Cena i czas - reszta to iluzja.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Lat na Forex: 8
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

Re: Cena i czas - reszta to iluzja.

poniedziałek 30 lip 2012, 20:31

Witam.
brother pisze:
Niestety w Protrader 2 można nałożyć na siebie wykresy ale instrumenty muszą być różne. Także odpada.

Także IMHO najlepszym rozwiązaniem będzie MultiCharts.
Chodzi o takie coś, czy w jeszcze w innym sensie?
Ja tu nic specjalnego nie widzę Brother.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
Terminator
Maniak Forex
Lat na Forex: 5

środa 01 sie 2012, 21:50

Cyb, naniosłem swoje spostrzeżenia na Twoje obrazki, bo tylko tak mogę zobrazować o co mi chodzi i czy dobrze rozumiem co chcesz powiedzieć. A, poziomy które tam pozaznaczałem to tak na prosty rozum wydają mi się kluczowe?
Dobra to tyle. Dzięki jak co.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

no avatar
Terminator
Maniak Forex

czwartek 02 sie 2012, 09:42

Dwa wejścia, pierwsze niestety trochę za wcześniej. Drugie powinienem przełożyć na BE. -2.2 i + 2.8 pipsa. Szkoda że edka nie otworzyłem w tym samym czasie co to drugie bo ładnie pofrunął, też na takiej samej zasadzie. I tak jakoś mi się wydaję że da radę jakoś to rozpoznać, nowy ruch i wchodzić wcześniej?

no avatar
zzz

czwartek 02 sie 2012, 14:36

Panowie,temat jest ciekawy,niemniej nie prościej podejść do tego tematu w ten sposób że jeżeli ktoś chce dać kasę w zarządzanie to żądać wyników z ostatnich 10- lat pod CFTC lub FSA?
Jeżeli nie i chcemy to sami robić to nie lepiej wszystkie swoje wysiłki skierować na CME ?.
Wielokrotnie widziałem na FX że cena między wykresem Dziennym,4-H/1H,15 minutowym różniła się diametralnie...
Na CME widzicie CENĘ,widzicie wielkość i głębokość rynku i po sprawie .

Pozdrawiam.

PS,jeżeli złożycie w takiej sytuacji u brokera MM reklamację że na np. 15 minutowym była inna cena,a na dziennym inna cena,w takiej sytuacji reklamacja nie będzie uznana....

Awatar użytkownika
xpep
Stały Bywalec
Lat na Forex: 6

sobota 04 sie 2012, 19:01

Witam wszystkich na forum :-P
zzz pisze:Panowie,temat jest ciekawy,niemniej nie prościej podejść do tego tematu w ten sposób że jeżeli ktoś chce dać kasę w zarządzanie to żądać wyników z ostatnich 10- lat pod CFTC lub FSA?
czy Ty jestes ten ZZ co dostal bana na nawi?
zzz pisze: PS,jeżeli złożycie w takiej sytuacji u brokera MM reklamację że na np. 15 minutowym była inna cena,a na dziennym inna cena,w takiej sytuacji reklamacja nie będzie uznana....
co to za herezje? dobry broker MM rozpatrzy Ci pozytywnie reklamacje nawet gdy nie mial takiej ceny a Ty mu pokazesz ze wg np bloomberga albo reutersa byla taka cena

Temat ciekawy nawet bardzo tylko nie do konca sie zgodze z tymi Tfami co pisze Karol, ale moze to dlatego jeszcze nie przetestowalem jego podejscia na moim systemie

Stosuje w moim systemie taka jakby fraktalnosc ze mam okreslone schematy, i jak znajde na h4 to potem szukam na m15 a potem jeszcze m5 i dopiero wejscie, teraz po przeczytaniu tego co napisaliscie mysle nad szerszymi testami i wprowadzeniem dodatkowych tfow, takich niby nie dostepnych w mt ale co za problem z swiec m1 zrobic m3 badz m4, zobaczymy co wyjdzie

Mam tez podobne przemyslenia tudziez obserwacje na temat czasu, jest poprostu czas na rynku kiedy sie kisimy i czas kiedy jest rajd szalenstwo

np Mamy swiece H4 zaczyna sie tworzyc i jesli jej pierwsza H1 ma 50 pips to przy zalozeniu ze kolejne H1 tez mialyby miec po 50 pips wychodzi na cala H4 200 pips oczywiscie to jest mozliwe ale jak sie przeliczy ile takich swiec mamy w ciagu roku, wiec wieksze jest prawdopodobienstwo ze swieca nastepna H1 bedzie korekta badz tez bardzo male 3 swiece H1 i dopiero na nowej H4 jazda kolejne 50 pips jest do zrobienia,
Obrazek

Awatar użytkownika
esco
Gaduła

sobota 04 sie 2012, 20:06

xpep pisze:co to za herezje? dobry broker MM rozpatrzy Ci pozytywnie reklamacje nawet gdy nie mial takiej ceny a Ty mu pokazesz ze wg np bloomberga albo reutersa byla taka cena
Jaki broker? Spotkałeś się z takimi przypadkami?

Bossa by zwróciła? ;)
"Anyone who believes in indefinite growth in anything physical, on
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

Awatar użytkownika
grio
Stały Bywalec

sobota 04 sie 2012, 23:34

Witam. Dziękuję Karol za chęć podzielenia się swoją wiedzą. Faktycznie jest ona "niestandardowa" jak i interwały które stosujesz. Oczywiście standardowy TF to dla mnie ten z MT4 ale faktycznie obiektywnie nie jest on w niczym lepszy od niestandardowego. Jako, że szukam ciągle swojego sposobu na grę, zainteresowałem się nim. Przyznam, że ten temat zaburzył moje podejście poparte skromną wiedzą o FX. Niepokoi mnie jednak to, że próbując zrozumieć Twój tok myślenia odnoszę wrażenie, że tak naprawdę my nie wywieramy żadnego wpływu na rynek. Cena idzie własnym rytmem jak coś co z góry zostało zaprogramowane a my, nasze wsparcia, opory nie mają żadnego znaczenia. Banki, instytucje również, ich wybryki są tylko szumem w tym co i tak się musi dopełnić. Dlatego zastanawia mnie czy to my ustanawiamy cenę (fale, zakresy fal, okresy) czy może taka jest po prostu "natura" zachowania ceny. Może nie potrzebnie się na tym skupiam bo najważniejsze poznać "działanie" ceny.
Tak jak pisałem niewiele wiem na temat FX. Z tego co zrozumiałem to:
Cena i czas są obiektywne, prawdziwe. Świeczki które tworzą interwały to jedynie sposób zapisu i nie wgłębiając się w budowę danej świecy, nie wiedząc jak powstaje - nie poznamy zachowania ceny. Znając strukturę tworzących się świec niższych interwałów możemy wywnioskować na jakim jesteśmy etapie w tworzeniu większej świecy która z kolei jest tylko strukturą świecy wyższego rzędu itd. Świece te tworzą mechanizm powstawania fali (kamień w wodę). Tak ja to zrozumiałem. O ile umiem to sobie jakoś wyobrazić - nie wiem jak to wykorzystać. Przykładowo na niskim interwale pięknie zaczynają działać ZL-ki. Te działające ZL-ki uformowały ZL na interwale wyższym . ZL zadziałało. Następnym razem znów to samo. Działające ZL na mniejszych interwałach, tworzą one ZL na wyższym jednak tym razem ta na wyższym już nie działa. Czy to ma właśnie związek z powstawaniem struktury świecy wyższego stopnia?
W którymś poście pisałeś, że skoro świece wyglądają tak samo to muszą się jakoś kształtować i trzeba zwrócić uwagę jak schodząc na mniejsze (niestandardowe) interwały. Ja niestety tego nie dostrzegam. Starałem się nie zwracać uwagi na wygląd świec ale na zachowanie ceny ale też nic nie dostrzegam poza czasem działającymi wsparciami, oporami, ZL, SD, LT, 123 itp. Oczywiście widzę, że cena przesuwa się falami, czasem widzę, że maleńkie fale tworzą małe fale a te większe. Nie wiem jednak jaki zakres będzie miała kolejna fala i czy ona zanim na dobre się zacznie nie zmieni kierunku. Oczywiście po fakcie będę umiał wytłumaczyć dlaczego cena zachowała się tak a nie inaczej ale cóż z tego, następnym razem w podobnej sytuacji zrobi coś innego.
To jest część moich "rozterek", mam nadzieję, że to co napisałem jest w miarę zrozumiałe bo szczerze mówiąc miałem problemy z wytłumaczeniem o co mi chodzi :-P
Jeśli ktoś mógłby co na ten temat myśli i jak go postrzega będę wdzięczny.
Karol, nie zniechęcaj się proszę do udzielania w tym temacie. Jak widziałeś po wpisach wiele osób docenia twoją pracę.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

niedziela 05 sie 2012, 08:08

Witam.
grio pisze:Witam. Dziękuję Karol za chęć podzielenia się swoją wiedzą.
Dziękuję za miłe słowa :)
grio pisze:Niepokoi mnie jednak to, że próbując zrozumieć Twój tok myślenia odnoszę wrażenie, że tak naprawdę my nie wywieramy żadnego wpływu na rynek. Cena idzie własnym rytmem jak coś co z góry zostało zaprogramowane a my, nasze wsparcia, opory nie mają żadnego znaczenia. Banki, instytucje również, ich wybryki są tylko szumem w tym co i tak się musi dopełnić. Dlatego zastanawia mnie czy to my ustanawiamy cenę (fale, zakresy fal, okresy) czy może taka jest po prostu "natura" zachowania ceny. Może nie potrzebnie się na tym skupiam bo najważniejsze poznać "działanie" ceny.
Wiem, że dla niektórych osób to będzie herezja, ale właśnie tak uważam :) To jest poprostu naturalne zachowanie ceny w czasie. Czasami mam wrażenie, że działa tu "siła wyższa", a wszystkie newsy czy wystąpienia Benka i Super Mario potwierdzają tylko to co już zostało zapisane w cenie. Looknij na screena z ostatnich dni :)
grio pisze:Cena i czas są obiektywne, prawdziwe. Świeczki które tworzą interwały to jedynie sposób zapisu i nie wgłębiając się w budowę danej świecy, nie wiedząc jak powstaje -nie poznamy zachowania ceny. Znając strukturę tworzących się świec niższych interwałów możemy wywnioskować na jakim jesteśmy etapie w tworzeniu większej świecy która z kolei jest tylko strukturą świecy wyższego rzędu itd. Świece te tworzą mechanizm powstawania fali (kamień w wodę). Tak ja to zrozumiałem. O ile umiem to sobie jakoś wyobrazić - nie wiem jak to wykorzystać. Przykładowo na niskim interwale pięknie zaczynają działać ZL-ki. Te działające ZL-ki uformowały ZL na interwale wyższym . ZL zadziałało. Następnym razem znów to samo. Działające ZL na mniejszych interwałach, tworzą one ZL na wyższym jednak tym razem ta na wyższym już nie działa. Czy to ma właśnie związek z powstawaniem struktury świecy wyższego stopnia?
W którymś poście pisałeś, że skoro świece wyglądają tak samo to muszą się jakoś kształtować i trzeba zwrócić uwagę jak schodząc na mniejsze (niestandardowe) interwały. Ja niestety tego nie dostrzegam. Starałem się nie zwracać uwagi na wygląd świec ale na zachowanie ceny ale też nic nie dostrzegam poza czasem działającymi wsparciami, oporami, ZL, SD, LT, 123 itp. Oczywiście widzę, że cena przesuwa się falami, czasem widzę, że maleńkie fale tworzą małe fale a te większe. Nie wiem jednak jaki zakres będzie miała kolejna fala i czy ona zanim na dobre się zacznie nie zmieni kierunku. Oczywiście po fakcie będę umiał wytłumaczyć dlaczego cena zachowała się tak a nie inaczej ale cóż z tego, następnym razem w podobnej sytuacji zrobi coś innego.
Bardzo cenne uwagi. Jest dokładnie tak jak napisałeś, dlatego by wiedzieć kiedy należy wejść w pozycję potrzebne jest to o czym pisał Polarice:
Polarice pisze:Nie odrazu Rzym zbudowano. Zaczać najlepiej od określenia ognisk ( ostatecznie trzeba je potwierdzieć wyliczeniami ) ale na wykresie ogniskami są stusnkowo często "zagęszczenia" świeczek, nie jest to tożsame z konsolidacją, choć zdarza się to. ( klasyczna ermanometria szuka ognisk przy szczytach i na medianach- szczytów jest duzo median też ) to nie rozwiązuje problemu, dlatgeo z pomoca przychodzi nam szereg liczb Fibonnaciego. Jesli to ustalimy ( rozkład ciągu Fibo ) uchroni nas to przed częstym "fałszym "ruchem ceny pozornie w nowy trend.
W tym miejscu też odsyłam do screenshota.
grio pisze:Karol, nie zniechęcaj się proszę do udzielania w tym temacie. Jak widziałeś po wpisach wiele osób docenia twoją pracę.
Nie mam takiej natury :) Nawet z Brotherem sobie prywatnie rozmawiamy o sprawach poruszonych w tym wątku :)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
xpep
Stały Bywalec
Lat na Forex: 6

niedziela 05 sie 2012, 10:16

esco pisze:Jaki broker? Spotkałeś się z takimi przypadkami?
tak spotkalem sie, alpari, admiral, alczkolwiek to bylo dosc dawno moze zmienili polityke :-P
esco pisze:Bossa by zwróciła? ;)
tak, bylo tak chyba w tym tygodniu albo poprzednim, ze byla ogromna luka na danych
Obrazek

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

niedziela 05 sie 2012, 10:18

Witam.
xpep pisze:
esco pisze:Jaki broker? Spotkałeś się z takimi przypadkami?
tak spotkalem sie, alpari, admiral, alczkolwiek to bylo dosc dawno moze zmienili polityke :-P
esco pisze:Bossa by zwróciła? ;)
tak, bylo tak chyba w tym tygodniu albo poprzednim, ze byla ogromna luka na danych
Panowie, trzymajmy się tematu dyskusji.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
zzz

niedziela 05 sie 2012, 13:00

xpep tutaj jak zauważyłeś pisze się poważnie o FX,CME....nikt za to bana nie daje....
Myślę że jasno i precyzyjne dwa tematy oddzieliłem.
ZZ.
Wracając do tematu
esco, trzeba pamiętać że różnice między np. 4 H/ a 15 min mogą być drastyczne ....
Niestety jest tak jak zauważyłeś..,reklamacje nie są uznawane.
Są to sytuacje sporadyczne,a grający automatami w ogóle przeważnie na to nie zwracają uwagi.
Miałem taką sytuację u dużego,poważnego brokera MM i reklamacja nie została uznana.
Możliwe że raz czy drugi sami od siebie taką reklamację uznają,niestety mogą powiedzieć że to rynek OTC i mają zapisane w regulaminie....,jesteśmy na ich łasce ...
To był jeden z momentów że od tego czasu marzę.. o solidnym CME w Polsce.

Pozdrawiam.

PS.Karol, moim zdaniem ta dyskusja jest ważna lecz w oderwaniu od prawdziwego rynku CME czy ECN na poziomie Banku Prime Broker jest nierealna,ponieważ może być w polityce brokera że będzie budował na różnych interwałach różne wartości znacząco inne niż u innych brokerów i powie że to OTC i ma do tego prawo zapisane w regulaminie...// może to być przez krótki niezauważalny czas ale wystarczy..//, może to np. być polityka aby EA głupiały lub aby klientów wykosić ... ipamiętaj że nawet ciężkie trendy przewala się 1-2 pipsami...

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

niedziela 05 sie 2012, 13:35

Witam.

Zzz proszę Cie nie zaśmiecaj mi wątku nawet jeśli ta dyskusja jest dla Ciebie ważna. Możesz sobie założyć swój wątek na ten temat lub ciągnąć go w jedym z tych, które już masz założone.

Kolejne posty na temat różnej maści brokerów, CME, Prime Brokers itd. będę wywalał do śmieci.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
grio
Stały Bywalec

niedziela 05 sie 2012, 17:41

Dziękuję Karol za odpowiedź. Twoją dotychczasową wiedzę przedstawioną w tym temacie podzieliłem na dwie główne części. Pierwsza to ta którą opisałem w poprzednim poście natomiast druga to właśnie wykorzystanie Fibonacciego. Tutaj nie ukrywam, że zaczynają się schody ponieważ nigdy nie byłem blisko z matematyką. Wydaje mi się, że jakiś ogólny zarys mam co do uporządkowania wykresów dzięki zastosowaniu ciągu liczb Fibonacciego. Porządkujemy więc poprzez proporcję Fi głównie w celu ograniczenia ilości wykresów do analizy. Ale co dalej? W jaki sposób interpretować wykresy? Wg. Twojej wskazówki należy zastosować się do Polarice z tym, że nie do końca rozumiem o czym on pisze.

Określić ogniska - ostatecznie potwierdzić wyliczeniami - no ale jakimi wyliczeniami? Nie do końca rozumiem ogniska. Czy są to punkty zwrotów fal, korekt?

Na wykresie ogniskami są stosunkowo często "zagęszczenie" świeczek, nie jest to tożsame z konsolidacją, choć zdarza się to - nie ma w dalszym ciągu nic o tym jak je wyznaczyć. Jeśli konsolidacja jest mało znaczącym (sugestia autora) zagęszczeniem świeczek to co może być wskazówką dla owego zagęszczenia? Polarice pisze, że "klasyczna ermanometria szuka ognisk przy szczytach i na medianach- szczytów jest duzo median też" - w moim rozumieniu jeśli szczyt jest ogniskiem (oczywiście tego nie jesteśmy pewni) to powinniśmy szukać ogniska na medianach szczytów. Według mojej wiedzy medianą jest liczba środkowa jakiegoś ciągu liczb (co ten ciąg ma obejmować? Szczyt czy zakres od "dołka" do szczytu?). Znów wykorzystujemy ciąg liczb Fibo ale nie wiem co daje wyznaczenie takiego ogniska. Ano Polarice pisze "Jesli to ustalimy ( rozkład ciągu Fibo ) uchroni nas to przed częstym "fałszym "ruchem ceny pozornie w nowy trend" - tutaj znów nie za bardzo rozumiem w jaki sposób ma nas uchronić.

Moje wnioski to:
Wgłębić się w ciągi liczb Fibonacciego
Co to są ogniska na wykresach
Znaleźć zastosowanie na wykresach

Tak jak pisałem, z matematyką nigdy nie byłem blisko dlatego same pojęcia i wyrażenia sprawiają mi problem ale jak widzę, bez tego nie da rady więc muszę to jakoś ogarnąć. Cieszę się, że wątek jest kontynuowany. Można z niego wyciągnąć naprawdę wiele przydatnych wniosków. Może to właśnie dlatego, że nic nie jest "podane na tacy".

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
esco
Gaduła

niedziela 05 sie 2012, 18:29

Witam
grio pisze:Moje wnioski to:

Radze mechaniką rynku zapoznać się z raczej z mechaniką rynku niż krążyć wokół metod ocierających się o magie.

przykład:

W połowie i na końcu każdego miesiąca wygasają duże opcje na europejskich giełdach. Jest to najwygodniejszy czas na przepływ dużych pieniędzy.
http://www.eurexchange.com/trading/calendar/

Nie wiem czy przypadkiem czy może to kosmiczny spisek ale w podobnych datach wypadały koniunkcje planet w 2012 r. Jak pokazałem na wykresie poniżej.
http://rasnz.org.nz/SolarSys/12Planets.shtml
Teraz osoba nie mająca pojęcia o rynku może powiązać te fakty prognozować na tej podstawie punkty zwrotne. W dodatku będąc świecie przekonana o racjonalności swojej metody.

Tak więc czynnik czasu na rynkach jak najbardziej ale z pełną świadomością tego czym jest rynek - bez głowy wpatrzonej w gwiazdy dosłownie i w przenośni.

Ermanometrii mówimy zdecydowane nie
a physically finite planet, is either mad - or an economist." - Kenneth Ewart Boulding

Awatar użytkownika
grio
Stały Bywalec

niedziela 05 sie 2012, 19:00

esco pisze:Witam
grio pisze:Moje wnioski to:

Radze mechaniką rynku zapoznać się z raczej z mechaniką rynku niż krążyć wokół metod ocierających się o magie.

przykład:

W połowie i na końcu każdego miesiąca wygasają duże opcje na europejskich giełdach. Jest to najwygodniejszy czas na przepływ dużych pieniędzy.
http://www.eurexchange.com/trading/calendar/

Nie wiem czy przypadkiem czy może to kosmiczny spisek ale w podobnych datach wypadały koniunkcje planet w 2012 r. Jak pokazałem na wykresie poniżej.
http://rasnz.org.nz/SolarSys/12Planets.shtml
Teraz osoba nie mająca pojęcia o rynku może powiązać te fakty prognozować na tej podstawie punkty zwrotne. W dodatku będąc świecie przekonana o racjonalności swojej metody.

Tak więc czynnik czasu na rynkach jak najbardziej ale z pełną świadomością tego czym jest rynek - bez głowy wpatrzonej w gwiazdy dosłownie i w przenośni.

Ermanometrii mówimy zdecydowane nie
Witam esco.
Nie wiem czy masz rację, nie wiem czy Karol, nie wiem czy Cadermo ze swoimi LT a może Marcin z ZL albo Adam z SD. Może Vinci ze średnimi? Albo Zicmar? Na żadnym z tych systemów nie wyzerowałem depa(ścisłe MM) ale też nie zarobiłem. Nie trafiłem w dalszym ciągu na coś co pokazałbym palcem i powiedział, że na tym się zarabia. To się u mnie sprawdza! Dlatego szukam, szperam, pytam. A szperam w czymś co w jakiś sposób wydaje mi się logiczne. Być może tego tematu nie przetrawię zwłaszcza, że ciężko trawię nową wiedzę ale chcę spróbować. Może to trwać dłuuuugi czas bo jestem uparty. Sprawdzić jednak muszę.
Nie będę ukrywał, że opcje, ich wygasanie i czas w jakim to następuje a tym bardziej jak to wykorzystać też jest dla mnie "magią" bo nigdy nie patrzyłem na rynek w ten sposób. Nie ukrywam też, że czasem mam ochotę wgłębić się w ten temat (właśnie ze względu na efektywne wykorzystywanie tych faktów przez Ciebie) ale chyba to jeszcze nie ten czas. Nie widzę nic w tabelach, liczby nic mi nie mówią a Angielski na poziomie poniżej początkującego.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
szulczas
Gaduła

niedziela 05 sie 2012, 19:12

grio pisze: Nie wiem czy masz rację, nie wiem czy Karol, nie wiem czy Cadermo ze swoimi LT a może Marcin z ZL albo Adam z SD. Może Vinci ze średnimi? Albo Zicmar?
a moze kazdy z nich ma racje poniewaz WSZYSTKO dziala... w okreslonych warunkach !!

Najwiekszy bol jest wlasnie opanowac te cholerne emocje... do tego sensowne MM... wiara w to ze dany sys dziala (a straty kilku/ kilkunastu transakcji pod rzad sa nieuniknione)

Wiem ze latwo sie pisze... gorzej wdrozyc w zycie ;)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum

niedziela 05 sie 2012, 19:34

Witam.
szulczas pisze:
grio pisze: Nie wiem czy masz rację, nie wiem czy Karol, nie wiem czy Cadermo ze swoimi LT a może Marcin z ZL albo Adam z SD. Może Vinci ze średnimi? Albo Zicmar?
a moze kazdy z nich ma racje poniewaz WSZYSTKO dziala... w okreslonych warunkach !!

Najwiekszy bol jest wlasnie opanowac te cholerne emocje... do tego sensowne MM... wiara w to ze dany sys dziala (a straty kilku/ kilkunastu transakcji pod rzad sa nieuniknione)

Wiem ze latwo sie pisze... gorzej wdrozyc w zycie ;)
Swego czasu Mighty Baz fajnie się wyraził opisując swoją strategię:
Mighty Baz pisze:Uzywam klasycznego fibo (dopoki ludzie w niego wierza, to dziala).
Pewnie coś w tym jest :mrgreen:

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
esco
Gaduła

niedziela 05 sie 2012, 20:01

MaRCHeW pisze:Pewnie coś w tym jest :mrgreen:
Twierdze nawet ze nie ma nic więcej.

Co widać wyraźnie na rozkładach zleceń u brokerów MM.

Awatar użytkownika
Microbi
Główny Moderator

niedziela 05 sie 2012, 20:56

Karol, jak uznasz że nie z tematem, wywal . Dawno temu przestałem szukać jakiegoś magicznego sysa popartego analizami z x czasu itd, bawienia się czy ubiorę go w jakiś stały wzór bo jak twierdzą niektórzy inaczej to nie sys a zgadywanie. W moim przypadku działa jedno, czym prościej , tym lepiej i nie ważne czy to LT, średnie czy poziomy. Zarabiać można tak naprawdę wszystkim. Cena , wykres to iluzja , zgadzam się bo wszystko zależy od tego gdzie patrzymy i na co. Ale iluzja czy nie, zachowuje się w taki sam sposób, banalne ale prawdziwe, albo góra, albo dól. Wystarczy znaleźć dwie , trzy zależności i nic więcej nie potrzeba. Dlaczego wielu początkujących kosi pipsy, a z chwilą gdy zawalą sobie beret masą wiedzy nagle przestają zarabiać ? Tę zasadę nauczyłem się od Michała, i działa cały czas. Żeby zarabiać na FX tak naprawdę nie potrzeba jakieś kosmicznej wiedzy z zakresu mechaniki rynku, opcji itd, owszem ułatwiają , ale nie sprawią że będziemy zarabiać. Dlatego jest tylu analityków, mądrych po, nie przed. Żeby zarabiać , r e g u l a r n i e wystarczy dla jednego kreska, dla innego średnie, tak naprawdę pomagamy sobie wizualnie na wykresie, nic więcej. Reszta to psycha i MM. Czym szybciej ktoś sobie to uświadomi, tym prędzej będzie zarabiać. Kilka osób z mojego otoczenia wie że FX to moja praca, i nie raz pytają o kurs jaki będzie bo mają eur do sprzedania itd, odpowiadam zawsze zgodnie z prawdą , a skąd mam to wiedzieć .
Nie zarabiasz na FX ? Zmień nastawienie, nie kombinuj , to wszystko prostsze niż Ci się wydaje.

http://demotywatory.pl/1420500/Hulk-Im-your-father

Awatar użytkownika
grio
Stały Bywalec

niedziela 05 sie 2012, 21:46

Microbi, właśnie za Twoje podejście do trejdingu mam wielki szacunek do Ciebie. Ja prostymi narzędziami nie potrafię zarabiać. Wstydzę się tego. Czasem przychodzą chwile, że mówię dość tego. Skoro tyle czasu nie potrafię się nauczyć zarabiać to po prostu nie nadaję się do tego. Może jestem za mało inteligentny? Może nie dane mi jest zarabiać? Ale to trwa tylko kilka minut. Podnoszę się i drążę dalej. Nie, nie zazdroszczę tym co potrafią. Po prostu chyba jeszcze nie przyszedł do mnie ten czas...

Karol - na twoich skreenach (wykresy uporządkowane są zgodnie z wartością Fi) próbuję doszukać się jakiś przesłanek. Jedyne co rzuca mi się w oczy to to co zostało już powiedziane przez Ciebie: rynek to jeden wielki boczniak. Przypominają mi się słowa szulczasa: "patrzac z szerszej perspektywy i ustawiajac niestandardowe TF to ten sam wycinek wykrsu zrobi na sie nagle konsola albo jakas korekta"
Wracam czytać dalej:)

ODPOWIEDZ