Cena i czas - reszta to iluzja.

ODPOWIEDZ
no avatar
brother
Stały Bywalec

Re: Cena i czas - reszta to iluzja.

poniedziałek 27 sie 2012, 19:36

Nie wiem jak określić, że to jest ta ZL która buduje kolejny TF. Planuję jeszcze spoglądać na niski TF i jeśli znajdę działającą ZL to wskakuję na wyższy i czekam aż utworzy się ZL na wyższym i czekam na dojście ceny do niego. Kiedy dojdzie, schodzić ponownie na mniejsze szukać dobrego wejścia (np. na podstawie ZL z M2).
A ja z kolei zastanawiam się jak połączyć ZL z czasem(pisałem o tym wyżej). Skoro cenę kształtuje czas, to nie może robić tego układ na ZL(czyli wybicie z poziomu popytu czy podaży). Średnie mają pokazywać z wyprzedzeniem ruch ceny, ale ZL tego nie zrobi, a przynajmniej nie w koncepcji "kształtowania ceny przez czas" tylko w tradycyjny sposób na historycznym wybiciu z poziomu i liczeniu, że wciąż znajduje się tam popyt czy podaż.
Mam dalej problem z pojęciem "budowanie TF". To znaczy wiem, że odnośnikiem jest budowa świecy choćby z pierwszej strony ale tak naprawdę nie potrafię określić kiedy zaczyna się budowa na niższych TF'ach, nie umiem określić tego z wyprzedzeniem.
Bo to jest "clue" całego omawianego problemu, musisz wiedzieć który TF jest "aktualnie" budowany i znać układ, który to wskazuje. Tf, które mogą być jak to zostało określone na "topie" może być wiele. Być może kolejność ich budowania wynika nie tylko z tych schematów, ale i podziału czasowego(w sumie to czas buduje cenę ze pomocą tych schematów).
Zastanawiam się jeszcze nad znaczeniem czasu w tym wszystkim. Jaki ma wpływ na cykle? Czy ma wpływ na ich "zasięg"? A może to cykle mają wpływ na czas? Czy cykle zawsze są "dokończone", czy to jest zależne od czasu?
Cykle ujmują czas w "ramy" i wskazują na powtarzalność(cykliczność) danego zjawiska, czyli można przyjąć, że od wystąpienia tego schematu na małym TF musi upłynąć jakiś cykl, aby wystąpił on ponownie na tym małym TF(przy okazji rozwijając schemat na coraz większych TF) i tak w kółko. Tylko, że w takim wypadku szukamy tej "pewności", która wszędzie jest odradzana(Polarice co prawda pisał o "odpowiednim miejscu" ceny w "odpowiednim" czasie, ale ja nie wiem co on miał na myśli o tym mówiąc(poza zjawiskiem występowaniem knotów przy świecach) z drugiej strony to przecież taki knot na jednym TF, jest czymś innym na innym TF i wtedy odnoszenie się do zjawiska ich występowania nie ma sensu.

I jeszcze jedna sprawa, ciężko jest też określić jak buduje się TF bo te wg, fibo nie dają podziału na równe części jak to miało miejsce przy używaniu podstawowych TF. Tam widzieliśmy np 4x 15 czy 2x30 i tak się budowały, tutaj 1H nie podzielimy równo tylko w przybliżeniu, to też nieco zmienia postrzeganie budowania się jakiegoś TF.

no avatar
hering
Stały Bywalec

poniedziałek 27 sie 2012, 20:39

brother pisze:I jeszcze jedna sprawa, ciężko jest też określić jak buduje się TF bo te wg, fibo nie dają podziału na równe części jak to miało miejsce przy używaniu podstawowych TF. Tam widzieliśmy np 4x 15 czy 2x30 i tak się budowały, tutaj 1H nie podzielimy równo tylko w przybliżeniu, to też nieco zmienia postrzeganie budowania się jakiegoś TF.
Ja probowalem to jakos polaczyc, jak na screenie, ale nie jest to optymalne rozwiazanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

no avatar
brother
Stały Bywalec

poniedziałek 27 sie 2012, 21:01

hering pisze:
brother pisze:I jeszcze jedna sprawa, ciężko jest też określić jak buduje się TF bo te wg, fibo nie dają podziału na równe części jak to miało miejsce przy używaniu podstawowych TF. Tam widzieliśmy np 4x 15 czy 2x30 i tak się budowały, tutaj 1H nie podzielimy równo tylko w przybliżeniu, to też nieco zmienia postrzeganie budowania się jakiegoś TF.
Ja probowalem to jakos polaczyc, jak na screenie, ale nie jest to optymalne rozwiazanie.
Dokładnie tak samo to robiłem, potem zmieniałem na liniowy itd, ale nic mi to nie rozjaśniło.

Awatar użytkownika
grio
Stały Bywalec

poniedziałek 27 sie 2012, 22:25

brother, ja sobie myślę, że cała tajemnica tkwi w tych niestandardowych TF'ach. Nie wiem czy czas ma tutaj znaczenie. Karol pisał jakiś czas temu o nowicjuszach którzy zastanawiają się, "dlaczego gdy były bardzo złe dane dla euro cena poszła jeszcze w górę"? Potem pisał, że "tak musiało być. Cena nie chodzi sobie od tak" Myślę więc, że jeśli podczas danych, gdy ruchy są o wiele agresywniejsze i szybsze a mimo to cena "robi swoje'" to czas nie jest tak istotny. Może czasu nie należy przeceniać i traktować go należy tylko jako "niezbędnik" do zapisu ceny.
Z drugiej strony Karol pisał, że wszystkie newsy czy wystąpienia Benka i Super Mario potwierdzają tylko to co już zostało zapisane w cenie. Można to zrozumieć, że rozłożone w czasie.
Jeszcze odnośnie ZL. Karol napisał na początku tematu: "Co się stało, że ZL nie zadziałał na H1 czy H4 lub D1? Jak lookniesz wtedy na wyższe lub niższe TF'y (niestandardowe) będzie miał odpowiedź. Dlatego nie wchodzi się od razu gdy tylko cena osiągnie dany TF tylko czeka się na potwierdzenia. Nie można nigdy kategorycznie stwierdzić, że ZL na H1 jest właśnie tym ZL. Przecież mamy też inne TF'y. Dlaczego ZL z H2 czy 90M ma być gorszym ZL? Do potwierdzenia sygnału używam akurat swojego indyka opartego na średnich. Ktoś inny używa innych narzędzi.
Wielkiej filozofii nie ma, tylko należy przestać patrzeć na wykresy przez okulary zwane MT4"
Zaznaczyłem zdania które sądzę, że w jakiś sposób wyznaczają kierunek. Karol używa indyka ze średnimi i z tego co zrozumiałem używa ich do określenia kierunku różnych wyższych TF'ów (czego należy się spodziewać) i do poszukiwania wejścia. Skoro ZL można wykorzystać to myślę, że na tej samej zasadzie co średnie.
Drugie zaznaczone zdanie ma na celu pokazanie, że skoro średnimi można potwierdzać sygnał to ZL 'em chyba też...

no avatar
malsehen
Stały Bywalec

wtorek 28 sie 2012, 09:21

Z tego co czytałem autor tematu pisał, iż można używać zarówno średnich jak i ZL. Szkoda, że screeny które pokazał są tylko ze średnimi, może gdyby zerknąć na te same miejsca, ale z ZL, to istotne rzeczy były by łatwiejsze do spostrzeżenia.
Obrazek

no avatar
brother
Stały Bywalec

wtorek 28 sie 2012, 10:08

grio pisze:brother, ja sobie myślę, że cała tajemnica tkwi w tych niestandardowych TF'ach. Nie wiem czy czas ma tutaj znaczenie. Karol pisał jakiś czas temu o nowicjuszach którzy zastanawiają się, "dlaczego gdy były bardzo złe dane dla euro cena poszła jeszcze w górę"? Potem pisał, że "tak musiało być. Cena nie chodzi sobie od tak" Myślę więc, że jeśli podczas danych, gdy ruchy są o wiele agresywniejsze i szybsze a mimo to cena "robi swoje'" to czas nie jest tak istotny. Może czasu nie należy przeceniać i traktować go należy tylko jako "niezbędnik" do zapisu ceny.
Z drugiej strony Karol pisał, że wszystkie newsy czy wystąpienia Benka i Super Mario potwierdzają tylko to co już zostało zapisane w cenie. Można to zrozumieć, że rozłożone w czasie.
Jeszcze odnośnie ZL. Karol napisał na początku tematu: "Co się stało, że ZL nie zadziałał na H1 czy H4 lub D1? Jak lookniesz wtedy na wyższe lub niższe TF'y (niestandardowe) będzie miał odpowiedź. Dlatego nie wchodzi się od razu gdy tylko cena osiągnie dany TF tylko czeka się na potwierdzenia. Nie można nigdy kategorycznie stwierdzić, że ZL na H1 jest właśnie tym ZL. Przecież mamy też inne TF'y. Dlaczego ZL z H2 czy 90M ma być gorszym ZL? Do potwierdzenia sygnału używam akurat swojego indyka opartego na średnich. Ktoś inny używa innych narzędzi.
Wielkiej filozofii nie ma, tylko należy przestać patrzeć na wykresy przez okulary zwane MT4"
Zaznaczyłem zdania które sądzę, że w jakiś sposób wyznaczają kierunek. Karol używa indyka ze średnimi i z tego co zrozumiałem używa ich do określenia kierunku różnych wyższych TF'ów (czego należy się spodziewać) i do poszukiwania wejścia. Skoro ZL można wykorzystać to myślę, że na tej samej zasadzie co średnie.
Drugie zaznaczone zdanie ma na celu pokazanie, że skoro średnimi można potwierdzać sygnał to ZL 'em chyba też...
malsehen pisze:Z tego co czytałem autor tematu pisał, iż można używać zarówno średnich jak i ZL. Szkoda, że screeny które pokazał są tylko ze średnimi, może gdyby zerknąć na te same miejsca, ale z ZL, to istotne rzeczy były by łatwiejsze do spostrzeżenia.
Dopóki nie wiadomo:

a/ który TF jest budowany
b/ które TF odpowiadają za jego budowę
c/ który to schemat to obrazuje

Trudno będzie zorientować się o co chodzi z "odpowiednim ułożeniem ceny".

no avatar
hering
Stały Bywalec

wtorek 28 sie 2012, 11:15

brother pisze:Dopóki nie wiadomo:

a/ który TF jest budowany
b/ które TF odpowiadają za jego budowę
c/ który to schemat to obrazuje

Trudno będzie zorientować się o co chodzi z "odpowiednim ułożeniem ceny".
Dokladnie, nie znamy schematu, wiec nic nie mozemy powiedziec o TF na "topie". Nie znamy schematu, bo jeszcze nie odkrylismy, ktory TF jest najwazniejszy w danym momencie.
Mam wrazenie, ze takie to bledne kolo jest, przynajmniej u mnie. Stoje w miejscu od kilku dni i szukam jakiegos zaczepu aby isc dalej ale nie poddaje sie :)

Awatar użytkownika
Picker
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 3
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty

wtorek 28 sie 2012, 13:04

Ciało jest impulsem cienie korektami (OHLC), czas kształtowania się cieni powinien być dłuższy w porównaniu z impulsem a zasięg znacznie mniejszy, chyba co do ceny niczego więcej nie wymyślimy może warto nad tym czasem popracować.

no avatar
brother
Stały Bywalec

wtorek 28 sie 2012, 14:14

lolito22 pisze:Ciało jest impulsem cienie korektami (OHLC), czas kształtowania się cieni powinien być dłuższy w porównaniu z impulsem a zasięg znacznie mniejszy, chyba co do ceny niczego więcej nie wymyślimy może warto nad tym czasem popracować.
Jeśli świeca jest "trendowa" to będziesz miał w środku korektę i nie będzie ona cieniem, mogłem coś pokręcić:)

Tak w ogóle to wynika, że wszystko widać jednak na wyższym, a na niższych szuka się sygnałów. Tylko, że wtedy mamy już układ na wyższym+sygnały na niższych(myślę, że to nie są schematy tylko jakby ich potwierdzenia).

Awatar użytkownika
Picker
Pasjonat Forex
Lat na Forex: 3

wtorek 28 sie 2012, 15:52

Ciekawe co autor ma w ogóle na myśli mówiąc o schemacie, schemat dla sesji? określonej jednostki czasu czy ten sam schemat widzi na W1/MN? To że grać się powinno na wyższym a wchodzić na niższym tf żadna nowość 8-)

Awatar użytkownika
T-REX
Stały Bywalec

wtorek 28 sie 2012, 23:38

Panowie, rozmowa o TF-ach , rozkminka który kiedy jest ważniejszy przypomina mi scenę z Gwiezdnych Wojen kiedy to młody Obi Wan moczy spodnie zadając pytania do Qui-Gon Jinna bo odpowiedzi nie bardzo kuma. Jeśli macie przed oczami wykres ze średnimi to po prostu na niego popatrzcie, tylko nie w miejscu gdzie przypomina on puls chomika w rurze odkurzacza jak na tych wszystkich Waszych screenach. Na rysunku 1 widzimy , że szybkie średnie są w czarnej d... i za Chiny Ludowe nie mogą dogonić ceny. Żółta najszybsza średniaWMA21 ledwo doszła do różowej WMA100 i nie ma bolca żeby dostała większego speeda I TO JEST WŁAŚNIE TEN SCHEMAT. Za chwilę cena musi się zwalić, bo gdy nie przyszła góra do Mahometa to Mahomet musi ruszyć tyłek sam (jakoś tak). I ta konkretna sytuacja jest doskonale widoczna na zwykłych TF-ach mniej więcej od M15 do H1 włącznie, bez doktoryzowania się na temat TF-ów fibo itp czarów-marów. Co więcej na H4 już nie widać tej anomalii, co może oznaczać iż dopiero korekta na niższych TF-ach spowoduje jakieś "naprężenia" w średnich które wywołają określone skutki na wyższych interwałach.W tym konkretnym przypadku kupujący tracą wiarę że da radę jeszcze w górę - pokazuje to pierwsza czerwona świeczka która jest małą korektą. schodząc na niższe TFy zobaczymy więcej takich korekt, dopóki cena jest w stałej odległości od średnich, a średnie za bardzo się nie rozjadą (jak bardzo - uznaniowe) dotąd cena będzie parła do góry. Możemy sobie wchodzić na korektach i dołączać się do trendu. W momencie gdy średnie zaczną się "odklejać " od ceny (cena za szybko idzie w górę lub dół) wtedy mamy sygnał nadchodzącej korekty - cena zmieni kierunek, dojdzie do którejś ze średnich na tym interwale. Jeśli potem wybije i zrobi wyższy szczyt/dołek to mamy kontynuację trendu, jeśli nie to powstaje konsola która nie jest przecież niczym innym jak poziomem RS. Jeśli poziom zostanie obroniony to zmieniamy kierunek jazdy. Konsola powoduje, że średnie z powrotem się schodzą, teraz następuje jazda w przeciwną stronę aż do rozjechania się średnich na tym czy innym TF-ie. Przeczytajcie to trzy razy patrząc na FALUJĄCE średnie gdy cena wyraźnie chodzi góra/dół a wykres nie przypomina trzonka od kilofa.

PS: żeby nie było, że wyśmiewam sysa Marchewy, być może taki a nie inny układ TFów ma dla Niego znaczenie, być może lepiej widać przemieszczanie się fali z niskich na wyższe interwały. Szczerze mówiąc nie wiem o co biega, On gra systemem a ja jak się okazuje tylko specyficznym poglądem na rynek. Myślę, że w Jego systemie to się sprawdza, ale nie jest to moim zdaniem najważniejszy punkt programu, mamy jakieś średnie, obojętne jakie i odległość ceny od nich wyznacza nam punkty zwrotne. Można podejść do sprawy naukowo i sprawdzić na tysiącu przykładów jaka konkretna odległość w pipsach ceny od którejś ze średnich (np: MA200 zwana ruchomą linią trendu) spowoduje zawrócenie ceny. Być może będą to ciekawe statystyki dla tych którzy lubią w nich grzebać, ja staram się robić wszystko na oko, bo gdybym musiał do tego całego forexu powtórzyć tabliczkę mnożenia to wolałbym kopać rowy.
Pozdrawiam i powtarzam jak mantrę: bez patrzenia na wykres całe myślenie guzik warte jest...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

no avatar
brother
Stały Bywalec

środa 29 sie 2012, 09:47

Trex, ale czy ten schemat buduje ci poszczególne TF? Myślę, że jest to jednak zupełnie inne spojrzenie na problem, mimo iż używa się tego samego narzędzia. Tutaj mamy koncepcję budowy ceny w czasie(przy obserwacji wielu TF), to co pokazałeś jest raczej sposobem tradowania na średnich. Tak czy inaczej, dzięki za wrzucenie swojej koncepcji wykorzystania średnich.

Awatar użytkownika
T-REX
Stały Bywalec

środa 29 sie 2012, 10:37

Tak, ale cena jest tylko jedna, nie ważne jakiego TFu używasz, Nie zobaczysz więcej na interwale M6,18 niż na zwykłym M5. Przecież nie ma "specjalnych" interwałów na których cena robi górki i dołki a na innych wykres jest płaski. Ustawienia Marchewy dają mu jakiś pogląd skali zjawiska, np: że konsola na M8 zajmuje średnio 1,5 szerokości monitora gdy świece są grubości chudej dżdżownicy :mrgreen: , zamiast tego można użyć 5,10,15 i po opatrzeniu będziesz tak samo śmigał. TF to tylko zmiana skali, nie zobaczysz ruchu o 5 pips na D1. W konsoli na M15 znajdziesz trend na M1. Na upartego mógłbym zrobić 1578 interwałów czasowych zwiększając czas co jedną minutę, ale na każdym z nich widziałbym to samo tylko w innej skali. Jeśli na jednym pokaże się jakiś impuls to będzie on widoczny na reszcie interwałów wyższych i niższych od tego wybranego. Tylko średnie zareagują jak fala, bo na M1 10 pipsów to już spory ruch i natychmiastowa reakcja, na H4 średnie ruszą się dopiero po otwarciu następnej świecy więc reakcja będzie opóźniona ale cena pokaże się w tym samym czasie. Cena na wykresie narysuje prawie zawsze to co starałem się pokazać, czy zaczniemy rozbierać świeczkę na czynniki pierwsze, czy też zamyślimy się nad budowaniem się ceny, wykres będzie zawsze ten sam. Dzięki średnim potrafię z lepszym lub gorszym skutkiem znaleźć punkty zwrotne (schematy) charakterystyczne dla ruchu ceny NIEZALEŻNIE od skali zjawiska, czy akcja będzie się rozgrywała w świecy z M5 czy H1. Ja tak to widzę, staram się wykorzystać to do zarabiania, jeśli coś idzie nie tak to usiłuję sprawę uprościć. W tym temacie widzę jakby trochę komplikowanie sprawy, czemu staram się zapobiec. Rozumiem że czegoś nie da się opisać, jak sądzę sam to robię słabo, skróty myślowe które tylko ja rozumiem itp. ale staram się patrzeć i wyciągać wnioski. Mam nadzieję że Wy też dojdziecie do jakichś konstruktywnych przemyśleń bo to jeden z lepszych tematów o AT jaki czytałem.

no avatar
brother
Stały Bywalec

środa 29 sie 2012, 11:03

T-REX pisze: Jeśli na jednym pokaże się jakiś impuls to będzie on widoczny na reszcie interwałów wyższych i niższych od tego wybranego. Tylko średnie zareagują jak fala, bo na M1 10 pipsów to już spory ruch i natychmiastowa reakcja, na H4 średnie ruszą się dopiero po otwarciu następnej świecy więc reakcja będzie opóźniona ale cena pokaże się w tym samym czasie.
Założenie jest takie, że jednak występuje schemat i jakiś cykl, nie wiem czy dobrze myślę, ale tu chyba nie chodzi o ruch średnich tylko ruch ceny. Przecież nie gramy na średnich tylko na cenie, gdyby było tak jak piszesz, nic by nam to nie dało poza wizualnym opóźnieniem reakcji na średnich, a z tego co ja rozumiem to opóźnienie występuje także na cenie(wyższego TF). Bo jak inaczej mielibyśmy to wykorzystać w tradingu?

Awatar użytkownika
T-REX
Stały Bywalec

środa 29 sie 2012, 12:01

brother pisze:
Założenie jest takie, że jednak występuje schemat i jakiś cykl, nie wiem czy dobrze myślę, ale tu chyba nie chodzi o ruch średnich tylko ruch ceny. Przecież nie gramy na średnich tylko na cenie, gdyby było tak jak piszesz, nic by nam to nie dało poza wizualnym opóźnieniem reakcji na średnich, a z tego co ja rozumiem to opóźnienie występuje także na cenie(wyższego TF). Bo jak inaczej mielibyśmy to wykorzystać w tradingu?
Srednie wyznaczają punkty zwrotne ceny i nie ma w tym żadnych czarów-marów czy królika z kapelusza, Za ich pomocą wyznaczasz schematy które wynikają z zależności między ceną a średnimi. Gdy weźmiesz Fibo dostrzeżesz schematy które wynikają z zależności między ceną a Fibo. Gdy weźmiesz ZL... itd itp. to nie będą być może te same schematy bo każda metoda jest specyficzna dla danego układu cena/wskaźnik. Ja znam się najlepiej na średnich, dlatego widząc że ich temat został poruszony to postanowiłem napisać jak ja to widzę. Przedstawiłem powtarzalne schematy które występują i na których można zarobić. Co do tego co zacytowałem i wyboldowałem-na cenie nie występuje ŻADNE opóźnienie: 10 pipsów na M1 = 10 pipsów na H4 choć będzie to mała kropeczka. Tyle że zniknie ona w natłoku 240 innych minutowych świeczek składających się na jedną świecę H4.A co do cykli: zobacz co dzieje się z ceną gdy średnie z kilku TFów mają ten sam kierunek, zaręczam iż jest analogia do tych kółek w kółkach pokazanych w tym temacie...

no avatar
brother
Stały Bywalec

środa 29 sie 2012, 12:13

Co do tego co zacytowałem i wyboldowałem-na cenie nie występuje ŻADNE opóźnienie: 10 pipsów na M1 = 10 pipsów na H4 choć będzie to mała kropeczka. Tyle że zniknie ona w natłoku 240 innych minutowych świeczek składających się na jedną świecę H4.
Bo tu nie chodzi o opóźnienie w takim sensie(cena jest przecież zawsze taka sama) tylko o opóźnienie ruchu ceny w sensie schematu. Najpierw pojawia się schemat na małym TF, a potem w innej skali powtarza się na dużym i to wszystko dzięki zjawisku cykliczności.
A co do cykli: zobacz co dzieje się z ceną gdy średnie z kilku TFów mają ten sam kierunek, zaręczam iż jest analogia do tych kółek w kółkach pokazanych w tym temacie...
Masz rację, na screenach Karola też jest jeden kierunek średnich.

Awatar użytkownika
T-REX
Stały Bywalec

środa 29 sie 2012, 22:16

brother pisze: Bo tu nie chodzi o opóźnienie w takim sensie(cena jest przecież zawsze taka sama) tylko o opóźnienie ruchu ceny w sensie schematu. Najpierw pojawia się schemat na małym TF, a potem w innej skali powtarza się na dużym i to wszystko dzięki zjawisku cykliczności.
Tak teraz się zgadza, przy czym na małych TFach schemat może powtarzać się x razy zanim wystąpi raz na wyższym. Najbardziej rozpoznawalnym schematem jest trend :mrgreen:

Masz rację, na screenach Karola też jest jeden kierunek średnich.
Taka sytuacja najczęściej znacznie zwiększa zakres ruchu, dając większą szansę na wybicie z konsolidacji i przejście w trend.

no avatar
brother
Stały Bywalec

czwartek 30 sie 2012, 11:45

Z tego co widzę, to najlepsze wnioski wyciągnął z nas wszystkich Grio, reszta to "filozoficzne" rozważania(a przynajmniej moje wpisy, jak teraz sobie czytam na spokojnie).

Awatar użytkownika
T-REX
Stały Bywalec

czwartek 30 sie 2012, 12:39

brother pisze:Z tego co widzę, to najlepsze wnioski wyciągnął z nas wszystkich Grio, reszta to "filozoficzne" rozważania(a przynajmniej moje wpisy, jak teraz sobie czytam na spokojnie).
Mógłbyś zacytować? bo Jego ostatnią wypowiedź rozumiem w ten sposób: Następuje impuls i szukamy miejsca do którego wg naszego systemu dokładnie dojdzie cena, problem w tym że każdy TF pokazuje często sprzeczne informacje, różne trendy itp. przykładamy np: Fibo (żeby nie było, że ja tylko o średnich) i znajdujemy. Cena na TF M58 stanęła dokładnie co do Ticka na FBO50, sukces!
Teraz cena zawraca, ale czy na pewno ten TF odda dokładnie ruch ceny, czy dokładnie na tym interwale cena zatrzyma się dokładnie na FBO61,8 (wiem że spłycam metodykę ale nie o to chodzi)? Więc znowu znajdujemy ten TF, to TF M37, wielki sukces!! Cena staneła dokładnie tam!
-Odpaliłeś pozycje?
Eeee, nie, ale miałem rację!
Naprawdę liczycie na to, że uda wam się znaleźć klucz, wg którego cena porusza się między TFami ruchem konika szachowego? I że będziecie grali od szczytu fali do samego dołka i wykosicie wszystkie pipsy z każdego ruchu? Sory ale ja tak rozumiem te dywagacje, szukacie grala który będzie miał 100% skuteczności co do sygnałów wejścia i wyjścia, rusza cena patrzę na listę, teraz stop na poziomie 1,3454 Bo teraz kolej na realizację sygnału z TF Hcośtamcośtam... Może ktoś zrobi do tego EA rysujące prawą stronę? Bo wtedy to żaden kłopot...

Sorki ja tak rozumiem to o czym piszecie, z chęcią zostanę wyprowadzony z błędu

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Lat na Forex: 8

czwartek 30 sie 2012, 12:50

Witam.
brother pisze:Z tego co widzę, to najlepsze wnioski wyciągnął z nas wszystkich Grio
Też jestem tego samego zdania. Bardzo podoba mi się tok myślenia i wnioskowania Grio.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

ODPOWIEDZ