Wątek założony wieczorem podam założenia i potem możemy merytorycznie dyskutować. Nie wiem czy ktoś bawił się w ten sposób, ale mnie to wychodziło. jednak powtarzam to nie będzie system dla gości jak ja z ADHD. A teraz czas składać niszczyciel z gwiezdnych wojen. Młodzi już piszczą. Do wieczorka.
-- Dodano: 21 sty 2014, 21:19 --
Systemem tym grałem ponad półtora roku o polskiego brokera MM, który wtedy niekoniecznie był lubiany. Mimo to nigdy nie natknąłem się na jakiekolwiek problemy z dealing desk, rekwotowaniami. W jednym pełnym roku system wygenerował ponad 300% zysku a przez kolejnych 7 miesięcy ok. 200% zysku. Niestety wszystko działo się kilka lat temu. Konta dawno juz nie ma i nie mam skąd wziąć historii ze screenami.
Założenia:
- wykorzystujemy na wykresie dwie średnie kroczące EMA 20 i EMA 40 (close)
- wykres świecowy
- time frame M5 i H1 (ja korzystałem z tych TF ale może działać i na innych)
- otwieram tylko jedną pozycję (a nie piramidę)
Na jaką sytuację czekamy? Gdy świeca przebija średnie w określonym kierunku, po czym kolejne świeczki zawracają w kierunku średnich, ale nie przebijają ich swoim zamknięciem.

Najbardziej optymalna sytuacja na screenach powyżej. Najpierw przebicie średniej do góry. Potem próba zawrócenia, ale świeczki muszą na chwilę oderwać się o średnich. Żadna świeczka nie może zamknąć się poniżej średnich (jeśli tak robi to odpuszczamy). I potem musi pojawić się zielona świeczka, która zamknie się (podkreślam musi się zamknąć a nie naruszyć jej cieniem) ponad poprzednią dominującą zieloną. Na screenach jest to zawsze ta ostatnia przy prawym boku.
Kolejny warunek (aby nie zapomnieć) to na edku gramy tylko w trakcie sesji europejskiej i amerykańskiej. Wszystko co po 21.30 to ja odpuszczałem. Dzięki temu unikałem wielu fałszywych wybić.
Wejścia iluzorycznie podobne, ale takie sytuacje omijamy szerokim łukiem

Cena tak na prawdę nie odrywa się od średnich. Szczególnie niepokojąca była druga świeca z długim, dolnym knotem.
Kiedy jeszcze nie
Obrazek
Raz, że jest to późna noc, dwa cena tak na prawdę cały czas jest na średnich i nie chce się oderwać. My czekamy na dobre okazje.
Ostatni przykład, który w swoim tradingu omijałem

Dla mnie najlepsze wejścia to były takie od razu po przebiciu średnich przez świecę. Oczywiście na wykresach znajdziecie juz po pierwszym wejściu kolejne wyżej lub niżej na wykresie. Ale ja zawsze preferował wejścia po przebiciu.
Jaki TP
Decyzja będzie zależeć od was. Ja otwierałem pozycję i następnie częściowo ją zamykałem 1/3 pozycji po 10 pipsach, 1/3 pozycji po 20 pipsach a resztę, gdy już było powyżej 20 pipsów przestawiałem na BE. Czekałem co będzie dalej. Zamykałem, jeśli jakaś świeca na stałe przebiła w przeciwnym kierunku średnie. Jeśli szło dalej to zamykałem ostatnią pozycję po 99 pipsach zysku. Jednak te zasady tyczyły się gry na M5.
Gdy trejdowałem na H1 1/3 pozycji zamykałem po 30 pipsach, 1/3 po 50 pipsach a reszta rosła doputy świeca nie zamknęła się pod średnimi.
Techniki obronne
Sl zawsze ustawiany!!!
Gdy otwierałem daną pozycję to SL ustawiałem

Aby wszedł SL to świeca musi się zamknąć a nie tylko musnąć cieniem strefę, którą pokazałem na screenie. Zazwyczaj dodawałem jeszcze wielkość spreadu lub prowizji do SL.
UWAGI
- nie wchodziłem, gdy średnie zostały przebite przez ogromną świecę (zbyt duże ryzyko mocniejszej cofki jak dla mnie)

- nie wchodziłem również wtedy, gdy od przebicia średnich przez świecę upłynęło sporo czasu, sporo świeczek (również powyższy screen obrazuje taką sytuację)
Jeśli będę mógł wam jeszcze jakoś pomóc w zakresie tego systemu to róbmy to na tym wątku. Nie jestem w stanie odbierać i czytać wszystkich PW. Nie proście mnie również o założenia mojego głównego systemu, bo nie jestem w stanie przekazać w rozsądnej formie jego założeń.