Cena i czas - reszta to iluzja.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
biotiq
Stały Bywalec
Lat na Forex: 0
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Cena i czas - reszta to iluzja.

piątek 20 lip 2012, 16:53

Karol,

Może napiszę co ja zaobserwowałem na Twoich screenach (przyglądałem się z 5 minut -na szybko):
1) Za pomocą niższych TF'ów prawdopodobnie szukasz sygnału -dlaczego?
2) Dlatego, że sytuacje na wyższych TF'ach się powielają -tylko nieco później, więc masz czas na reakcję
3) Najprawdopodobniej jednym z głównych czynników zawarcia transakcji jest u Ciebie powielenie się tego co było na niższym TFie i kluczową rolę odgrywa tutaj biała średnia (nie wiem jaką ma wartość -mogę się tylko domyślać).

Tak to z grubsza widzę. Widzę falowość/powtarzalność, którą z pewnością wykorzystujesz :)

Daje radę, czy spaprałem?

Peace

no avatar
brother
Stały Bywalec

piątek 20 lip 2012, 17:02

Różne TF budują się w prawie identyczny sposób, a wszystko widać na średnich.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Lat na Forex: 8

piątek 20 lip 2012, 17:12

Witam.
biotiq pisze:Może napiszę co ja zaobserwowałem na Twoich screenach (przyglądałem się z 5 minut -na szybko):
Szkoda, że wszyscy podchodza do sprawy "nasz szybko". Gdyby porobić notatki z tego co już zostało napisane i stworzyć sobie wizualizacje ceny w czasie byłoby znacznie prościej analizować to wszystko.
biotiq pisze:1) Za pomocą niższych TF'ów prawdopodobnie szukasz sygnału -dlaczego?
No to jest oczywiste. W/g mnie cena rozchodzi się w czasie falami, jednak nie można skupiać się na jednym TF'ie i analizować wszystkie praktycznie jednocześnie.
biotiq pisze:2) Dlatego, że sytuacje na wyższych TF'ach się powielają -tylko nieco później, więc masz czas na reakcję
Cena kształtuje się tak samo, niezależnie od TF'a. Dlatego wszystkie świeczki na TF'ach wyglądają tak samo. Muszą się odpowiednio ukształtować na TF'ach niższych by cena na wyższych TF'ach mogła odpowiednio zareagować. Zasada pozostaje wszędzie taka sama. Oczywiście im mniejszy TF tym ruch ceny mniejszy itd.
biotiq pisze:3) Najprawdopodobniej jednym z głównych czynników zawarcia transakcji jest u Ciebie powielenie się tego co było na niższym TFie i kluczową rolę odgrywa tutaj biała średnia (nie wiem jaką ma wartość -mogę się tylko domyślać).
Wszystkie średnie mają dla mnie znaczenie. Jest tak jak napisałem wyżej. Cena kształtuje się w określony . Widać to dobrze na screenshotach. Ten przykład pokazuje jak cena kształtowała się na wyższych TF'ach. Jednak to samo odbywa się na każdym TF'ie.
biotiq pisze:Widzę falowość/powtarzalność, którą z pewnością wykorzystujesz :)
Na tym właśnie wszystko polega :mrgreen:

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

piątek 20 lip 2012, 17:13

Witam.
brother pisze:Różne TF budują się w prawie identyczny sposób, a wszystko widać na średnich.
100% :mrgreen:

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Kontakt:

piątek 20 lip 2012, 19:11

Hmm...

To znaczy, że dopatrujesz się pewnego schematu na niższym TF i starasz się wykorzystać go na wyższym TF - czyli niejako Multi TF na odwrót? Czy to jeszcze nie to, ale generalnie coś występującego na jednym TF przy danej sytuacji rynkowej ma szansę powtórzyć się na innym TF - czyli falowość, cena jest jedna. zachowanie cen podobne (tylko co to znaczy podobne) i starasz się to w jakiś sposób wykorzystać.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

piątek 20 lip 2012, 19:19

Witam.
Akhh pisze:To znaczy, że dopatrujesz się pewnego schematu na niższym TF i starasz się wykorzystać go na wyższym TF - czyli niejako Multi TF na odwrót? Czy to jeszcze nie to, ale generalnie coś występującego na jednym TF przy danej sytuacji rynkowej ma szansę powtórzyć się na innym TF - czyli falowość, cena jest jedna. zachowanie cen podobne (tylko co to znaczy podobne) i starasz się to w jakiś sposób wykorzystać.
Schemat do otwarcia pozycji jest niezależny. Na wszystkich TF'a zawsze taki sam. I zawsze schemat z wyższego TF'a potwierdzają te niższe poprzez odpowiednie kształtowanie się ceny w czasie.

Jaki to schemat? Wszystko jest na screenach, które podałem.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

PS. Ciekawy jestem kiedy ktoś przeanalizuje wykresy w trzech wymiarach :mrgreen:

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Kontakt:

piątek 20 lip 2012, 19:26

MaRCHeW pisze:Witam.
Akhh pisze:To znaczy, że dopatrujesz się pewnego schematu na niższym TF i starasz się wykorzystać go na wyższym TF - czyli niejako Multi TF na odwrót? Czy to jeszcze nie to, ale generalnie coś występującego na jednym TF przy danej sytuacji rynkowej ma szansę powtórzyć się na innym TF - czyli falowość, cena jest jedna. zachowanie cen podobne (tylko co to znaczy podobne) i starasz się to w jakiś sposób wykorzystać.
Schemat do otwarcia pozycji jest niezależny. Na wszystkich TF'a zawsze taki sam. I zawsze schemat z wyższego TF'a potwierdzają te niższe poprzez odpowiednie kształtowanie się ceny w czasie.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

PS. Ciekawy jestem kiedy ktoś przeanalizuje wykresy w trzech wymiarach :mrgreen:
Chodzi Ci o te obrazy... Wspominałeś, ale powiem szczerze, że nawet wiedząc o tym dalej nie rozumiem ;) Nie każdy może być mądry, a może wyobraźni przestrzennej brakuje. Widzę, jednak że jesteśmy coraz bliżej sedna

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

piątek 20 lip 2012, 19:36

Witam.
Akhh pisze:Chodzi Ci o te obrazy... Wspominałeś, ale powiem szczerze, że nawet wiedząc o tym dalej nie rozumiem ;) Nie każdy może być mądry, a może wyobraźni przestrzennej brakuje. Widzę, jednak że jesteśmy coraz bliżej sedna
Akhh, Ty tradujesz za pomocą fal. Jak wiesz każda fala składa się z kilku innych fal. Jednak patrzysz na nie tylko przez pryzmat TF'ów z MT4. Czyli masz do dyspozycji tylko TF'y: 1M, 5M, 15M, 30M, 1H, 4H, 1D, 1W, 1M.
Ale przecież na tym TF'y się nie kończą. Cena jest strumieniem w czasie. Możesz przecież sobie wyznaczyć TF'y: 5 sek, 15 seck 40 sek, 2M, 7M, 45M, 2H, 7H, 16H, 2D, 10D, 2W, 4M i jakiekolwiek chcesz.
Doszliśmy przecież do tego, że każda świeca na określonym TF'ie musi się w odpowiedni sposób budować, bo niezależnie od TF'u wszystkie wygladają tak samo.
Szulczas napisał, że jeśli da Ci screen wykresu bez określenia jaki to TF, to nie będziesz umiał powiedzieć, że to jest np. 1H lub inny.

Wszystkie świece budowane są w ten sam sposób, dlatego teoria fal Elliotta działa bardzo dobrze, tylko nie można się ograniczać do kilku TF'ów z MT4. Looknij na rysunek na Wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_fal_Elliotta

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
szulczas
Gaduła

piątek 20 lip 2012, 19:44

MaRCHeW pisze:
chodzi o zageszczenie srednich wolnych i reakcja sredniej szybkiej? generalnie cos na zasadzie konsoli i wybicie z niej ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Kontakt:

piątek 20 lip 2012, 19:47

Wszystko się zgadza.

Z TFami również, ale przecież tak na prawdę nie jest to istotna sprawa, ze mamy pewne ograniczenia w MT4. Skoro i tak jest wszystko budowane w ten sam sposób powinny nam w zupełności wystarczyć te TFy, które mamy.

Z TFami na dobrą sprawę jest tak, że dobieramy sobie odpowiednie wartości.

Np do tradingu na 90sec (żeby się nie ograniczać) wykresie, 5h jako kierunek to będzie zbyt duży. Najważniejsze według mnie w takim wypadku to właśnie odpowiednie dobranie.

Co do fal - jak swojego czasu zabierałem się za analizę od D1 po to żeby otwierać pozycje na H1 i niżej - to aż mnie głowa bolała - tyle było fal w falach, złożeń etc - i tak na prawdę po dłuższej analizie wychodziło, że scenariuszy jest wiele. Ja jestem raczej zwolennikiem prostych koncepcji i teoretycznie koncepcja ze średnimi taką jest. Niemniej jednak mnogość TFów nieco zaciemnia jak dla mnie widok. Chyba, że właśnie chodzi o dopatrywanie się jakiegoś schematu, na którymś z TF.

Czyli mamy najwyższy, który wskazuje nam shorty. Patrzymy na niższe TF - i staramy się wychwycić jakiś schemat - czyli coś na jednym TF wystąpiło i szukamy tego na innym TF. Chociaż pewnie nie o to chodzi bo dokładasz tutaj trzeci wymiar - tylko ja na razie nie rozumiem co miałoby być tym trzecim wymiarem. Mamy cenę, czas i...?

Właśnie też spojrzałem na to Sulczas napisałeś. I najpierw nasunęło mi się, że przecież średnia tak się zachowuje też wcześniej bez wybicia większego w cenie. Jednak później zobaczyłem, że średnia reaguje troszkę przed ceną. Jednak to raczej też nie to. Swojego czasu tradowałem na średnich - jeszcze na futach na WIG20. I miałem takie dni kiedy myślałem, że eureka coś odkryłem - średnie reagowały w magiczny sposób przed większym ruchem ceny. Tyle, ze to nie zasada i konsola potrafi zamęczyć każdy taki system.
Ostatnio zmieniony piątek 20 lip 2012, 19:50 przez akhh, łącznie zmieniany 1 raz.

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

piątek 20 lip 2012, 19:50

Witam.
Akhh pisze:Chodzi Ci o te obrazy... Wspominałeś, ale powiem szczerze, że nawet wiedząc o tym dalej nie rozumiem ;) Nie każdy może być mądry, a może wyobraźni przestrzennej brakuje. Widzę, jednak że jesteśmy coraz bliżej sedna
Chodzi mi o screeny, które dzisiaj pokazałem w tym wątku.

Obrazy stereoskopowe miały być tylko przykładem tego, że jeżeli ktoś nie umie w nie patrzeć, to ciężko jest temu komuś wytłumaczyć jak na nie patrzeć. To miała być tylko przenośnia odnośnie patrzenia na wykresy w trzech wymiarach. Chciałem by każdy sam spróbował przyglądnąć się wykresom w trzech wymiarach. Pisałem już o tym kilka razy, a mam wrażenie, że odbierasz to bardzo dosłownie, jakbyś chciał przenieś patrzenie stereoskopowe na same wykresy :-P Nie w tym rzecz ;)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Kontakt:

piątek 20 lip 2012, 19:53

MaRCHeW pisze:Witam.
Chodzi mi o screeny, które dzisiaj pokazałem w tym wątku.

Obrazy stereoskopowe miały być tylko przykładem tego, że jeżeli ktoś nie umie w nie patrzeć, to ciężko jest temu komuś wytłumaczyć jak na nie patrzeć. To miała być tylko przenośnia odnośnie patrzenia na wykresy w trzech wymiarach. Chciałem by każdy sam spróbował przyglądnąć się wykresom w trzech wymiarach. Pisałem już o tym kilka razy, a mam wrażenie, że odbierasz to bardzo dosłownie, jakbyś chciał przenieś patrzenie stereoskopowe na same wykresy :-P Nie w tym rzecz ;)

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Bo ja jestem prostym inżynierem i na wykresy patrzę raczej matematycznie bardziej ;)

Raczej matematycznie bardziej - od razu widać, że prosty człowiek ;)

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

piątek 20 lip 2012, 20:03

Witam.
Akhh pisze:Z TFami również, ale przecież tak na prawdę nie jest to istotna sprawa, ze mamy pewne ograniczenia w MT4. Skoro i tak jest wszystko budowane w ten sam sposób powinny nam w zupełności wystarczyć te TFy, które mamy.

Z TFami na dobrą sprawę jest tak, że dobieramy sobie odpowiednie wartości.

Najważniejsze według mnie w takim wypadku to właśnie odpowiednie dobranie.
Dokładnie!!! Teoretycznie TF'y z MT4 mogłyby nam wystarczyć. Jednak są one nieproporcjonalnie rozłożone.
Wychodzę z założenia, że TF'y rozchodzą się falami, tak jakbyś rzucił kamieniem do wody. Od najmniejszej fali do największej (czyli do nieskończoności)
Do tego celu używam właśnie liczb Fibonacciego. One dają bardzo dobry obraz tego jak rozchodzi się cena.
Akhh pisze:Co do fal - jak swojego czasu zabierałem się za analizę od D1 po to żeby otwierać pozycje na H1 i niżej - to aż mnie głowa bolała - tyle było fal w falach, złożeń etc - i tak na prawdę po dłuższej analizie wychodziło, że scenariuszy jest wiele. Ja jestem raczej zwolennikiem prostych koncepcji i teoretycznie koncepcja ze średnimi taką jest. Niemniej jednak mnogość TFów nieco zaciemnia jak dla mnie widok. Chyba, że właśnie chodzi o dopatrywanie się jakiegoś schematu, na którymś z TF.
Dlatego też pisałem w jednym z postów, że to jest robota dla robota :mrgreen: I dla 23 komputerów Szulczasa :mrgreen:
Człowiek musi się ograniczyć do tego co daje Fibonacci by móc to ogranąć. Mózg ludzki analizuje bardzo dużą ilość informacji, jednak jak się przesadzi to głupieje :mrgreen:
Akhh pisze:dokładasz tutaj trzeci wymiar - tylko ja na razie nie rozumiem co miałoby być tym trzecim wymiarem. Mamy cenę, czas i...?
I przestrzeń :mrgreen:
Zrób wizualizację w trzech wymiarach, to będziesz wiedział o czym mówię.
Akhh pisze:Tyle, ze to nie zasada i konsola potrafi zamęczyć każdy taki system.
Dla mnie nie ma czegoś takiego jak konsola. Dla ciebie jest konsola, a dla mnie odpowiednie kształtowanie się świec (czyt. ceny w czasie) na innych TF'ach do odbicia, jak się to ogólnie nazywa :mrgreen:

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

piątek 20 lip 2012, 20:04

Witam.
Akhh pisze:Bo ja jestem prostym inżynierem i na wykresy patrzę raczej matematycznie bardziej ;)

Raczej matematycznie bardziej - od razu widać, że prosty człowiek ;)
Jak jesteś matematykiem, to nie powinno Ci to sprawiać problemów. Myślenie abstrakcyjne także. :mrgreen:

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Kontakt:

piątek 20 lip 2012, 20:17

Czyli co nałożenie cen z różnych TF - o taką wizualizację Ci chodzi. Bo jak coś poważniejszego, to chyba musiałbym Cię prosić o pokazanie ;) Zresztą i tak byłoby nieco prościej gdybyś coś takiego pokazał.

Używasz liczb Fibo do TFów. Hmm... hmm... hmm.... W taki razie wykresy z godzinowe nie powinny Ci się tak ładnie rozłożyć. Tylko bazowy mógłby być równy - chyba, że jest to tak "mniej więcej".

A tak w ogóle to używasz tej koncepcji i działa dobrze? Bo jak rozumiem rozmawiamy tutaj na razie o małym wycinku, a zostaje nam jeszcze sporo innych spraw (kiedy dokładnie otwierać, gdzie SL, co zrobić żeby go zmniejszyć, zarządzanie pozycją etc etc) czyli właściwie wszystko co najtrudniejsze.

Więcej na Comparic.pl

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

piątek 20 lip 2012, 21:06

Witam.
Akhh pisze:Czyli co nałożenie cen z różnych TF - o taką wizualizację Ci chodzi. Bo jak coś poważniejszego, to chyba musiałbym Cię prosić o pokazanie ;) Zresztą i tak byłoby nieco prościej gdybyś coś takiego pokazał.
Nie ma szans Akhh. Trzeba się wysilić. Mi też nikt nic nie dał na tacy. W jaki sposób to zrobić podałem już w kilku postach.
Akhh pisze:Używasz liczb Fibo do TFów. Hmm... hmm... hmm.... W taki razie wykresy z godzinowe nie powinny Ci się tak ładnie rozłożyć. Tylko bazowy mógłby być równy - chyba, że jest to tak "mniej więcej".
Nie bardzo rozumiem o jakim rozkładzie mówisz?
Akhh pisze:A tak w ogóle to używasz tej koncepcji i działa dobrze? Bo jak rozumiem rozmawiamy tutaj na razie o małym wycinku, a zostaje nam jeszcze sporo innych spraw (kiedy dokładnie otwierać, gdzie SL, co zrobić żeby go zmniejszyć, zarządzanie pozycją etc etc) czyli właściwie wszystko co najtrudniejsze.
Najtrudniejsze jest to za co narazie nie chcesz się zabrać :mrgreen:
Jakby to nie działało to bym, że tak powiem dupy nie zawracał :mrgreen:
Całą resztę opieram tylko na średnich. Jednak chciałbym podkreślić, że nie jest to wątek o średnich i moim systemie czy jakimkolwiek innym systemie. Jest to wątek o kształtowaniu się ceny w czasie.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
hering
Stały Bywalec

sobota 21 lip 2012, 10:08

Po przeczytaniu calego watku (szkoda, ze troche dziurawy ze wzgledu na moderacje :evil: ) jak na razie widze to tak. Swiece buduja sie tak samo bezwzgledu na TF (nic odkrywczego :-P ) . Swieca, bar zwal jak zwal, ksztaltuje sie falowo, co mozna zobaczyc na linku z wiki. Te srednie, ktore pokazal Krol to jakby te fale z wiki. Patrzac na MTF, widzi jak sie cena ksztaltuje i w ktorym miejscu jest. Dlatego nie potrzeba wiedziec czy to jest fala A, B czy I, II, V. Po prostu nie ma to wiekszego znaczenia, cena jest w jakis tam ramach i sie "kisi" gora-dol wiec jest ciagle w konsoli.

Troszke chyba namieszalem ale ciekawi mnie czy w dobrym kierunku ide :-P

Pozdr.

Awatar użytkownika
biotiq
Stały Bywalec
Lat na Forex: 0

sobota 21 lip 2012, 10:44

Jeśli chodzi o mt4 i jego niedowład w sensie ograniczenia TF'ów... To za pomocą innej platformy dobierasz tak TF'y, by rysowały się one w zgodzie (dla potwierdzeń) z FIBO?

Chyba się zabetonowałem...

Peace

no avatar
slimakterium
Gaduła

niedziela 22 lip 2012, 10:11

Witam

Co do skrinów które zaprezentowałeś Karol (http://forum.rynek-forex.pl/download/file.php?id=425, http://forum.rynek-forex.pl/download/file.php?id=426) to cechą charakterystyczną dla obu z nich są nominały TFów będące kolejnymi liczbami Fibo: 1H, 2H, 3H, 5H, 8H, 13H, oraz 8m, 13m, 21m, 34m - ale zdaje się żadnego odkrycia tu nie dokonałem bo zasugerowałeś to w jednym z postów.

Zgadzam się z tym że dowolność w konstruowaniu TFów to możliwość pozbycia się pewnych ograniczeń - np. tych z MT4 czyli m1, m5, m15, m30 itd. - jednak pytanie: co nam to daje?
Owszem - jest to odkrywcze, nowatorskie, inspirujące ale konstruując ciąg Fibo rozpoczynając od np. m1 posługujemy się UMOWNĄ jednostką czasu => UMOWNĄ tzn. ustaloną sztucznie, cywilizacyjnie, tak dla potrzeb porządku i harmonii. W tym kontekście próba stworzenia ciągu Fibo dla (wymyślmy sobie custom'owy) TF 47s pokaże nam w gruncie rzeczy to samo => drogę, sposób, kolejne miejsca w których była cena zanim dotarła do obecnego punktu (taką mam roboczą tezę - jak tylko uporam się z zaciągnięciem danych w multicharts to przyjrzę się temu bliżej).

Co do posługiwania się umownymi jednostkami czasu to wszyscy się zgadzamy że działają - wszyscy widzimy okresy zwiększonej/zmniejszonej zmienności w charakterystycznych punktach sesji: przed otwarciem/zamknięciem, przed danymi, podczas zamykania np. H1, itp.

Co do trzeciego wymiaru w analizie:
- pierwszą rzeczą która przychodzi mi do głowy to volumen, ale to rzecz - jak wiemy - dyskusyjna w przypadku fx. Tego typu dane nawet jeśli są dostępne to dotyczą podwórka danego broka (tak mi się wydaje), a poza tym zrozumiałe jest samo przez się że jeśli mamy mocny ruch to stoi za tym duży volumen - no ale o tym wiemy już post factum;
- drugą sprawa to dostęp do informacji typu market depth, order book (http://fxtrade.oanda.co.uk/analysis/forex-order-book - tu dane też otrzymujemy post factum - ale ciekawa byłaby obserwacja tego ile zleceń na jakich poziomach wisiała i w jakim zakresie zostały zfilowane)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

poniedziałek 23 lip 2012, 14:03

Witam.
slimakterium pisze:Zgadzam się z tym że dowolność w konstruowaniu TFów to możliwość pozbycia się pewnych ograniczeń - np. tych z MT4 czyli m1, m5, m15, m30 itd. - jednak pytanie: co nam to daje?
Owszem - jest to odkrywcze, nowatorskie, inspirujące ale konstruując ciąg Fibo rozpoczynając od np. m1 posługujemy się UMOWNĄ jednostką czasu => UMOWNĄ tzn. ustaloną sztucznie, cywilizacyjnie, tak dla potrzeb porządku i harmonii. W tym kontekście próba stworzenia ciągu Fibo dla (wymyślmy sobie custom'owy) TF 47s pokaże nam w gruncie rzeczy to samo => drogę, sposób, kolejne miejsca w których była cena zanim dotarła do obecnego punktu (taką mam roboczą tezę - jak tylko uporam się z zaciągnięciem danych w multicharts to przyjrzę się temu bliżej).
Cena na rynku porusza się w określony sposób, czyli falowo zataczając coraz większe fale. Ja przyjąłem do swojej analizy ciąg liczb Fibo, bo bardzo dobrze oddają tą cykliczność, o której wspominasz. Jednak ta cykliczność jest widoczna na każdym TF'ie ale nie sposób analizować wszystkich :)
Cykliczność oraz jak cena sie zachowuje jest widoczny na screenach. Nawet przed karchem na giełdzie w 2008 roku cena zachowywała się w taki sam sposób (tylko TF był znacznie większy).

MT4 jest pod tym względem ułomny ponieważ, nie można ustawić TF'ów tak by można było analizować je cyklicznie. Można oczywiście ustawić indicatory pod określony TF'a z mniejszymi bądź większymi wartościami, które będą oddawały tą cykliczność ale są one mało precyzyjne jak dla mnie, choć z pewnością można by było je wykorzystać.
slimakterium pisze:Co do posługiwania się umownymi jednostkami czasu to wszyscy się zgadzamy że działają - wszyscy widzimy okresy zwiększonej/zmniejszonej zmienności w charakterystycznych punktach sesji: przed otwarciem/zamknięciem, przed danymi, podczas zamykania np. H1, itp.
Dokładnie, aby ukształtowała się świeca duża świeca spadkowa np. H4, mniejsze TF'y muszą się wpierw odpowiednio ustawić, a po tym ustawieniu następuje duży ruch i znów od początku :) Tak upraszczając tą analizę, bo ten duży ruch, znów jest odzwierciedleniem jeszcze większego TF'a itd.
slimakterium pisze:Co do trzeciego wymiaru w analizie:
- pierwszą rzeczą która przychodzi mi do głowy to volumen, ale to rzecz - jak wiemy - dyskusyjna w przypadku fx. Tego typu dane nawet jeśli są dostępne to dotyczą podwórka danego broka (tak mi się wydaje), a poza tym zrozumiałe jest samo przez się że jeśli mamy mocny ruch to stoi za tym duży volumen - no ale o tym wiemy już post factum;
- drugą sprawa to dostęp do informacji typu market depth, order book (http://fxtrade.oanda.co.uk/analysis/forex-order-book - tu dane też otrzymujemy post factum - ale ciekawa byłaby obserwacja tego ile zleceń na jakich poziomach wisiała i w jakim zakresie zostały zfilowane)
Nie patrze na volumen. Patrze tylko na cenę i czas.
Market depth i order book też mnie nie intersuje.
Tak jest w mojej koncepcji, być może powinienem, też ująć volumen, Market depth i Order book'a. Jednak narazie nie zawiodłem się na tym co stworzyłem, także nie kombinuję i trzymam się planu.

Dlatego mówię o wymiarowości bo robiąc sobie taką analizę w trzech wymiarach bardzo ładnie widać jak np. świeca 5H kształtuje sie od samego początku i jak zachowuje się cena na poszczególnych TF'ach.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

ODPOWIEDZ