taki proces, że na samym początku było całkiem nieźle, proste rzeczy itp, później dalsza nauka, zgłębianie się, coraz bardziej skomplikowane rzeczy, porażki i na końcu po latach nauki odkrywa się, że najlepsze było to najprostsze na początku :)

To nawet w literaturze było opisywane. I większość z nas spotyka dokładnie to samo :)
Audaces Fortuna Iuvat.

Awatar użytkownika
cajto
Stały Bywalec
Lat na Forex: 3

czwartek 03 lip 2014, 09:57

Challenge: Średnie VS TL na E/A :joy:
Cel - 1.48

no avatar
Nazare931
Stały Bywalec

wtorek 08 lip 2014, 20:36

longtrader pisze:To jest ciekawe, że u bardzo wielu osób zachodzi taki proces, że na samym początku było całkiem nieźle, proste rzeczy itp, później dalsza nauka, zgłębianie się, coraz bardziej skomplikowane rzeczy, porażki i na końcu po latach nauki odkrywa się, że najlepsze było to najprostsze na początku :)

To nawet w literaturze było opisywane. I większość z nas spotyka dokładnie to samo :)
Z tego co zauważyłem to większość ludzi lubi komplikować sobie życie, dodają kilkanaście wskaźników i nie przestrzegają zasad. W długoterminowej grze nie możemy sobie na takie coś pozwolić. Musimy się uczyć opanować emocje i skupić się na czystym wykresie.

Awatar użytkownika
Dariusz

wtorek 08 lip 2014, 21:47

cajto pisze:Challenge: Średnie VS TL na E/A :joy:
Cel - 1.48
Wygląda, że jeszcze cena ma ochotę zaliczyć wsparcie na 1.4362.
2014-07-08_22-43_EURAUD_H4.png

Awatar użytkownika
cajto
Stały Bywalec
Lat na Forex: 3

środa 09 lip 2014, 08:22

Dojście do tego poziomu IMO bedzie swiadczyło o słabości byków - mieli naprawdę dobre okazje do mocnego UP, a tymczasem znów są na wsparciu... Jeśli do tego dojdzie, bardziej prawdopodobne bedzie zejście nizej o trzy figury , niz kolejne odbicie w górę.

Awatar użytkownika
Dariusz

sobota 19 lip 2014, 21:20

Wracając po 11 dniach do EURAUD , pozycja była nie do utrzymania z poziomu który zaznaczyłem. W tej chwili zbliża się do wsparcia i finalnego TG, gdzie jak wygląda koń każdy widzi . Po podwójnym dnie poczekam na sygnał dop zakupu.
2014-07-19_22-17_EURAUD_H4.png

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

poniedziałek 21 lip 2014, 10:39

Też się obawiam wzrostów, ale mam już zabezpieczoną pozycję (w piątkowym bloku po 22 pokazywałem). Obawiam się wzrostów na EUR/USD i stąd tutaj także może być reakcja, choć AUD jest silny i po prostu może się konsolidacja przeciągać.
Audaces Fortuna Iuvat.

Awatar użytkownika
Goldman Sachs

wtorek 22 lip 2014, 21:50

A to moje zagranie na EUR/CAD

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

środa 23 lip 2014, 09:31

Goldman Sachs pisze:A to moje zagranie na EUR/CAD
Mam parę pytań:
1. Grasz na przełamanie tej linii trendu ?
2. Jakie masz średnie na wykresie, bo chyba są bardzo wolne ?
3. Widzę, że korzystasz z Bossy, możesz powiedzieć czy czasem masz jakieś problemy z tą platformą np. ja zawsze miałem login ustawiony i tylko hasło podawałem, jakiś tydzień temu wszystko się popsuło i trzeba było albo podawać wszystko i login i hasło albo ustawić tak, że zaraz po kliknięciu na ikonę było się zalogowanym, na co nie mogę sobie pozwolić.

Co sądzicie o NZD na dzisiaj, o 23:00 prawdopodobnie podwyżka stóp i jeżeli będzie to powinna być reakcja popytowa. Szczerze mówić, nie chce mi się wierzyć w niektóre opinie, że podwyżki są już w cenie, zawsze podwyżka wywoływała jednak wzrosty.

Na NZD/JPY kurs jest w linii trendu, a na NZD/USD dość solidne wsparcie - co sądzicie ?
Audaces Fortuna Iuvat.

no avatar
gientek
Stały Bywalec

środa 23 lip 2014, 10:28

Z tym NZD to masz rację, trendy niezachwiane ale ostatni impuls spadkowy był dosyć mocny. Na NZDJPY powstał DT na D1 i przyznaję się, że chciałem nawet krótkoterminowo shorcić tą parę z poziomu ~88.60 ale tam nie dojechaliśmy. Zgodnie z Twoją strategią w grę wchodzą tylko longi ale dla mnie po takim impulsie bym się zastanowił.
A co sądzicie ogólnie o jenie w terminie średnio/długoterminowym?

Awatar użytkownika
Goldman Sachs

środa 23 lip 2014, 12:10

Odpowiadam na te 3 pytania
1 pytanie Tak gram na przełamanie tej linii ale dla mnie ona jest tylko dodatkiem do strategii jak wiemy linie trendu są często przełamywane cena przebija je kilkukrotnie więc nie przystawiam do niej dużej wagi.

2 pytanie Są to średnie EMA 100 I EMA 150 spójrz jak cena ładnie się od nich odbijała Ja stosuje różne średnie zależy to od danego wykresu do puki działają później możesz zmieniać na inne na przykład na CHF/JPY tu też cena odbijała się od średnich i GBP/USD więc bardziej stosuje właśnie średnie niż te linie trendu spójrz na wykres GBP/USD cena bardzo często przebijała tą linie trendu po czym wróciła do pierwotnego kierunku

3 pytanie Gram na bossie około 3 lata i nigdy nie miałem z nią problemów jednym kliknięciem uruchamiam platformę nie muszę podawać ani loginu ani hasła
Spróbuj może na nowo zainstalować

no avatar
Czogoru

środa 23 lip 2014, 14:56

Witam,
Podzielam zdanie gientka, niby wszystko ładnie pięknie z NZD ale ostatnie spadki są dosyć ostre,inflacja stoi w miejscu zaufanie konsumentów czy coś takiego też gorzej wypadło dlatego zamknąłem z niewielkim zyskiem NZDUSD i czekam co się wydarzy.

Posiadam jeszcze NZDJPY na 88.300 i mam nadzieję że o 23 tam dojdzie.

Oczywiście będę o 23 na Nocnej Zmianie Longtrader. BTW dużo Twoje blogi wniosły do mojego handlu na forexie przez co odbijłem się od dna.

Pozdrawiam i obyś częściej udzielał się w swoim dzienniku.

Awatar użytkownika
Goldman Sachs

środa 23 lip 2014, 18:58

A co sądzicie o kablu dla mnie korekta do średniej i dalej wzrost

Awatar użytkownika
longtrader
Maniak Forex

środa 23 lip 2014, 19:54

gientek pisze:Z tym NZD to masz rację, trendy niezachwiane ale ostatni impuls spadkowy był dosyć mocny. Na NZDJPY powstał DT na D1 i przyznaję się, że chciałem nawet krótkoterminowo shorcić tą parę z poziomu ~88.60 ale tam nie dojechaliśmy. Zgodnie z Twoją strategią w grę wchodzą tylko longi ale dla mnie po takim impulsie bym się zastanowił.
A co sądzicie ogólnie o jenie w terminie średnio/długoterminowym?
Zobacz wykres D1 ale w pomniejszeniu, z oddali i ostatni impuls wcale nie jest taki straszny :) Wiem, że to dziwna porada, ale tak było już wcześniej. Pamiętam bo sam nie wszedłem po ostrych spadkach. Choć to tylko prawdopodobieństwo bo pewności nie ma.

O Jenie - nie mam zdania, na USD/JPY konsolidacja, choć raczej coraz większa podaż. W sumie trendy wzrostowe na Jenach trwają od dobrych 2 lat i nie będą trwały w nieskończoność.
Audaces Fortuna Iuvat.

ODPOWIEDZ