Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
- alx
- Maniak Forex
- Lat na Forex: 5
Re: Pogaduchy przy kawie... - reaktywacja!
Od dwa, przez pięć do dziewięć...
- magura2004
- Maniak Forex
- Lat na Forex: 4
- Rodzaj rachunku: Rachunek rzeczywisty
- alx
- Maniak Forex
Zaczyna się robić ciekawiej...Carney scraps forward guidance target – FT
7 minutes ago | January 23rd, 2014 19:35:11 GMT by Adam Button | 2 Comments
The FT is a bit sensationalist on the headline but they’ve just published an article saying:
Mark Carney, governor of the Bank of England, has ditched his monetary policy guidance based on unemployment less that six months after it was established, saying the British economy is “in a different place” to that of last summer.
They cite his comments from interviews at Davos. They draw the conclusion that the BOE will drop the 7% unemployment forward guidance altogether but that’s a bit of a leap from his actual comments, which we had earlier.
Cable is down about 10 pips on the headlines on the idea that no forward guidance means rates can stay lower longer.
- alx
- Maniak Forex
Ja to dzisiaj gdzieś widziałem - jedna wielka jatka EM:US Treasuries played a safe-haven role today, rising sharply in price, falling in yield as emerging market currencies swooned Argentina led the way as it stopped defending the peso, which fell 12% on the day. Turkey, South Africa and Russia were other hard-hit markets. The JPY and CHF played their usual safe-haven roles but the USD did not, falling to it's lowest level since the first trading day of the new year.
http://www.forexlive.com/blog/2014/01/2 ... et-crisis/
Z dramatycznymi wykresami i obrazkami...
- alx
- Maniak Forex
A teraz z nieco innej beczki, może to powinno być w innym wątku ale wiem, że wśród tych co czytają ten są tacy którym może to nieźle namieszać - nowy MT4 zaczyna być rozprowadzany i choć to co działało na starym będzie działać na nowym to jednak zmienia się struktura katalogów i nie wszystko będzie przeniesione automatycznie w nowe miejsca:
http://forum.mql4.com/60075
Trzeba się przygotować na niespodzianki.
Tam jest też mowa, że nowy program będzie oferował przekompilowanie starszych wersji ex4 do nowszych chociaż starsze nadal będą działać. Proponowałbym podejść do tego bardzo ostrożnie bo efekty mogą być różne - zależy od jakości kodu który ktoś kiedyś napisał, a z doświadczenia mogę powiedzieć, że 90% indyków, EA itp. to cieniutka amatorszczyzna. Co prawda stare wersje pozostaną i będzie można ich nadal używać ale jak robi się zbyt dużo rzeczy na raz to łatwo się pogubić, a efekty mogą być mało sympatyczne gdy nagle coś przestaje działać i nie tylko wiadomo dlaczego ale i co się wyłożyło.
http://forum.mql4.com/60075
Trzeba się przygotować na niespodzianki.
Tam jest też mowa, że nowy program będzie oferował przekompilowanie starszych wersji ex4 do nowszych chociaż starsze nadal będą działać. Proponowałbym podejść do tego bardzo ostrożnie bo efekty mogą być różne - zależy od jakości kodu który ktoś kiedyś napisał, a z doświadczenia mogę powiedzieć, że 90% indyków, EA itp. to cieniutka amatorszczyzna. Co prawda stare wersje pozostaną i będzie można ich nadal używać ale jak robi się zbyt dużo rzeczy na raz to łatwo się pogubić, a efekty mogą być mało sympatyczne gdy nagle coś przestaje działać i nie tylko wiadomo dlaczego ale i co się wyłożyło.
- alx
- Maniak Forex
Carney znów na linii, mówi że podnoszenie stóp będzie stopniowe i rozciągnięte i w ogóle nie prędko i teraz niekoniecznie bezrobocie ma znaczenie i w ogóle to wszystko czego nie chcą słyszeć rynki.
Na razie zatykają uszy na tyle skutecznie, że funta to w ogóle nie rusza - nadal idzie w górę.
Dla przypomnienia: rynki dyskontują szybszą od zapowiedzi podwyżkę stóp spowodowaną wyraźnym ożywieniem na Wyspach i rosnącą inflacją. I mają gdzieś co mówi Carney.
Jedna ze stron nie ma tutaj racji ale owczy pęd na razie przeważa. Kiedyś to wreszcie pęknie, ale na razie nie widać jeszcze końca.
Jutro Carney też ma przemowy. Zobaczymy czy uda mu się nieco ostudzić zapały.
A tymczasem jen poszedł ostro w górę na fali ucieczki z EM (emerging markets) która rozlała się szerzej na rynki.
Nie wiem czym dokładnie są spowodowane paniki w Argentynie, Meksyku, Turcji i innych ale jeżeli nie ma to poważnych podstaw ekonomicznych to można się spodziewać szybkiego zwrotu i odkupienia dołków.
Na razie zatykają uszy na tyle skutecznie, że funta to w ogóle nie rusza - nadal idzie w górę.
Dla przypomnienia: rynki dyskontują szybszą od zapowiedzi podwyżkę stóp spowodowaną wyraźnym ożywieniem na Wyspach i rosnącą inflacją. I mają gdzieś co mówi Carney.
Jedna ze stron nie ma tutaj racji ale owczy pęd na razie przeważa. Kiedyś to wreszcie pęknie, ale na razie nie widać jeszcze końca.
Jutro Carney też ma przemowy. Zobaczymy czy uda mu się nieco ostudzić zapały.
A tymczasem jen poszedł ostro w górę na fali ucieczki z EM (emerging markets) która rozlała się szerzej na rynki.
Nie wiem czym dokładnie są spowodowane paniki w Argentynie, Meksyku, Turcji i innych ale jeżeli nie ma to poważnych podstaw ekonomicznych to można się spodziewać szybkiego zwrotu i odkupienia dołków.
- Neo
- Pasjonat Forex
Taki ciekawy dzień na € i odwrocie od $ ogólnie, nie widzę komentarza alx.
Co do Funta alx, czy to o czym piszesz ma jakieś większe znaczenie?
Mi się na ten moment wydaje, że jakoś nie bardzo.
Dla przypomnienia Kabel wyszedł technicznie na Monthly z trójkąta, no i JW ma najlepsze Fundamenty (dlatego rynek słusznie ignoruje wszystko to o czym wyżej piszesz), piszesz o owczym pędzie na kupowanie £, a ja wręcz przeciwnie - po wybiciu powinien być jakiś bardziej konkretny i zdecydowany ruch, a tu się tyle kisiliśmy, a teraz dopiero zaledwie 300 pipsa (ma on jeszcze przestrzeń do jakichś 4000 pipsów)
Rynek to widzi w jedyny słuszny sposób, bo trudno by było sprzedawać £ skoro ma on się najlepiej do wszystkich pozostałych walut, więc jedyne opcje to albo przestań kupować dalej (wstrzymaj się) albo kupuj - kwestia timingu.
Co do Funta alx, czy to o czym piszesz ma jakieś większe znaczenie?
Mi się na ten moment wydaje, że jakoś nie bardzo.
Dla przypomnienia Kabel wyszedł technicznie na Monthly z trójkąta, no i JW ma najlepsze Fundamenty (dlatego rynek słusznie ignoruje wszystko to o czym wyżej piszesz), piszesz o owczym pędzie na kupowanie £, a ja wręcz przeciwnie - po wybiciu powinien być jakiś bardziej konkretny i zdecydowany ruch, a tu się tyle kisiliśmy, a teraz dopiero zaledwie 300 pipsa (ma on jeszcze przestrzeń do jakichś 4000 pipsów)
Rynek to widzi w jedyny słuszny sposób, bo trudno by było sprzedawać £ skoro ma on się najlepiej do wszystkich pozostałych walut, więc jedyne opcje to albo przestań kupować dalej (wstrzymaj się) albo kupuj - kwestia timingu.
No, licytacja co do pożądanego poziomu Kangura do Zielonego nabiera rumieńców i niektórym marzy się 0.80 

Sky is the limit
- alx
- Maniak Forex
Jeżeli chodzi o euro i dolara to nie mam czego komentować - nie dzieje się nic innego niż to co pisał Cajto
viewtopic.php?p=26226#p26226
i co ja też pisałem, cytowałem, że można się spodziewać w wątku tygodniowym i tutaj.
No może oprócz tej wczorajszej paniki na EM która dodała do osłabienia dolara poprzez sprzedawanie USDJPY.
viewtopic.php?p=26226#p26226
i co ja też pisałem, cytowałem, że można się spodziewać w wątku tygodniowym i tutaj.
No może oprócz tej wczorajszej paniki na EM która dodała do osłabienia dolara poprzez sprzedawanie USDJPY.
- alx
- Maniak Forex
Apetyt rośnie w miarę jedzenia.mryko pisze:No, licytacja co do pożądanego poziomu Kangura do Zielonego nabiera rumieńców i niektórym marzy się 0.80
Tymczasem A$ okazuje się być już niedowartościowany:
http://www.forexlive.com/blog/2014/01/2 ... uary-2014/
Oj nieładnie, nieładnie, mała wojenka walutowa Mr Stevens, Mr EDIT: Mrs Ridout?

Prawdę mówiąc, jak patrzę na ten indeks i geograficzny rozkład wartości to on nie tyle pokazuje czy wartość waluty jest "właściwa" ile po prostu zamożność społeczeństwa. Niby nic dziwnego skoro oparty jest o Purchasing Power Parity ale co do tego mieszać waluty? Czy np. złotówka jest naprawdę aż tak bardzo niedowartościowana jak pokazuje ich wskaźnik?
http://www.economist.com/content/big-mac-index
Jak wskaże się myszką Polskę to dolny wykres pokaże zmiany od 2000 roku. Idealnie pasuje to do zmian koniunktury gospodarczej w naszym kraju. Nie jestem jednak pewien czy tak samo do zmiany wartości waluty wobec dolara.
Ostatnio zmieniony piątek 24 sty 2014, 22:45 przez alx, łącznie zmieniany 1 raz.
- alx
- Maniak Forex
A teraz o złocie i jego wartości:
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/70615 ... zloto.html
- alx
- Maniak Forex
Euro jako safe-haven:
Do czego to dochodzi...The benefactors of all of this 'risk aversion' have been the euro, yen, and Swiss franc all of which are again viewed as safe haven currencies. The euro jumped up and brought the Swiss franc with it, but the biggest gainer vs. the US$ overnight was the Japanese yen which is up .79% over the past 24 hours. The euro rallied on the back of Germany's current account surplus and successful bond auctions in both Spain and Portugal. I read a story on Reuters this morning which reminded readers that Germany actually has a larger current account surplus in dollar terms than that of China. When currency investors get nervous, they look toward countries with large current account surpluses, as these surpluses serve as a good support for the currency. Data released yesterday showed the eurozone current account surplus widened to 23.5 billion which is the highest level since records have been kept.
- alx
- Maniak Forex
Najwyraźniej coś przeoczyłem. Coś niemałego, coś jak trzecia wojna światowa?
VIX, światowy wskaźnik strachu wali po sufitach:
http://www.forexlive.com/blog/2014/01/2 ... nce-april/
S&P500 pikuje bez litości... na tym tle FX wgląda jak oaza spokoju. No przynajmniej w trakcie ostatniej sesji w tym tygodniu.
Dlaczego, why, warum, pourquoi, perchè?
VIX, światowy wskaźnik strachu wali po sufitach:
http://www.forexlive.com/blog/2014/01/2 ... nce-april/

S&P500 pikuje bez litości... na tym tle FX wgląda jak oaza spokoju. No przynajmniej w trakcie ostatniej sesji w tym tygodniu.
Dlaczego, why, warum, pourquoi, perchè?
Tak pikuje emini ze jest ,,aż'' 3% od szczytu :).Pikuja tylko kraje rozwijajace sie a pretekstem jest panika w chinach
- Neo
- Pasjonat Forex
Taki prognostyk jest tak trafny jak to, iż zwijanie oznacza umacnianie się $.alx pisze:A teraz o złocie i jego wartości:
Na ten moment moje przekonanie co do cen złota jest dużo bardziej zgodny z tym co podałeś w poprzednim linku na jego temat.
Niby to nie waluta i nie powinno tak być ale można również powiedzieć, iż na wzmianki o taperingu złoto zleciało i utworzyło podwójne denko na wykupionym rynku i teraz jest to już w cenie.
Najlepszy wyznacznik dla złota to zdaje się gdzie wszyscy obstawiają że poleci, jeszcze niedawno było, iż będzie ostro leciał w dół, więc poszedł do góry, teraz jak jest bo nie wiem?
Zdaje się iż po dotarciu do 1267 mniej więcej połowa zaczęła już wróżyć jego przebicie i większe wzrosty do szczytów, z kolei druga strona odbicie i spadki.
- alx
- Maniak Forex
Między innymi dlatego też pisałem w wątku DT że nie kupuję całej tej hecy.camaro69 pisze:Tak pikuje emini ze jest ,,aż'' 3% od szczytu :).Pikuja tylko kraje rozwijajace sie a pretekstem jest panika w chinach
Owszem, panika, może bardziej mini-panika, ale nic naprawdę na świecie się nie zmieniło.
Co prawda dewaluacja argentyńskiego peso namieszała tutaj bo przypomniała o tym jak łatwo można stracić na długu gdy dłużnik nie wytrzymuje i jest w stanie to zrobić ale Argentynie nikt nic nie pożycza od lat więc nie ma co się tym przejmować. Jak kurz opadnie to okaże się, że to co zleciało najbardziej jest teraz tak tanie że warto kupić :)
Ale póki co wspaniały temat do bicia piany, nie?

Generalnie powodem są Chiny i ich fatalna sytuacja na rynku miedzybankowym (ilość złych pożyczek).
To oczywiście opinia tak zwanych dziennikarzy,wszyscy realnie z rynkiem związani śmieją się tylko z tego.
Koronny argument jest taki że teraz panika jest o wiele mniejsza niż 23 grudnia gdy mogło dojść do krachu w Chinach a rynki w USA i Europie wpadły w takskrajną panikę że trejderzy tak się rozemocjonowali kłopotami że nie byli nawet w stanie ocenić który przycisk naciskają i z skrajnej paniki zawsze naciskali buy zamiast sell.
Poważnie jednak mówiąc nigdy nie widziałem takiego rozjazdu wszystkich rodzajów aktywów.Ropa kręci się jak ... w przeręblu,metale raz w tą raz w tamtą stronę,nawet w sektorach akcji USA rozjazd jest totalny.Granie dzisiaj na kontraktach (ale i Forexie) jest katastrofą finansową dla każdej instytucji finansowej ale i dla większości graczy indywidualnych,jedynym ratunkiem są opcje - range i na volatility.Tylko one dają szansę nie tracić (co samo w sobie wiele świadczy o rynku ) ale i zarobić,nie dziwi więc że to jedyna grupa instrumentów zyskująca na popularności pośród spadającego na łeb obrotu .
To oczywiście opinia tak zwanych dziennikarzy,wszyscy realnie z rynkiem związani śmieją się tylko z tego.
Koronny argument jest taki że teraz panika jest o wiele mniejsza niż 23 grudnia gdy mogło dojść do krachu w Chinach a rynki w USA i Europie wpadły w takskrajną panikę że trejderzy tak się rozemocjonowali kłopotami że nie byli nawet w stanie ocenić który przycisk naciskają i z skrajnej paniki zawsze naciskali buy zamiast sell.
Poważnie jednak mówiąc nigdy nie widziałem takiego rozjazdu wszystkich rodzajów aktywów.Ropa kręci się jak ... w przeręblu,metale raz w tą raz w tamtą stronę,nawet w sektorach akcji USA rozjazd jest totalny.Granie dzisiaj na kontraktach (ale i Forexie) jest katastrofą finansową dla każdej instytucji finansowej ale i dla większości graczy indywidualnych,jedynym ratunkiem są opcje - range i na volatility.Tylko one dają szansę nie tracić (co samo w sobie wiele świadczy o rynku ) ale i zarobić,nie dziwi więc że to jedyna grupa instrumentów zyskująca na popularności pośród spadającego na łeb obrotu .
- alx
- Maniak Forex
Będą luki czy nie będą?
- alx
- Maniak Forex
Na razie zabawa w odbijanego:
Kod: Zaznacz cały
Gaps 26 Jan 2014 19:01 GMT
Pair Now Friday Close Gap
AUDJPY 88.77 88.77 0
AUDUSD 0.8682 0.8682 0
EURAUD 1.5749 1.5749 0
EURCHF 1.2244 1.2229 15
EURGBP 0.8298 0.8298 0
EURJPY 139.88 139.88 0
EURUSD 1.3677 1.3677 0
GBPJPY 168.53 168.53 0
GBPUSD 1.6479 1.6479 0
NZDUSD 0.8232 0.8218 14
USDCAD 1.1083 1.1083 0
USDCHF 0.8951 0.8941 10
USDJPY 102.27 102.27 0
Kod: Zaznacz cały
Gaps 26 Jan 2014 19:10 GMT
Pair Now Friday Close Gap
AUDJPY 89.03 88.77 26
AUDUSD 0.8696 0.8682 14
EURAUD 1.5719 1.5749 -30
EURCHF 1.2242 1.2229 13
EURGBP 0.8296 0.8298 -2
EURJPY 140.03 139.88 15
EURUSD 1.3674 1.3677 -3
GBPJPY 168.75 168.53 22
GBPUSD 1.6480 1.6479 1
NZDUSD 0.8232 0.8218 14
USDCAD 1.1080 1.1083 -4
USDCHF 0.8952 0.8941 11
USDJPY 102.40 102.27 13
- alx
- Maniak Forex
Royal Bank of Scotland, AD 1707... tak nobliwa instytucja a tutaj:
http://www.fxstreet.com/news/fxbeat/art ... 59f07131c9
I wcale nie jest powiedziane, że to koniec.
A mówią, że to za oceanem siedzą ci wstrętni banksterzy...
Z innej beczki: o tym, że trzeba się tłumaczyć i na dodatek mieć mocne dowody na poparcie swojej własnej decyzji o wypłacie swoich własnych pieniędzy i to wcale nie takich dużych z co prawda znacznie młodszego, AD 1991, tym niemniej nie byle jakiego banku słyszeliście?
http://www.forexlive.com/blog/2014/01/2 ... thdrawals/
Może zaszkodziła mu przeprowadzka z Londynu z powrotem do Hong Kongu...
Powiedzmy idziesz sobie wypłacić 1000 zł ze swojego konta. Bankomat odpowiada, że nie da i won.
Idziesz więc do okienka (za co płacisz 5-10 zł za sam fakt zawracania komuś czterech liter i to o ile jest w okolicy jakieś okienko) a tam: "A po co Pani/Panu te pieniądze?", "Przecież to moje to co Panią/Pana obchodzi?", "Takie mamy procedury i albo Pani/Pan przedstawi list motywacyjny wraz z dowodami albo nie mogę nic wypłacić"
Aha, zapomniałem dodać: to wszystko w trosce o bezpieczeństwo klienta, tak to właśnie tłumaczą
EDIT: przypomina mi to pewną scenę z Kariery Nikodema Dyzmy jak będąc szefem banku spławił klienta co śmiał żądać wypłaty… choć to była nieco bardziej skomplikowana sprawa - mówiąc nowomową klient "optymalizował podatki" z "niewielką pomocą" banku
Tym niemniej ten klient i tak był od razu spalony. Jak to w takim banku
Tak, to ten sam bank od tego zeszłotygodniowego chińskiego PMI co podobno zrobił panikę na świecie, szczególne w EM (choć jak czyta się gazety to cokolwiek by nie było to i tak wszystkiemu winien Fed bo "zwija" QE).
W czwartek będzie ostateczny odczyt (w zeszłym tygodniu był tzw. flash), ciekawe czy będzie zweryfikowany wyżej?
http://www.fxstreet.com/news/fxbeat/art ... 59f07131c9
I wcale nie jest powiedziane, że to koniec.
A mówią, że to za oceanem siedzą ci wstrętni banksterzy...
Z innej beczki: o tym, że trzeba się tłumaczyć i na dodatek mieć mocne dowody na poparcie swojej własnej decyzji o wypłacie swoich własnych pieniędzy i to wcale nie takich dużych z co prawda znacznie młodszego, AD 1991, tym niemniej nie byle jakiego banku słyszeliście?
http://www.forexlive.com/blog/2014/01/2 ... thdrawals/
Może zaszkodziła mu przeprowadzka z Londynu z powrotem do Hong Kongu...
Powiedzmy idziesz sobie wypłacić 1000 zł ze swojego konta. Bankomat odpowiada, że nie da i won.
Idziesz więc do okienka (za co płacisz 5-10 zł za sam fakt zawracania komuś czterech liter i to o ile jest w okolicy jakieś okienko) a tam: "A po co Pani/Panu te pieniądze?", "Przecież to moje to co Panią/Pana obchodzi?", "Takie mamy procedury i albo Pani/Pan przedstawi list motywacyjny wraz z dowodami albo nie mogę nic wypłacić"

Aha, zapomniałem dodać: to wszystko w trosce o bezpieczeństwo klienta, tak to właśnie tłumaczą

EDIT: przypomina mi to pewną scenę z Kariery Nikodema Dyzmy jak będąc szefem banku spławił klienta co śmiał żądać wypłaty… choć to była nieco bardziej skomplikowana sprawa - mówiąc nowomową klient "optymalizował podatki" z "niewielką pomocą" banku

Tak, to ten sam bank od tego zeszłotygodniowego chińskiego PMI co podobno zrobił panikę na świecie, szczególne w EM (choć jak czyta się gazety to cokolwiek by nie było to i tak wszystkiemu winien Fed bo "zwija" QE).
W czwartek będzie ostateczny odczyt (w zeszłym tygodniu był tzw. flash), ciekawe czy będzie zweryfikowany wyżej?