grio pisze:
1 .Szukamy określonego "zachowania" średnich na niskich interwałach żeby zobaczyć co dzieje się na wyższych?
2. Szukamy określonego "zachowania" średnich na niskich interwałach żeby zobaczyć czy kończy/zaczyna się trend na wyższym?
3. Szukamy określonego "zachowania" średnich na niskich interwałach żeby zobaczyć jaka świeca tworzy się na wyższym interwale?
A może to jest tak, że wszystkie 3p?
Co myślicie?
Po pierwsze w tych trzech punktach uzupełniłbym
A. Szukamy określonego zachowania średnich w stosunku do
CENY na ...
B. Szukamy określonego zachowania
CENY w stosunku do średnich na...
Bo zależy nam przede wszystkim na informacji co zrobi cena. Właściwie skoro chcemy przewidywać przyszłość czyli uprawiać kuglarstwo, wróżenie lub analizę to zaczął bym od punktu B, bo jak mniemam patrząc na średnie chcemy wydedukować co za chwilę się stanie więc defacto po jakim ułożeniu średnich cena ruszy znacznie i w którą stronę. Po drugie których średnich bo jest ich tysiące albo nawet setki

Może jakiś przykład... Na rysunku poniżej widać parę rzeczy: cena wybija z konsoli i zaiwania po najszybszej średniej. Najdłuższa ze świeczek wybija daleko po za "strefę przyciągania" tej linii (skalą porównawczą może być odległość między innymi średnimi- znaczna różnica). Następuje korekta I ja zawsze, ZAWSZE akurat wtedy odpalam platformę :lol: dalej, mamy jazdę po średniej, wybicie ale już o mniejszym zasięgu, spadek, chwilowa jazda po średniej i dalszy spadek, wybicie w górę i konsola. Obraz nie jest perfekcyjny - powiem szczerze: znam najlepiej średnie Zicmara a te nimi nie są, ale na Jego ustawieniach jestem w stanie wziąć ten ruch startując z ostatniego wybicia lub pierwszej średniej po ostatnim wybiciu i bardzo często dochodzę do pierwszej szybkiej średniej z wyższego TF-a. 3-10 pipsów nie rzuca na cycki ale zawsze to jakiś początek dnia. Powtarzalne do bólu, ostatnie wybicie przed konsolą jest często dłuższe niż na dołączonym obrazku i też czasem daje zarobić. Oczywiście wypada tu wspomnieć o nieznanym RR (choć zawsze zamykam lub przesuwam SL-a gdy cena dojdzie do najbliższej średniej, braku statystyk i innych, o których liczni życzliwi zaraz tu przypomną. Z góry uprzedzam, że tematem była "powtarzalność schematów cena+ średnie". To po prostu jeden z nich, ktoś zagra a inny nie. Najładniej wygląda na M1, co mogło by oznaczać iż szumy czasem pomagają :lol: . Oczywiście 100% uznaniowości nie wypieram się tego, głębokość poszczególnych ruchów zależy od wcześniejszego ułożenia średnich i występują warianty. Korekta w dół może być większa albo mniejsza podobnie jak ostatnie wybicie może przebić poprzednie maximum ceny. Przedstawione na zdjęciu średnie pochodzą z navi z jakiegoś journala o robieniu 1%

autorstwa bodajże Zeussa (właśnie sprawdzałem ale journal chyba poszedł do piachu). Strzałki absolutnie nic nie znaczą. Po prostu pierwszy wykres ze średnimi jaki wgrałem z szablonów. Widać że te średnie są trochę za szybkie do tej sytuacji choć mogły by się od biedy nadać. Być może rozsądnym było by wypatrzenie paru setupów i dobranie optymalnych średnich do każdego z nich (nie rozkminiałem jeszcze tego). Ważne jest znalezienie jakiegoś powtarzalnego schematu, dobranie odpowiednich wskaźników które pokażą z jak największym prawdopodobieństwem że właśnie się zaczyna (średnie, ZL,Fibo, itp) no i ... MAMY SYSTEM...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.