Zazwyczaj scenariusz wygląda tak, że strategia wydaje się sensowna... do momentu kiedy nie otworzysz pierwszego zlecenia:)
Nagle okazuje się, że za pierwszym podejściem strategia się nie sprawdza.
Myślisz sobie, pewnie to ze względu na nieprzewidywalność rynku, spróbuję jeszcze raz, i jeszcze raz...
I okazuje się, że "u mnie nie działa" a u autora strategii działa. Co jest...?
Otóż chcę Wam pokazać coś, czego nie dostrzegłem przez kilka tygodni czy miesięcy, a co może być ciekawym punktem wyjścia do zaczęcia zarabiania.
Piszę to dla ludzi, którzy ciągle próbują ale ciągle coś nie wychodzi... Ci, którzy mają swoje strategie - zazwyczaj trzymają się ich i niezbyt chętnie dzielą się nimi z innymi traderami.
Jak przeczytałem na jakimś forum: "pipsów starczy dla każdego":) więc jedziemy...
Pokażę Wam jednego screena. Przez troszkę ponad dwa miesiące, na jednej parze walutowej (NA JEDNEJ!!!)można było ugrać +/- 1338 pipsów.
Jeden powie - "mało", drugi powie: "nieźle". Zależy jakim lotem gramy i ile chcielibyśmy zarobić...
Jako, że zaczynałem z opcjami binarnymi - wrócę do opcji binarnych.
Strategię BBK czyli BinaryBuzzKill przedstawił nam Akhh.
Była to strategia przewidziana na opcje binarne i tyle, koniec, kropka.
Odpowiedni pattern narzucony na wykres dawał sygnał, kiedy wejść w opcję i kiedy ją zamknąć.
Raz system był lepszy, raz gorszy...życie toczy się dalej...
Postanowiłem wypróbować go na FX.
Zastosowałem strategię BBK na interwale H4. Nie jest to jedyny interwał, na którym zapewne działa ta strategia.
Mnie odpowiada H4.
---esencja:)---
Zwróćcie uwagę na wskaźnik RSI-3TF.
Mamy tam wyznaczone trzy poziomy: 7, 50 i 93.
Przebicie poziomu 50 od dołu lub od góry wiąże się z całkiem niezłym zarobkiem:)
Recepta jest prosta - czekamy kiedy wskaźnik agresywnie przebija poziom 50, poczym wchodzimy w BUY lub SELL i dalej jedziemy na wskaźniku:) [Czerwonymi strzałkami zaznaczyłem miejsca wejścia w pozycję i jej zamknięcia.] Czyli, jeżeli znowu przebije poziom 50 np. od góry, to zamykamy BUY i otwieramy SELL.
Wydaje się proste i na wykresie widać, że działa:)
A właśnie - screen:)

Życzę miłego tradowania:)