19-11-2013
1. AUD/USD
Wykres M1
Nie wiem czemu, ale znów pokusiłem się o granie w nocy. Może dlatego, że przez cały dzień nie miałem czasu usiąść do kompa.
Obiecałem sobie również, że nie będę już grał na opcjach 60s, ale widząc takie okazje aż żal nie tradować:)
Do tego wejścia użyłem oscylatora stochastycznego aby pokazał mi kierunek i siłę trendu.
Zwróciłem również uwagę na średnie kroczące, one także wskazały mi dość mocny trend wzrostowy.
Faktem jest, że w momencie zagrania były ogłaszane dość ważne dane makro w Australii, co jeszcze bardziej utwierdziło mnie w słuszności postawienia na opcję CALL.
Opcja wygrana
2. USD/JPY
Wykres M1
Szybka okazja, szybkie wejście w opcję CALL. Podczepiłem się pod chwilowy silny trend wzrostowy.
Szybka wygrana
3.USD/JPY
Wykres M1
W tym wejściu pomagał mi oscylator stochastyczny oraz Bollinger Bands.
Zauważyłem, że jedna ze świec przecięła górną krzywą Bollingera, a do tego była to świeca spadkowa.
Wiadomo, że zazwyczaj, gdy wykres przebija Bollinger Bands, po chwili wraca na swoje miejsce.
Postanowiłem ten fakt wykorzystać przy otwieraniu opcji.
Opcja oczywiście wygrana.
4. USD/CHF
Wykres M5
Postanowiłem przetestować nową strategię na forum czyli Binary Buzz Kill.
Co prawda w miejscu otwarcia opcji nie wystąpił sygnał jako strzałka, ale postanowiłem spróbować.
- czerwona linia RSI na 100%
- tarzan i DSS w trendzie wzrostowym
- BDFX również wzrostowy
Jak widać opcja przegrana. Mogę sobie teraz jedynie zadawać pytanie czy to strategia jest do kitu, czy ja jestem w gorącej wodzie kąpany...
5. GBP/USD
Wykres M5
Dalsza część testów...
Opcja również nietrafiona mimo spełnionych wszystkich warunków strategii.
Po wystąpieniu sygnału UP otworzyłem opcję CALL, po czym za chwilę wystąpił sygnał Down, ale dla mnie było już za późno.
Opcja otwarta... i przegrana.
Jeśli strategia w pierwszych dwóch strzałach okazała się mało skuteczna, to ja daję sobie z nią spokój.
6. EUR/AUD
Wykres M5
Tutaj posłużyłem się strategią zwaną Rainbow Strategy. Wydaje mi się, że może być dość skuteczna.
Jeśli ktoś jej nie zna to odsyłam do filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=UUW57rv9f7c
Wydaje mi się, że autor filmu całkiem przystępnie wszystko wytłumaczył. W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać.
Opcja była wygrana przez większość czasu, jednak ostatnie 2 minuty były moim dramatem:)
Opcja miała być zamknięta o godzinie 16.00 naszego czasu. O tej również godzinie miało się odbyć dość ważne wystąpienie odnośnie strefy Euro.
Nie wiem dlaczego na 2 minuty przed wystąpieniem kurs Euro zaczął gwałtownie spadać, może wystąpienie odbyło się chwilę wcześniej...?
W każdym razie opcja przegrana.
7. USD/JPY
Wykres M5
Tutaj bez większych problemów. Warunki strategii spełnione.
Opcja InPlus.
8. EUR/AUD
Wykres M5
Zagranie niestety "na czuja".
Sądziłem, że trend wzrostowy będzie nadal kontynuowany.
Przemawiał za tym brak jakichkolwiek punktów oporu na wstecznym wykresie.
Niestety sytuacja nagle uległa zmianie i opcja zakończyła się niepowodzeniem.
9. USD/CAD
Wykres M5
Zagranie nie do końca zgodne ze strategią Rainbow, ponieważ godziny handlu nie zostały zachowane.
Strategia jest opracowana dla godzin 13.00-17.30 czasu polskiego.
Opcja jednak bardzo pewnie wygrana.
10. AUD/USD
Wykres M5
Zagranie bez żadnej strategii. Poprostu postanowiłem się podczepić pod silny trend spadkowy trwający od 30 minut.
W moim słusznym kroku upewniła mnie średnia krocząca EMA(6), która bardzo stromo poruszała się ku dołowi, zdecydowanie przecinając EMA(26) oraz EMA(14).
Jak widać opcja zakończona sukcesem.
Dodam tylko, że trafiłem na moment, w którym do zakończenia opcji przez brokera było około 5 minut.
11. EUR/USD
Wykres H4
Nie wiem co mnie podkusiło, żeby przetestować moją strategię na dużo wyższym interwale czasowym, ale opłaciło się.
Jedną świecę przed otwarciem opcji nastąpiło cofnięcie do EMA(14) - to był sygnał do otwarcia opcji CALL.
Poczekałem jednak na potwierdzenie. Kiedy kolejna świeca była wzrostowa i nie było szans żeby do zamknięcia się świecy uległo to zmianie, otworzyłem moją opcję.
Wybrałem najbardziej odległy czas jej zamknięcia ponieważ chciałem mieć pewność, że wykres wybije się na tyle daleko, żebym ze spokojną głową czekał na zamknięcie się opcji.
Kolejna opcja wygrana.
Myślę, że na dzisiaj wystarczy tradowania:)