Portal o brokerach - uwagi, pomysły - Część 1.

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
Kontakt:

Re: Portal o brokerach - uwagi, pomysły - Część 1.

środa 15 sie 2012, 19:39

Co do rankingu to uważam, że w większości przypadków takie rankingi tworzone są źle.
Nie można przypisywać takiej samej wagi wyglądowi strony, jakości supportu (ciekawe czy rzeczywiście coś takiego sprawdzają) i kosztom transakcji.

Na razie najważniejsze na FX dla zwykłego zjadacza chleba są 3 rzeczy - a właściwie 2.

Bezpieczeństwo środków

Koszty transakcji (spready, prowizja, poślizgi)

Brak manipulacji zleceniami (co właściwie wchodzi w punkt 2 czyli koszty transakcji - bo spowalnianie, rekwoty etc to są właśnie koszty)

Dzięki wielkie ZZZ za zainteresowanie.

Ja się z Tobą zgadzam co do tego jak powinno to wyglądać - ale bądźmy realistami - baaardzo dużo czasu minie zanim coś takiego będzie miało miejsce. O ile w ogóle. Dlatego na razie trzeba poruszać się między tym co jest dostępne.
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
zzz

środa 15 sie 2012, 19:46

Akhh jeszcze jedna ważna sprawa...
Zapytałeś na navigatorze cytuję ///

To ciekawe. Skąd takie informacje? Bo takie rzeczy to tylko oczywiście u MM?//

Odpowiedż jest prosta...,nie patrz czy broker pisze że jest MM czy ECN czy STP
Trzeba wybierać brokerów pod kontrolą CFTC i zapytać ich czy grają przeciw klientowi na piśmie czy mailu.
Jak wiesz broker w pod CFTC MUSI .. ujawnić czy gra przeciw klientowi....
No... i już będziesz wiedział czy to ECN.....

Pozdrawiam.

no avatar
zzz

środa 15 sie 2012, 20:03

Akhh to co chcesz robić to powinna zrobić KNF oraz zaplecze przygotować powinny wyższe uczelnie..
Do tego momentu aż tak się stanie..., siłą rzeczy MUSZĄ to wziąść na siebie portale społecznościowe np. navigator,rynek forex .pl itp.
Akhh WIELKI SZACUN dla Ciebie za podjęcie tematu.

Pozdrawiam.

no avatar
zzz

środa 15 sie 2012, 20:38

A propos tego BARDZO WAŻNEGO tematu...,prosiłbym aby nam wytłumaczyć z czego się biorą różnice
że np. broker się pomylił// tz jego automatyczny system się pomylił i ruszył rynkiem $/GBP o niecałe 1 pips...na całym ŚWIECIE // i stracił w sekundy 600 mln $ lub BC Japoni miliardy$,a z drugiej strony blokujecie brokera 10-35 lotami na całym świecie...?.
Dowiedziałem się że np. są izby rozrachunkowe które obracają dziesiątkami milardów $ w sekundy..,minutę,a z drugiej strony powyżej 10 lotów mamy problemy na niby...ECN
Karol czy chodzi tylko o to że oni zawierają transakcję przez banki Prime Broker?.
Bardzo proszę nam to wytłumaczyć.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa 15 sie 2012, 20:45 przez zzz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Moderator Forum
Lat na Forex: 8

środa 15 sie 2012, 20:45

Witam.
zzz pisze:A propos tego BARDZO WAŻNEGO tematu...,prosiłbym aby nam wytłumaczyć z czego się biorą różnice
że np. broker się pomylił// tz jego automatyczny system się pomylił i ruszył rynkiem $/GBP o niecałe 1 pips...// i stracił w sekundy 600 mln $ lub BC Japoni miliardy$,a z drugiej strony blokujecie brokera 10-35 lotami na całym świecie...?.
Dowiedziałem się że np. są izby rozrachunkowe które obracają dziesiątkami milardów $ w sekundy..,minutę,a z drugiej strony powyżej 10 lotów mamy problemy na niby...ECN
Karol czy chodzi tylko o to że oni zawierają transakcję przez banki Prime Broker?.
Bardzo proszę nam to wytłumaczyć.

Pozdrawiam.
Nie wiem o co Ci chodzi Zzz. Kto blokuje brokera 10-35 lotami na całym świecie. Trochę dziwnie to brzmi.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

no avatar
zzz

środa 15 sie 2012, 20:49

Karol ,nie jest tajemnicą że powyżej 10 lotów są problemy,a Szwajcar u jednego z brokerów niby ECN 35 lotami zablokował jego platformę na całym świecie...
Dlatego uważam że jest to ważne i trzeba rozgryść ten temat.
Jeżeli coś wiesz to wrzucaj,popchnie nas to do przodu...

Serdecznie Pozdrawiam.

PS sprawa powinna być prosta,widzisz cenę,widzisz głębokość rynku i po sprawie,tak niestety nie jest...

no avatar
macierewicz
Gaduła

środa 15 sie 2012, 21:08

Mnie zdazylo sie puscic zlecenia po 8-10 lotow u kilku roznej klasy brokerow STP i nigdy nie mialem problemow ze zablokowalem platforme. Mysle zzz, patrzac na ogol Twoich postow, ze nie bardzo wiesz co mowisz. Dziesieciu traderow otworzy jednoczesnie zlecenia po kilka lot (bardzo czesta sytuacja, np w przypadku komercyjnych EA) i co, forexu juz nie bedzie?
"...nie pytaj mnie kto , z zarządzających NBP ,czy zarządzających funduszami leczy się na to,ponieważ są to rzeczy intymne i NIGDY ich nie ujawnię !!!," - zz

no avatar
zzz

środa 15 sie 2012, 21:14

Jeżeli składasz zlecenia przez 5-10 lat regularnie i nie masz problemów w różnych sytuacjach,spokojnego rynku,silnego trendu itp. ,to ich wymień.
O to chodzi na forum,aby promować dobrych brokerów.

Pozdrawiam.

no avatar
macierewicz
Gaduła

środa 15 sie 2012, 21:20

Niestety nie mam rachunku od 5-10 lat pod nadzorem CFTC wiec nie bede wiarygodny :cry:
"...nie pytaj mnie kto , z zarządzających NBP ,czy zarządzających funduszami leczy się na to,ponieważ są to rzeczy intymne i NIGDY ich nie ujawnię !!!," - zz

no avatar
zzz

środa 15 sie 2012, 21:24

Rynek walutowy to nie tylko EA lecz przede wszystkim CENA oraz GŁĘBOKOŚĆ rynku.
Jeżeli cena i głębokość rynku jest fikcyjna to nie ma o czym gadać....

Pozdrawiam.

no avatar
macierewicz
Gaduła

środa 15 sie 2012, 21:26

Mozesz wytlumaczyc swoja ostatnia wypowiedz bo nie do konca rozumiem?

no avatar
zzz

środa 15 sie 2012, 21:34

Po to siedzimy na forum aby te dwie rzeczy rozgraniczyć...
Nie ma co tłumaczyć,sprawa jest prosta jeżeli widzisz cenę np. 1.2 i po 200 mln z każdej strony,wrzucasz np. 30 lotów,a broker mówi że nie zrealizuje bo... te 200 mln to na niby ,a pierwszeństwo realizacji mają jego systemy automatyczne i arbitrażowe oraz tysiące takich wymówek to nie ma o czym gadać....
Aby to zneutralizować ja widzę dwie możliwości...
Albo CME..
Albo ECN PRAEDZIWY pod nazdorem CFTC i pisemko OFICJALNE od brokera że nie gra przeciw klientowi...
W takiej sytuacji jeżeli CFTC złapie brokera na sztucznych poślizgach to poza olbrzymimi karami,musi zwrócić kasę inwestorom...
Jest to dobre rozwiązanie.

Pozdrawiam.

no avatar
macierewicz
Gaduła

środa 15 sie 2012, 21:44

Tak z ciekawosci - jakim wolumenem grasz, ze masz az takie wymagania? Na kazdej pozycji masz poslizgi? Bardzo mnie dziwi Twoja krucjata, bo ja sam sobie bez klopotu gram u kilku brokerow (w zaleznosci od strategiii mam rozne wymagania), wszystkich na znienawidzonym MT4 i kurde praktycznie nie mam klopotow. A zeby nie bylo - jestem do przodu :)

Oraz - skad pewnosc, ze soft obslugujacy CME i roznego rodzaju ECNy nie ma mozliwosci generowania sztucznych poslizgow? Myslisz, ze CFTC jest w stanie wykryc kazda ukryta opcje w programie? Moze np dorabiaja sobie generujac 0.01 pipsa poslizgu na co pietnasta transakcje?

Poza tym, wiekszy odbiorca zawsze bedzie mial pierwszenstwo, bo generuje wiekszy zysk. Wyobraz sobie taka sytuacje, dla zobrazowania wykorzystam przyklad ktory mam wsrod znajomych. Prowadzisz wielka hurtownie wykladzin, Twoimi odbiorcami sa sieci typu Komfort, Castorama, Praktiker itd. Miesiecznie schodzi towaru naprawde duzo. I pewnego dnia przychodzi do Ciebie taki zzz2 i mowi:
Panie, sprzedaj mnie pan 3 metry wykladziny, tylko obszytej!

I co mu mowisz? Idz panie do sklepu takiego, takiego i takiego, tam dostaniesz. Zzz2 na to:
Nie, tam nie pojde bo nie dosc ze drozej, to producent nie nadzoruje transportu i nikt nie odpowiada za ewentualne uszkodzenia, a i slyszalem ze w sklepie X na zapleczu na wykladziny sikaja! Oczywiscie Zzz1 co z takim klientem zrobi? zignoruje go.

Analogicznie - chcesz miec uslugi na poziomie takim jak instytucje? Sorry, musisz miec co dac w zamian. Przeciez nie beda sie rozdrabniac dla przyslowiowego leszcza, bo nic na nim nie zarobia, a spadnie jakosc obslugi tych prawdziwych klientow. Takie zycie Kolego
Ostatnio zmieniony środa 15 sie 2012, 22:10 przez macierewicz, łącznie zmieniany 1 raz.

no avatar
Cyb
Stały Bywalec

środa 15 sie 2012, 22:05

A ja chciałem zapytać o jedno. Na stronie CFTC :D pisze:

Congress created the Commodity Futures Trading Commission (CFTC) in 1974 as an independent agency with the mandate to regulate commodity futures and option markets in the United States.

Co mnie obchodzi CFTC skoro to jest agencja działająca jedynie na terenie USA ?

Równie dobrze możemy mówić że służbę zdrowia w Niemczech musi nadzorować NFZ, inaczej to będzie lipa...
Na tym forum ukrywa się giełdowy Breivik. Ale nie mogę ujawnić kto to !

no avatar
zzz

czwartek 16 sie 2012, 09:46

Kolego macierewicz ,jeżeli poczytasz te posty uważnie zauważysz że my tu rozmawiamy POWAŻNIE ,a nie o głupotach.
Idąc tokiem Twojego myślenia to jakbyś powiedział że składasz zlecenie na GPW i np. BOŚ lub WBK czy inny bank robi Tobie poślizgi....
Tego nie powiesz ponieważ zrobiłbyś z siebie pośmiewisko,i o to chodzi żeby było tak samo na rynku walutowym.
Nie ma żadnego większego odbiorcy i inne rzeczy które piszesz,to jest nieporozumienie,to jest efekt tresowania ludzi, lecz takie myślenie trzeba odrzucić ponieważ jest to myślenie pod niewolnika....
SPRAWA jesT PROSTA widzisz CENĘ, widzisz GŁĘBOKOŚĆ rynku i to wszystko,nie ma żadnej innej ideologi....,
Cyb ZGODA jest tak że to obowiązuje w USA,trzeba jednak patrzeć na to w ten sposób że lepiej korzystać ze szpitala w Niemczech i pod tamtą kontrolą niż Polskiego nie będącego pod żadną kontrolą// to jest chyba oczywiste...///

Pozdrawiam.

PS. są pewne pozytywy,jeżeli GPW wprowadzi handel wysokiej częstotliwości (HFT) to technicznie nie widzę żadnego problemu aby poprzez GPW handlować na CME...
Jeżeli chodzi z kolei o ECN to trzeba w końcu dojść które są prawdziwe ,a które na niby,jeżeli są obroty wielo miliardowe i w ułamkach
sekund przez pomyłkę wrzucając np. 660 mln $ ruszamy rynkiem o 1 pipsa,a z drugiej strony parunastoma lub parudziesięcioma lotami robimy problemy to w końcu chyba jest oczywiste że trzeba taki raiting jak pisze Akhh zrobić....o kryteria które napisałem.

no avatar
Cyb
Stały Bywalec

czwartek 16 sie 2012, 10:37

Ty się tak podniecasz tym CFTC, a z kolei Alpari US które pod te CFTC podlega wydymało mnie i to nie raz...

Awatar użytkownika
akhh
Moderator Forum
Lat na Forex: 12
Kontakt:

czwartek 16 sie 2012, 11:00

Panowie rozmywacie strasznie temat. Ja rozumiem dyskusje o regulacjach. Jak to wszystko powinno wyglądać - ale tutaj chciałem żeby toczyła się dyskusja tylko o portalu nad którym pracuję.
Portalu o brokerach, którzy aktualnie są na rynku.

Przypomnę jakie planuję działy i prosiłbym o opinie na temat tych działów oraz brokerów FX istniejących ze wszystkimi swoimi niedoskonałościami:

Pracuję nad pewną koncepcją, której robocza nazwa to "portal o brokerach". Chciałbym tam umieścić treści jakich nie widziałem w żadnym dostępnym w sieci portalu, coś co sam chciałbym przeczytać lub się dowiedzieć.

Portal z założenia ma być obiektywny (żadnego promowania konkretnego brokera) i ma zawierać różne treści - mam nadzieję również, że coś mi podpowiecie. Znajdą się tam również różne testy brokerów - ale do tego jeszcze daleko.

Jako, że do realizacji tego projektu potrzeba jeszcze sporo pracy i czasu, na razie chciałbym poznać Wasze zdanie, uwagi, a może jakieś pomysły jednego z działów tego portalu. Wybrałem na początek dział "Wywiady". Ja osobiście chciałbym coś dowiedzieć się o ludziach mających spory wpływ na nasze działania u brokerów.

Chciałbym dotrzeć do "ważniejszych" osób w strukturach różnych brokerów, a także do traderów - skupiając się na kryteriach wyboru brokera jakimi oni się kierują, oprócz tego oczywiście innymi ciekawymi treściami (jak się relaksujesz, jak sobie radzisz ze stratami etc, etc).

Działy:
- Wywiady - ludzie powiązani z danym brokerem, traderzy etc
- Reportaże - odwiedziny u brokera, zdjęcia etc
- Aktualności o brokerach - nowe instrumenty, bonusy, zmiana commission etc
- Testy analiz brokerów
- Testy sygnałów brokerów
- Testy kont rzeczywistych - tutaj najtrudniejsze - bo trzeba mieć konta u kilku brokerów i tracić pewnie kasę - co wiąże się z ze sporą inwestycją

Z góry dziękuję za trzymanie się tematu
Comparic - Portal o rynku Forex, Opcjach Binarnych i CFD na akcje.

Więcej na Comparic.pl

no avatar
zzz

czwartek 16 sie 2012, 11:06

Z tego co pamiętam to Alpari wydało oświadczenie że mogą być sytuacje że grają przeciwko klientowi....
Takie samo oświadczenie musiał wydać ....InterBank FX z USA....// wiem ponieważ kolega tam miał rachunek///
Cyb ideału nigdy nie będzie lecz jeżeli będziesz miał takie same warunki na regulowany rynek walutowy CME jak na GPW np. na futures to czego chcieć więcej?.Zakładasz rachunek np. BOŚ,WBK i handlujesz do woli na CME,widzisz cenę,widzisz głębokość rynku i po sprawie...

Pozdrawiam.

OK. co miałem powiedzieć powiedziałem,myślę że to dużo wnosi,więcej się nie wypowiadam aby się nie powtarzać.

no avatar
macierewicz
Gaduła

czwartek 16 sie 2012, 11:15

Ja Ciebie rozumiem Akhh i popieram w tym pomysle, jednak sadze, ze samemu (bez pomocy i bez kapitalu) bedzie Ci ciezko. Nie da sie obiektywnie ocenic brokerow bo np jeden bedzie dobry do scalpowania, inny do longtermu, a jeszcze inny do gry na newsy. I masz 3 roznych roznych traderow - nie dogodzisz kazdemu. Poza tym, trzebaby kazdego brokera przetestowac pod kazdym wzgledem (chociazby jak popularniejsze EA dzialaja u danego brokera), a to wymaga srodkow, czasu i sily roboczej. Moznaby tez pokusic sie, majac odpowiednie narzedzia, o porownanie datafeedow, ale tutaj znow - czas i pieniadze.

Chcesz zarabiac na byciu IB opisywanych brokerow. W momencie, gdy zaczniesz pisac jako IB zle o brokerze wypowiadaja Ci umowe, w koncu zadaniem IB jest reklamowac swojego pracodawce. Wtedy powstanie sytuacja, ze na portalu masz pozytywnie opisanych brokerow na ktorych zarabiasz, negatywnie na ktorych nie zarabiasz. To przeczy calej idei. Oplaty IB od roznych brokerow tez sie drastycznie roznia. W Alpari UK na start dostajesz 0.2 pipsa za 1 obrocony lot, a w Instaforex niektorzy dobijaja do 2 pips za lot. To jest 10x przebicie.

A wracajac do rozmywania tematu, przepraszam Cie Akhh bardzo, ale jak widze po raz kolejny w jednym poscie literki zzz, CME i CFTC to juz mnie krew zalewa. W kazdej wypowiedzi to sie pojawia, nawet jesli nijak sie nie odnosi do tematu. Po prostu wytrzymac sie tego nie da, szczegolnie, ze jestem praktycznie pewien, ze zzz nie ma w wiekszosci tematow zielonego pojecia o czym mowi. I ta magia CFTC - ja rowniez mialem problemy z brokerem IBFX, regulowanym przez te magiczne 4 literki, ktory bez pardonu cofnal mi dodatnie pozycje.

no avatar
Cyb
Stały Bywalec

czwartek 16 sie 2012, 11:22

zzz ale mnie nie interesuje konto w polskich bankach / instytucjach. Nie interesuje mnie GPW CFTC NFZ NKWD PSL ani PIS i PO. Od dawien dawna są dobre warunki dla detalistów. Jak to ktoś napisał - jaki masz kapitał - taką dostajesz obsługę. Nigdy detal nie dostanie takich warunków jak instytucja która operuje potężnymi sumami.

Chcesz mieć takie warunki ? Zarób na takie depo.
Bo póki co zachowujesz się jak emerytowany wojskowy - nie ma co robić w domu to trzeba siać zamęt i udawać mądrego.

ODPOWIEDZ